[7]: Μεγάλες στιγμές του John Williams

Ίσως ο σημαντικότερος εν ζωή συνθέτης του κινηματογράφου

Από τους Ιάσονα Τσιμπλάκο, Μαρίσα Άνδροβικ, 30/06/2014 @ 12:10
Πάρε εδώ μερικά στατιστικά. 158 credits για soundtrack, 5 Oscar (33 υποψηφιότητες) και 21 Grammy σε μία καριέρα εκτείνεται σε μία περιόδο -που ακόμα τρέχει- ξεπερνώντας τα 60 έτη, ο John Williams είναι ίσως ο σημαντικότερος συνθέτης OST που έχει περάσει ποτέ από το σινεμά. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ξέρει έστω και μία από τις συνθέσεις του, από τις οποίες πολλές έχουν γίνει σταθμός για την pop κουλτούρα.



Σε αυτό εδώ το εφτάρι εντοπίζουμε 7 (!) από τις πιο διάσημες αλλά και αγαπημένες μας στιγμές στην πολυετή καριέρα του Williams και στα σχόλια από κάτω περιμένουμε να μας πείτε ποια παραλείψαμε και γιατί -πολύ σωστά- το  δικό σας αγαπημένο είναι καλύτερο από το δικό μας. Κάθε τίτλος και λινκ ε.

Ταν ταν. Ταν ταν ταν ταν ταν ταν.

Ι.Τ.



1. Star Wars


Εντάξει, τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το soundtrack. Για να είμαστε δίκαιοι θα έπρεπε να κάνουμε ένα εφτάρι μονάχα για αυτό. Από το opening theme στη μπάντα της καντίνας και από το "Emperor's March" στο θέμα της Leia's, μιλάμε για μελωδίες οι οποίες αναγνωρίζονται άνετα και από άτομα που πιθανόν να μην έχουν την παραμικρή σχέση με το franchi$e. Μιλάμε για OST που έχουν γίνει πλατινένια (πάνω από ένα εκατομμύριο πωλήσεις στις ΗΠΑ) και έχουν υπάρξει θεμελιώδεις λίθοι για πάμπολλα ζωντανά κοντσέρτα. Για πολλούς  η πιο μνημειώδης δουλειά του τεράστιου συνθέτη, και πρώτο όνομα στη λίστα μας για να φεύγει από τη μέση.

Ι.Τ.



2. Superman


Όπως και στα opening credits του "Star Wars", έτσι και στο "Superman", η ενορχήστρωση του Williams μας εισάγει σε μία ηρωική, εξωγαλαξιακή πραγματικότητα, καθώς το κόκκινο στιλιζαρισμένο «S», σήμα κατατεθέν του πρωταγωνιστή, αλλά κι ένα από τα πιο ευρέως αναγνωρισμένα σύμβολα ποπ κουλτούρας, εμφανίζεται υπό τον ήχο του main theme. Το soundtrack μας συντροφεύει καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας που ξεκίνησε την παράδοση των superhero movies και εάν τα τεράστια ονόματα των Brando και Hackman ήταν τα γρανάζια για να γίνει αυτή η αρχή, η ιδιοφυία που βρίσκεται στη σύνθεση του main theme ήταν το γράσο, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ακούγεται σε όλες (εξαιρουμένου του "Superman III") τις ταινίες του franchise που ακολούθησαν.

Μ.Α.



3. Jaws


To "Jaws" ταυτίζεται με τη δεύτερη συνεργασία John Williams - Steven Spielberg (μετά το "Sugarland Express"), το δεύτερο χρυσό αγαλματίδιο για τον Williams (μετά το "Fiddler On The Roof") και την πρώτη φορά που ένα Ο.S.T. μας έκανε να φοβόμαστε να ξαναμπούμε στο νερό. Εμφανώς λιγότερα μελωδικό από εξίσου γνωστά movie themes, η βαρύς διτονικός σκοπός είναι κατά πολλούς αναφορά στους χτύπους της καρδιάς του μεγάλου λευκού καρχαρία. Αν και μία από τις πρώιμες δουλειές του Williams, η horror ατμόσφαιρα που καταφέρνει να δημιουργήσει σε σκηνές όπως ο θάνατος της Chrissie και του Alex -με έμφαση να δίνεται πολύ περισσότερο στον ήχο από ότι στην εικόνα- έκανε τον Χίτσκοκ να εύχεται να είχε γεννηθεί λίγο αργότερα.

Μ.Α.



