[7]: Τα metal ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις

Οι αληθινές ιστορίες ανθρώπων, συγκροτημάτων και ιδιωμάτων της σκληρής μουσικής

Από τον Κώστα Πολύζο, 07/09/2015 @ 12:23
Για όσους έχουν ξεπεράσει το στάδιο του απλού ακροατή, μοιραία ακολουθεί η ανάγκη περεταίρω εμβάθυνσης στα τεκταινόμενα και στις ζωές των αγαπημένων τους μουσικών. Αυτό σε πρώτη φάση μπορεί να γίνει με ψάξιμο στο internet, αλλά ο πιο σωστός τρόπος είναι είτε μέσω των (αμέτρητων πλέον) βιογραφιών, είτε με την παρακολούθηση ειδικών ντοκιμαντέρ.

Όπως στις βιογραφίες, έτσι και στα ντοκιμαντέρ με τα οποία θα καταπιαστούμε σε αυτό το άρθρο, κάποιες φορές μπορεί οι αφηγήσεις των πρωταγωνιστών να ελέγχονται για την ακρίβειά τους, αλλά κατά καιρούς υπήρξαν και δουλειές που καταλαβαίνεις πως αυτό που βλέπεις είναι Η αλήθεια. Χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς «ψαγμένα» πλάνα. Ένα κουραστικό μονόπλανο, ένα μεγάλης διάρκειας κοντινό στο απεγνωσμένο πρόσωπο ενός ξεπεσμένου rock star, μπορεί να μην είναι θελκτικό προς το μάτι, αλλά στην περίπτωση των ντοκιμαντέρ περισσότερο μας ενδιαφέρει η ιστορία παρά η ωραία κινηματογράφηση, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως αυτά τα δύο δεν συνδυάζονται.

Παρακάτω θα διαβάσετε για τα επτά ντοκιμαντέρ που κάθε μουσικόφιλος θα πρέπει να παρακολουθήσει και αφορούν τη metal μουσική. Δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του ονόματος, αν είναι εμπορικό ή όχι. Αυτό που έχει σημασία ξαναλέω είναι η αλήθεια και η ιστορία που διηγούνται. Η παράθεση είναι τυχαία, ούτε αλφαβητική, ούτε ημερολογιακή ούτε τίποτα. Πρέπει να τα δεις και τα επτά και στην συνέχεια μπορείς να συνεχίσεις καθώς ο κατάλογος δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά, αλλά υπάρχουν και άλλες πολύ αξιόλογες δουλειές (πχ το "Heavy Metal In Baghdad", "A Year And A Half In The Life Of Metallica", "Flight 666").



1. "Lemmy"

Lemmy

Σκηνοθεσία: Greg Olliver, Wes Orshoski
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 07/12/2010

Τι θα δεις:
Τον Lemmy, να παίζει μουσική, να ασχολείται με τη συλλογή του με αντικείμενα  από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και να πίνει Jack Daniels. Να παίζει φρουτάκια, να μιλάει για τις γυναίκες της ζωής του και να πίνει Jack Daniels. Να κάνει βόλτα με τανκ, να περιοδεύει με τους Motorhead και να πίνει Jach Daniels. Θα δούμε σημαντικούς μουσικούς να μιλάνε για το πόσο κουλ και γαμάτος τύπος είναι, να περιγράφει την πρώτη  συναυλία των Beatles που παρακολούθησε και να πίνει Jack Daniels. Γενικά, θα δούμε τον Lemmy να ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του πίνοντας Jack Daniels.

Γιατί πρέπει να το δεις:
Γιατί είναι o Lemmy ρε, τι δεν καταλαβαίνεις; O άνθρωπος είναι το ίδιο το rock και το να ακούς τις ιστορίες που διηγείται σου δημιουργείται η εντύπωση πως το μοτο sex drugs and rock 'n' roll βγήκε λόγω του δικού του lifestyle ή μήπως όντως από εκεί βγήκε; Αυτό από μόνο του αρκεί. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει μάλιστα τώρα τελευταία, καθιστά την παρακολούθηση του  κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Τι δεν ήξερες:
Η βιντεοσκόπηση διήρκεσε τρία χρόνια και περιλαμβάνει γυρίσματα στις Η.Π.Α., Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία,  Γερμανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία και Ρωσία.

