«7»: Sherlock (2010-σήμερα)

Ένα αφιέρωμα στον μεγαλύτερο ντετέκτιβ της μικρής και μεγάλης οθόνης

Από τον Βασίλη Σπανό, 13/01/2014 @ 12:50
Πρώτη Ιανουαρίου 2014, μετά από σχεδόν δύο χρόνια απουσίας, επιστρέφει στις μικρές οθόνες ο τηλεοπτικός Sherlock, από τις πιο αγαπημένες σημερινές σειρές του BBC με μια εντυπωσιακή συλλογή βραβείων στις αποσκευές της αλλά και ένα ήδη τεράστιο fanbase που δύο χρόνια τώρα μετράει αντίστροφα για την θριαμβευτική επιστροφή του δαιμόνιου ντετέκτιβ-δημιούργημα του Arthur Conan Doyle ο οποίος έχει προσαρμοστεί για τις ανάγκες της σειράς στο σημερινό Λονδίνο!

SherlockΗ σειρά διανύει ήδη τον τρίτο κύκλο της (τρία επεισόδεια ανά σεζόν 90 λεπτών το καθένα-κατά τις κλασικές τακτικές των σειρών του BBC) με την 1η Ιανουαρίου να είναι προγραμματισμένο το πρώτο επεισόδιο, "An Empty Hearse", 5 Ιανουαρίου το δεύτερο, "The Sign Of Three", και τέλος στις 12 του ιδίου μήνα θα προβληθεί το φινάλε της σεζόν, "His Last Vow"!

Ας θυμηθούμε 7 λόγους για τους οποίους η παρακολούθησή της είναι μάλλον η πιο άμεση τηλεοπτική μας υποχρέωση για το νέο έτος:




Steven Moffat1. Steven Moffat

Από το "Press Gang" του 1989 (με θέμα την δημοσιογραφική ομάδα μιας σχολικής εφημερίδας αλλά παράλληλα μια καλοκουρδισμένη και ώριμη ιστορία ενηλικίωσης και κριτικής ματιάς πάνω στα τρέχοντα γεγονότα, μίλια μακρυά από αμερικανικές ηθικολογίες και εύκολα συμπεράσματα) μέχρι την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, "Coupling" (ή αλλιώς την αγγλική version του "Friends" αλλά με εντελώς διαφορετικού τύπου χιούμορ και γενικότερης λογικής), ο γεννημένος στη Γλασκώβη Steven Moffat, γιος λυκειάρχη και με πτυχίο στην Αγγλική Φιλολογία, είχε ήδη καταφέρει να χτίσει ένα δυνατό όνομα στο Νησί ως ίσως ο πιο πολλά υποσχώμενος σεναριογράφος της νέας γενιάς, αρχές του 2000! Έπρεπε να περιμένει μερικά χρόνια ακόμα για να προλάβει το νέο run του "Doctor Who" το 2005 (παιδικό του όνειρο να συμμετάσχει στη σειρά με την οποία μεγάλωσε) ώστε σαν guest σεναριογράφος πολλών επεισοδίων των τεσσάρων πρώτων σεζόν να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι όντως αυτή τη στιγμή ήταν το νούμερο ένα όχι μόνο της Αγγλιάς αλλά και ένας από τους καλύτερους σεναριογράφους παγκοσμίως (μαζεύοντας και παράλληλα ό,τι βραβείο σχεδόν υπήρχε στον τηλεοπτικό κόσμο)! Η φήμη του επιστράτευσε τον Steven Spielberg να του αναθέσει τον έλεγχο και το σενάριο (μαζί με τα δύο έτερα τρομερά παιδιά του νέου αγγλικού σινεμά -και ειδικότερα του άτυπου «pub comedy» genre-, Edgar Wright και Joe Cornish) του "The Adventures Of Tin Tin"! Η τελική επιβράβευση ήρθε με την ανάθεση ολόκληρου του show πάνω του και έτσι από την πέμπτη σεζόν μέχρι και σήμερα είναι επισήμος ο show-runner του νέου "Doctor Who", όπου κατάφερε και έσπασε μια και καλή τα τηλεοπτικά σύνορα με τις ΗΠΑ, καθώς η σειρά ανανεώθηκε πλήρως και ακολουθεί μια συνεχόμενη παγκόσμια άνευ προηγουμένου επιτυχία! Κλειδί σχεδόν όλων των επιτυχιών του Steven Moffat, τα σπιρτόζικα γεμάτα ανατροπές και πολλαπλές αναγνώσεις σενάρια αλλά οι πολυδιάστατοι και καλογραμμένοι χαρακτήρες! Το 2010, πάνω στο απόγειο της δημιουργικής του επιτυχίας του και όντας πλέον ο νέος show-runner του "Doctor Who" ανέλαβε παράλληλα να αναβιώσει τις περιπέτειες του κλασικού και πολυαγαπημένου ήρωα του Arthur Conan Doyle στην μικρή οθόνη! Με ένα λάτρη της αγγλικής κουλτούρας και παράλληλα ειδήμονα πλέον στα mind-fuck και γεμάτα ανατροπές και μικροσκοπικές λεπτομέριες σενάρια, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι θα προέκυπτε κάτι το λιγότερο συναρπαστικό και ξεχωριστό, με την προσωπική σφραγίδα του δημιουργού του σε κάθε βήμα του ήρωα!



