«7»: Ταινίες για τα Χριστούγεννα

Νιώσε και πάλι παιδί and jingle all the way

Από την Τίνα Καππάτου, 16/12/2013 @ 12:28
Η προσδοκία για θαύμα και ανατροπή της μουντής πραγματικότητας ολοένα και θεριεύει την περίοδο των γιορτών όπου όλοι ελπίζουν να γίνει κάτι το μαγικό και όλα να πάνε προς το καλύτερο. Οι χριστουγεννιάτικες ταινίες παίζουν σημαντικό ρόλο στο κομμάτι του «νιώσε-το-Χριστούγεννο-στο-πετσί-σου», καθώς βοηθούν στο να μεταφερθείς σε ένα ουτοπικό περιβάλλον όπου προβλήματα δεν υπάρχουν και χιονίζει. Παρόλο που στην Ελλάδα σπάνια χιονίζει στις πόλεις και αν χιονίσει είναι όλα τόσο προετοιμασμένα που νιώθεις ότι βιώνεις μία από τις επτά πληγές του Φαραώ.

Οι ταινίες με θέμα την γιορτή των Χριστουγέννων δεν είναι πολλές αλλά και από αυτές που υπάρχουν λίγες είναι οι καλές που δεν αγγίζουν τα όρια της σαχλαμάρας και δεν είναι και τόσο αυστηρά παιδικές αλλά σε κάνουν να εξερευνήσεις και να ανταμώσεις ξανά το παιδί που κρύβεις μέσα σου που σου ζητάει διακαώς να χουχουλιάσει στην κουβέρτα,κάνοντας κοπάνα, τρώγοντας κουλουράκια και πίνοντας λίτρα ζεστής σοκολάτας.

Τεράστια επιρροή στα σενάρια των γιορτινών ταινιών έπαιξε το βιβλίο αριστούργημα του Charles Dickens, "A Christmas Carol", το οποίο έχουμε δει να διασκευάζεται και να μεταφέρεται στον κινηματογράφο ούτε λίγο ούτε πολύ είκοσι δύο φορές και σχεδόν άλλες τόσες και περισσότερες στην τηλεόραση.

Οι δε κινηματογραφικοί Άγιοι Βασίληδες ενώ ξεκίνησαν με την κλασική στρουμπουλή και χαρωπή φιγούρα που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε στην πάροδο τον χρόνων είδαμε πολλές ταινίες με ιδιαίτερους multi culti Άγιους Βασίληδες, θέλοντας να κάνουν έτσι την διαφορά ανάμεσα στις υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες ταινίες όπου αποδείχθηκε περίτρανα ότι τα κλισέ και τα στερεότυπα υπάρχουν για κάποιο λόγο, με λίγες εξαιρέσεις.

Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτινή περίοδος η οποία κουβαλάει ένα καλό άλλοθι ξεγνοιασιάς. Ο λόγος που κάποιοι δεν χωνεύουν τα Χριστούγεννα είναι ο ίδιος λόγος που κάνει κάποιους άλλους να τα λατρεύουν και να τα περιμένουν όλο το χρόνο: το ότι όλοι αισθάνονται χαρούμενοι και θέλουν να ψωνίζουν αντικείμενα που δεν τα έχουν και τόσο ανάγκη και να τρώνε γλυκά αγκαλιασμένοι σαν να μην υπάρχει αύριο.

Ε και; Αρκετά δεν μας έφαγε η μιζέρια και η μελαγχολία; Ακολουθεί ένα pot-pourri ταινιών ιδανικές να τις δει κάποιος την γιορτινή περίοδο είτε του αρέσουν είτε δεν συμπαθεί και τόσο τα Χριστούγεννα...




It's A Wonderful Life1. Μία Υπέροχη Ζωή - It's A Wonderful Life (1946)

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του Philip Van Doren Stern, "The Greatest Gift", ο σκηνοθέτης Frank Capra αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία της ταινίας "It's A Wonderful Life", η οποία έμελε να γίνει μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες του αμερικανικού κοινού. Η αναγνώριση για την ταινία άργησε να έρθει αφού στην αρχή ήταν μία εισπρακτική αποτυχία. Ωστόσο αργότερα φάνηκε η αξία της. Ο κεντρικός χαρακτήρας τον οποίο υποδύεται ο James Stewart (που πήρε τον ρόλο τελευταία στιγμή από τον Cary Grant) είναι ένας καθημερινός άνθρωπος με τις γκρίνιες, τα ελαττώματα και τις ανασφάλειες του που παίρνει ένα μάθημα ζωής: ένας άγγελος του δείχνει το πώς θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχε γεννηθεί! Μία ζεστή, αισιόδοξη και ρομαντική ιστορία η οποία δίνει μία ελαφρώς μελιστάλακτη νότα σε μία από τις πλέον κλασσικές ταινίες με δυνατό ηθικό δίδαγμα.

