[7]: Meryl Streep

Οι καλύτερες στιγμές της θεάς της 7ης Τέχνης

Από την Τίνα Καππάτου, 29/01/2015 @ 11:25
Η Meryl Streep φέτος είχε την 19η υποψηφιότητά της στα βραβεία Oscar κάτι που από πολλούς ήταν αναμενόμενο να συμβεί μιας και από ότι φαίνεται η συγκεκριμένη ηθοποιός όποιο ρόλο και να παίξει, με όποιο ύφος και όποιο στυλ πάντα καταφέρνει να ξεχωρίζει. Κατέχει ένα έμφυτο ταλέντο που πάντα χαρίζει ερμηνείες που εκπλήσσουν τον θεατή θαυμάζοντας την πλούσια γκάμα της.  Ένα μικρό δείγμα για το πόσο πανούργο είναι το υποκριτικό της στοιχείο είναι αυτό αλλά και αυτό.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Η Mary Louise Streep γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Summit του New Jersey. Το ταλέντο και η αγάπη της για την υποκριτική φάνηκε από νωρίς αφού σπούδασε δραματική τέχνη στo Vassar, στο Dartmouth αλλά και στο Yale όπου πρωταγωνίστησε σε περίπου 30 θεατρικές παραστάσεις. Το ντεμπούτο της σε μικρή και μεγάλη οθόνη το έκανε την ίδια χρονιά! Ήταν το 1977 όταν στα 28 της έπαιξε στην τηλεταινία "Deadliest Season" αλλά και στην ταινία "Julia" όπου είχε έναν μικρό ρόλο πλάι στις Jane Fonda και Vanessa Redgrave. Ακολούθησε η μεγάλη επιτυχία "The Deer Hunte" έναν χρόνο αργότερα ενώ το 1979 κερδίζει το πρώτο από τα τρία Oscar της με το "Kramer Vs. Kramer" για να ξανακερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο το 1982 με το "Sophie's Choice".

Και ενώ η δεκαετία του '80 ήταν αυτή που την απογείωσε επαγγελματικά ήταν και εκείνη που δημιούργησε την οικογένειά της. Η Streep είναι μία σπάνια περίπτωση καλλιτέχνη του Hollywood που απασχολεί τα μέσα μόνο για τις δουλειές της και όχι για «κίτρινες» ειδήσεις.  Είναι παντρεμένη με τον άντρα της που είναι επίσης καλλιτέχνης, γλύπτης συγκεκριμένα, από το 1978 και είναι μαμά τεσσάρων παιδιών! Παρόλο λοιπόν που τη δεκαετία του '80 μεγάλωνε την οικογένειά της δεν έλειψε χρονιά από τη μεγάλη οθόνη κερδίζοντας τη μία διάκριση πίσω από την άλλη για κάθε της ρόλο.



Βέβαια δεν έχουν λείψει και οι κακές στιγμές της... Και πάλι κακό λόγο για το παίξιμό της δεν μπορείς να πεις αλλά για άτυχες επιλογές όπως το καρακιτσάτο μιούζικαλ "Mama Mia", το άστοχο "Lions For Lambs" και το νερόβραστο chick flick "Prime". Γενικότερα από το τέλος των '90s και συνεχίζοντας στη δεκαετία των '00s δεν της πήγε και τόσο καλά, με εξαιρέσεις όπως το "Hours" για να κάνει δυναμικό comeback στα '10s με το τρίτο της Oscar στο "The Iron Lady" και να συνεχίσει χαρίζοντας μας ξεχωριστές ερμηνείες σε μεγάλες ταινίες.

Η Meryl Streep έχει νιώσει τη χαρά του να είσαι ο «μαϊντανός» των κινηματογραφικών βραβείων μιας και στην ως τώρα καριέρα της έχει 402 υποψηφιότητες με κερδισμένα 151 βραβεία στο ενεργητικό της σπάζοντας βέβαια ρεκόρ και όχι άδικα αφού πρόκειται μία από τις σπουδαιότερες, αν όχι η σπουδαιότερη, εν ζωή ηθοποιούς.

Ακολουθούν 7 από τις πολλές αγαπημένες στιγμές της θεάς της 7ης τέχνης.