Benedict Cumberbatch2. Benedict Cumberbatch

Όταν υποδύεσαι τον Sherlock Holmes, έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους και χαρακτηριστικούς ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας και σχεδόν καταφέρνεις να επισκιάσεις ακόμα και τον ίδιο τον χαρακτήρα με την ερμηνεία σου τότε ναι, σχεδόν βέβαια η παράσταση σου ανήκει! Έτσι έγινε με τον Λονδρέζο ανερχόμενο ηθοποιό με το όνομα-γλωσσοδέτη Benedict Cumberbatch, καθώς σε ένα διάστημα μερικών μόλις ετών έχει στρέψει τα παγκόσμια φώτα της δημοσιότητας πάνω του για τις ερμηνευτικές του ικανότητες αλλά και το premise που αφήνει μετά από κάθε του εμφάνισή, ως ένας ακόμα της «μεγάλης αρμάδας» των Βρετανών ηθοποιών! Θεατρικός ηθοποιός από τις αρχές του, πέρασε στην μικρή οθόνη αρχικά με μικρούς ρόλους και ακόμα μικρότερους στη συνέχεια στον κινηματογράφο, για να λάβει μια πρώτη αρχική αναγνώριση με την ερμηνεία του στο "Atonement" του Joe Wright το 2007! Η μετέπειτα πορεία του ακολούθησε μια άκρως ανοδική πορεία με ταινίες όπως τα "Tinker Taylor Soldier Spy", "War Horse", "Star Trek: Into Darkness", "12 Years A Slave", "Hobbit: Desolation Of Smaug" κτλ, αλλά το σημείο μηδέν για την καριέρα του θα παραδεχόταν και ο ίδιος ότι ήταν ο τηλεοπτικός "Sherlock" του 2010! Υποδειγματικά αναβιώσε και υποδύθηκε τον φλεγματικό, εσωστρεφή, τετραπέρατο, σνομπ και υποχόνδριο ντετέκτιβ με μια ερμηνεία κυρίως εσωτερική και αρκετά θεατρική, μην έχοντας την ανάγκη να καταφύγει σε μανιέρες και υπερβολές -παίζοντας παράλληλα έναν άκρως υπερβολικό σε όλα του χαρακτήρα! Σίγουρα ο Benedict Cumberbatch, το πρόσωπο της χρονιάς για το περιοδικό Times, ήρθε για να μείνει!



Martin Freeman3. Martin Freeman

Ένας από τους αγαπημένους Β'-ρολίστες παγκοσμίως, έπρεπε να περιμένει μέχρι το 2010 και την συμμετοχή του ως John Watson, το έτερο ήμισυ του τηλεοπτικού "Sherlock" αλλά και το 2012 με τον ρόλο του ως Bilbo Baggins στην τριλογία του "Hobbit" για να γίνει γνωστός και σε αυτούς που τον μπορεί να τον θυμούνται πριν η αμερικανική τηλεόραση αλλοτριώσει τα πάντα, στο πρωτότυπο αγγλικό "The Office", ή στους ακόμα παλιότερους που κάτι τους θύμιζε αυτή η αγγλόφατσα που έπαιζε στο video clip του "I Started A Joke" των Faith No More το 1998... Ο Martin Freeman όμως κουβαλάει μια μεγάλη καριέρα από πίσω του γεμάτη πάρα πολλές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές όπως τα "Black Books", "This Life", "Charles II: The Power And The Passion", "Hardware" κτλ, ενώ πρώτη του επιτυχία στον κινηματογράφο ήρθε με έναν μικρό ρόλο στο "Love Actually" το 2003. Έκτοτε έχει εμφανιστεί σε ολόκληρη την Cornetto Trilogy ("Shawn Of The Dead", "Hot Fuzz", "The World's End") του Edgar Wright αλλά και σε πληθώρα λοιπών ταινιών, πάντα κυρίως σε Β' ρόλους! Στο πρόσωπό του ο τηλεοπτικός Sherlock βρήκε τον απόλυτο Watson με την χαμηλών τόνων αλλά δυναμική όπου χρειάζεται ερμηνεία από πλευράς Freeman, η οποία μάλιστα του χάρισε και ένα βραβείο BAFTA Best Supporting Role για το 2011! Ο Freeman «έδεσε» αμέσως με τον Cumberbatch και ίσως σε αυτόν να οφείλεται κατά βάθος η εκπληκτική χημεία που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους, καθώς μέσα από αυτόν φιλτράρονται και εξωτερικεύονται τα διάφορα συναισθήματα που διέπουν την σχέση του ψυχρού και «μηχανικού» Sherlock και του πιο μαλθακού αλλά «φωνή της λογικής όπου χρειαστεί» Watson! Όπως και ο Cumberbatch, έτσι και ο Freeman ήρθε για να μείνει, ελπίζοντας πλέον και μετά την επιτυχία του "Hobbit" και σε κάτι παραπάνω από Β' ρόλους!



