«7»: Ταινίες βασισμένες σε αληθινές ιστορίες

Όταν η ζωή γίνεται πιο ενδιαφέρουσα από την φαντασία

Από την Τίνα Καππάτου, 25/11/2013 @ 13:02
Με αφορμή την κυκλοφορία του "Captain Phillips" αλλά και της επερχόμενης ταινίας "12 Χρόνια Σκλάβος", το «7» της εβδομάδας έχει θέμα του ταινίες βασισμένες σε αληθινές ιστορίες.

Οι πραγματικές ιστορίες που μεταφέρονται στον κινηματογράφο συναρπάζουν το κοινό. Όχι τόσο οι βιογραφίες γνωστών προσώπων, όσο οι ακραίες καταστάσεις καθημερινών ανθρώπων είναι αυτές που εξιτάρουν τον θεατή, καθώς έτσι ταυτίζεται πιο εύκολα. Ίσως γιατί πιστεύει ότι θα μπορούσε να συμβεί και σε εκείνον, ίσως πάλι να εκπλήσσεται με την ιδιομορφία των καταστάσεων και αυτό γιατί για να φτάσει μια ιστορία ενός «ανθρώπου της διπλανής πόρτας» να βγει στο σινεμά σημαίνει ότι η ιστορία του είναι τόσο ενδιαφέρουσα που αξίζει να κινηματογραφηθεί...

Πλέον ακούω πολλούς ανθρώπους που λένε ότι οι αγαπημένες τους ταινίες είναι οι πραγματικές ιστορίες. Χωρίς να θέλω να συμβάλω σε απομυθοποίηση του θέματος αξίζει να πω το ότι επειδή είναι πραγματικές δεν σημαίνει ότι είναι αντικειμενικές. Πάντα βλέπουμε μια ιστορία από τα μάτια κάποιου και όχι από την ματιά του παρατηρητή αλλιώς θα ήταν ντοκιμαντέρ. Συνεπώς όλες οι ταινίες έχουν μία δόση μυθοπλασίας ακόμα και αν αυτή πηγάζει από την υποκειμενικότητα μιας οπτικής γωνίας. Πάνω στην πιασάρικη ψευδαίσθηση της ταινίας βασισμένης σε αληθινή ιστορία πάτησαν και οι αδερφοί Coen με την ταινία του 1996 "Fargo", όπου στην αρχή λένε με έμφαση κιόλας ότι είναι μια αληθινή ιστορία αλλά στους τίτλους τέλους φαίνεται πως μας trollαραν κανονικότατα για να δώσουν κάποιο τόνο στην ταινία τους όπως είπαν και οι ίδιοι. Αλήθεια ή ψέματα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αφού οι αληθινές ιστορίες κάνουν τον θεατή να ενθουσιάζεται αλλά και να εύχεται να γίνει και η δική του πραγματικότητα τόσο συναρπαστική όσο και στην ταινία.

Μάλλον επειδή συνειδητοποιεί ότι πολλές φορές η ίδια η ζωή γίνεται πιο ενδιαφέρουσα από κάθε φαντασία...




Goodfellas (1990)1. Τα Καλά Παιδιά - Goodfellas (1990)

Ο Henry Hill ήταν ένα «καλόπαιδο» το οποίο τρύπωσε σε μια μαφιόζικη φαμίλια από παιδί και καθώς τα χρόνια περνούσαν εκείνος ανέβαινε στις βαθμίδες της οικογένειας. Όταν στα μέσα της δεκαετίας του '80 τον τσάκωσαν, εκείνος προκειμένου να γλιτώσει κατέδωσε στο FBI όλη την οικογένεια και έτσι μπήκε στην προστασία μαρτύρων. Τα «καλά παιδιά» μπήκαν φυλακή και ο κινηματογράφος απέκτησε μία από τις καλύτερες ταινίες με θέμα την μαφία. Το cast είναι θρυλικό με κορυφαίο τον Joe Pesci που είναι απλά θεός και για το ρόλο του Tommy DeVito που ενσαρκώνει κέρδισε το Oscar στην κατηγορία Καλύτερου Β' Αντρικού Ρόλου.

