Τρεις προτάσεις που ξεχωρίζουν στο In-Edit Greece 2015 - Athens Edition

Freddie Mercury, Alice Cooper και Lamb Of God μονοπωλούν το ενδιαφέρον του φεστιβάλ

19/02/2015 @ 12:26
In-Edit Greece 2015 - Athens Edition
International Music Documentary Film Festival

Το Ιn-Edit είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο, μετά τις στάσεις του στη Βαρκελώνη, το Σαντιάγκο, την Μπογκοτά, το Σάο Πάολο, το Μπουένος Άιρες και το Βερολίνο, έρχεται και στην Αθήνα.

Στον κινηματογράφο Όπερα στην Ακαδημίας από τις 19 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, σε μία εβδομάδα γεμάτη μουσική και κινηματογράφο. Μπείτε εδώ για να δείτε όλο το πρόγραμμα και στο www.in-edit.gr για πληροφορίες εισιτηρίων και παράλληλων εκδηλώσεων.

Περιγραφές ντοκιμαντέρ:

"Freddie Mercury: The Great Pretender"

Freddie Mercury: The Great Pretender

Σκηνοθεσία: Rhys Thomas
Έτος: 2012
Χώρα:  Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 85 min.
Πρωτότυπη γλώσσα: Αγγλικά
Ιστοσελίδα ταινίας: -
Παραγωγοί: Rhys Thomas, Jim Beach, Joss Crowley

Short description
Η μοναχική του πορεία, χωρίς τους Queen, από το 1985 μέχρι το θάνατό του, το 1991. Μπαλέτο, όπερα, το χαρακτηριστικό μουστάκι, η αποκάλυψη της ομοφυλοφιλικής σεξουαλικότητας, ένα ανέκδοτο ντουέτο με τον Rod Stewart και ακόμη ένα με τον Michael Jackson, η Montserrat Caballé και η "Barcelona". Πράγματα και θαύματα. Εξίσου προσωπικό όσο και αποκαλυπτικό.

Long Description
Αυτός είναι ο Freddie, με τον δικό του προσωπικό ρυθμό. Ο εκκεντρικός Mr. Bad Guy, χωρίς τους Queen. Το ντοκιμαντέρ "The Great Pretender", επικεντρώνεται στην μοναχική πορεία του Freddie Mercury, τραγουδιστή και κεντρική φιγούρα των Queen, από το 1985 μέχρι το θάνατό του, το 1991. Για να γίνει κατανοητή η τρομερή πορεία του βέβαια, πρέπει να ξεκινήσει κανείς από την αρχή: από τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια, παρόλο που τα περισσότερα στοιχεία γι' αυτά είναι ήδη γνωστά από ταινίες για τους Queen. Η ιστορία όμως γίνεται συναρπαστική στο σημείο που οι άλλες τελειώνουν. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα ενδιαφέροντα που χαρακτήρισαν τα τελευταία του χρόνια: το μπαλέτο, η Liza Minnelli, η όπερα... Παρουσιάζει τη σχέση του με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος αλλά και την καθιέρωσή του: το χαρακτηριστικό μουστάκι, την αποκάλυψη της ομοφυλοφιλικής σεξουαλικότητάς του και τις ντίσκο της Νέας Υόρκης. Παρουσιάζει δηλαδή το πώς ο Mercury επαναπροσδιορίστηκε σαν καλλιτέχνης, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό του εαυτό. Το ντοκιμαντέρ αυτό εξιστορεί εκπληκτικές ιστορίες: ένα ανέκδοτο ντουέτο με τον Rod Stewart και ακόμη ένα με τον Michael Jackson (η σχέση τους χάλασε όταν ο Jackson επέμεινε να φέρει ένα λάμα στο στούντιο), προσωπικές αποκαλύψεις της Montserrat Caballé, την εμφάνισή του ως χορευτή μπαλέτου το 1979 για το Royal Ballet του Λονδίνου, άγνωστες λεπτομέρειες για τη "Barcelona" και πολλά ακόμη. Τα λόγια των Roger Taylor και Brian May στην τηλεόραση, αμέσως μετά το θάνατό του, είναι ίσως το αποκορύφωμα ενός ντοκιμαντέρ γεμάτο πράγματα και θαύματα!



"Super Duper Alice Cooper"

Super Duper Alice Cooper

Σκηνοθεσία: Reginald Harkema, Scot McFadyen,Sam Dunn
Έτος: 2014
Χώρα:  Καναδάς
Διάρκεια: 87 min.
Πρωτότυπη γλώσσα: Αγγλικά
Ιστοσελίδα ταινίας: superduperalicecooper.com
Παραγωγοί: Sam Dunn, Scot McFadyen,Reginald Harkema, Lana Belle Mauro

Short description
Το ντοκιμαντέρ Super Duper Alice Cooper αφηγείται την ιστορία του Vincent Furnier, γιου ενός ιεροκύρηκα, που προκάλεσε τρόμο στις καρδιές των γονιών ως Alice Cooper, ο εκκεντρικότερος ανάμεσα στους ροκ σταρ της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Από το ξεκίνημά του σαν τραγουδιστής μίας μπάντας στο Phoenix κατά τη δεκαετία του '60, στην παρακμιακά θολή δόξα της δεκαετίας του '70: αυτός είναι ο μύθος του Alice Cooper, σε όλο του το μεγαλείο!