1. The Deer Hunter (1978)

The Deer Hunter

Ήταν η ταινία όπου η Streep έκανε τη μεγάλη της είσοδο στα κινηματογραφικά δρώμενα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ταινίες, παρέα με το "Apocalypse Now" και το "Platoon", με το ευαίσθητο θέμα για το αμερικανικό κοινό, που δεν είναι άλλο από τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Είναι μία αντιπολεμική ταινία από αυτές που πρέπει να περάσει λίγη ώρα για να καταλάβεις πού το πάει. H Streep στο ρόλο της Linda είναι απόλυτα αφοσιωμένη στο ρόλο και ίσως να φταίει η υπερβολική συναισθηματική της φόρτιση καθώς ο John Cazale με τον οποίο ήταν ζευγάρι τότε και παίζει επίσης στην ταινία ήταν σε τελικό στάδιο καρκίνου στα γυρίσματα. Λέγεται μάλιστα ότι το στούντιο έψαχνε αφορμή για να τον ξεφορτωθεί για να μην κρεμάσει το project και πως ο ίδιος ο De Niro πλήρωσε την ασφάλειά του προκειμένου να παίξει. Ο Cazale δεν πρόλαβε να δει το "The Deer Hunter" ολοκληρωμένο. Η Streep από την άλλη είναι εντυπωσιακή προσδίνοντας όλη αυτή τη γλυκύτητα και τη σύγχυση που έχει η Linda η οποία είναι μία γυναίκα ανάμεσα σε δύο άντρες που εκτός από φίλοι έχουν τις ίδιες συναισθηματικές πληγές πολεμώντας στο Βιετνάμ.

Trailer



2. Kramer Vs. Kramer (1979)

Kramer Vs. Kramer

Δεν υπήρχε περίπτωση να λείπει αυτή η ταινία από την επτάδα. Όχι μόνο γιατί η Meryl Streep κέρδισε το πρώτο της Oscar αλλά και γιατί τόσο η όλη πλοκή της ταινίας όσο και ο Dustin Hoffman που συμπρωταγωνιστεί είναι εξαίσιοι. Το "Kramer Vs. Kramer" πραγματεύεται ένα ενδοοικογενειακό δράμα με ένα ζευγάρι που φτάνει από τον χωρισμό στα δικαστήρια για την επιμέλεια του παιδιού τους. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Robert Benton, δεν κάνει και πολλά για να μας εντυπωσιάσει. Αρκεί μόνο ένα καλό coaching στους ηθοποιούς του για να συγκινήσει το κοινό κάνοντας ακόμα και τις «σιωπές» του έργου ενδιαφέρουσες. Ο Benton είχε τόσο εμπιστοσύνη στους ηθοποιούς του που επέτρεψε στην Streep να γράψει εκείνη τους διαλόγους σε δύο από τις πιο κρίσιμες σκηνές της ταινίας λέγοντας ότι πίστευε ότι θα τα κατάφερνε καλύτερα από το σενάριο μιας και εκείνη θεωρούσε ότι ο ρόλος της αρχικά παρά ήταν κακός και πως απείχε από τις πραγματικές καταστάσεις ενός διαζυγίου. Οι συντελεστές όπως και ο ίδιος ο Hoffman υποκλίθηκαν στο αποτέλεσμα.

Trailer



3. Sophie's Choice (1982)

Sophie's Choice

Αν φτιάχναμε το «7» με αξιολογική σειρά αυτή η ταινία θα ήταν σίγουρα σε μία από τις πρώτες δύο θέσεις. Πρόκειται για μία απίστευτη ταινία που κάνει ακόμα και τον πιο ψύχραιμο θεατή να σαστίσει και αυτό γιατί είναι ένα σκληρό δράμα με απροσδόκητο φινάλε όσο και αν πάει πολλές φορές να μας ξεγελάσει στη διάρκεια του έργου με χαρωπές και παράλληλα αισθηματικές σκηνές. Η Meryl Streep παραδίδει μαθήματα υποκριτικής με την πολωνική προφορά της και το περίπλοκο παρελθόν της παίζοντας μία επιζήσασα του Ολοκαυτώματος. Στο πλάι της οι πρωτοεμφανιζόμενοι, τότε, Kevin Kline και Peter MacNicol. Είναι μία ταινία που κάθε κινηματογραφόφιλος πρέπει να δει με την Streep να γίνεται σημείο αναφοράς για την επόμενη γενιά ηθοποιών.

