[7]: Matthew McConaughey

Ένα αστέρι γεννιέται

Από τον Δημήτρη Μουστάκα, 07/05/2015 @ 11:12
Μάλλον ο νεαρός αυτός θα πάει πολύ μπροστά, θα μπορούσαμε να πούμε, αν ξεκίναγε όντως η καριέρα του τέσσερα-πέντε χρόνια πριν και ήταν 20 χρονών. Γιατί αυτή την αίσθηση μου αφήνει ο Matthew McConaughey από το 2011 περίπου και μετά. Σαν να βλέπω κάτι καινούργιο. Κάτι που δεν υπήρχε πριν και μου αρέσει αυτή η απότομη αλλαγή του. Ήταν κάτι που δεν το περίμενα από αυτόν και τώρα χαίρομαι που απολαμβάνω το ταλέντο του απανωτά σε κάθε ταινία.

Ανέκαθεν τον συμπαθούσα για κάποιο λόγο και θα μου πείτε ότι έχει παίξει και πολύ παλαιότερα σε ταινίες όπου ήταν πολύ καλός και δε θα διαφωνήσω καθόλου. Όπως για παράδειγμα στο "Amistad" ή στο "Dazed And Confused" και στο "Ed TV". Αλλά, δε μου έδειχνε ότι θέλει να διατηρήσει αυτό το προφίλ, αλλά ίσως εν μέρει να φταίνε και οι μανατζαρέοι γι' αυτό. Μπορεί να είδαν επιτυχία μόνο στους κοιλιακούς του και στο killer smile του και τον έπεισαν να προωθήσουν μόνο αυτό. Αν είναι έτσι του φάγατε μερικά από τα καλύτερα χρόνια της κινηματογραφικής ζωής του. Όχι ότι δεν ανταμείφθηκε και από αυτά βέβαια. Ίσα ίσα μια χαρά του έκατσε και πρέπει να το ευχαριστήθηκε κι αρκετά. Και γιατί να τον κατηγορήσουμε άλλωστε. Πολλοί θα θέλαμε να ήμαστε στη θέση του.

Matthew McConaughey

Παρ' όλα αυτά, μάλλον και ο ίδιος θέλησε πολύ αυτή τη στροφή στην καριέρα του, γιατί είχε την ανάγκη να δείξει τι πραγματικά αξίζει και ίσως ήθελε να αφήσει και μια σημαντική παρακαταθήκη πίσω του. Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Είναι ακόμα πολύ νέος, 46 ετών, μπορεί να μας προσφέρει πολλά. Και το πιστεύω ότι θα το κάνει και θα αφήσει και αυτός την όποια ιστορία του. Μακρυά λοιπόν πια από τα "Surfer, Dude", "Sahara", "How To Lose A Guy In 10 Days", "Ghosts Of Girlfriends Past" και άλλα πολλά. Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Adam Sandler! Αστειεύομαι προφανώς. Ο Matthew είναι γεγονός πως έχει πάρει φόρα και δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να τον σταματήσει. Δείχνει πιο ώριμος από ποτέ. Απολαύστε τον. He is here to stay.

Παρακάτω μερικά δείγματα της πραγματικής του αξίας:



1. True Detective (2014)

Matthew McConaughey

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το αποκορύφωμα και η ολοκληρωμένη ανάδειξη του ταλέντου του βρίσκονται εδώ, στα 8 επεισόδια της σειράς αυτής. Ο τύπος είναι πραγματική απόλαυση. Ο χαρακτήρας του ονομάζεται Rust Cohle και είναι ένας ντετέκτιβ που, μαζί με τη βοήθεια του συναδέλφου του και πολύ αγαπημένου μου ηθοποιού, Woody Harrelson, προσπαθεί να πιάσει έναν serial killer. Ο Cohle είναι ένα μυστήριος τύπος, βαθιά φιλοσοφημένος και απαισιόδοξος, με συνεχείς ατάκες (που σε βάζουν σε σκέψη), του στυλ ποιο το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Έχει δει πολλά και γι' αυτό έχει ψιλοχάσει τη θέληση για ζωή. Παρ' όλα αυτά διατηρεί μια ακλόνητη ψυχραιμία όταν αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες που έρχονται στον δρόμο του, με τη δουλειά να είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει και του δίνει οξυγόνο (και το ποτό). Κινείται αργά και με σιγουριά, μιλάει ήρεμα και αυτό είναι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην ερμηνεία του, καθώς χτίζει σιγά σιγά τον χαρακτήρα. Δεν βιάζεται να σου δείξει τι ακριβώς συμβαίνει μέσα του, σε αφήνει να το ανακαλύψεις και είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που θα βρεις. Δεν υπήρχε καταλληλότερος για τον ρόλο. 100% εκπληκτικός Matthew. Μία αστυνομική σειρά, λοιπόν, με τον κάθε κύκλο να περιλαμβάνει διαφορετικές υποθέσεις, με διαφορετικούς ηθοποιούς, κάτι το οποίο διατηρεί αναλλοίωτο το ενδιαφέρον καθώς χρησιμοποιούνται και δυνατά ονόματα του Hollywood. O δεύτερος κύκλος ξεκινάει στις 21/6, με την ανυπομονησία μας στα ύψη.



