"Luke Cage"

Είμαι μισάνθρωπος ή όντως είναι βαρετό;

Από τον Ιάσονα Τσιμπλάκο, 13/10/2016 @ 11:14

Σαν καλός φανμπόης που είμαι ήθελα να κάτσω να bingάρω την καινούργια Marvelική σειρά του Netflix, "Luke Cage". Δύο βδομάδες πέρασαν και ακόμα δεν κατάφερα να το τελειώσω, καθώς με αφήνει σχεδόν παγερά αδιάφορο. Εννιά επεισόδια μέσα και πραγματικά δεν θα μπορούσε να με νοιάζει λιγότερο αν ζει ή αν πεθαίνει ο Cage. Σκέφτηκα, λοιπόν, να γράψω κάποιες αράδες μπας και καταφέρω να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά και να κατανοήσω γιατί ακριβώς δεν κατάφερε να με τραβήξει.  

Αρχικά, να πω πως μου αρέσει πολύ αυτό που προσπαθούν εκεί στο Netflix να κάνουν με τις υπερηρωικές τους σειρές. Είναι ωραίο που οι ιστορίες στην ουσία παρουσιάζουν κοινωνικό προβληματισμό με περιτύλιγμα το υπερηρωικό. Το "Jessica Jones" ακούμπησε τα ευαίσθητα θέματα φεμινισμού, rape culture και γενικώς εξερευνούσε μία πλευρά που δεν έχουμε συνηθίσει ιδιαίτερα στο χώρο, ενώ το "Luke Cage" καταπιάνεται κυρίως με την αφροαμερικάνικη urban κουλτούρα, πατώντας πάνω σε σύγχρονα θέματα τύπου black lives matter και προφανώς ρατσισμού.

Luke Cage

Ενώ, όμως, χειροκροτώ την ιδέα και προφανώς συμφωνώ με το γεγονός ότι όλα αυτά τα θέματα θα έπρεπε και πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω στο κοινό, δεν μπορώ να πάψω να σκέφτομαι πως είναι ο λόγος που δεν μπορώ να έχω τις σειρές αυτές όσο ψηλά έχω το "Daredevil". Νιώθω δηλαδή ότι η κατεύθυνση αυτή που παίρνουν, η στρατευμένη δηλαδή προβολή κάποιων ζητημάτων με ενοχλούν, όχι τα θέματα αυτά καθ' αυτά, αλλά μάλλον ο δίχως τακτ τρόπος με τον οποίο σπρώχνονται καμιά φορά. Δεν ξέρω ρε παιδί μου αν θέλω κοινωνική κριτική στα κολάν μου, πώς το λένε;  Άσε που όλο αυτό με κάνει και νιώθω άσχημα. «Βρε μπας και είμαι πιο σκατένιος άνθρωπος απ' ό,τι πίστευα;»

Η αλήθεια είναι, όμως, πως η πλοκή του "Luke Cage" πραγματικά δεν έχει καταφέρει να με απορροφήσει και γενικώς δεν έχω ψάξει να δω τι λένα τα Ίντερνετς περί του θέματος, αν και το 8.2 που βλέπω στο IMDb νομίζω λέει αρκετά για τη μειοψηφία στην οποία μάλλον βρίσκομαι. Νομίζω δηλαδή πως κυρίως φταίει η κλαψοντουλάπα που τον παίζει, τον Luke γιατί είναι λίγο κούρασης. Τα πρώτα δύο επεισόδια το πήγαιναν καλά και μου άρεσε πολύ αυτό το Shaftικό vibe του smooth του κέρατα αντρίλα που βρωμοκοπούσε '70s blaxploitation, όπως και το ότι πραγματικά έβγαζε πραγματική urban αύρα, δηλαδή τιμούσε το Harlem στο οποίο διαδραματίζεται η σειρά. Ωραία αυτά, και τέλεια και όλη η - live παρακαλώ -  μουσική επένδυση, αλλά πραγματικά η ιστορία κουτσαίνει και χωλαίνει και τσουκου-τσουκου-τσουκου-τσουκου, δεν φαίνεται να πάει πουθενά ενδιαφέρον. Σε σημείο τέτοιο μάλιστα που κάποια twists που έρχονται στην πορεία περισσότερο ξενερώνουν παρά δίνουν πόντους στην αφήγηση.

Luke Cage

Θα μου πεις εσύ και με το δίκιο σου, «και ρε μπαγλαμά, τι γράφεις άρθρο για σειρά που δεν έχεις τελειώσει ακόμα», και θα απαντήσω πως ήμανε διακοπές και δεν έχω κάτι άλλο να γράψω, οπότε εκτός αν ήθελες ένα ρεζουμέ για τις ανακοινώσεις που έγιναν στο ComicCon της Νέας Υόρκης, σκάσε και διάβαζε. Ναι, έχει σχεδόν τέσσερεις ώρες ακόμα να με εντυπωσιάσει η σειρά και να αλλάξω τροπάριο, αλλά μου φαίνεται μάλλον χλωμό να γίνει αυτό, γιατί χθες με πήρε ο ύπνος κάπου πέντε φορές, σε ένα επεισόδιο όπου γίνεται ένα show-down με τον, μάλλον, κυρίως ανταγωνιστή, οπότε τι να πεις. Μόνη φορά που ενθουσιάστηκα λιγάκι βασικά ήταν σε μία φάση με κάκιστο CGI που απλά έδειξα την οθόνη και γέλασα λίγο μόνος μου.

Το "Jessica Jones", ενώ σίγουρα μου άρεσε λιγότερο από το "Daredevil", είχε επίσης τα θεματάκια του τα αφηγηματικά, αλλά κάτι το όλο το ψυχολογικό/μαγικό με τον Kilgrave του έδινε ένα Χ ενδιαφέρον παραπάνω. Δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο στοιχείο στο "Luke Cage" που να τραβάει τον θεατή, εκτός αν το έχασα την ώρα που κοιμόμουν. Εκεί που μάλλον θέλω να καταλήξω είναι πως και "Jessica Jones" και "Luke Cage" τραβιόνται πολύ. Τα δεκατρία επεισόδια είναι πολλά για 40λεπτες σειρές που στην ουσία δεν έχουν αρκετό ζουμί στην ιστορία τους. Αυτό θα είχε φανεί και στη δεύτερη σεζόν "Daredevil", αλλά το σώσανε που ήταν κάπως σαν δύο διαφορετικά arcs, τα τέσσερα πρώτα επεισόδια με τον Punisher, και τα υπόλοιπα με ό,τι σκατά έγινε, δεν θυμάμαι.

Tέλεια, χαίρομαι που κατέληξα στο ότι οι σειρές είναι μάλλον μέτριες και τραβηγμένες και οτι δεν είμαι εγώ πιο σεξιστής και ρατσιστής απ' ό,τι νόμιζα. Ευχαριστώ που με άκουσες Ίντερνετ.

Υγ1. Βασικά, το "Luke Cage" μπορείς να το δεις και μονάχα για την ερμηνειάρα του Mahersala Ali, στον ρόλο του Cornell "Cottonmouth" Stokes. Tον ξέρεις και σαν τον Remi από "House of Cards". Λαμπρό μέλλον θα’χει αυτός, aiight?

Υγ2. Αυτό.

  • SHARE
  • TWEET