Trailer



Blow (2001)2. Blow (2001)

Και από τα "Καλά Παιδιά" πάμε σε ένα άλλο «καλόπαιδο» που δεν είναι άλλο από τον George Jung, τον πρώτο εισαγωγέα κοκαΐνης στην Αμερική. Από τα χρόνια της αθωότητας βλέπουμε το πώς φτάνει στη δόξα όπου καταλήγει να γίνεται φίλος και συνεργάτης με τον περιβόητο Pablo Escobar αλλά και στην απόλυτη κατρακύλα υποκινούμενη, φυσικά,  από την απληστία. Αρχικά τη βιογραφία του Jung την είδαμε σε βιβλίο του Bruce Porter με τον κατατοπιστικότατο τίτλο- σιδηρόδρομο: "Blow: How A Small-Town Boy Made $100 Million With The Medellin Cocaine Cartel And Lost It All", νομίζω δεν υπάρχει καμιά απορία στο τι θα δείτε...  Ο Johny Depp που υποδύεται τον Jung δίνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες του αν και ο Ted Demme που είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας κατηγορήθηκε από πολλούς ότι προσπάθησε να απεικονίσει έναν μεγαλοβαρώνο κοκαΐνης ως κακόμοιρο και κατατρεγμένο. Πόσο εύκολος είναι τελικά ο δρόμος της ακολασίας και της παρανομίας;

Trailer



Cidade De Deus (2002)3. H Πόλη Του Θεού - Cidade De Deus (2002)

Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να μας απαντήσει το αριστουργηματικό "Η Πόλη Του Θεού". Η ταινία δείχνει την ενηλικίωση δύο αγοριών που μεγαλώνουν παρέα σε μία κακόφημη γειτονιά του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Ο ένας ασχολείται με την φωτογραφία και αποτυπώνει το δράμα από την φτώχεια που κατακλύζει την γειτονιά του και ο άλλος προσπαθεί να επιβιώσει και γίνεται έμπορος ναρκωτικών. Πρόκειται για ένα έργο που έχει μεγάλη δόση συμπυκνωμένης αλήθειας. Η βία σε έξαρση και η εγκληματικότητα υπάρχει παντού. Ακόμα και στις παιδικές ψυχές. O γρήγορος ρυθμός μαζί με  την ιδιαίτερη φωτογραφία συνθέτουν ένα έργο όπου η αδρεναλίνη είναι συνεχώς στα ύψη καθώς κάνει δύο δεκαετίες (από '60 ως '80) να περνούν αέρα μπροστά από τα μάτια μας. Στο τέλος σοκάρεσαι ακόμα περισσότερο καθώς στους τίτλους τέλους έχει στιγμιότυπα με τα πραγματικά πρόσωπα της ταινίας και τότε είναι που συνειδητοποιείς ότι όλα αυτά τα σκληρά γεγονότα που έβλεπες για ένα δίωρο είναι πραγματικά.

Trailer



Schindler's List (1993)4. Η Λίστα Tου Σίντλερ - Schindler's List (1993)

O Oskar Schindler ήταν ένας Γερμανός εργοστασιάρχης που εκμεταλλευόταν Εβραίους εργάτες την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν όμως καταλαβαίνει την βιαιότητα και τα μαρτύρια τα οποία περνούν αλλάζει στρατόπεδο. Μια συγκλονιστική αντιπολεμική ταινία γεμάτη αισιοδοξία αλλά και πολύ κλάμα. Μεγάλο της ατού το ότι έχει ασπρόμαυρη εικόνα η οποία χρωματίζει μόνο την αλλαγή. Μόνο αυτό που έχει πραγματικό χρώμα σε μια τόσο γκρίζα περίοδο. Πανέξυπνο εκφραστικό και συγκινησιακό trick από τον Steven Spielberg ο οποίος υπογράφει την σκηνοθεσία. "Η Λίστα Του Σίντλερ" είναι μία ταινία με θέμα την περίοδο της ζωής ενός ανθρώπου που απέδειξε ότι αν ο καθένας μας φτιάξει τον εαυτό του προς το καλύτερο τότε ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος.

