Η κινηματογραφική πρόταση της εβδομάδας: Snowpiercer

Δυστοπική επιστημονική φαντασία στα καλύτερά της

Από τον Βασίλη Σπανό, 24/04/2014 @ 00:04
Tι παίζει: Μετά από μια οικολογική καταστροφή στο όχι μακρινό μέλλον, η οποία αφάνισε σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό του πλανήτη, οι μοναδικοί επιζώντες ζούν σε ένα υψηλής τεχνολογίας τρένο το οποίο κινείται διαρκώς και τους εξασφαλίζει τις φαινομενικά απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης στα πολλά και διαφορετικά βαγόνια του... Μέχρι που όμως οι επιβάτες των τελευταίων βαγονιών -το προλεταριάτο που ζεί σε συνθήκες ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης- θα εξεγερθούν απέναντι στους αριστοκράτες των πρώτων!

Δηλαδή: Πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Bong Joon-ho ("Mother", "Host") και από νωρίς στο κόλπο για τις ταινίες της χρονιάς, αυτή η μεταφορά στο πανί του γαλλικού comic "Le Transperceneige" των Jacques Lob και Jean-Marc Rochette βάζει τα γυαλιά σχεδόν σε ό,τι αμερικανική απόπειρα έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σχετική με sci-fi πολιτικών προεκτάσεων και λαμβάνει δικαίως μια θέση στο βάθρο του είδους, μαζί με τα "Brazil", "Children Of Men", "District 9", "12 Monkeys", "Gattaca" κτλ! Απαισιόδοξο, σκληρό, ρεαλιστικό και με πραγματικό επαναστατικό και κοινωνικό-ταξικό φρόνημα, το δημιούργημα του σπουδαίου Κορεάτη, σαν ένα b-movie παλιάς κοπής, εξαπλώνεται από βαγόνι σε βαγόνι, μπλέκοντας το αιχμηρό πολιτικό του σχόλιο περί ταξικής ανισότητας, βίας και εξέγερσης με ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον σε σημείο ασφυξίας και πανικού, αποτέλεσμα της εξαιρετικής σκηνοθετικής του δεινότητας αλλά και της μαγικής φωτογραφίας του Hong Kyung-pyo (ήδη κλασική η σκηνή της συμπλοκής με το ψάρι)! Το cast των Chris Evans, John Hurt, Octavia Spencer, Jamie Bell, Ed Harris δίνει τον καλύτερό του εαυτό, ενώ ειδική αναφορά αξίζει η σπουδαία Tilda Swinton η οποία παραδίδει μια οver the top παρανοική ερμηνεία στον αλλοπρόσαλο χαρακτήρα που καλείται να ενσαρκώσει!

Τελικά: Μια πραγματικά αδυσώπητα σκληρή και ωμή sci-fi πολιτική ταινία για την πάλη των τάξεων που δεν κρύβεται πίσω από κανένα δάχτυλο αλλά δείχνει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι! Από τα διαμάντια της φετινής σεζόν!

Trailer



Κατά τα άλλα:

Θα δούμε:
The Zero Theorem: H νέα ταινία του Terry Gilliam ολοκληρώνει την άτυπη μελλοντολογική του δυστοπία, μετά τα “Brazil” και “12 Monkeys” ...είμαστε ήδη εκεί!

Το σκεφτόμαστε:
Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής: Ντοκιμαντέρ πάνω στην προσπάθεια μιας ομάδας νέων να ανταπεξέλθουν στην δραματική σχολή τους και στην καθημερινή τριβή με την υποκριτική Τέχνη!

Η Τέχνη Της Κρίσης: H Περίπτωση Του Θεάτρου: Ό,τι προϊδεάζει ο τίτλος, εξαιρετικά ενδιαφέρουσας προοπτικής ντοκιμαντέρ!

Walesa, Man Of Hope: H ιστορία του Lech Walesa στην πολωνική συμμετοχή στα φετινά Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας!
Krugovi: Ιστορία αναμνήσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων ετών, από τον γιουγκοσλαβικό πόλεμο, σε ταινία που κέρδισε εντυπώσεις και ειδικό βραβείο στο φετινό φεστιβάλ του Sundance!

Θα αποφύγουμε:
Sacro Gra: Ιταλικό road movie ντοκυμαντερίστικου ύφους το οποίο κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, αλλά απογοήτευσε το κοινό και τους κριτικούς...
  • SHARE
  • TWEET