«7»: Στατιστικά που δεν γνώριζες για τα Oscar

Post-oscar syndrome και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία...

Από τον Βασίλη Παπαδόπουλο, 17/03/2014 @ 11:00
Στις 2 Μαρτίου απονεμήθηκαν τα Oscar για τους καλύτερους του 2013, χωρίς πολλές εκπλήξεις.

Το "12 Years A Slave" κέρδισε το Oscar Καλύτερης Ταινίας, το καμάρι του Αμερικάνικου νότου Matthew McConaughey κέρδισε το Α' Ανδρικού Ρόλου, το χιπστερικό σενάριο του "Her" απέσπασε το βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου και ο Leonardo πήγε σπίτι με άδεια χέρια. Όπως τα περιμέναμε δηλαδή. Με αφορμή λοιπόν το γεγονός ότι αυτή ήταν αισίως η πέμπτη υποψηφιότητα του DiCaprio που μένει υποψηφιότητα, ας δούμε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι losers, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία υποψήφιοι και άλλα τέτοια πιπεράτα...



1. Μεγαλύτερος σε ηλικία ηθοποιός υποψήφιος για Oscar



Φέτος η τρίτη ηλικία είχε τρεις εκπροσώπους στα βραβεία υποκριτικής, με τον Bruce Dern να κερδίζει στα 77 του χρόνια τη δεύτερη υποψηφιότητα του για Oscar για την ερμηνεία του στο "Nebraska", την June Squibb, για πρώτη φορά υποψήφια στα 84 της, επίσης για το "Nebraska", και την Judi Dench, στα 79 της, να είναι για έβδομη φορά υποψήφια, για το "Philomena" (το κέρδισε το 1998 για το "Shakespeare In Love"). Κανείς από τους παραπάνω δεν κέρδισε το αγαλματίδιο, όπως πέρσι αντίστοιχα η 85-χρονη Emmanuelle Riva παρά τη συγκλονιστική της ερμηνεία στο "Amour", απέτυχε να το κερδίσει κάνοντας τόπο στην νέα αγαπημένη του Hollywood (και του ιντερνέτ) Jennifer Lawrence. Δεν ήταν όμως η Riva η μεγαλύτερη σε ηλικία υποψήφιος για Oscar υποκριτικής. Το ρεκόρ ανήκει στην Gloria Stuart (r.i.p.), η οποία ήταν υποψήφια για  Oscar Β' γυναικείου ρόλου για τον "Τιτανικό", το 1997, όπου ερμήνευσε τον ρόλο της 100-χρονης Rose, όντας η ίδια στα 87 έτη ζωής.



2. Καλύτερο ποσοστό επιτυχίας για μία ταινία



To "Gravity"απέσπασε επτά Oscar, τα έξι εκ των οποίων από τα λεγόμενα «δευτερεύοντα» και το έβδομο για τη σκηνοθεσία του Alfonso Cuarón. Με επτά νίκες σε δέκα υποψηφιότητες δεν τα πήγε και άσχημα με ποσοστό επιτυχίας 70% (Τι να πει και το "American Hustle" με 0%, αλλά θα φτάσουμε και εκεί). Το ρεκόρ παρά ταύτα ανήκει στο "The Lord Of The Rings: Return Of The King", με 11/11, στα βραβεία του 2003.



3. Χειρότερο ποσοστό επιτυχίας για μία ταινία



Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το "American Hustle" με κανένα βραβείο για τις οριακά διψήφιες υποψηφιότητες του, αλλά και το "Nebraska" με μηδέν στα έξι, επαναφέρουν τη συζήτηση για την πιο loser ταινία των Oscar. Αν και φτάνει κοντά, λοιπόν, το "American Hustle", απέχει από τα "Becket" και "Johnny Belinda", καθώς και τα δύο έχουν ένα βραβείο για μια ντουζίνα υποψηφιότητες, το 1964 και το 1948 αντίστοιχα.



4. Βραβείο καλύτερης ταινίας και τίποτε άλλο



Το "12 Years A Slave" απέσπασε εκείνη την Κυριακή το μεγάλο βραβείο, καθώς και τα Oscar Προσαρμοσμένου Σεναρίου και Β' Γυναικείου ρόλου. Αν και απέτυχε λοιπόν ο Steve McQueen να πάρει το Oscar σκηνοθεσίας(η ταινία του πάντως είναι η πρώτη που κερδίζει το Oscar Καλύτερης Ταινίας έχοντας έγχρωμο σκηνοθέτη), οι John Ridley και Lupita Nyong'o έσωσαν την παρτίδα και η ταινία δεν έμεινε μόνο στο μεγάλο βραβείο. Αυτό το αξιοπερίεργο το έχουν «καταφέρει» μέχρι σήμερα τρεις ταινίες, το "The Broadway Melody" το 1929, το "Grand Hotel" το 1932 και το "Mutiny On The Bounty" το 1935. Μάλιστα το "Grand Hotel" κέρδισε το βραβείο έχοντας μόνο μία υποψηφιότητα (!).



