Η κινηματογραφική πρόταση της εβδομάδας: The Grand Budapest Hotel

Ο Fiennes συμπληρώνει ιδανικά το πανέμορφο σύμπαν του Anderson

Από τον Βασίλη Παπαδόπουλο, 13/03/2014 @ 12:44
Τι Παίζει: Συγγραφέας επισκέπτεται το ξενοδοχείο Grand Budapest, γοητευτικά παρατημένο σημείο ορόσημο στην ανατολική Ευρώπη με περασμένα μεγαλεία, όπου ο μυστηριώδης ιδιοκτήτης τού εμπιστεύεται την ιστορία του παλιού θυρωρού του ξενοδοχείου, που σε συνεργασία με το δεξί του χέρι lobby boy προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του, όταν κατηγορείται για φόνο που δεν έκανε, στο ασταθές τοπίο της Ευρώπης του μεσοπολέμου.

Δηλαδή: Η νέα ταινία του Wes Anderson διατηρεί τα στοιχεία που βρίσκουμε πάντα στις ταινίες του. Υπέροχα συμμετρικά πλάνα, αισθητικά απολαυστικοί χρωματικοί συνδυασμοί σε κάθε κάδρο και κουστούμι, ρετρό νοσταλγία, ελαφρώς αυτοσαρκαστικό under-acting από καταξιωμένο cast και ανατροπές στις περιπέτειες ενός συμπαθούς πρωταγωνιστή. Το καινούριο όμως που μας προσφέρει το Grand Budapest είναι μία συγκλονιστική ερμηνεία από τον Ralph Fiennes(aka Lord Voldemort) που μοιάζει να ταιριάζει γάντι τόσο στην ανάλαφρη και αυτοσαρκαστική πραγματικότητα των ταινιών του Anderson, όσο και στην νοηματικά βαθύτερη, κριτική διάθεση που επιδεικνύει στην καινούρια του ταινία ο καταξιωμένος σκηνοθέτης.

Τελικά: Η γνωστή συνταγή του ταλαντούχου παραμυθά περιέχει όπως φαίνεται και συστατικά υψηλού επιπέδου ψυχογραφικής ανάλυσης. Ένα ακόμη καλλιτεχνικό αριστούργημα από τον Anderson δεν αποτελεί είδηση. Είδηση αποτελεί η εμπνευσμένη από τις νουβέλες του Stefan Zweig μόλις υποσημαινόμενη κριτική της κατάπτωσης των ηθών της ανθρωπότητας και η απεικόνιση της ματαιότητας των ανθρώπινων σχεδίων που έρχονται αντιμέτωπα με απολυταρχικά καθεστώτα. Η ταινία που άνοιξε το φεστιβάλ του Βερολίνου και απέσπασε το δεύτερο βραβείο της επιτροπής, είναι μια ποιητική κινηματογραφική εμπειρία, άλλοτε απολαυστική και χιουμοριστική και άλλοτε συγκινητική και φιλοσοφική.

Trailer



Κατά τα άλλα:

Θα δούμε:
Αίσθηση Αμαρτίας: Κινέζικη ταινία που απέσπασε το βραβείο σεναρίου στις Κάννες, προσφέρει τέσσερις παράλληλες ιστορίες από τη διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνία της Κίνας. Καλές κριτικές, θα τη δούμε.

Το σκεφτόμαστε:
Η Αόρατη Γυναίκα: Με υποψηφιότητα Όσκαρ για τα κουστούμια, ταινία εποχής για τον Τσαρλς Ντίκενς. Αναλόγως τη διάθεση για ταινία εποχής, πιθανόν να την επισκεφτούμε.

Θα αποφύγουμε:
Ο Έρωτας Είναι Το Τέλειο Έγκλημα: Γαλλικό ψυχολογικό θρίλερ που μπλέκει έναν απαγορευμένο έρωτα με ένα αστυνομικό μυστήριο, κακές κριτικές, φαίνεται να μην δένει το εγχείρημα.
  • SHARE
  • TWEET