Τι θα σου μείνει:
• Ο Lemmy μιλάει παρέα με τον γιο του και μας λέει πως η μόνη συμβουλή που του έδωσε για τα ναρκωτικά ήταν να πάρει όσα θέλει εκτός από ηρωίνη και κόκα. Πατέρας της χρονιάς... το λιγότερο
• Η περιγραφή του Dave Grohl για το χουνέρι που έκανε στους The Darkness όταν αυτοί μίλησαν απαξιωτικά για το φιλαράκι του τον Lemmy, κατά την τυχαία συνάντησή τους σε κάποιο μπαρ.

Trailer



2. "Metallica: Some Kind Of Monster"

Metallica: Some Kind Of Monster

Σκηνοθεσία: Joe Berlinger, Bruce Sinofsky
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 30/07/2004

Τι θα δεις:
Το μεγαλύτερο metal συγκρότημα όλων των εποχών να φτάνει στο χείλος της διάλυσης και προσλαμβάνει τον διάσημο ψυχίατρο Phil Towle προκειμένου να τους βοηθήσει να τα βρουν με τους εαυτούς τους και με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας. Είναι η περίοδος που ο Hetfield πάει για τσιγάρα και επιστρέφει μετά από κανα τρίμηνο καθώς το πρόβλημά του με το αλκοόλ ξέφυγε μετά από ένα ταξίδι στη Ρωσία που το πέρασε κυνηγώντας αρκούδες και πίνοντας βότκα. Παράλληλα θα δούμε και τη διαδικασία των ηχογραφήσεων του "St. Anger", αλλά και τις audition που πραγματοποίησαν για την χηρεύουσα θέση του μπασίστα μετά την απόφαση του Newsted να φύγει. Περσόνες με μεγάλους εγωισμούς να γίνονται έρμαιο των συναισθημάτων τους.

Γιατί πρέπει να το δεις:
Το ντοκιμαντέρ είναι αφοπλιστικά ειλικρινές και δεν ωραιοποιεί καμία κατάσταση, αλλά αποτυπώνει την πραγματικότητα όσο άσχημη και αν είναι. Οι στιγμές αμηχανίας μπροστά στις κάμερες είναι μόνιμο φαινόμενο καθώς πολλά άπλυτα βγαίνουν στη φόρα, και πολλές αλήθειες που ίσως ούτε οι ίδιοι γνώριζαν έρχονται στο φως. Θα μάθεις πως το να είσαι το πιο επιτυχημένο metal συγκρότημα δεν είναι ικανό να εξομαλύνει τις τριβές σε προσωπικό επίπεδο και πως ακόμα και οι καλύτεροι φίλοι στον κόσμο μπορεί να έχουν άλυτα θέματα μεταξύ τους, τα οποία όταν οι άνθρωποι πιεστούν μπορεί να βγουν στην επιφάνεια με ολέθρια αποτελέσματα. Θα δεις πως τα ινδάλματα των εφηβικών σου χρόνων είναι τελικά άνθρωποι με αισθήματα, ελαττώματα και πάθη.

