Funk 'em, just to see the look on their face

What the Funk man? Ltd Series: Ep.2

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 18/10/2018 @ 12:20

Δέκα δίσκοι της funk soul, funk jazz, funk rock και gospel που καλό θα είναι να ακούσεις προτού πεθάνεις; Όχι, δεν είμεθα δα τόσο μηδενιστές. Τούτο εδώ το περιορισμένο αφιέρωμα δέκα επεισοδίων, έχει ως στόχο την παρουσίαση/πρόταση και όχι κριτική δέκα αγαπημένων δίσκων του εν λόγω μουσικού ιδιώματος. Δεν ψάχνουμε για τη Βίβλο της funk. Αντιθέτως, μας βρήκαν κάποιοι παλιοί δίσκοι και μπάντες που εξαφανίστηκαν αρκετά γρήγορα από τον μουσικό χάρτη. Αυτοί, μαζί με κάποια στάνταρ μεγαθήρια θα συγκροτήσουν την ομάδα του άρθρου και ίσως να μπει κι ένας θεματοφύλακας στο τέλος, ένας σχετικά σύγχρονος συνεχιστής της funk παράδοσης.

Like father like son λένε, ή αλλιώς «το κανες το παιδί σαν τα μούτρα σου». Αυτό ισχύει στην περίπτωση του O.C. Tolbert, του μαύρου Joe Cocker. Ο "The Miracle Man" όπως είναι ένα από τα παρατσούκλια του, συνήθιζε να συνοδεύει τον πάστορα πατέρα του σε τοπικές περιοδείες στην Αλαμπάμα για την εξάπλωση του Λόγου του Θεού. Δεν ήθελε και πολύ να πάρει τα πάνω του ο χαρισματικός γιος και γρήγορα ηγούνταν της χορωδίας ως τραγουδιστής.

Πέρα από το ερμηνευτικό ταλέντο του είχε το χάρισμα του «συναθροίζεσθε». Έφτασε μάλιστα στο σημείο να εμφανίζεται σε τηλεοπτική εκπομπή με την χορωδία μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες του όμως υπερέβαιναν τις δραστηριότητες της τοπικής κοινότητας. Το ζητούμενο ήταν να συνεργαστεί με τον κατάλληλο άνθρωπο κι αυτός έμελε να είναι ο "Fat" Jack Taylor.

Μουσικός συνθέτης και παραγωγός, επίδοξος gangster του Harlem κι εκείνος που συνέθεσε την ομάδα για την δημιουργία του ομότιτλου δίσκου των Damn Sam The Miracle Man And The Soul Congregation. Κυκλοφόρησε το 1970 από δικιά του δισκογραφική και θεωρείται πλέον ένας από τους σπανιότερους δίσκους του είδους. Τίγκα στην hard funk, με το "Give Me Another Joint" να ηγείται αυτού και τον Tolbert να ξεδιπλώνει αβίαστα το πλούσιο ταλέντο του.

Ο δίσκος είναι σαρωτικός σε απόδοση και ατμόσφαιρα. Σε πιάνει και δεν σ’ αφήνει σε ησυχία ούτε για δευτερόλεπτο. Πνευστά, κρουστά και ηλεκτρικά όργανα σε πλήρη αρμονία. Χορωδιακές φωνές που συνοδεύουν μαεστρικά τον τυφώνα Tolbert κι ένα groove που θαρρείς πως κάπου θα ξεσπάσει, δεν μπορεί. Υπάρχει πάντως η νηνεμία του "Poor Mary" πριν την ομώνυμη σύνθεση, το "All Along The Watchtower" της funk και το ξεσάλωμα του The Miracle Man.

Το σχήμα δεν κυκλοφόρησε κάτι άλλο, με τον Tolbert να ακολουθεί σόλο καριέρα, κυρίως με singles και τον Taylor πάντα από δίπλα του μαζί με τις δισκογραφικές εταιρείες του. Τη δεκαετία του '80 το γυρίσανε στην soul κι ο μύθος λέει πως το "I' ve Got It" single του 1982, πουλήθηκε άνω των 4000 δολαρίων.

  • SHARE
  • TWEET