2. Dallas Byers Club (2013)

Matthew McConaughey

Πάνω στη φόρα που έχει πάρει με απανωτές καλές ερμηνείες και διθυραμβικά σχόλια των κριτικών, έρχεται και η επισφράγιση του ταλέντου του με ένα Oscar. McConaughey σε μεγάλες φόρμες. Είναι από τις ταινίες που θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον μόνο και μόνο γιατί βλέπεις έναν διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται τελείως για τις ανάγκες ενός ρόλου. Και εδώ ο Matthew δεν το κάνει άσκοπα, δικαιώνεται. Υποδύεται τον Ron Woodroof, έναν κάουμποϊ που πίνει πολύ, παίρνει ναρκωτικά και κοιμάται με πολλές γυναίκες. Μετά από ένα λιποθυμικό επεισόδιο στο τροχόσπιτο όπου ζει, θα βρεθεί στο νοσοκομείο όπου θα διαγνωστεί με τον ιό του AIDS και με 30 μέρες ακόμα ζωής. Ο Ron δεν το δέχεται αυτό και, αφού πιστεύει ότι οι κλασικές ιατρικές τακτικές δεν θα τον σώσουν, καταφεύγει σε έναν γιατρό στο Μεξικό, ο οποίος χρησιμοποιεί εναλλακτικές μεθόδους για τη θεραπεία που δείχνουν αποτελεσματικές. Γνωρίζοντας στο νοσοκομείο και τον ομοφυλόφιλο Rayon, επίσης διαγνωσμένο με τη νόσo, θα ανοίξουν μια «επιχείρηση» πίσω στην πατρίδα, όπου θα πουλάνε αυτά τα εναλλακτικά φάρμακα και σε άλλους πάσχοντες με μεγάλη επιτυχία. Εδώ ο Matthew είναι σαν να λέει πως ήρθε η ώρα να με προσέξετε όλοι. Παίρνει το ρίσκο του να κάνει μια τόσο δύσκολη αλλαγή, χάνει πάρα πολλά κιλά και εμπνέεται καθολικά από την αλήθινη ιστορία αυτού του ανθρώπου, την ενστερνίζεται και την ερμηνεύει στο φουλ δηλώνοντας οριστικά πως είμαι κι εγώ εδώ και δεν θα φύγω έτσι απλά.



3. Mud (2012)

Matthew McConaughey

Δύο 14-χρονα αγόρια που ζουν σε πλωτά σπίτια σε μια μικρή πολή στον Μισισιππή, ανακαλύπτουν έναν μυστήριο άνθρωπο που κρύβεται εκεί κοντά. Παρ' όλο που θα μάθουν ότι αυτός ο άνθρωπος καταζητείται για φόνο, αυτό δεν θα τους εμποδίσει να αναπτύξουν μια δυνατή φιλία μεταξύ τους. Ο Mud, όπως θέλει να τον αποκαλούν, κατηγορείται ότι σκότωσε κάποιον που παρενοχλούσε την κοπέλα του και τον ψάχνουν τώρα ο πατέρας και ο αδερφός του αποθανόντος για εκδίκηση. Το μόνο όμως που θέλει ο Mud είναι να επανενωθεί με την κοπέλα του και οι δύο του νέοι φίλοι θα τον βοηθήσουν. Στα όρια μεταξύ θρίλερ και δράματος, ο McConaughey ταλαντεύεται μεταξύ των δύο αυτών ορίων με απόλυτη ισορροπία. Εκτοξεύει την ταινία με μία από τις πιο πειστικές ερμηνείες της καριέρας του, χωρίς ίχνος υπερβολής αλλά με ωμό ρεαλισμό. Βγάζει τον ευάλωτο εαυτό του στη φόρα, δίνοντας στην ταινία το σασπένς που της χρειάζεται και ταυτόχρονα γίνεται πατρική φιγούρα για δύο έφηβους που δεν έχουν βρει τον δρόμο τους ακόμα. Αυτό όμως που παρουσιάζει άψογα είναι το πορτραίτο ενός ταλαιπωρημένου 40-χρονου άντρα, με πληγωμένη περηφάνια, που το πνεύμα του όμως ακόμα παλεύει να μείνει αλύγιστο για να καταφέρει επιτέλους να βρει και αυτός την Ιθάκη του.



