Η κινηματογραφική πρόταση της εβδομάδας: The Selfish Giant

Μια απεγνωσμένη κραυγή αωνίας μέσα από τη λάσπη του βιομηχανικού Αγγλικού Βορρά

Από τον Βασίλη Σπανό, 27/03/2014 @ 10:49
Τι παίζει: O 13-χρονος Arbor μαζί με τον κολλητό του Swifty μαζεύουν παλιοσίδερα και καλώδια, στην μικρή μουντή, σκοτεινή, βιομηχανική καταθλιπτική πόλη του Αγγλικού Βορρά όπου και διαμένουν... Η γνωριμία τους με τον Kitten, τον ρακοσυλλέκτη της περιοχής, θα τους προσφέρει μια διέξοδο που ακροβατεί μεταξύ του σκληρού κοινωνικού δράματος και της τραγωδίας!

Δηλαδή: Aπό τα πιο εντυπωσιακά και συγκλονιστικά ντεμπούτα όλων των εποχών (!), η Clio Barnard αρπάζει από τα μαλλιά την ευκαιρία και με το ένα μάτι στην καλύτερη περίοδο του Ken Loach και το άλλο στην ρεαλιστική παράδοση της Μεγάλης Βρετανίας σε τέτοιου είδους δράματα -που δεν «χαρίζεται» απέναντι στο πραγματικό κοινωνικό τοπίο της χώρας-, δίνει την δική της ερμηνεία σε αυτό που αποκαλούμε «κοινωνικό αποκλεισμό» μιας Αγγλίας «κάτω από το Big Ben»! Μια σκληρή από την αρχή μέχρι το τέλος ιστορία ενηλικίωσης με δύο εξαιρετικές ερμηνίες από τους ανήλικους ηθοποιούς της, με δυστυχώς όμως πραγματικό πρωταγωνιστή την λασπωμένη κοινωνική πραγματικότητα, την φτώχεια, το γκρίζο χρώμα του ουρανού και των ηλεκτρικών πυλώνων, την πλέμπα, τον φτωχό εργατόκοσμο με τα χαμένα όνειρα και τις αυταπάτες του. Μία ηχηρή κραυγή πικρίας και απόγνωσης για αυτή την «Χαμένη Γενιά» που προορίζεται να αναλωθεί από ένα ταξικό σύστημα το οποίο τροφοδοτείται από την υπεραξία του προλεταριάτου, ενώ παράλληλα φροντίζει να συνθλίψει κάθε ίχνος ελπίδας, ανθρωπιάς, φιλίας και αθωότητας!

Τελικά: Από τις πιο δυνατές και σκληρές ταινίες των τελευταίων ετών, ένα σοκαριστικό κατηγορώ στην ανακύκλωση της μιζέριας των βιομηχανικών βορειοευρωπαϊκών κρατών -και όχι μόνο-, μια ρεαλιστική και άκρως συγκινητική ιστορία φιλίας, ενηλικίωσης και χαμένων ονείρων, μια από τις καλύτερες ταινίες του 2014!

Τrailer



Κατά τα άλλα:

Θα δούμε:
Noah: Darren Aronofsky, all-star cast, πρώτη ταινία μετά το "Black Swan", απαγορευμένο ήδη στις μισές γνωστές σκοταδιστικές χώρες, μεγάλη μάχη σκηνοθέτη-studio για να φτάσει η τελική un-cut version στις οθόνες, δεν μας πτοεί το ανορθόδοξο θέμα, εμπιστευόμαστε τον σπουδαίο Αμερικανό!

Το Μικρό Ψάρι: Καινούρια ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, καλή πορεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου, θα τον τιμήσουμε και αυτόν!

To σκεφτόμαστε:
Short Term 12: Νεαρή επιβλέπουσα σε κρατικά ίδρυμα ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά αναπτύσσει ιδιαίτερη σχέση με μια νέα οικότροφη, σε ανεξάρτητο έργο που ενθουσίασε κριτικούς και κοινό σε μικρά φεστιβάλ του εξωτερικού!

Μuppets Most Wanted: Επιστροφή μετά την προ μερικών ετών ανέλπιστη επιτυχία της παρέας του Jim Henson, με ακόμα πιο λαμπρό cast γεμάτο guest εμφανίσεις!

Τhe German Doctor: Στη Παταγονία του 1960, Γερμανός γιατρός γνωρίζει και πιάνει φιλία με οικογένεια, κρύβοντάς τους όμως ότι το πραγματικό του όνομα είναι Josef Mengele, υπεύθυνος πειραμάτων του Auschwitz! Επίσημη πρόταση της Αργεντινής για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας φέτος.

Α long Way Down: Μεταφορά αγαπημένου βιβλίου του Nick Hornby ("High Fidelity", "About A Boy") με all star αγγλικό cast!

Θα αποφύγουμε:
Divergent: Κάτι σαν ταινία με εφήβους προς αναπλήρωση του κενού του "Twilight", ούτε καν...

Kismet: Ντοκιμαντέρ για την επίδραση των Τουρικών σήριαλ στην σημερινή κουλτούρα της τηλεόρασης... Όχι.-
  • SHARE
  • TWEET