«7»: Ο αμφιλεγόμενος Κος Tom Cruise

Είναι ίσως ο πιο fun to watch ηθοποιός της γενιάς του

Από τους Βασίλη Παπαδόπουλο, Βασίλη Σπανό, Τίνα Καππάτου, Λουκιανό Κοροβέση, 23/06/2014 @ 11:30
O Thomas Cruise Mapother IV που έγινε ευρύτερα γνωστός ως Tom Cruise ήρθε στον κόσμο τον Ιούλιο του 1962 σε μια πόλη της Νέας Υόρκης. Ο Tom Cruise σαν παιδί ήταν το κλασικό ασχημόπαπο που τίποτα δεν προμήνυε το αστέρι που έγινε στη πορεία. Γιος της δασκάλας Mary Lee και του ηλεκτρολόγου Thomas Cruise Mapother III, μεγάλωσε φτωχικά παρέα με τις τρεις αδερφές του. Ο ίδιος περιγράφει την σχέση με τον πατέρα του δύσκολη καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε κακοποιηθεί από εκείνον. Η οικογένεια Cruise ήταν βαθιά θρησκευόμενη, κάτι που είχε κάνει τον μικρό Thomas να σκέφτεται μεγαλώνοντας να γίνει καθολικός ιερέας, τελικά δεν έπεσε και πολύ έξω αφού σήμερα κηρύττει στην Εκκλησία της Σαϊεντολογίας!

Κάπου στο λύκειο ήταν η εποχή που απέκτησε την γοητεία που έχει ως σήμερα, αλλά παράλληλα ανακάλυψε και την κλίση του στην υποκριτική με την οποία θέλησε να ασχοληθεί επαγγελματικά. Ο πρώτος μικρός ρόλος έρχεται το 1981 στην ταινία "Endeless Love" με πρωταγωνίστρια την πιτσιρίκα, τότε, Brooke Shields αλλά η πορεία του προς την κορυφή ξεκινάει δύο χρόνια αργότερα όταν πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία "Risky Business". Αυτό ήταν, έγινε το κλασικό: τα κορίτσια τον ήθελαν δίπλα τους και τα αγόρια ήθελαν να του μοιάσουν! Το "Risky Business" έβαλε τον Cruise στον χάρτη της δημοσιότητας και όλοι είχαν να λένε για εκείνον τον νεαρό που τραγουδάει στο σπίτι φορώντας το σλιπάκι, ένα πουκάμισο και γυαλιά ηλίου. Ακολούθησαν και άλλες μεγάλες επιτυχίες την ίδια δεκαετία: "Top Gun", "Cocktail", "The Colour Οf Τhe Money" και φυσικά το υπέρτατο "Born On The 4th Of July", για το οποίο ο Cruise φτάνει τόσο μα τόσο κοντά στο να αποκτήσει το πρώτο του Oscar αλλά χάνει από τον Daniel Day Lewis. Στα '90s ο Cruise γίνεται από τους πιο εμπορικούς ηθοποιούς του Hollywood, πρωταγωνιστεί στις πιο μεγάλες παραγωγές και συνεργάζεται με πολλούς μεγάλους σκηνοθέτες αλλά και ηθοποιούς. Δεν ήταν και λίγες οι φορές βέβαια που αναφέρθηκε σε λίστες με τους Ομορφότερους Άντρες του Πλανήτη.



Η αρχή της πτώσης του ξεκίνησε στα '00s όταν η εταιρεία παραγωγής που είχε ιδρύσει από το 1993, Cruise / Wagner, απολύθηκε από την Paramount. Μετά ακολούθησαν αρκετές λάθος επιλογές ταινιών και η προσωπική του ζωή επισκίασε τα επαγγελματικά του. Πιο εύκολα μιλούσε κάποιος για τον παροξυσμό που έπαθε στην εκπομπή της Oprah Winfrey όταν άρχισε να χοροπηδάει στον καναπέ της φωνάζοντας το πόσο αγαπάει την σύντροφό του, τότε, Katie Holms, παρά την απόδοσή του σε ταινίες που πρωταγωνιστούσε εκείνη την περίοδο. Μετά από όλα αυτά απλά δεν ήταν και τόσο παρών στα κινηματογραφικά δρώμενα και η προσοχή του έπεσε  στην άλλη μεγάλη του αγάπη, την Σαϊεντολογία.

Τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να ανακάμψει πρωταγωνιστώντας σε sci-fi ταινίες και απ' όσο φαίνεται τα καταφέρνει αφού η τελευταία του ταινία, "Edge Of Tomorrow", που πρόσφατα έκανε πρεμιέρα ήδη τα πάει περίφημα.