Long Description
Το πραγματικό του όνομα είναι Vincent Furnier, αλλά μάλλον τον έχετε ακούσει σαν Alice Cooper, τον τύπο που υπήρξε για χρόνια ο πιό διαβόητος αλλά καί επιδραστικός ροκ σταρ στον πλανήτη. Η ιστορία του είναι ακριβώς αυτό που περιμένετε: δύσκολο ξεκίνημα, ξαφνική δόξα, συντριπτική πτώση λόγω ναρκωτικών, παράνοια, πάθος και λύτρωση στο τέλος. Ομως τίποτα σχετικά με τον Alice Cooper δεν είναι αναμενόμενο, ούτε καν αυτή η αφήγηση της ζωής του. Στο ντοκιμαντέρ, παρουσιάζονται φωτογραφίες και ανέκδοτα βίντεο που σε συνδυασμό με τη φωνή του μοναδικού αφηγητή -του ίδιου του Cooper- ξεδιπλώνουν μία ζωή γεμάτη ανατροπές, που κάπου στη μέση άγγιξε το ναδίρ. Το αποτέλεσμα μαγνητίζει, είναι παλλόμενο και σοκαριστικό (και πώς να μην είναι, αφού ο ίδιος ο Alice Cooper εμφανίζεται να εξομολογείται τις αμαρτίες του). Χάρη στον Shep Gordon -τον μάνατζέρ του- προσκαλούμαστε σ' ένα πάρτυ με τον Jimi, τον Jim και την Janis, οι οποίοι στέκονται για να θαυμάσουν τον Alice Cooper, όπως τον αγαπήσαμε όλοι («»μισό αγόρι, μισό κορίτσι, μέλος μπάντας εξωγήινων που σκοτώνει κοτόπουλα"), με τα διαφημιστικά του τεχνάσματα (βόες, γκιγιοτίνες, ηλεκτρικές καρέκλες και... χμ... ακέφαλα κοτόπουλα), τους στίχους του για την νεκροφιλία, το μηδενισμό και το μίσος του για την εκπαίδευση, τη δίνη του αλκοολισμού («»χάθηκα μέσα στον κατασκευασμένο εαυτό μου") και τη σωτηρία του μέσω της πίστης. Οι Elton John, Iggy Pop, Shep Gordon και John Lydon δηλώνουν θαυμαστές του, και εμείς επίσης.



"As The Palaces Burn"

As The Palaces Burn

Σκηνοθεσία: Don Argott
Έτος: 2014
Χώρα: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 90 min.
Πρωτότυπη γλώσσα: Αγγλικά
Ιστοσελίδα ταινίας: http://www.asthepalacesburn.com/
Παραγωγοί: Sheena M. Joyce

Short description
Ένα ντοκιμαντέρ για το μέταλ συγκρότημα Lamb Of God και τους θαυμαστές του παγκοσμίως, εξελίσσεται σε θρίλερ όταν ο τραγουδιστής του, Randy Blythe, αντιμετωπίζει κατηγορίες για φόνο, μετά το θάνατο ενός θαυμαστή του στη Τσεχία. Ένα δυνατό ντοκιμαντέρ γεμάτο συναισθήματα, ανατροπές και εκκωφαντική μουσική.

Long Description
Πίσω στο 2012. Όλα μοιάζουν να εξελίσσονται εξαιρετικά για το μέταλ συγκρότημα Lamb of God από το Richmond της Virginia (Η.Π.Α.). Μόλις πρόσφατα ηχογράφησαν τον καινούριο τους δίσκο, Resolution, και ο τραγουδιστής τους, Randy Blythe, γιορτάζει δύο χρόνια καθαρός από αλκοόλ («»Σαράντα χρονών, δύο χρόνια καθαρός, διάολε!”). Το πρώτο μισό αυτής της ταινίας των Sam Dunn και Scott McFadyen, επικεντρώνεται στο συγκρότημα, την πορεία των μελών του και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν: πώς ξεκίνησαν σε μία μικρή πόλη, χωρίς καμία προσδοκία, αλλά και το δύσβατο μονοπάτι που τους οδήγησε μέχρι τα βραβεία Grammy και την περιοδεία τους με τους Metallica. Μία ανατροπή όμως αλλάζει το αρχικό πλάνο για το ντοκιμαντέρ και το μετατρέπει σε θρίλερ. Γυρίζουμε τον κόσμο μέσω των φίλων του συγκροτήματος από την Κολομβία μέχρι τα Ιεροσόλυμα, μέχρι τη στιγμή που ο Randy Blythe, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για φόνο, όταν κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας του συγκροτήματος στη Τσεχία, ένας θαυμαστής σκοτώνεται πηδώντας από τη σκηνή. Στο σημείο αυτό, το ντοκιμαντέρ γίνεται μία ταινία γεμάτη ένταση, ανατροπές και αγωνία. Η σύλληψη του Randy, το ταξίδι των δικηγόρων στην Πράγα, οι συζητήσεις για τη βία στις συναυλίες, το ξεκίνημα της καμπάνιας υπέρ του Randy, η αγωνία των φίλων και των υπόλοιπων μελών του συγκροτήματος και στο επίκεντρο όλων αυτών, ένας τρομαγμένος άντρας, σε ένα ξένο μέρος, που προσπαθεί να κατανοήσει όλα όσα έχουν συμβεί. “Είναι μία τρελή ιστορία«», όπως λένε, με καλό όμως τέλος.

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET