«7»: Τα αμαρτήματα του "Californication"

Σκέψεις για μια σειρά που αγαπήσαμε και τελειώνει

Από τον Λουκιανό Κοροβέση, 24/03/2014 @ 10:41
Στο Rocking.gr αγαπάμε το Californication, και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά καθώς αποτελεί μια ωραιοποιημένη φαντασίωση ζωής του κάθε ροκά.

Έτσι, καθώς φέτος η σειρά θα μπει στην έβδομη -και τελευταία- της σεζόν στις 13/04, μετά την αποθέωση που της επιφυλάξαμε στο Rock Culture, ερχόμαστε στο Cinerocking να γράψουμε για κάποιες επιφυλάξεις / γκρίνιες που έχουμε για τον Hank Moody και την παρέα του και παράλληλα να προσευχηθούμε στον θεό του rock 'n' roll για μια τελική σεζόν, αντάξια της μυθολογίας του ήρωα. (προσοχή: το παρακάτω κείμενο περιέχει spoiler για την σειρά)



1. Πού είναι η Mia Lewis (Madeline Zima);



Από το κρεβάτι (το αμάξι, το σπίτι, το πάτωμα, τον καναπέ, το σχολείο (!)) πέρασαν πολλές ανθυποστάρλετ, πολλές πιο όμορφες από την Mia Lewis, αλλά την δυναμική της ολοκληρωτικής καταστροφής της ζωής του κεντρικού ήρωα, δεν κράτησε ποτέ καμία τόσο δυνατά, όσο η εξαγριωμένη Λολίτα της Madeline Zima, καθώς έτσι όπως εξελίχτηκε η ιστορία, τελικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν και η κύρια πηγή των προβλημάτων του: τον χωρίζει από την γυναίκα του, τον αποξενώνει από την κόρη του, τον εκβιάζει, του κλέβει το βιβλίο και την δόξα και γενικά κάνει ότι μπορεί για να ενσαρκώσει όσο πιο ιδανικά μπορεί τον ρόλο της femme fatale, σε ένα χαρακτήρα που (σε συνδυασμό με το γυμνό της αντίστοιχης fucking n punching σκηνής) προκάλεσε περισσότερο στην εναρκτήρια σεζόν. Και όλα αυτά, για μια κακή εκτίμηση της ηλικίας της δεσποινίδος σε συνδυασμό με την «οικογενεικαή» σύνδεσή της με τον Hank. What are the odds? Η Mia Lewis άφησε την σειρά μάλλον νωρίς, πολλές την ακολούθησαν, αλλά καμία δεν ενσάρκωσε την γυναικεία πουτανιά με την θελκτική/καταστρεπτική παρουσία σε τόσο προκλητικό βαθμό.



2. Ο Hank και αν σοβάρεψε...



Παρ' ότι αυτή την στιγμή αδυνατώ να βρω στο internet το γράφημα που δείχνει τις κυρίες που ξεπετάει ο Hank ανά σεζόν (υπάρχει, ναι, κάπου εκεί έξω), η αλήθεια είναι πως ένας απλός θεατής της σειρά μπορεί εύκολα να το αντιληφθεί: στις έξι σεζόν που μας έχει χαρίσει ο κύριος Moody, όσο γερνάει, τόσο χαλάει. Από τις δύο πρώτες σέξαλες σεζόν όπου χάνεται η μπάλα, όσο πάει γίνεται και πιο «οικογενειάρχης» και προσπαθεί να ξανακερδίσει την γυναίκα του όχι πηγαίνοντας με όποια του κουνιέται (που στην αρχή του/μας φαίνεται λογική στρατηγική), αλλά περιορίζοντας τις περιπέτειές του και κάνοντας μέχρι και σοβαρή (!) σχέση στην έκτη σεζόν με την απαστράπτουσα (οκ τον δικαιολογούμε) Maggie Grace. Δεκτό, μιας και ένας μόνιμα ξεβράκωτος χαρακτήρας θα καταντούσε (;) καρικατούρα του εαυτού του, αλλά και πάλι σε μια σειρά που το σεξ είναι ίσως η μόνη σταθερά πάνω και από το rock 'n' roll, η στροφή προς την σοβαρότητα του Μoody, αφαίρεσε κάτι από την αίγλη της. Φυσικά η τελευταία σεζόν προβλέπεται ακόμα πιο σοβαρή και γλυκανάλατη, στηρίζοντας την ρομαντική αγάπη με ένα ιδιόρρυθμο τρόπο, πράγμα που όπως και να έχει ήταν ευθύς εξαρχής στο DNA της σειράς.



3. Δεν αντέχουμε την κόρη του



Αν το 2040 το Hollywood έχει στερέψει από ιδέες και γίνει ένα remake της σειράς, ευχόμαστε η αχώνευτη (και ασχημούλα) Becca Moody να λείπει. Ποτέ δεν μας είπε τίποτα συγκεκριμένο (πολύ μικρή και ανέραστη για να εγείρει «συναισθήματα» και ερμηνευτικά ατάλαντη  για να δικαιολογήσει το air time της), η Becca υπήρχε πάντοτε στην σειρά μάλλον για να αποτελεί τον μόνιμο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον Hank και την Karen και λιγότερο για να καλύπτει την ιστορία ως ουσιαστικό sub plot αν και προς τις τελευταίες σεζόν οι ιστορίες της τράβηξαν την (εμφανώς) μειωμένη έμπνευση των δημιουργών, από τον βούρκο. ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ούτε τι θα κάνει στην ζωή της, ούτε ποιον γκόμενο θα έχει. Νοιάζει μόνο τον Hank. Πραγματικά από τους πιο αντιπαθητικούς και αδιάφορους χαρακτήρες που έχουμε δει σε σειρά.



4. Ούτε την Marcy Runkle αντέχουμε όμως



Σε όλο το storyline της σειράς, το ζεύγος Runkle υπήρξε το χιουμοριστικό αντίβαρο στο κεντρικό ζεύγος των Hank / Karen. Το πρόβλημα με την κολλητή Marcy δεν είναι ότι είναι υστερικιά και φωνακλού ή βασικά αυτό είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που έχουμε με τον χαρακτήρα... Το «γοητευτικό» χαρακτηριστικό της αθυροστομίας της (όπου ξεστομίζει αδιακρίτως ατάκες που θεωρητικά θα αντιστοιχούσαν σε ένα πιο macho αρσενικό χαρακτήρα), ξεφουσκώνει σεζόν με την σεζόν και χρησιμοποιείται σε τέτοιο απελπιστικό/αηδιαστικό βαθμό, που τελικά δεν βγάζει γέλιο, αλλά ναι κάνει την συγκεκριμένη, από «χιουμοριστικό χαρακτήρα», μια καρικατούρα γυναίκας που δεν πείθει ότι υπάρχει πουθενά στο σύμπαν ή ότι έστω θα μπορούσε να έχει φίλους. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι είναι ο πιο αδικημένος χαρακτήρας από τους δημιουργούς, με ελάχιστη εξέλιξη στις έξι σεζόν που τρέχει η σειρά, κάνουν την Marcy Runkle αντιπαθέστατη και ανυπόφορη.



5. Θα θέλαμε να διαγράψουμε από την συλλογική μας μνήμη την Rap Season 5



Αν κάποιος ήθελε μια συμβουλή ποια σεζόν να μην δει, η πέμπτη θα ήταν σίγουρα η πρώτη επιλογή... Όταν οι σεναριογράφοι άρμεξαν το rock 'n' roll lifestyle όσο άντεχαν και μπορούσαν στις πρώτες τέσσερις σεζόν, κατάλαβαν πως για να στηρίξουν τα νούμερα, έπρεπε να φτιάξουν και μια πιο «μαύρη» σεζόν. Έτσι κατάφεραν να φτιάξουν την χειρότερη, καθώς η ανάμειξη του rock coolness του Hank με το gangsta macho του RZA σε συνδυασμό με ένα άτονο rivalry στην συγγραφή με το γκόμενο της κόρης του (!), οδηγούν σε μια σεζόν / παρωδία της rap (και της rock) φιλοσοφίας, που θαρρείς ότι γράφτηκε μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει την ύπαρξη μιας ακόμη σεζόν. Άνευρη, αδιάφορη και εντελώς εκτός rock θεματολογίας, υπήρξε το χαμηλότερο σημείο που έπεσε ποτέ ο Moody (και το λες και κατόρθωμα, δεδομένων των υπολοίπων στιγμών του χαρακτήρα, ε ο πήχης παραήταν χαμηλά) και οι τότε φήμες για διακοπή της σειράς,  έστρεψαν τους σεναριογράφους πάλι σε rock μονοπάτια για να μας δώσουν μια αξιοπρεπή έκτη σεζόν, που συγκαταλέγεται άνετα στο top 3 (μαζί με τις δύο πρώτες προφανώς).



6. Τελικά έλειψε ένας σοβαρότερος χαρακτήρας / φίλος



Όση αγάπη (και γέλιο) έχουμε να χρεώσουμε στο bromanche του Hank με τον Charlie, θεωρώ πως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έχασε η σειρά, χάθηκε μαζί με τον χαρακτήρα του Lew Ashby στην δεύτερη σεζόν , καθώς ήταν ο μόνος ανδρικός χαρακτήρας στη σειρά, τον οποίο ο Hank αντιμετώπισε σαν ισότιμο. Αν είχε μείνει -έστω για μισή ή μια σεζόν ακόμα- θα μπορούσαμε να απολαύσουμε τα νυχτοπερπατήματα των δύο ανδρών, που δεδομένης της φήμης τους, θα μπορούσαν να είναι αστεία και καταστροφικά. Ο αγαπημένος Charlie ήταν πάντα εκεί να πάθει μια γκάφα για να τον κοροϊδεύει ο Ηank, το υπόλοιπο cast και ο κόσμος όλος, αλλά πέραν του comic relief χαρακτήρα του, δυστυχώς απέτρεψε την σειρά από το να σοβαρέψει λίγο παραπάνω και ενδεχομένως να εξερευνήσει και άλλες πτυχές της ανδρικής φιλίας. Ο Lew Ashby θα είναι πάντα εκτός για να μας υπενθυμίζει ότι το "Californication" τελικά ήταν και είναι παράσταση για ένα ρόλο, όταν θα μπορούσε να μετεξελιχτεί σε ένα rock 'n' roll "Hangover" για ακόμη περισσότερη καφρίλα - o Ηank έμεινε για πάντα καλλιτέχνης, δεν σχημάτισε ποτέ «συγκρότημα» και η βόμβα μεγατόνων των δύο που θα μπορούσε να συμπαρασύρει ακόμα περισσότερα θηλυκά βρακιά, έμεινε για πάντα στα σχέδια...



7. Και τελικά, έχουμε ένα μεγάλο παράπονο από τον ίδιο τον Hank



Όλο το "Californication" είναι η ιστορία μιας επιστροφής. Της επιστροφής του Hank στην μοναδική αγάπη της ζωής του. Είναι ειρωνικό, αλλά το "Californication" είναι μια τελικά μια υπερρομαντική σειρά γυρισμένη με την πιο γλοιώδη (με την καλή έννοια) επικάλυψη που θα μπορούσε να σκεφτεί άντρας συγγραφέας. Στην βάση της όμως είναι ρομαντική. Το on-off βασικό storyline των Ηank / Karen θεωρώ πως κάπου στην πορεία της σειράς, πέθανε. Κάπου εκεί στις σεζόν 4-5, ε κουραστήκαμε, είπαμε ένα «Hank και εμείς αγαπήσαμε, δεν κάναμε έτσι», αλλά ακόμα η σειρά δεν μας είχε προσφέρει ένα σοβαρό θηλυκό χαρακτήρα για να «αγαπήσουμε» και να ξεχάσουμε. Μέχρι την έκτη σεζόν, την νεράιδα Faith (Maggie Grace), το εντελώς rock 'n' roll background της και το κλικ που κάνανε με τον Hank εντός οθόνης (και τα κουτσομπολιά στο Holywood λέγανε και εκτός...). Η Grace είναι τελικά ότι θα θέλαμε για τον παλίοφιλο Hank: είναι ωραία, χωρίς να είναι φτηνή, είναι έξυπνη, χωρίς να είναι υποτιμητική, έχει θέματα που ξέρει να χειρίζεται (σαν τον ίδιο τον Hank) και τελικά αποτελεί και την ιδανικότερη σύντροφο για να ξεχάσει αυτός ο έρμος και να πάμε όλοι σπίτια μας ευτυχισμένοι. Τελειώνοντας την σεζόν, θα μπορούσαν να παντρευτούν οι δύο τους ή να ακολουθήσουν την περιοδεία του Atticus Fetch και να ζήσουν happily ever after ή ότι άλλο φαντασιώνεται ο καθένας σας για το τέλος της σειράς. Εκεί όμως είναι που η σειρά πέφτει στην παγίδα της ίδιας της, της μυθολογίας: καθώς η καταραμένη αγάπη του Hank για την Karen είναι εκεί για να του καταστρέψει το μέλλον του για άλλη μια φορά, σε ένα από τα πιο αναληθοφανή (και αχρείαστα) twists της σειράς... Ναι ίσως έπρεπε οι σεναριογράφοι να μας δώσουν άλλη μια σεζόν. Ναι κάποιοι φαντάζομαι τους θέλετε αγκαλιά, να ακούνε την κόρη τους να παίζει το "Only Women Bleed" στην κιθάρα. Αλλά διάολε, όταν έχεις βασανιστεί τόσο, το αντικείμενο του πόθου σου σε έχει μειώσει, διώξει, προσβάλλει, απατήσει, εξευτελίσει, βρίσει κτλ σε τέτοιο βαθμό και βρίσκεις μια οπτασία σαν την Maggie Grace, που παρουσιάζεται τόσο τέλεια φθαρμένη και φαίνεται να σε συμπληρώνει ιδανικά, δεν τα καταστρέφεις όλα και πάλι. Την παίρνεις, πατάς ένα delete στην άλλη και προχωράς την ζωή σου. Πραγματικά το τέλος της έκτης, θα μπορούσε να είναι και το ιδανικό τέλος της σειράς, αλλά ο Moody έπρεπε για άλλη μια φορά να τα χαλάσει όλα, όχι γιατί έκανε κάτι ο ίδιος, αλλά γιατί τελικά έχει μια χαλασμένη, αθεράπευτα ρομαντική, καρδιά. Μένει να δούμε αν  η επιλογή του θα τον δικαιώσει, στην πολυαναμενώμενη έβδομη και τελευταία σεζόν του αγαπημένου μας καθάρματος...
  • SHARE
  • TWEET