Ο Tom Cruise είναι ένας ηθοποιός ίνδαλμα των νέων μιας περασμένης γενιάς με αρκετά αμφιλεγόμενο ταμπεραμέντο που συχνά σε κάνει να αναρωτιέσαι αν τελικά η εξωτερική του εμφάνιση ήταν αυτή που τον ανέβασε στο σημείο που είναι σήμερα. Όπως και να έχει πάντως, ακολουθούν οι επτά ταινίες του, που θα τις βλέπαμε άνετα ξανά και ξανά, χωρίς να βαρεθούμε...

T.K.



1. Cocktail (1988)



Η ταινία που επιχείρησε να χτίσει πάνω στο hype που είχε μόλις αρχίσει να δημιουργεί ο νέος jeune premier του Hollywood, έχει μείνει στην ιστορία για τους «λάθος» λόγους. Αλλά ως προς το ρόλο του Cruise εν προκειμένω, αισθάνομαι ότι μας χάρισε μια εικόνα που δικαίως μένει στις μνήμες μας ως «ρόλος Cruise». Ο Tom υποδύεται εδώ έναν νεαρό φοιτητή διοίκησης επιχειρήσεων ονόματι Bryan, ο οποίος δουλεύει τα βράδια ως μπάρμαν για να πληρώσει τα δίδακτρά του και γλυκαίνεται από την αλητεία και τις πλούσιες γκόμενες που έρχονται πακέτο με τη δουλειά στη νυχτερινή ζωή της Νέας Υόρκης. Φυσικά δε λείπει και ο μέντορας, μπάρμαν ο πρεσβύτερος, Bryan Brown. Η (παμ)πτωχή σεναριακά ταινία καλύπτει τις αδυναμίες της προσφέροντας φτηνή και πρόχειρη διασκέδαση από τις αλλοπρόσαλλες αντιδράσεις του Cruise που ακολουθεί το πρότυπο του, κατά βάθος καλού, ατίθασου ομορφάντρα. Και αφήνει παρακαταθήκη τα ποιήματα που απήγγειλε στους μεθυσμένους θαμώνες, ανεβασμένος στην μπάρα, ο Brian, τις φιγούρες με τα μπουκάλια που αμφιβάλλω αν και στη δεκαετία του '80 υπήρξαν cool και εν γένει αυτή την απροσδιόριστη αίσθηση της πραγματικά καλής κακής ταινίας, σαρώνοντας τα βραβεία των Χρυσών Βατόμουρων της χρονιάς.

Trailer

Β.Π.



2. Born On The 4th Of July (1989)



Ο Ron Kovic, παράλυτος από τη μέση και κάτω βετεράνος του Vietnam, γίνεται πολιτικός ακτιβιστής αντιπολεμικών και  ανθρωπιστικών δικαιωμάτων όταν γυρίζει απογοητευμένος στην πατρίδα του, καθώς από πατριδολάγνος ανιστόρητος έφηβος βιώνει με το χειρότερο τρόπο στο πετσί του την πολιτική εκμετάλλευση και αδιαφορία. Ερμηνεία ζωής από τον Cruise σε αυτή την βραβευμένη με Oscar σκηνοθεσίας αντιπολεμική ταινία του Oliver Stone. Mε τις σωστές οδηγίες του σκηνοθέτη αλλά και την καθοδήγηση του ίδιου του Kovic στο σενάριο, ταυτίζεται πλήρως με τον χαρακτήρα που ενσαρκώνει και σηκώνει στους ώμους του σχεδόν ολόκληρο το, κατά τα άλλα, πολύ καλό αλλά πάντα με μια 'σπουδαία' δόση λαϊκισμού φιλμ του πάντα επίσης αμφιλεγόμενου Stone. Υποψήφιος για Oscar και Χρυσή Σφαίρα πρώτου ανδρικού ρόλου, αυτή είναι η ερμηνεία ίσως που θα πρέπει να κρατήσει και ο ίδιος ως το peak της καριέρας του, ενώ στο πλευρό του τον ακολουθούν θαυμάσια και οι Willem Dafoe, Tom Berenger, Stephen Baldwin και Josh Evans.

Trailer

Β.Σ.



