[7 + 7]: Οι καλύτερες ταινίες του 2016

Τσιμπλάκος και Σπανός επιλέγουν - κλαίγοντας για την πριγκίπισσα Λέια - τα πιο δυνατά φιλμ της χρονιάς

Από τους Βασίλη Σπανό, Ιάσονα Τσιμπλάκο, 29/12/2016 @ 11:53

Άλλη μία (σιχαμερή) χρονιά έφτασε στο τέλος της και, όπως συνηθίζουμε, είπαμε να κάνουμε μία μικρή λίστα με τις ταινίες που μας εντυπωσίασαν περισσότερο φέτος. Είμαστε μόνο δύο εδώ στο Cine, οπότε το να κάνουμε μία αθροιστική λίστα δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο νόημα, μιας και θα προσέξεις πως δεν συμφωνούμε και ιδιαίτερα (κάντε ό,τι θέλετε με αυτήν την πληροφορία).

Έτσι, με δάκρυα ακόμα στα μάτια για τον χαμό της Πριγκίπισσας της καρδιάς μας, ορίστε αυτά που αγαπήσαμε περισσότερο και ευχόμαστε το 2017 να είναι πλούσιο σε έντονες κινηματογραφικές αναμνήσεις, από τις καλές, όχι τις σιχαμερές.

Ραντεβού τον Γενάρη.


Toni Erdmann

1. Toni Erdmann

Μια γελοία περούκα, ένα ζευγάρι απαίσια ψεύτικα δόντια, ένας θεοπάλαβος αποξενωμένος πατέρας, μια κόρη που χάνει κομμάτι κομμάτι την ανθρωπιά της στη σύγχρονη ευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη εργασιακή ζούγκλα και voila, η κωμωδία-ταινία της χρονιάς μιλάει γερμανικά και σε προκαλεί να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη της καθημερινότητας!

IMDb
Trailer


2. Arrival

Ίσως ο σπουδαιότερος Δημιουργός πέρα από τον Ατλαντικό σήμερα (μαζί με τον Paul Thomas Anderson) διασκευάζει τη μικρού μήκους ιστορία του Τέντ Τσιανγκ και καταλήγει σε ένα σύγχρονο αριστούργημα του σινεμά της επιστημονικής φαντασίας, μακρυά από χολιγουντιανούς ρυθμούς και φτηνές παραχωρήσεις κούφιου εντυπωσιασμού, όπου ο ουμανισμός, η ανάγκη για επικοινωνία και η ίδια η ζωή όπως την αντιλαμβανόμαστε γίνονται ένα αργόσυρτο ελεγειακό προσωπικό δράμα χαρακτήρων... ο σκηνοθέτης Kubrick, ο πρώιμος παραμυθάς Spielberg και ο φιλόσοφος Tarkovsky θα ήταν υπερήφανοι...

IMDb
Trailer


3. La Tortue Rouge

H πρώτη εκτός έδρας συνεργασία του studio Ghibli με τον Michael Dudok De Wit είναι μια ποιητική ελεγεία στον κύκλο της ζωής, στον θάνατο, στην αγάπη, την αυτοθυσία, ένα αφαιρετικό animation παλαιάς κοπής με αιθέρια μουσική και εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα, μα πάνω απ' όλα ψυχή και πραγματικό συναίσθημα!

IMDb
Trailer


4. La La Land

«Αφιερωμένο σε όσους ονειρεύονται» ή καλύτερα σε όσους αντέχουν ακόμα, η cinemascope έκπληξη της χρονιάς τραγουδάει και χορεύει με όλες τις αρετές του κλασσικού χολιγουντιανού musical στις αποσκευές της, αλλά δεν ξεχνά και τους πιο κυνικούς που μπορεί να άγγιξαν το όνειρο αλλά έχασαν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό...

IMDb
Trailer


5. The Handmaiden

Ο σκηνοθέτης του "Oldboy" επιστρέφει στην κορυφή που του αξίζει με αυτό το άψογα σκηνοθετημένο ερωτικό θρίλερ που εκτοξεύει τις αισθήσεις στα ύψη και σαγηνεύει με το δαιδαλώδες σενάριο και το αψεγάδιαστο level of design του!

IMDb
Trailer


6. Elle

Η μεγάλη επιστροφή του Verhoeven στο προσκήνιο είναι αυτό που περίμενε κανείς από τον τεράστιο Ολλανδό σκηνοθέτη: σκοτεινός, πολιτικά μη ορθός, διαστροφικός, αστείος, ειρωνικός, ερωτικός με την, ίσως, γυναικεία ερμηνεία της χρονιάς στην καλοκουρδισμένη μηχανή του!