4. Harry Potter


Αν το "Star Wars" και ο "Άρχοντας" είναι κινηματογραφικοί θεματοφύλακες κάθε εφήβου, το "Harry Potter" αποτελεί σίγουρα το απόλυτο franchise της παιδικής ηλικίας για την γενιά των γεννηθέντων στα early '90s και κάθε μετέπειτα γενιά. Παρόλο που ο Williams συμμετείχε μόνο στο soundtrack της πρώτης και τρίτης ταινίας, κοινή συνισταμένη όλης της οκταλογίας αποτελεί το πανέμορφο Hedwig's theme, ένα από τα σημαντικότερα του είδους του γιατί είναι πιθανότατα και το πρώτο που αποτυπώνεται στην ακουστική μας μνήμη. Δεν ξέρουμε αν ο Williams κράταγε μπαγκέτα ή ραβδί μπροστά από την συμφωνική ορχήστρα του Λονδίνου, αλλά σίγουρα κατάφερε να δέσει διαφορετικής αισθητικής συνθέσεις ("Voldemort", "Hogwarts" και "Quidditch" theme)  με τρόπο τόσο μαγικό όσο οι ίδιες οι ταινίες.

Μ.Α.



5. Indiana Jones


Ίσως το δεύτερο πιο αναγνωρίσιμο main theme μετά το "Star Wars" και σίγουρα ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος à la τιριρίρι τιριρί ρυθμός. Η σύλληψη του "Raiders March" προέκυψε υπό την καθοδήγηση του Spielberg που πρότεινε την ένωση δύο αρχικά ανεξάρτητων κομματιών. Το αποτέλεσμα είναι ένα εμβατήριο ταυτισμένο τόσο με την τριλογία (ναι, τριλογία) όσο και με τον ίδιο τον χαρακτήρα του Ίντι. Το ταλέντο του Williams να συνθέτει φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους μελωδίες και στοιχεία οδήγησε σε ένα theme που αποκαλύπτει την γενναία φύση του αρχαιοδίφη πρωταγωνιστή και το ακατάπαυστο πάθος του για περιπέτεια, ενώ η κορύφωση υποδηλώνει ότι θα οδηγηθεί με σιγουριά στον τελικό προορισμό του, χωρίς να τον καθιστά πιο σημαντικό από το ίδιο το ταξίδι.

Μ.Α.



6. Jurassic Park


Μηχανή που δουλεύει δεν τη φτιάχνεις, και αυτή πρόκειται για την δωδέκατη συνεργασία Williams - Spielberg. Ντύνοντας την καλύτερη ιστορία δεινοσαύρων που έχει παιχτεί στο σινεμά με τους απαραίτητους ήχους για την απεικόνιση του δέους που θα ένιωθε κανείς μπροστά στο θέαμα του ιδιαίτερου αυτού πάρκου. Οι συνθέσεις του Williams -και ιδίως το κυρίως θέμα, που παίζεται με διαφορετικό τρόπο καθ’όλη τη διάρκεια της ταινίας- σε συνδυασμό με το βρεγμένο παιδικό μου βρακάκι εξαιτίας κάποιων ανιματρόνικ σαυροειδών, πρόκειται για μία από τις εντονότερες αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας. Στο λινκ (του τίτλου βρε), ακούμε τις δύο καλύτερες στιγμές του OST, με το θέμα στο 4:30 να πρόκειται για την προσωπική αγαπημένη μου στιγμή στην καριέρα του μεγάλου συνθέτη.

Ι.Τ.



7. Schindler's List


Έβδομη και τελευταία στη λίστα η συμμετοχή του John Williams στην ταινία που κέρδισε επτά όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και Original Score. Ίσως η  αρτιότερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ για το ολοκαύτωμα, δεν θα μπορούσε να είναι τόσο ρεαλιστική χωρίς το χαρακτηριστικό βιολί του Εβραίου και πολωνικής καταγωγής Itzhak Perlman και την μαεστρία του ίδιου του Williams. Όλη η ενορχήστρωση είναι απόλυτα εναρμονισμένη με την θλίψη, την απελπισία, την απώλεια και τον αγωνιώδη τρόμο των στρατόπεδων συγκέντρωσης και σε έντονη αντίθεση με πολλές ταινίες του είδους, η μουσική καταφέρνει να μεταφέρει τον θεατή από την απλή συμπάθεια στην ταύτιση με τα θύματα του ολοκαυτώματος. Ένα από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) δραματικό soundtrack.

Μ.Α.
  • SHARE
  • TWEET