Τι δεν ήξερες:
Το συνεργείο που βιντεοσκοπούσε το εν λόγω εγχείρημα ακλούθησε την μπάντα για περισσότερο από ένα χρόνο και το συνολικό υλικό που καταγράψανε ξεπέρασε τις 1200 ώρες. Επίσης οι σκηνοθέτες κυκλοφόρησαν σε βιβλίο το παρασκήνιο πίσω από το γύρισμα του ντοκιμαντέρ

Τι θα σου μείνει:
• Ο Mustaine στο ίδιο δωμάτιο παρέα με τον Ulrich μετά από πολλά χρόνια, αναλύει το πόσο του γάμησε τη ζωή ο διωγμός του από το συγκρότημα και πως αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω θα έμπαινε σε κλινική αποτοξίνωσης προκειμένου να του δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία.
• Η στιγμή που ανακοινώνουν στον Robert Trujillo πως πήρε τη θέση του μπασίστα και του δίνουν μια προκαταβολή ποσού ενός εκατομμυρίου δολαρίων... έτσι... για τα πρώτα έξοδα.

Trailer



3. "Anvil! The Story Of Anvil"

Anvil! The Story Of Anvil

Σκηνοθεσία: Sacha Gervasi
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20/02/2009

Τι θα δούμε:
Οι Anvil ήταν μια εμβληματική μπάντα στα '80s οι οποία έχει επηρεάσει συγκροτήματα όπως Anthrax, Metallica κλπ μεγαθήρια, η οποία όμως στο πέρασμα των χρόνων ξέπεσε εμπορικά. Το αποτέλεσμα ήταν οι Steve 'Lips' Kudlow και ο Robb Reiner, να ξεμείνουν στον Καναδά δουλεύοντας σε καθημερινές δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Το ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει την προσπάθειά τους να περιοδεύσουν στην Ευρώπη και να ξαναμπούν στα πράγματα υπό την καθοδήγησης μιας άσχετης με το αντικείμενο Ιταλίδας οπαδού της μπάντας η οποία προσφέρεται να γίνει η tour manager τους. Τα τραγελαφικά σκηνικά που θα λάβουν χώρα σε αυτή την περιοδεία δεν έχουν σταματημό και πολλές φορές το γέλιο εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε δάκρυ βλέποντας το συγκρότημα να παλεύει με θεούς και δαίμονες προσπαθώντας να ξεπεράσει τα άπειρα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι.

Γιατί πρέπει να το δεις:
Το ντοκιμαντέρ δεν έχει να κάνει μόνο με τους Anvil αλλά με όλους τους Anvil αυτού του κόσμου οι οποίοι τρώνε σκατά και δοκιμάζονται οι σχέσεις τους, αλλά βρίσκουν το ψυχικό σθένος να συνεχίσουν παρά όλες τις αντιξοότητες. Είναι ένας ύμνος στη φιλία, στην οικογένεια και στα όνειρα που ποτέ δεν πρέπει εγκαταλείπεις ακόμα και αν έχεις πατήσει τα πενήντα. Αστείο, συγκινητικό και πέρα για πέρα αληθινό.

Τι δεν ήξερες:
O σκηνοθέτης Sacha Gervasi είχε στο παρελθόν διατελέσει roadie των Anvil.

Τι θα σου μείνει:
• Ο Lips τσακώνεται με τον Robb όταν ο δεύτερος θέλει να τα παρατήσει αφού τη δεδομένη στιγμή οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν μηδαμινές. Τελικά τα βρίσκουν και ο Lips κλαίγοντας του ζητά συγνώμη λέγοντας πως τον αγαπάει περισσότερο και από αδερφό αφού είναι μαζί από 14 χρονών. Οι πιο ευαίσθητοι να έχετε κοντά σας χαρτομάντιλα.
• Μιλώντας για την αποτυχημένη περιοδεία ο Lips είναι αφοπλιστικός λέγοντα πως «τα πάντα σε αυτή την περιοδεία πήγαν στραβά, αλλά τουλάχιστον υπήρξε περιοδεία για να πάνε όλα στραβά».