Trailer



Miracle On 34th Street2. Θαύμα Στο Μανχάταν - Miracle On 34th Street (1947)

Ένας παππούλης ισχυρίζεται ότι είναι ο πραγματικός Άγιος Βασίλης και γι'αυτό κάποιοι θέλουν να τον κλείσουν στο τρελάδικο όμως ένας νεαρός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπεράσπισή του, ότι είναι όντως δηλαδή ο Άγιος Βασίλης. Παρόλο που κάποιοι μπορεί να το βρουν υπερβολικά παραμυθένιο και ψεύτικο, η αρχή της ιστορίας πατάει σε ρεαλιστικές διαστάσεις αφού κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν κάποιος γέρος με μεγάλη κοιλιά και μούσια έλεγε ότι είναι ο Άγιος Βασίλης;  Ουσιαστικά δίνει μία ανατρεπτική ματιά στην πραγματικότητα αφού απαντάει σε αυτό το «και αν;» που λίγο πολύ έχουμε όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Την παράσταση κλέβει η πιτσιρίκα, τότε, Natalie Wood στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο σε ηλικία μόλις εννέα ετών! Το "Θαύμα Στο Μανχάταν" μεταφέρθηκε ξανά ως remake στον κινηματογράφο και το 1994 χωρίς όμως να έχει την ίδια επιτυχία.

Trailer



Scrooged3. Πάρτι Φαντασμάτων - Scrooged (1988)

Πρόκειται για την πιο πετυχημένη μεταφορά του "A Christmas Carol" του Dickens. H πλοκή είναι περίπου η ίδια μόνο που είναι προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα: ένας μίζερος και στρυφνός τηλεοπτικός παραγωγός δέχεται την παραμονή των Χριστουγέννων την επίσκεψη τριών φαντασμάτων που του παραδίδουν ένα μάθημα ζωής. Το "Scrooged" είναι μία απολαυστική κωμωδία με άφθονες στιγμές γέλιου και ένα Bll Murray σε μία από τις καλύτερες ταινίες του. Το αλατοπίπερο στην συγκεκριμένη ταινία είναι οι σκοτεινές της σκηνές που σε κάνουν να σοβαρεύεις απότομα καθώς ο θεατής ακροβατεί μεταξύ της σοβαρής και συναισθηματικής  πλευράς και του γέλιου που επιτυγχάνεται μέσω του έξυπνου διαλόγου αλλά και των καλών ερμηνειών. Στην επιτυχία της ταινίας συνέβαλε και το ότι ήταν από τις πρώτες ταινίες που έχουν εφέ! Στο soundtrack έχει βάλει το χεράκι του ο αυτοκόλλητος συνεργάτης του Tim Burton, Danny Elfman. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολύ καλή μεταφορά του "A Christmas Carol" ήταν και αυτή του 1992 με πρωταγωνιστές του ήρωες του Muppet Show και τον Michael Caine στον ρόλο του Scrooge.

Trailer



Nightmare Before Christmas4. Εφιάλτης Πριν Τα Χριστούγεννα - Nightmare Before Christmas (1993)

Ο μεγαλύτερος σύγχρονος παραμυθάς, ο Tim Burton βάζει την υπογραφή του στο σενάριο μιας από τις πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές ιστορίες Χριστουγέννων, του "Nightmare Before Christmas". Η πλοκή της ταινίας έχει να κάνει με τον βασιλιά της πόλης του Halloween που ανακαλύπτει το Christmas Town. Εδώ ο Danny Elfman εκτός από την μουσική επιμέλεια έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο αφού δανείζει την φωνή του στον βασιλιά Jack Skellington. Είναι μία ταινία όπου παντρεύει το μακάβριο και σκοτεινό Halloween με τα χαρωπά και πολύχρωμα Χριστούγεννα. Ιδανικό για όσους τους τσαντίζει η όλη υπερβολική χαρά και γιορτή των Χριστουγέννων. Ένα stop-motion μιούζικαλ που ταιριάζει περισσότερο σε μεγάλα παιδιά. Μεγάλο ατού της ταινίας η αντίθεση της γνώριμης ζοφερότητας που αποπνέει ο Burton με την γλαφυρότητα των Χριστουγέννων.

