Funk 'em, just to see the look on their face

What the Funk man? Ltd Series: Ep.9

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 06/12/2018 @ 11:00

Δέκα δίσκοι της funk soul, funk jazz, funk rock και gospel που καλό θα είναι να ακούσεις προτού πεθάνεις; Όχι, δεν είμεθα δα τόσο μηδενιστές. Τούτο εδώ το περιορισμένο αφιέρωμα δέκα επεισοδίων, έχει ως στόχο την παρουσίαση/πρόταση και όχι κριτική δέκα αγαπημένων δίσκων του εν λόγω μουσικού ιδιώματος. Δεν ψάχνουμε για τη Βίβλο της funk. Αντιθέτως, μας βρήκαν κάποιοι παλιοί δίσκοι και μπάντες που εξαφανίστηκαν αρκετά γρήγορα από τον μουσικό χάρτη. Αυτοί, μαζί με κάποια στάνταρ μεγαθήρια θα συγκροτήσουν την ομάδα του άρθρου και ίσως να μπει κι ένας θεματοφύλακας στο τέλος, ένας σχετικά σύγχρονος συνεχιστής της funk παράδοσης.

Booker T. & The M.G.'s

1957: Τα αδέλφια Jim Stewart & Estelle Axton ιδρύουν τη δισκογραφική Satellite Records που τέσσερα χρόνια μετά θα ονομαστεί Stax Records και θα γίνει η κινητήρια δύναμη της Southern & Memphis Soul μουσικής όπως και η κύρια ανταγωνίστρια της θρυλικής Motown Records. Στα ταραχώδη εκείνα χρόνια της έντονης και θανατηφόρας ρατσιστικής συμπεριφοράς, η Stax με την πρωτόγνωρη απόφασή της να δώσει στέγη και βήμα σε μουσικούς διαφόρων φυλών και χρώματος, θα αποτελέσει ένα φωτεινό και διαχρονικό παράδειγμα του «η μουσική ενώνει».

Όπως ακριβώς ένωσε τα μέλη των Booker T. & The M.G.'s, της house band εκείνης που αποτελούνταν από λευκούς και μαύρους μουσικούς. Όπως ακριβώς ανέδειξε τα blues, τη funk και τη soul μουσική, έτσι προσπάθησε να ενσωματώσει τη φθαρμένη -ως προς το νεανικό κοινό- gospel στα ακούσματά του. Και το κατάφερε με μια και μοναδική συλλογή, το "The Gospel Truth: The Gospel Soul And Funk Of Stax Records".

Booker T. & The M.G.'s

Η ιδέα και πραγμάτωση αυτής ανήκει στον Alvertis Isbell, γνωστό κυρίως ως Al Bell με τις ιδιότητες του DJ, μουσικού παραγωγού και συνθέτη. Ο άνθρωπος που θα γινόταν συνιδιοκτήτης της Stax Records και μετέπειτα πρόεδρος της Motown Records Group, οραματίστηκε την ένωση της gospel με τη funk και τη soul μουσική. Για τον ίδιο, ήταν προφανής και λογική η εξέλιξη αυτή, ακόμα και μονόδρομος για την επιβίωση της αγαπημένης του gospel και όλων όσων πρεσβεύει στιχουργικά.

Η "The Gospel Truth: The Gospel Soul And Funk Of Stax Records" συλλογή, περιλαμβάνει είκοσι συνθέσεις που κυκλοφόρησαν την περίοδο 1971-1976 δεκατρείς καλλιτέχνες της εταιρείας, που δεν είχαν την απαιτούμενη προώθηση ή διαφήμιση την εποχή εκείνη. Το πραγματικά σπουδαίο, πέραν της ποιότητας των τραγουδιών, είναι πως θα ανακαλύψεις συγκροτήματα και θα ασχοληθείς μ’ αυτά. Όπως για παράδειγμα τους The Sons Of Truth με το fuzz ηλεκτρικό τους υπόβαθρο, την Louise McCord με τη funkιά της και την εξαιρετική διασκευή του "Do Your Thing" του Isaac Hayes από τους The Marion Gaines Singers. Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του οράματος του Al Bell.

Booker T. & The M.G.'s

Ένας Al Bell που πέρα από τα δεκάδες βραβεία, μουσικά και μη, τα διάφορα Hall Of Fame και την καθολική αναγνώριση από μουσικούς και κοινό, παραμένει ακμαίος κι ενεργός στα 78 του. Η ενασχόλησή του με την ανεξάρτητη μουσική σκηνή του Memphis και το ραδιόφωνο, είναι η ευτυχής κατάληξη για τον άνθρωπο εκείνο που συνδύασε το όνομά του με δύο εκ των σημαντικότερων δισκογραφικών εταιρειών της Αμερικής και την καταπολέμηση του ρατσισμού.

  • SHARE
  • TWEET