Trailer



4. "Get Thrashed: The Story Of Thrash Metal"

Get Thrashed: The Story Of Thrash Metal

Σκηνοθεσία: Rick Ernst
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 03/10/2006

Τι θα δούμε:
Η ιστορία της δημιουργίας και της εξέλιξης του πιο επικίνδυνου είδους που γέννησε ποτέ η σκληρή μουσική όπως την διηγούνται οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του και το αντίκτυπο που είχε. Από στους Metallica και τις υπόλοιπες μπάντες που θέσανε τα θεμέλια και που ξεκίνησαν από τα γκαράζ και κατέληξαν να γεμίζουν μεγάλους χώρους μέχρι τις ποιοτικές μπάντες που όμως δεν κατάφεραν να κάνουν όνομα παραμένοντας στην αφάνεια, εδώ θα δούμε την ιστορία της ανόδου, της καταξίωσης και της παρακμής αυτού του ιδιώματος.

Γιατί πρέπει να το δεις:
Αν είσαι thrash-σας δεν χρειάζεσαι κάποιο ιδιαίτερο λόγο καθώς η αγάπη σου για τον γρήγορο και τραχύ ήχο σου αρκεί. Για στους υπόλοιπους είναι ενδιαφέρον το πώς εμβαθύνει στο ιδίωμα και δεν μένει μόνο στην επιφάνεια. Ειλικρινείς απαντήσεις και περιγραφή της απόλυτης πραγματικότητας. Να βλέπεις τύπους στα σαρανταφεύγα  να περιγράφουν τα νιάτα τους και τους λόγους που εξακολουθούν να είναι μέλη της σκηνής αλλά και τι το τόσο γαμάτο προσφέρει αυτή η μουσική.

Τι δεν ήξερες:
Ο σκηνοθέτης Rick Ernst εργάστηκε για 14 χρόνια στο MTV ως παραγωγός / σκηνοθέτης πολλών εκπομπών του καναλιού, ενώ βοηθός παραγωγής είναι ο Rat Skates γνωστός στους περισσότερους από την συμμετοχή του στα δύο πρώτα στούντιο άλμπουμ των Overkill.

Τι θα σου μείνει:
• Lars Ulrich, Tom Araya, Chuck  Billy, Kirk Hammet, Dave Mustaine... και γενικότερα όλη η αφρόκρεμα του thrash (αμερικάνικου και ευρωπαϊκού) παρελαύνει στην οθόνη. Τι άλλο θες;
• Ο Bobby Elsworth στην βεράντα του σπιτιού του να μιλάει για τα παλιά με την αστεία χροιά της φωνής του και την αστερόεσσα να κυματίζει στο βάθος. (πιάσε τον συμβολισμό)

Trailer



5. "The Decline Of Western Civilization Part II: The Metal Years"

The Decline Of Western Civilization Part II: The Metal Years

Σκηνοθεσία: Penelope Spheeris
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17/06/1988

Τι θα δεις:
Η Spheeris αυτή τη φορά θα προσπαθήσει να αποτυπώσει το τι συμβαίνει στην metal σκηνή του Los Angeles αν και εστιάζει περισσότερο στο glam (λογικό). Στην προσπάθεια αυτή θα μιλήσει με σπουδαία ονόματα όπως οι Steve Tyler, Joe Perry, Ozzy, Paul Stanley, Dave Mustaine κλπ. Η μουσική, η δόξα, η ματαιοδοξία, τα χρήματα και οι καταχρήσεις, καταστάσεις δηλαδή που αποτελούν ανυπόστατο μέρος της κουλτούρας της σκληρής μουσικής, είναι μονίμως στο κάδρο. Μάλιστα δίνει βήμα και σε οπαδούς της εποχής οι οποίοι δίνουν το προσωπικό τους  στίγμα του τι σημαίνει το heavy metal με κάποιους να σπάνε τα κοντέρ γραφικότητας.

Γιατί πρέπει να το δεις:
Γιατί θα παρακολουθήσεις  τον Lemmy να λέει αλήθειες, τον Mustaine σε στιγμές διαύγειας να φιλοσοφεί λέγοντας πως «χωρίς τον θάνατο η ζωή δεν θα είχε κανένα νόημα», τον Holmes τύφλα να αναλύει τι σημαίνει να είσαι rock star και άλλα τέτοια ωραία. Ο βασικός όμως λόγος που πρέπει να το δεις είναι για να καταλάβεις την υπερβολή της δεκαετίας των '80s.