Trailer



Home Alone5. Μόνος στο Σπίτι - Home Alone (1990)

Δεν μπορώ να δω αντικειμενικά το "Μόνος Στο Σπίτι". Είναι μία ταινία που έκανε τεράστια επιτυχία την δεκαετία του '90 και παίχτηκε τόσες φορές στην τηλεόραση που, εγώ τουλάχιστον, έχω συνδέσει άμεσα με τα παιδικά μου χρόνια και έχω συναισθηματικό δέσιμο μαζί της. Το story γνωστό: ένας πιτσιρικάς μένει μόνος στο σπίτι το οποίο μετατρέπει σε φρούριο προκειμένου να το γλιτώσει από δύο διαρρήκτες που το έχουν βάλει σκοπό να το ξαφρίσουν. Η σπιρτάδα του Kevin MacCallister κερδίζει μικρούς και μεγάλους ενώ οι κακοί που υποδύονται ο Joe Pesci και ο Daniel Stern είναι απλά ξεκαρδιστικοί. Μία ταινία όπου μπαίνει στην χρονομηχανή και νομίζεις ότι είσαι και πάλι 10 χρονών ενώ σου υπενθυμίζει την σημασία και την ζεστασιά της οικογένειας που όσο και να σε εκνευρίζει ώρες ώρες δεν παύεις να την αποζητάς στα δύσκολα. Πολύ καλό ήταν και το "Μόνος Στο Σπίτι 2" αλλά ως εκεί, μετά έβγαλαν τόσα sequel που κατάντησε σαχλό, βαρετό και γραφικό.

Trailer



Love Actually6. Αγάπη Είναι... - Love Actually (2003)

Με φόντο την χιονισμένη Αγγλία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων στο "Love Actually" βλέπουμε τις ιστορίες οκτώ εντελώς διαφορετικών ζευγαριών που με κάποιο τρόπο συνδέονται μεταξύ τους. Αγαπημένη σκηνή αυτή της πολύ γλυκιάς εισαγωγής στο αεροδρόμιο. Όλη η αφρόκρεμα των Άγγλων ηθοποιών κάνει παρέλαση. Η ταινία δίνει όλα όσα τάζει από τον τίτλο της κιόλας, μεγάλη δόση αγάπης σε όλες τις εκφάνσεις: ρομαντισμού, αγάπη του γονιού,του φίλου, του αδερφού αλλά και του κρυφού και απαγορευμένου έρωτα.Ο  σκηνοθέτης της ταινίας, Richard Curtis, πάντα πιστός στο ύφος και το στύλ του υπόσχεται ότι αν σας άρεσαν οι υπόλοιπες ταινίες του, "The Boat That Rocked", "Το Ημερολόγιο Της Bridget Jones", "Τέσσερις Γάμοι Και Μία Κηδεία" και "Notting Hill", θα αγαπήσετε και το "Love Actually".

Trailer



Life Of Brian7. Ένας Προφήτης... Μα τι Προφήτης - Life Of Brian (1979)

Όσοι λοιπόν εξακολουθείτε να μην συμπαθείτε τις ταινίες με θέμα τα Χριστούγεννα έχουμε και την τελευταία ταινία της επτάδας την οποία πραγματικά θα λατρέψετε. Στις έξι προηγούμενες ταινίες νιώσαμε το νόημα και την ζεστασιά των γιορτών πάμε να κλείσουμε το χριστουγεννιάτικο «7» με κάτι εξίσου γιορτινό μα τόσο διαφορετικό απ' τα υπόλοιπα. Το επικό "Life Of Brian" των Monty Python το οποίο γυρίστηκε εν έτη 1979 και ήταν κάτι σαν απάντηση στο "Jesus From Nazareth" του Franco Zeffirelli που είχε κυκλοφορήσει δυο χρόνια πριν. Ποτέ ξανά ο χριστιανισμός δεν είχε δεχτεί τόσο σκληρή αλλά την ίδια στιγμή εύστοχη σάτιρα. Η ταινία πραγματεύεται την ζωή του Brian που γεννήθηκε λίγους στάβλους πέρα από τον Ιησού την ίδια ακριβώς μέρα και πέρασε όλη του την ζωή με τους άλλους να τον μπερδεύουν με τον Μεσσία. Το γέλιο επιτυγχάνεται μέσω των sketch που κάνουν οι Monty Python ανά σκηνή αλλά και των πανέξυπνων gags. Παρόλο που χιλιοπαρεξηγήθηκε η ταινία είναι κάθε άλλο παρά βλάσφημη ενώ προσπαθεί να δώσει απαντήσεις με έναν μοναδικό τρόπο στα υπαρξιακά προβλήματα που έχουμε όλοι και μας πιάνουν ιδιαιτέρως τις γιορτές. Το "Life Of Brian" μπορεί να μην είναι καθαρά μια Χριστουγεννιάτικη ταινία αλλά ταιριάζει γάντι στην περίσταση. Ιδανικό για Χριστουγεννιάτικο DVD night με φίλους.

Trailer
  • SHARE
  • TWEET