4. The Lincoln Lawyer (2011)

Matthew McConaughey

Έχοντας ξαναπαίξει τον δικηγόρο σε αρκετές ταινίες, όπως και στο μακρινό 1996 στην ταινία "Η Ετυμηγορία" πλάι στους all-star: Kevin Spacey(!), Samuel Jackson και Sandra Bullock, ο Matthew επιστρέφει ως Mickey Haller, ένας μικροδικηγορίσκος, που το γραφείο του είναι ένα αυτοκίνητο, και συγκεκριμένα μία Lincoln. Αναλαμβάνοντας εντελώς απρόσμενα μια μεγάλη υπόθεση η οποία δείχνει εύκολη στην αρχή, ο Haller θα βρεθεί αντιμέτωπος σε ένα ψυχολογικό πόλεμο χειραγώγησης αλλά και κρίσης συνείδησης για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Το σενάριο δεν διαθέτει κάποια πρωτοτυπία, ούτε θα σε κολλήσει στον τοίχο, έχουμε δει πολύ καλύτερες δικηγορικές ταινίες στο παρελθόν, παρ' όλα αυτά η ταινία ακολουθεί μια σταθερή γραμμή χωρίς να εξωκείλει. Αυτό που έχουμε όμως κυρίως εδώ, είναι μια στιβαρή ερμηνεία του Matthew, όπου ουσιαστικά εδώ είναι που θα ξεκινήσει η καριέρα του να παίρνει την ανιούσα και να μην έχει σταματημό μέχρι και σήμερα που μιλάμε. Χωρίς να θέλει να γίνει αυτή η αλλαγή απότομα όμως και κακοφανεί στις κυρίως τότε, θηλυκές φαν, θα διατηρήσει διακριτικά το ύφος και τον αέρα του γόη, τσαλακώνοντάς το όμως σταδιακά, φέρνοντας στην επιφάνεια αυτό που πραγματικά είναι. Ένας πολύ καλός ηθοποιός. Και θα δικαιωθεί γι' αυτήν του την αλλαγή, καθώς απολαμβάνει τώρα πια την αναγνώριση και το σεβασμό της πλειοψηφίας της σινεφίλ κοινωνίας.



5. Killer Joe (2011)

Matthew McConaughey

Να το ξεκαθαρίσω κατευθείαν, η ταινία δεν μου άρεσε καθόλου, απορούσα πραγματικά με τους δημιουργούς της για το τι σκεφτόντουσαν. Αλλά εδώ αναφερόμαστε στον Matthew και ο Matthew ξεχώρισε μέσα από αυτό το κακόγουστο πόνημα. Ένας νεαρός διακινητής ναρκωτικών ο οποίος βρίσκεται ξαφνικά να χρωστάει ένα μεγάλο ποσό σε ανθρώπους που δεν θες να τους χρωστάς, αποφασίζει πως η καλύτερη λύση για να σώσει το τομάρι του είναι να σκοτώσει τη μάνα του, την οποία και μισεί, για να πάρει τα λεφτά της ασφάλειας. Προσλαμβάνει έναν δολοφόνο επί πληρωμής, τον Joe Cooper (McConaughey), ο οποίος είναι συγχρόνως και αστυνομικός. Ο Cooper όμως είναι εντελώς διεστραμμένος, δεν τον νοιάζουν ούτε συμφωνίες ούτε τίποτα, κάνει ό,τι θέλει με ανορθόξους τρόπους και φέρνει τα πάνω κάτω. Ο ηθοποιός προσθέτει κάτι καινούργιο στο ρεπερτόριό του, καθώς μας δίνει μια σαδιστική ερμηνεία, ο διάβολος με καουμπόικο καπέλο και γυαλιά όπως τον αποκάλεσαν μερικοί κριτικοί. Είναι ο τρόμος ο ίδιος και επιβάλλεται στον χώρο αμέσως. Απλά ολοκαίνουργιος, απολαυστικότατος McConaughey. Αξίζει μόνο και μόνο για αυτόν να δείτε την ταινία (με δική σας πάντα ευθύνη). Χαρακτηριστικότερη σκηνή, αυτή με το μπούτι του κοτόπουλου, όποιος το έχει δει με πιάνει (psycho καταστάσεις). Είμαι σίγουρος πως χωρίς αυτόν η ταινία θα είχε την απήχηση και την αίγλη που έχει το "Anaconda 3" με τον Hasselhoff (θεός), καμία δηλαδή.