5. Υποψηφιότητα για Oscar σε μη υπαρκτό πρόσωπο



Δεν απέσπασε το Oscar για το μοντάζ  του "Dallas Buyers Club" ο Jean Mac McMurphy. Ποιός είναι ο Jean Mac McMurphy; Δεν υπάρχει. Πρόκειται για ψευδώνυμο των Jean-Marc Vallée, σκηνοθέτη της ταινίας, και Martin Pensa. Οι πρώτοι διδάξαντες βέβαια στο χώρο της υποψηφιότητας για Oscar με ψευδώνυμο είναι οι αδελφοί Coen με δύο υποψηφιότητες να έχουν καταχωρηθεί στο όνομα "Roderick Jaynes", για το μοντάζ των ταινιών "Fargo" και "No Country For Old Men". Και μια που είπα "Fargo", αισθάνομαι ότι αν και γοητευτικό το "Nebraska", το "Fargo" πέτυχε περισσότερο στο να μεταδώσει το κλίμα της αμερικανικής επαρχίας των βόρειων πολιτειών των ΗΠΑ, και χωρίς να χρησιμοποιήσει το «τρικ» του ασπρόμαυρου φιλμ.



6. Περισσότερες υποψηφιότητες για Oscar Υποκριτικής χωρίς νίκη



Ο Leonardo DiCaprio με την αποτυχημένη υποψηφιότητά του για το "The Wolf Of Wall Street" συμπλήρωσε πέντε ανεκπλήρωτες υποψηφιότητες. Αν συνεχίσει λοιπόν με τον ίδιο ρυθμό, κάτι που απεύχομαι διότι τον θεωρώ πράγματι έναν σπουδαίο ηθοποιό, είναι πιθανό να «πιάσει» τον μεγαλύτερο loser όσον αφορά σε ηθοποιούς, Peter O’Toole. Ο ηθοποιός που ενσάρκωσε το ρόλο του Λόρενς της Αραβίας στο ομώνυμο έργο, κέρδισε συνολικά οχτώ υποψηφιότητες, χωρίς νίκη. Η «ένταση» κάπως εκτονώθηκε το 2002, όταν του αποδόθηκε το τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στον κινηματογράφο. Βέβαια αυτό ήταν όταν ακόμα είχε επτά υποψηφιότητες (έλαβε την όγδοη το 2006 για το "Venus") οπότε ίσως δεν είμαστε μακριά από το να δούμε τον Leonardo να σηκώνει αυτό το αγαλματίδιο. Το τιμητικό δηλαδή.



7. Υποψηφιότητα για Oscar Σεναρίου και Υποκριτικής σε μία χρονιά από το ίδιο άτομο



Ολοκληρώνουμε τη λίστα με το, αν μη τι άλλο, ιδιαίτερα εντυπωσιακό επίτευγμα της διπλής υποψηφιότητας, σεναρίου και ερμηνείας. Τρεις άνθρωποι της τέχνης το έχουν καταφέρει στην ιστορία των βραβείων Oscar. Ο Charlie Chaplin για το ιστορικό "The Great Dictator", την κριτική του στον ναζισμό εν έτει 1940, ο Orson Wells, για την επίσης ιστορική και φερόμενη ως «καλύτερη ταινία όλων των εποχών», "Citizen Kane", το 1941 και ένας ακόμη. Ούτε ο Woody Allen, ούτε ο Matt Damon, ούτε καν ο batman, Ben Affleck. Ο τρίτος της ολιγομελούς αυτής ομάδας είναι ο Sylvester Stallone, για την ιστορία και την ενσάρκωση του Rocky Balboa, στην ταινία "Rocky" (κατά κόσμον «Rocky νούμερο ένα») του 1976. Ο μόνος που απέσπασε και βραβείο, ήταν ο Orson Wells, για το σενάριο του "Citizen Kane". Πάντως η μόνη ταινία από τις τρεις που βραβεύτηκε με το μεγάλο βραβείο της ακαδημίας, ως καλύτερη ταινία της χρονιάς ήταν το "Rocky".
  • SHARE
  • TWEET