IMDb
Trailer


7. I, Daniel Blake

Ο Daniel Blake είναι αυτός που θα περιμένει συσσίτιο στο κοινωνικό παντοπωλείο, ο Daniel Blake είναι αυτός που θα γράψει συνθήματα στους τοίχους των καταστροφικά αδιάφορων δημοσίων υπηρεσιών, ο Daniel Blake είναι αυτός που παλεύει για ένα μεγαλύτερο κοινωνικό κράτος, ο Daniel Blake είμαι εγώ, ο Daniel Blake είμαστε όλοι μας!

IMDb
Trailer

Β.Σ.


Arrival

1. Arrival

Τα είπε πιο πάνω ο Βασίλης. Για μένα, η πιο ενδιαφέρουσα ταινία της χρονιάς και πιθανότατα ένα από τα πιο ενθαρρυντικά δείγματα sci-fi όλων των εποχών. Με μία φαινομενικά απλή πλοκή που στηρίζεται στιβαρά πάνω στην τριπλέτα σκηνοθεσίας-ερμηνείας-σεναρίου, καταλήγει να είναι μία από τις πιο βαθιά ανθρώπινες διηγήσεις που έχω δει τα τελευταία χρόνια.

IMDb
Trailer


2. The Nice Guys

Η ταινία με την οποία διασκέδασα παραπάνω φέτος. Η εξαιρετική χημεία μεταξύ Gosling και Crowse - σε συνδυασμό με το φρεσκότατο σενάριο του Shane Black - κάνουν την ταινία να ξεχωρίζει με άνεση από τις γενικά μετριότατες κωμωδίες που βγήκαν το 2016 στις αίθουσες. Το χιούμορ, η σεβεντίλα και το ντεντεκτιβικό theme του "Nice Guys" αποτελούν την τέλεια συνταγή για όμορφη ταινία.

IMDb
Trailer


3. Deadpool

Η έκπληξη της χρονιάς και ταινία που είδα τις περισσότερες φορές (νομίζω μετράω τέσσερεις). Από το πουθενά ο Ryan Reynolds και το δημιουργικό του team έφεραν στη μεγάλη οθόνη έναν από τους καλύτερες αντιήρωες που έχουν υπάρξει στις σελίδες των comic με τρόπο τέτοιο που ούτε καν οι φανμπόηδες είχαν λόγο να γκρινιάξουν.

IMDb
Trailer


4. Captain America: Civil War

H blockbusterιά που μου πήρε τα μυαλά φέτος και ίσως καθιστά το Captain America σαν μία από τις ποιοτικά αρτιότερες τριλογίες όλων των εποχών. H σκηνή της μάχης στο αεροδρόμιο θα μείνει στην ιστορία σαν μία από τις καλύτερες στο υπερηρωικό genre. Plus, Spiderman.

IMDb
Trailer


5. Hunt For The Wilderpeople

Μία πανέμορφη, αστεία και heartfelt ταινία από το next best thing στον χώρο του σινεμά, Taika Waititi (What We Do In The Shadows). Εξαιρετικά προσιτό καστ με φόντο τα μαγευτικά τοπία της Νέας Ζηλανδίας. Ο Sam Neil παίζει τον εαυτό του και είναι καλύτερος από ποτέ σε αυτήν τη συγκινητική ιστορία οικογενειακής αγάπης.

IMDb
Trailer


6. 10 Cloverfield Lane

Άλλη μία φετινή έκπληξη. Χωρίς να έχω δει και να με νοιάζει το original "Cloverfield", τούτη η κλειστοφοβική ταινία με συνάρπασε με τη σκηνοθεσία αλλά και με το χτίσιμο των χαρακτήρων καθόλη τη διάρκειά της. Καθηλωτικός John Goodman και εξαίρετη η Elizabeth Winstead. Ακόμα και αν το τέλος είναι κάπως συζητήσιμο, το ταξίδι μέχρι εκεί αξίζει.

IMDb
Trailer


7. Star Trek Beyond

To franchise δεν μου έχει πει πολλά μέχρι τώρα, αλλά σε ένα κινηματογραφικό καλοκαίρι που επί το πλείστον είχε μόνο αηδίες, το "Star Trek Beyond" ήταν μία όαση φρεσκάδας. Κάτι το σενάριο του πολυαγαπημένου Simon Pegg και κάτι που κάποιοι ήρωες είχαν πολύ περισσότερο ζουμί από τις προηγούμενες ταινίες, με εξέπληξε πολύ και την κατευχαριστήθηκα.

IMDb
Trailer

Ι.Τ.

  • SHARE
  • TWEET