Trailer



4. Death Becomes Her (1993)

Death Becomes Her

Και πάμε σε μία από τις δύο κωμωδίες της λίστας. Στο ''Death Becomes Her'' η Streep συμπρωταγωνιστεί με την Goldie Hawn αλλά και τον Bruce Willis, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Robert Zemeckis, σε μία μαύρη κωμωδία τίγκα στο ηθικό δίδαγμα. H ταινία από την αρχή ως το τέλος χλευάζει τη λόξα των ανθρώπων και δη των γυναικών στο να μείνουν για πάντα νέες με όποιο κόστος. Το πρωταγωνιστικό τρίγωνο έχει απίστευτη χημεία με τις Streep και Hawn να σε πείθουν ότι πραγματικά μπορεί και να 'ναι frenemies. Η άκρως σκοτεινά ατμοσφαιρική ταινία με το μακάβριο χιούμορ σε κάνει να γελάσεις με θέματα όπως ο θάνατος και η αποτυχία ενώ δεν φοβάται να αυτοσαρκαστεί με κορυφαίο στοιχείο κάτι τόσο απλό: η Goldie Hawn στην ταινία την φωνάζουν Mad από το Madeline ενώ την Streep Hel από το Helen...

Trailer



5. The Bridges Of Madison County (1995)

The Bridges Of Madison County

Η συνεργασία της Meryl Streep με τoν Clint Eastwood έμεινε στην κινηματογραφική ιστορία ως ένας από τους πιο δυνατούς μα ατελέσφορους έρωτες. Εδώ η Streep έχει άλλη προφορά αλλά την ερμηνεύει με την ίδια επιτυχία. Υποδύεται μία Ιταλίδα που έχει παντρευτεί Αμερικάνο και κατοικεί με τα παιδιά της σε μία μικρή πόλη των Η.Π.Α όπου η καθημερινότητα την αναλώνει μέρα με τη μέρα μέχρι την στιγμή που θα μπει ο Clint Eastwood στη ζωή της. Και ενώ η ταινία ξεκινάει λέγοντας μας ξεκάθαρα τι γίνεται στο τέλος ο θεατής δεν το παρακολουθεί με λιγότερο ενδιαφέρον.

Trailer



6. Julie & Julia (2009)

Julie & Julia

Δύο ιστορίες σε μία ταινία. Εδώ η Meryl Streep ενσαρκώνει την πρώτη τηλεμαγείρισσα Julia Child, την μαγείρισσα που σύστησε το gourmet στη μέση νοικοκυρά. H Child ήταν μία γιγαντόσωμη Αγγλίδα με περίεργη φωνή κάτι που δεν ισχύει φυσικά για την Streep. Άλλωστε γι' αυτό είναι ηθοποιός. Δεν πηγαίνει εκ του ασφαλούς αλλά πειραματίζεται σε κόντρα ρόλους στους οποίους μπορεί να αντεπεξέλθει με περίσσια μαεστρία. Επίσης η αφηγηματική δομή του έργου είναι ένα από τα μεγάλα του ατού. Απευθύνεται λίγο περισσότερο στο γυναικείο κοινό αλλά όλοι οι λάτρεις της μαγειρικής τέχνης θα την εκτιμήσουν δεόντως. Φιλική συμβουλή για όσους σκοπεύουν να το δουν να μην είναι νηστικοί όσο εύπεπτη και αν είναι η ταινία.

Trailer



7. August: Osage County (2013)

August: Osage County

Ίσως να είναι και από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις για την κινηματογραφική χρονιά 2013. Μπορώ να φανταστώ ότι δημιουργώ πολλά ερωτηματικά αλλά μπαίνει στη λίστα μόνο και μόνο για το εξής: στην πρώτη σκηνή η Streep είναι τόσο καθηλωτική που με έπεισε ότι θα δω αριστούργημα και ας μην ήταν. Η ταινία είναι η μεταφορά του πετυχημένου θεατρικού και θα μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα αν απλά ο σκηνοθέτης John Wells είχε απλά συνειδητοποιήσει το ότι γύριζε ταινία και όχι θεατρικό και να είχε εκμεταλλευτεί τον χώρο γύρω αλλά και τα μέσα του σινεμά αξιοποιώντας τα πανέμορφα τοπία του αμερικάνικου Νότου όπου και εκτυλίσσεται η ταινία. Η Streep παίζει μία φαρμακόγλωσσα, σκληρή γυναίκα με καρκίνο στο στόμα, ειρωνικά σαν να είναι από το δηλητήριο που εκτοξεύει της οποίας ο άντρας αυτοκτόνησε και έχουν οικογενειακό reunion όπου ξεκατινιάζονται οικογενειακώς. Παρόλα αυτά η έκπληξη δεν είναι η Meryl Streep, άλλωστε μας έχει συνηθίσει στο να παίζει καλά, αλλά η Julia Roberts η οποία είναι απροσδόκητα καλή. Βαθύ έργο αλλά αποδίδεται τόσο επίπεδα, ωστόσο οι ερμηνείες σώζουν τη κατάσταση.

Trailer
  • SHARE
  • TWEET