3. Interview With The Vampire: The Vampire Chronicles (1994)



Η εξωτερική εμφάνιση του Tom Cruise ήταν αυτή που συνήθως του άνοιγε πόρτες στην επαγγελματική του πορεία, παρόλα αυτά η συγγραφέας του βιβλίου "Interview With The Vampire", Anne Rice, στο οποίο βασίστηκε η ταινία δεν τον ήθελε για τον ρόλο του βρικόλακα Lestat γιατί τον θεωρούσε... κοντό! Ωστόσο μετά την προβολή της ταινίας του ζήτησε συγγνώμη. Λάγνος, παιχνιδιάρης και αμφισεξουαλικός ο Tom Cruise ως Lestat de Lioncourt κάνει την μεγάλη έκπληξη αφού αν και μεταμορφώνεται με εκείνη την μακριά πλατινέ κουπ και τους παράξενους φακούς επαφής παραμένει σέξι. Η ταινία στο σύνολό της έχει φοβερή goth ατμόσφαιρα και αυτό οφείλεται τόσο στην baroque αισθητική όσο και στην εκπληκτική σκηνοθεσία του Neil Jordan. Αν και το ειδύλλιο Lestat - Louis υποβόσκει το γυναικείο κοινό ερωτεύεται και τους δύο πρωταγωνιστές Tom Cruise και Brad Pitt. H πρωτοεμφανιζόμενη Kirsten Dunst στον ρόλο της κόρης τους κάνει δυναμικό ντεμπούτο στην μεγάλη οθόνη που πολλές ηθοποιοί θα ονειρεύονταν και η αναδρομική αφήγηση κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον με τις συγκινήσεις, τις ανατροπές και τα πάθη στο χρονικό της ζωής ενός βρικόλακα 200 ετών που κάνει τον θεατή να πιστεύει ότι όντως υπάρχουν βρικόλακες εκεί έξω να νοσταλγεί περασμένες εποχές και να μην χορταίνει το όλο παραμύθι της ταινίας θέλοντας να την βλέπει ξανά και ξανά. Και ξανά...

Trailer

T.K.



4. Mission: Impossible (1996)



Το 1996 ο Bourne δεν ήταν ακόμα στο προσκήνιο και ο Bond δεν είχε κάνει reboot. Ο κόσμος λοιπόν χρειαζόταν τον Ethan Hunt να τον σώσει και ο Cruise έκανε με το πρώτο "M:I" το (αναμενόμενο) πέρασμά του στις περιπέτειες, ένα πέρασμα που έδωσε ένα φιλί ζωής στην καριέρα του και τον επαναπροσδιόρισε ως action hero. Στην πρώτη (και καλύτερη) ταινία του DePalma λοιπόν έχουμε τα πάντα: μια -κατά βάση '70s αισθητικής- κατασκοπική ταινία, που μπλέκεται με περιπέτεια και συνδυάζει όχι μόνο κοσμοπολίτικα ταξίδια, αλλά και δράση, μυστήριο, suspense, σκηνές δράσης που κόβουν την ανάσα (με αποκορύφωμα την καταδίωξη ενός τρένου μέσα σε ένα τούνελ και την σκηνή/σημείο αναφοράς όλων των heist ταινιών στην συνέχεια, της ληστείας από το «αποκλείεται-να-κλαπεί» φρούριο). Ο Cruise είναι at the top of his game, οι συμπρωταγωνιστές τον πλαισιώνουν εξαίσια (Jon Voight / Kristin Scott Thomas / Jean Reno / Emmanuelle Beart), ο DePalma δίνει μια από τις καλύτερες του ταινίες και η ταινία έχει τόση επιτυχία, που γεννά ένα franchise και βάζει την φάτσα του Cruise σε κάθε κινηματογράφο, περιοδικό, αφίσα κτλ. Το πρώτο "M:I" είναι μέχρι σήμερα μια απολαυστικότατη περιπέτεια, που αν και υπηρετεί τα κλισέ του είδους, είναι τόσο καλογυρισμένη ...with a twist, και έτσι στέκει περήφανα ψηλά στην φιλμογραφία του ωραίου... κοντού πράκτορα που αγαπήσαμε.

Trailer

Λ.Κ.



5. Jerry Maguire (1996)



Η δεύτερη υποψηφιότητά του Cruise για Oscar έρχεται με το "Jerry Maguire" όπου έχει τον ρόλο ενός πετυχημένου αθλητικού ατζέντη που απολύεται και χάνει όλους τους πελάτες εκτός από έναν φωνακλά παίκτη αμερικανικού ποδοσφαίρου που είναι πολύ μεγάλος ηλικιακά αλλά και μικρόσωμος για να ξεχωρίσει στο άθλημά του. Στο πλάι του η Renee Zellweger σε μία από τις πρώτες της αξιοσημείωτες εμφανίσεις στο ρόλο του μοναδικού ανθρώπου που δίνει αγάπη στον Maguire ενώ δεν την αξίζει. Ο Cruise ως Jerry Maguire ψάχνει την χαμένη του αυτοπεποίθηση κάνοντας κάτι οξύμωρο: προσπαθεί να βρει τον παλιό κακό εαυτό του αλλά ανακαλύπτει έναν νέο και καλύτερο. Η ταινία παραδίδει απλά μαθήματα αισιοδοξίας για το πώς η ευτυχία είναι κρυμμένη κάτω από την μύτη μας και εμείς δεν την εκτιμάμε. Ο Jerry Maguire είναι ένας απόλυτα νευρικός, ματαιόδοξος πλεονέκτης δίχως τίποτα, δίνοντας μας έτσι να καταλάβουμε το πόσο ρηχός και επιφανειακός είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Ο Tom Cruise να δίνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του. «He had us at hello».