6. Magic Mike (2012)

Matthew McConaughey

Σε αυτήν την ταινία δεν έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο κι επίσης μας δείχνει ξανά τους κοιλιακούς του, κάνοντάς μας να πιστέψουμε πως και πάλι θέλει να κάνει αυτό που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια και μια χαρά λεφτά έβγαζε. Κι όμως δεν είναι έτσι. Ο Matthew είχε ήδη πλεύσει σε άλλα νερά, πιο ποιοτικά, πιο κατάλληλα για το ταλέντο του. Εδώ απλά έκανε ένα ευχάριστο διάλειμμα, αλλά πολύ προσεγμένο. Σκηνοθετημένο από τον Steven Soderbergh, το story της ταινίας εστιάζει στον Mike (Channing Tatum), έναν στρίπερ που έχει αυτά που θα ήθελε ο κάθε άντρας, γυναίκες, λεφτά και ατέλειωτα ξενύχτια σε πάρτυ. Όμως, πέφτει και αυτός στην παγίδα κι ερωτεύεται και τώρα θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον ονειρικό κόσμο που ζούσε ή στο κορίτσι που αγαπά. Ο MacConaughey εδώ υποδύεται τον Dallas, τον ιδιοκτήτη απλά του strip club που δουλεύει ο Mike, όπου και ο ίδιος όμως, παρ' ότι ιδιοκτήτης, χορεύει και γδύνεται για χάρη του λυσσασμένου πλήθους από κάτω. Ο σκηνοθέτης θέλει να μας δείξει πως ακόμα και με μια τέτοια, υποτιθέμενη τέλεια ζωή, δεν σημαίνει πως δεν θα βγουν στην επιφάνεια άλλες, πραγματικές ανάγκες ενός ανθρώπου, όπως το να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Μέσα από αυτή τη δραματική κομεντί, λοιπόν, ο McConaughey βγάζει όλη του τη θετική ενέργεια, μια αισιοδοξία και μια ανθρωπιά και εμείς έτσι απλά, κερδίζουμε μια ακόμη ρεαλιστικότατη, συγκινητική ερμηνεία του σε μία μέτρια κατ' εμέ ταινία, που ο Matthew την κάνει να δείχνει πολύ καλύτερη. Μεγάλη μαγκιά αυτό για έναν ηθοποιό.



7. The Wolf Of Wall Street (2013)

Matthew McConaughey

Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Jordan Belfort (Leonardo Di Caprio), την άνοδό του ως επιτυχημένου χρηματιστή, με όλες τις ανέσεις που ακολουθούν αυτήν την επιτυχία, πλούτος, γυναίκες, αμάξια, βίλες και και και...  Έζησε τη ζωή του στο φουλ μέχρι και την κάθοδό του, αφού βρέθηκε μπλεγμένος σε υποθέσεις διαφθοράς, σε εγκληματικές δραστηριότητες και μπλεξίματα με την κυβέρνηση. Σε αυτήν την ταινία ο McConaughey παίζει πόσο; Πέντε; Δέκα λεπτά; Απευθείας και ανετότατα, όμως, κλέβει την παράσταση θα λέγαμε, δυστυχώς, από τον αγαπημένο μας Leo, που τον εκτιμάμε βαθύτατα σαν ηθοποιό. Αυτή η καταραμένη σκηνή, όμως, που ουσιαστικά ο μέντοράς του, Mark Hanna (McConaughey), μαθαίνει στον άβγαλτο ακόμα Jordan, συνοπτικά, τα κόλπα της δουλειάς, είναι βγαλμένη από Pacino, De Niro και Brando μαζί. Δώστε του όλα τα Oscar και τις Χρυσές Σφαίρες και κλείστε το το μαγαζί. Ο τύπος ξεκινάει στη σκηνή χτυπώντας το στήθος του και ψιθυρίζοντας ινδιάνικες πολεμικές κραυγές μπροστά στον κόσμο (αυτό αρκεί και μόνο). Πόσο τέλειος, πόσο τρελό βλέμμα καθώς φτιάχνεται με κόκα εκείνη τη στιγμή μέσα στο εστιατόριο, σαν να έπαιρνε απλά το χάπι του για το κρύωμα και παίρνει φόρα αναλύοντας όλα τα μυστικά της επιτυχίας. Σαν αρπακτικό με το φανταχτερό του κοστούμι και το χρυσό του ρολόι, έτοιμος να κατακτήσει όλον τον κόσμο. Το πορτραίτο ενός μέντορα πια, που τα έχει ζήσει όλα και τώρα δίνει τη σκυτάλη στον επόμενο. Ουσιαστικά ό,τι φοβερό και τρομερό κάνει μετά ο Jordan, είναι σαν να μας γυρνάει σε αυτά που του είχε πει σε αυτή τη συνάντηση ο Mark. Τόσο σημαντική είναι η σκηνή, τόσο αξέχαστη την κάνει ο McConaughey με την εκπληκτική, χωρίς ίχνος υπερβολής, ερμηνεία του. Δείτε την ταινία!
  • SHARE
  • TWEET