Τι δεν ήξερες:
Υπάρχουν αρκετοί ισχυρισμοί και δηλώσεις  που προσπαθούν να καταρρίψουν το μύθο αυτού του ντοκιμαντέρ. Ο πρώτος αφορά τη σκηνή στην πισίνα (βλ. πιο κάτω) και πως το μπουκάλι είχε νερό αντί γα βότκα, καθώς και πως η σκηνή με τον Ozzy και τον χυμό γυρίστηκε αργότερα χωρίς τον Ozzy (γεγονός). Μην αφήνεις όμως  μια αλήθεια να χαλάσει μια όμορφη ιστορία...

Τι θα σου μείνει:
• Το ξέρεις και το περιμένεις για αυτό και δεν θα σε απογοητεύσω. Ναι! Η σκηνή με τον Chris Holmes στην πισίνα είναι από τις πιο αστείες, αλλά ταυτόχρονα και μια από τις πιο σοκαριστικές. Δεν ξέρω τι με τρομάζει περισσότερο, το μπουκάλι βότκας που κατεβάζει μονορούφι ο Chris ή το βλέμμα της μάνας του...μπρρρρ!
• Ο Paul Stanley να μιλάει ξαπλωμένος σε κρεβάτι περιτριγυρισμένος από όμορφες γυναικείες παρουσίες και ο Gene Simmons να μην μπορεί να συγκεντρωθεί (και καλά) καθώς την προσοχή του διασπά μια όμορφη και προκλητικά ντυμένη κοπέλα. Kiss σκηνικά.
• Οι γραφικοί μεταλλάδες της εποχής στη Sunset Strip...γαμημένα '80s.

Trailer



6. "Metal: A Headbanger's Journey"

Metal: A Headbanger's Journey

Σκηνοθεσία: Jessica Joy Wise, Sam Dunn, Scot McFadyen
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28/04/2006

Τι θα δούμε:
Ο Καναδός Sam Dumm προσπαθεί  να αποκρυπτογραφήσει το φαινόμενο «heavy metal» σε μουσικό αλλά και πολιτισμικό επίπεδο εκμεταλλευόμενος τις σπουδές τους στην ανθρωπολογία. Ένα ταξίδι σε σημεία σταθμούς της εξέλιξης της μουσικής της οποίας δηλώνει τεράστιος οπαδός. Μπορεί η διάρκεια του να είναι περιοριστική για μια περισσότερο σε βάθος ανάλυση κάποιων φαινομένων, αλλά οι σημαντικοί συνεντευξιαζόμενοι δίνουν τα φώτα τους εξηγώντας όσο καλύτερα μπορούν το τι εστί heavy metal.

Γιατί πρέπει να το δεις:
Ο Dunn ανοίγει ένα παράθυρο σε όλους για να παρακολουθήσουν τα όσα σημαντικά διαδραματίζονται κάτω από τη σκέπη της παρεξηγημένης κουλτούρας του heavy metal, σε όλες του τις εκφάνσεις. Από την αγνή αγάπη για το heavy metal του 13-χρονου οπαδού μέχρι τις ακρότητες και το κάψιμο των εκκλησιών από τους Νορβηγούς black metal-άδες στις αρχές των '90s.

Τι δεν ήξερες:
Οι Suam Dunn και Scot McFayden έχουν σκηνοθετήσει και το "Flight 666" των Iron Maiden, αλλά και το φανταστικό ντοκιμαντέρ για τους Rush, "Beyond The Lightened Stage".

