Η κινηματογραφική πρόταση της εβδομάδας: American Hustle

Μία ρετρό ιστορία του 1978 που παραμένει ακόμα επίκαιρη

Από την Τίνα Καππάτου, 23/01/2014 @ 10:19
Τι παίζει: Ένα ζευγάρι απατεώνων αναγκάζεται να συνεργαστεί με το FBI προκειμένου να ξετρυπώσουν διεφθαρμένους πολιτικούς.

Δηλαδή: Βρισκόμαστε πίσω στο ένδοξο 1978 όπου η κιτσάτη μόδα και η ντίσκο κυριαρχούν. Είναι λες και μπαίνεις σε μία χρονομηχανή που σε πηγαίνει 36 χρόνια πίσω και αυτό γιατί η όλη αυτή ατμόσφαιρα της εποχής αποδίδεται πολύ εύστοχα, είτε με την έξυπνη μουσική επένδυση που ταιριάζει γάντι στην ταινία αφού χρωματίζεται μουσικά με Donna Summer, Tom Jones, Blondie και άλλους αστέρες της εποχής, είτε στα κοστούμια και τα χτενίσματα των ηθοποιών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ταινία κατάφερε να ξεχωρίσει πολύ πριν βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες μόνο και μόνο από το στιλ της στις εκκεντρικές εμφανίσεις των ηθοποιών όταν είχαν κυκλοφορήσει κάποιες φωτογραφίες από την ταινία. Πέρα όμως από την περίφημη ρετρό αισθητική, ο σκηνοθέτης David O'Russell για ακόμα μία φορά (μετά τον "Οδηγό Αισιοδοξίας") δίνει έμφαση στην εμβάθυνση των χαρακτήρων του και το καταφέρνει. Όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας είναι απόλυτα ολοκληρωμένοι, με ελαττώματα, τα καλά τους σημεία και τα προβλήματά τους. Από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, Christian Bale και Amy Adams, που είναι βουτηγμένο στο ψέμα και από άποψη εμφάνισης, o Bale με τα ψεύτικα μαλλιά και η Adams με την ψεύτικη λονδρέζικη προφορά, αλλά και από άποψη επαγγέλματος και ποιότητας ζωής, αφού λένε ψέμα πάνω στο ψέμα προκειμένου να επιβιώσουν. Στους δευτερεύοντες ρόλους, με τον Bradley Cooper στον ρόλο του κακομοίρη αστυνομικού που προσπαθεί να γίνει το κυρίαρχο αρσενικό της αγέλης και την Jennifer Lawrence ως μία δευτεροκλασάτη νοικοκυρά-Κατίνα που προσπαθεί να κρατήσει τον άντρα της ως το ολιγόλεπτο guest του Robert De Niro στον κλασικό ρόλο που αγαπάμε να βλέπουμε τον De Niro να παίζει, αυτόν του μεγαλομαφιόζου. Εξάλλου η αρτιότητα των χαρακτήρων του "American Hustle" έκανε τους κριτικούς να ξεχωρίσουν τις ερμηνείες των Amy Adams και Jennifer Lawrence που είναι φαβορί για τα φετινά Oscar στις κατηγορίες Α' και Β' γυναικείου ρόλου αντίστοιχα. Το δε σενάριο έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα δομή: συμμετρικά στο πρώτο και στο τελευταίο μέρος της ταινίας σε μπερδεύει λίγο για την χρονική σειρά που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα αλλά ευτυχώς όλα τα τυχόν ερωτηματικά αποσαφηνίζονται ως το τέλος δείχνοντας έτσι την ευστροφία τόσο του ίδιου του σεναριογράφου όσο και  των χαρακτήρων της ταινίας.

Τελικά: Η ταινία "American Hustle" βασίζεται σε (κάποια, όπως λέει και την αρχή της ταινίας) αληθινά γεγονότα που έγιναν στα τέλη των 70s όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Abscam όπου ξεσκεπάστηκαν πρόσωπα της πολιτικής που χρηματίζονταν για να κάνουν χάρες. Τόσα χρόνια μετά, μία τέτοια υπόθεση παραμένει τόσο μα τόσο επίκαιρη που διαβάζοντας την περίληψη και μόνο είναι ένας καλός λόγος κάποιος να πειστεί και να πάει να δει την ταινία.



Κατά τα άλλα:

Θα δούμε:
Nebraska: Ένα ασπρόμαυρο οδοιπορικό ενός πατέρα και ενός γιου από τα χεράκια του σκηνοθέτη που έκανε τα "Οι Απόγονοι" και "Πλαγίως", Alexander Payne, κερδίζοντας ήδη τους κριτικούς στο εξωτερικό.

Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά: Μία καυστική αλληγορία σχολιάζει την κοινωνική πραγματικότητα της Ελλάδας κερδίζοντας δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Nymphomaniac (Μέρος Α'): Το πρώτο μέρος της πολυαναμενόμενης και πολυσυζητημένης, τόσο για τις τολμηρές σκηνές όσο και για την διάρκειά της, ταινίας του Lars von Trier επιτέλους στο σινεμά. Πάμε τρέχοντας!

Το σκεφτόμαστε:
Ευτυχία: Το αριστούργημα από την Σοβιετική Ένωση του 1935 ξανά στην μεγάλη οθόνη. Είναι μία καλή ευκαιρία να δει κάποιος κάτι τόσο «μεγάλο» στο σινεμά αλλά από την άλλη το σκεφτόμαστε. Συνιστάται σε σκληροπυρηνικούς σινεφίλ.

Θα αποφύγουμε:
Η Κλέφτρα Βιβλίων: Παιδική και γλυκανάλατη ιστορία με φόντο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, άμα δεν συνοδεύετε παιδάκι μην πάτε.

Jack Ryan: Η Πρώτη Αποστολή: H αμερικάνικη έκδοση του James Bond για ακόμα μια φορά στο σινεμά. Το έχουμε δει 1.000.000 φορές.

Η Εκδίκηση του Ender: Μία ταινία με θέμα εφήβους στο διάστημα, i'll pass.

Αθήνα Εκ Του Μηδενός: Ντοκιμαντέρ με θέμα την κατασκευή ενός σκάφους, θα το δούμε όταν βγει στην τηλεόραση.

Ι, Frankestain: Άλλη μία κινηματογραφική εκδοχή του μυθιστορήματος της Mary Shelley με την αισθητική του Underworld. Ε, όχι...

Μικρές Ματιές Στ' Ανθρώπινα: Πέντε ταινίες μικρού μήκους από την ίδια σκηνοθέτη. Καλή ευκαιρία κάποιος να γνωρίσει το νέο αίμα του ελληνικού σινεμά αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα είναι κάπως μονότονο.

  • SHARE
  • TWEET