Funk 'em, just to see the look on their face

What the Funk man? Ltd Series: Ep.1

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 11/10/2018 @ 11:48

Δέκα δίσκοι της funk soul, funk jazz, funk rock και gospel που καλό θα είναι να ακούσεις προτού πεθάνεις; Όχι, δεν είμεθα δα τόσο μηδενιστές. Τούτο εδώ το περιορισμένο αφιέρωμα δέκα επεισοδίων, έχει ως στόχο την παρουσίαση/πρόταση και όχι κριτική δέκα αγαπημένων δίσκων του εν λόγω μουσικού ιδιώματος. Δεν ψάχνουμε για τη Βίβλο της funk. Αντιθέτως, μας βρήκαν κάποιοι παλιοί δίσκοι και μπάντες που εξαφανίστηκαν αρκετά γρήγορα από τον μουσικό χάρτη. Αυτοί, μαζί με κάποια στάνταρ μεγαθήρια θα συγκροτήσουν την ομάδα του άρθρου και ίσως να μπει κι ένας θεματοφύλακας στο τέλος, ένας σχετικά σύγχρονος συνεχιστής της funk παράδοσης.

Booker T. & The M.G.'s

Την αρχή την κάνουν οι Booker T. & The M.G.'s. Το σχήμα ανδρώθηκε στο Μέμφις των Η.Π.Α και ήταν από τα πρώτα συγκροτήματα με λευκούς και μαύρους μουσικούς. Αν σκεφτεί κανείς πως η εν λόγω πόλη ήταν ένα από τα προπύργια της μαύρης κουλτούρας, είναι εύκολα αντιληπτή η σημαντικότητα της κίνησης αυτής. Οι Booker T. Jones, Steve Cropper, Lewie Steinberg & Al Jackson Jr. ξεκίνησαν στις αρχές των '60s ως η house band της Stax Records και ηχογράφησαν δίσκους με μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα του χώρου την εποχή εκείνη.

Η δικιά τους πρώτη μουσική απόπειρα είναι το "Green Onions" του 1962. Αν σου θυμίζει κάτι το ομότιτλο κομμάτι είναι γιατί είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα παγκοσμίως και το έχουν διασκευάσει μεταξύ άλλων οι The Blues Brothers και ο Roy Buchanan. Το γιατί δεν θα παρουσιάσουμε τον δίσκο αυτό είναι αλλουνού ευαγγέλιο. Ίσως γιατί το "Melting Pot" είναι το πιο funk rock άλμπουμ τους. Ο περί ου ο λόγος δίσκος, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1971 κι έμελλε να είναι ο τελευταίος με την κλασική σύνθεση της μπάντας.

Booker T. & The M.G.'s

Οι απόψεις των αφεντικών της Stax Records είχαν αρχίσει να μη συμβαδίζουν με τα μουσικά θέλω των Booker T. Jones & Steve Cropper, με αποτέλεσμα το "Melting Pot" να ηχογραφηθεί στη Νέα Υόρκη. Αποτέλεσμα αυτού; Ένα όργιο στο ελεγχόμενο τζαμάρισμα και η σύνθεση μερικών εκ των σπουδαιότερων τραγουδιών τους. Με το organ του Jones να προετοιμάζει το rock 'n' roll έδαφος για την κιθάρα του Cropper και τους άλλους δυο να ακολουθούν με τα μάτια κλειστά, τα ringtones και τα «α, δικό τους είναι κι αυτό;» πάνε κι έρχονται αβίαστα.

Θες σε κάποια τηλεοπτική σειρά; Θες σε κάποια κινηματογραφική ταινία; Το θέμα είναι πως τα έχεις ακούσει και μπήκες στον κόπο να ψάξεις. Κάπως έτσι άλλωστε προέκυψε η αρχική ιδέα του αφιερώματος. Το "Chicken Pox" για παράδειγμα ή το "Sunny Monday" δεν είναι κομμάτια που τα προσπερνάς έτσι απλά. Σου καρφώνονται στο μυαλό και μένουν για πάντα εκεί. Είναι το ιδανικό soundtrack για πολλές δραστηριότητες, μια εκ των οποίων είναι η ανάγνωση κάποιου βιβλίου. Άχαστος συνδυασμός.

Booker T. & The M.G.'s

Για την ιστορία, η μπάντα είναι ακόμα ενεργή με τους Steinberg & Jackson να έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να είναι περήφανοι για την ένταξή της στο Rock And Roll Hall Of Fame το 1992. Οι διακρίσεις αμέτρητες και οι συνεργασίες με ιερά τέρατα της ροκ σκηνής, αναδεικνύουν το μέγεθος της επίδρασής τους. Επίδραση που πέρα από την αμερικάνικη ήπειρο, διέσχισε τον Ατλαντικό κι έφτασε στην Ευρώπη. To be continued...

  • SHARE
  • TWEET