Τι θα σου μείνει:
• Συνέντευξη με Mayhem στα παρασκήνια του Wacken. Οι αναθυμιάσεις από το αλκοόλ χτυπάνε κόκκινο και τη συζήτηση μονοπωλεί το «fuck you».
• O Ronnie James Dio να τα χώνει σε κάθε ευκαιρία στον Gene Simmons των Kiss για τη μεγαλομανία και τη φιλαργυρία του.
• O Gaahl των Gorgoroth να απαντάει για την κινητήριο δύναμη πίσω από τη μουσική τους. Ακόμα και τώρα κάθε φορά που θυμάμαι τον θεατρινισμό της σκηνής γελάω μόνος μου.

Trailer



7. "Last Days Here"

Last Days Here

Σκηνοθεσία: Don Argott, Demian Fenton
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14/03/2011

Τι θα δούμε:
Τον Sean Pelletier έναν τρελαμένο οπαδό των Pentagram να επενδύει χρόνο και χρήμα προσδοκώντας στη νεκρανάσταση της εμβληματικής φιγούρας του τραγουδιστή και ιδρυτικού μέλους της μπάντας, του περιβόητου Bobby Liebling. Η πορεία από το ημι-υπόγειο των γονιών του στο οποίο είχε κλειστεί για χρόνια ο -τοτε- 50χρονος Bobby, στη συγκατοίκηση με την κατά πολύ νεαρότερη του Halie. Από τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του, στη φυλακή και τελικά πάλι πάνω στη σκηνή μέσα από ένα σωρό προβλήματα και τρικλοποδιές που ο ίδιος βάζει στον εαυτό του.

Γιατί πρέπει να το δεις:
Το ντοκιμαντέρ πέρα από το ενδιαφέρον για τον Bobby, κρύβει κάποιες μεγάλες αλήθειες. Περιγράφει τη ζωή και την ψυχολογία ενός ανθρώπου εθισμένου στα ναρκωτικά (40 χρόνια λέει). Τις αυτοκαταστροφικές διαθέσεις, την παραίτηση από τη ζωή, τις σπάνιες στιγμές διαύγειας, τη δύναμη του έρωτα (αλλά και τη σκοτεινή του πλευρά). Γιατί ο υπότιτλος τα λέει όλα: «στη ζωή δεν υπάρχει πάντα encore». Όμως εδώ η θέληση των φίλων, αλλά και του ίδιου τελικά του Bobby θα έχει ευτυχή κατάληξη για εκείνον προσωπικά, αλλά και για το πνευματικό του παιδί, τους Pentagram.

Τι δεν ήξερες:
Το "Last Days Here" έχει κερδίσει δύο βραβεία. Καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Independent Film Festival of Boston και καλύτερου μουσικού ντοκιμαντέρ στο International Documentary Film Festival.

Τι θα σου μείνει:
• Η μάνα του Bobby.
• Η στιγμή που περιγράφει ο Geof O'Keefe (αρχικός κιθαρίστας / ντράμερ) τη μεγαλομανία του Liebling που ίσως και να τους κόστισε μια μεγάλη καριέρα και η συναισθηματική φόρτιση της στιγμής.
• Τα κοντινά στο πρόσωπο του μαστουρωμένου Bobby και η αγωνία στο πρόσωπό του όταν ψάχνει να βρει κάτι για να κρατηθεί και να μην πεθάνει.

Trailer




Bonus:
Για όλα τα αρρωστάκια με την ελληνική σκηνή, ενδιαφέρουσα θα είναι η παρακολούθηση του "Metal From Hellas" το οποίο γυρίστηκε ως μέρος της πτυχιακής εργασία των Παπακώστα / Σιμόπουλου. Όσοι μεγαλώσαμε ακούγοντας και ελληνικές μπάντες θα νοσταλγήσουμε τα νιάτα μας, ενώ οι νέοι θα βρουν μια ευκαιρία να μάθουν την ιστορία της σκληρής μουσικής στη χώρα μας. Υπερβολικό και γραφικό ανά σημεία, αλλά δεν παύει να είναι ένα ερασιτεχνικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από οπαδούς για οπαδούς.

Το βλέπεις εδώ.
  • SHARE
  • TWEET