4. Cliffhanger

Ας ήμαστε ρεαλιστές, το φινάλε της δεύτερης σεζόν είναι ένα από τα καλύτερα WTF! cliffhanger επεισόδια που έχουμε δει στη μικρή οθόνη! Ακόμα και η σειρά να μην σου αρέσει στην τελική, θες απεγνωσμένα να δεις την συνέχεια!



A Scandal In Belgravia5. A Scandal In Belgravia

Βασισμένο στην ιστορία "A Scandal In Bohemia" σε συνδιασμό με μερικές ακόμα μικρές ιστορίες του Doyle είναι πιθανότατα το καλύτερο επεισόδιο της σειράς και ένας καλός λόγος να περιμένουμε τον τρίτο κύκλο της, μπας και ξανα-αγγίξει τέτοια peak! Ο Moffat στο καλύτερό του σενάριο μέχρι τώρα κάνει κάθε λεπτό του επεισοδίου να αξίζει και να έχει κάτι να δώσει, μέχρι την κάθε παραμικρή «ασήμαντη» λεπτομέρεια! Πολύπλοκο και με εξαιρετική για άλλη μια φορά απόδοση των χαρακτήρων από τους ηθοποιούς, συναισθηματικό και αγωνιώδες, πλήρως εναρμονισμένο με την εικόνα του Holmes κατά Doyle και την υποδειγματική μετενσάρκωσή της στο σημερινό Λονδίνο, το "A Scandal In Belgravia" πείθει και τον πιο αρνητικό θεατή ότι παρακολουθεί μεγάλη τηλεόραση!



Mark Gatiss6. Mark Gatiss

Ο τηλεοπτικός Mycroft Holmes, πέρα από μεγαλύτερος αδερφός του Sherlock είναι και ο συν-δημιουργός της σειράς και σεναριογράφος των επεισοδίων "The Great Game" και "The Hounds Of Baskerville"! Πολυτάλαντος και πολυάσχολος ανά τα χρόνια, ο Mark Gatiss έχει επιδείξει πολλάκις το συγγραφικό αλλά και υποκριτικό του ταλέντο, κυρίως στο cult μικρό αριστούργημα τρόμου και κωμωδίας "The League Of Gentlemen" το οποίο κράτησε από το 1999 έως το 2002 (συν μια ταινία το 2005) όπου συν-δημιουργούσε, έγραφε και πρωταγωνιστούσε, αλλά και σε πάρα πολλά επεισόδια του "Doctor Who" από το 2005 που επέστρεψε ξανά στο BBC, μεταξύ πολλών άλλων τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών παραγωγών! Στην τρίτη σεζόν αναμένεται να γράψει το πρώτο επεισόδιο και προφανώς να έχει καθοριστική συμβολή μαζί με τον Moffat στο φινάλε και στην γενικότερη κατεύθυνση της σειράς!



Many Happy Returns - Christmas special7. Sherlock Christmas Mini Episode - Manny Happy Returns

To έκαναν πρόσφατα με το mini episode για το επετειακό επεισόδιο των 50 ετών του "Doctor Who", ο Moffat με τον Gatiss το ξανακάνουν τώρα για την επιστροφή του Sherlock! Το καλύτερο δωράκι για να ανοίξει ακόμα περισσότερο την όρεξή μας για την πρεμιέρα της τρίτης σεζόν:

"Many Happy Returns" (Christmas special)
  • SHARE
  • TWEET