Trailer



In Τhe Name Οf Τhe Father (1993)5. Εις Το Όνομα Του Πατρός - In Τhe Name Οf Τhe Father (1993)

Μια ταινία με θέμα της ένα πολιτικό δράμα. Η απίστευτη ιστορία ενός hippie Ιρλανδού ονόματι Jerry Conlon που κατηγορείται ότι είναι βομβιστής του IRA και φυλακίζεται άδικα. Παρέα και ο πατέρας του σαν συνεργός. Προκαλεί ανατριχίλα το σημείο της απόγνωσης και της απελπισίας που μπορεί να φτάσει κάποιος ώστε να παραδεχτεί ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ απλά και μόνο για να ξεφύγει από τα βασανιστήρια. Ο Daniel Day Lewis μετά το "My Left Foot" συνεργάζεται ξανά με τον σκηνοθέτη Jim Sheridan και το αποτέλεσμα είναι απλά απίστευτο. Και αυτή η βιογραφία την είδαμε αρχικά να κυκλοφορεί σε βιβλίο πριν την ταινία με τίτλο "Proved Innocent" δια χειρός του ίδιου του Jerry Conlon. Μία ταινία στο όνομα της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της αγάπης όπως λέει και στο trailer, έννοιες οι οποίες λείπουν από την υπόθεση της ταινίας και το δίκιο πνίγει πρωταγωνιστή και θεατή ως το τέλος.

Trailer



Into Τhe Wild (2007)6. Ταξίδι Στην Άγρια Φύση - Into Τhe Wild (2007)

Ο Christopher McCandless κάνει αυτό που αρκετοί από εμάς έχουμε σκεφτεί αλλά δεν κάνουμε ποτέ: ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω του και παίρνει τα βουνά. Στο "Into The Wild" βλέπουμε την ρομαντική ματιά των πραγμάτων. Ο πρωταγωνιστής είναι ένα μοσχοαναθρεμένο πλουσιόπαιδο που μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο απαρνιέται τα λεφτά του μπαμπά, τα οποία δίνει σε φιλανθρωπίες και αηδιασμένος από την ματαιοδοξία και τον υλισμό που υπάρχει γύρω του παίρνει τα μπογαλάκια του και τραβάει προς Αλάσκα μεριά για να εναρμονιστεί με τη φύση, μία κίνηση που ενθουσιάζει τον θεατή και αμέσως τον κάνει να δει τον McCandless ως έναν σύγχρονο καθημερινό ήρωα με περίσσιο θάρρος. Βέβαια τα πράγματα δεν του έρχονται και τόσο βολικά καθώς το να πας στην άγρια φύση δεν είναι και το πιο απλό εγχείρημα. Στον δρόμο του συναντά διάφορους χαρακτήρες όπως αυτός της έφηβης που ενσαρκώνει η Kristen Stewart εντυπωσιάζοντάς μας καθώς συνειδητοποιούμε ότι κάποια στιγμή στη ζωή της έπαιξε αξιοπρεπώς και μάλιστα σε καλή ταινία. Ο Sean Penn σε ρόλο σκηνοθέτη αυτή τη φορά μας δείχνει το πόσο έχει ωριμάσει ως κινηματογραφιστής και ο Emile Hirsch στον ρόλο του ιδιόρρυθμου, μοναχικού αλλά και ρομαντικού ήρωα είναι απλά συγκινητικός. Στα συν, το εξαιρετικό soundtrack που επιμελείται ο Eddie Vedder.

Trailer



Boys Don't Cry (1999)7. Boys Don't Cry (1999)

Στο "Boys Don't Cry" έχουμε το δράμα της Teena Brandon, μιας ομοφυλόφιλης γυναίκας που θέλει να κάνει αλλαγή φύλου. Όλος αυτός ο ρατσισμός, οι επιθέσεις καθώς και η ψυχολογική (και όχι μόνο) βία που δέχεται την αναγκάζουν να αλλάξει πόλη και να πάει κάπου όπου κανείς δεν ξέρει την πραγματική της ταυτότητα όπου συστήνεται ως αγόρι με το όνομα Brandon Teena. Εκεί, για λίγο, ζει ελεύθερη παρά το ψεύτικο όνομά της  και γνωρίζει τον έρωτα. Σπαραχτική ταινία με αρκετή μαυρίλα να υπάρχει στην ατμόσφαιρα κάνει τον θεατή να σοκάρεται και να απηυδεί από τον πουριτανισμό και την βία που υπάρχει στον κόσμο μας. Η Hilary Swank σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της κερδίζει για την εν λόγω ταινία το Oscar Α' Γυναικείου Ρόλου και κλέβει τις εντυπώσεις. Μεγάλο συν της ταινίας και το εξαιρετικό soundtrack με τραγούδια από Lynyrd Skynyrd και Charlatans ενώ ο τίτλος της ταινίας είναι εμπνευσμένος από το ομώνυμο και λατρεμένο τραγούδι των Cure.

Trailer
  • SHARE
  • TWEET