Trailer

T.K.



6. Collateral (2004)



O Vincent είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος ο οποίος βρίσκετε στο Los Angeles για μερικές ώρες, με σκοπό να εκτελέσει πέντε διαφορετικούς στόχους-μάρτυρες μιας επικείμενης δίκης. Θα προσλάβει άτυπα τον Max, οδηγό ταξί, ώστε να τον μεταφέρει στις διάφορες τοποθεσίες της μεγαλούπολης! H ιδιαίτερη σχέση που θα αναπτύξουν μέσα στο ταξί, θα καθορίσει και τους δύο αλλά και τα τρέχοντα γεγονότα γύρω τους! Ο Tom Cruise παίζει έναν κόντρα ρόλο στα συνηθισμένα του πρότυπα και είναι απολαυστικός, ως αμοραλιστής, μηδενιστής κυνικός και με μια πολύ ιδιαίτερη άποψη περί ζωής, θανάτου, μοναξιάς και επιβίωσης δολοφόνος, αποτέλεσμα του εξαιρετικά καλογραμμένου χαρακτήρα αλλά και της ιδιαίτερης αντιμετώπισης του από τον σκηνοθέτη της ταινίας, τον σπουδαίο Michael Mann ("Heat", "The Insider")! Με σκηνές ανθολογίας όπως την εξαιρετική από κάθε άποψη βίαιη έξοδο του Max από το νυχτερινό club του Havier Bardem, αλλά και την φευγαλέα συνάντησή του με ένα τσακάλι στην μέση της νυχτερινής λεωφόρου, το "Collateral", εκτός από σπουδαία ταινία υπήρξε και μια εξαιρετική ερμηνευτική στιγμή από τον Cruise, σε ένα χαρακτήρα κομμένο, ραμμένο και γραμμένο στα μέτρα του, καθώς δεν σε αφήνει να την φανταστείς τη ταινία δίχως αυτόν στον συγκεκριμένο ρόλο!

Trailer

Β.Σ.



7. Tropic Thunder (2008)



Το 2008, μετά από ποικίλες δημόσιες διαμάχες και σκάνδαλα που αφορούσαν το αν ο Cruise είναι closet ομοφυλόφιλος με γάμους βιτρίνα, το αν ο Cruise είναι μαχόμενος προσηλυτιστής (confirmed), το αν ο Cruise μπορεί να χοροπηδήσει σε έναν καναπέ σε τηλεοπτικό studio προκειμένου να δείξει πόσο ερωτευμένος είναι (confirmed), αποφάσισε να στήσει από κοινού με τον Ben Stiller, έναν χαρακτήρα για το "Tropic Thunder", που θα τσαλάκωνε ηθελημένα την εικόνα του. Λίγο αργά για αυτό αλλά δεκτό. Ο Les Grossman, ο θυμωμένος διευθυντής του studio που γύριζε τη φανταστική ομώνυμη ταινία, στο "Tropic Thunder", είναι ένα υπέρβαρος, αθυρόστομος, άπληστος άνθρωπος του Hollywood. Με εξαιρετικές χορευτικές ικανότητες. Μπορεί πράγματι ο Cruise να πάτησε πάνω σε δοκιμασμένα μονοπάτια κωμωδίας «à la Saturday Night Live» για να απευθυνθεί σε νεαρότερο κοινό αλλά δεν μπορείς να πεις ότι το έκανε αποτυχημένα. Και αν δεν υπήρχε η απίστευτη ερμηνεία του Robert Downey Jr. στην ίδια ταινία, μπορεί να είχαμε εστιάσει περισσότερο στην ερμηνευτική στροφή του Cruise. Η ερμηνεία τού απέφερε την έβδομη υποψηφιότητα του για Χρυσή Σφαίρα και κρίθηκε επιτυχημένη από κοινό και κριτικούς, δένοντας αρμονικά με τις επίσης πολύ καλές ερμηνείες του υπόλοιπου καστ.

Trailer

Β.Π.
  • SHARE
  • TWEET