Τα συγκροτήματα του Urban Athens Festival αποκαλύπτονται στο Rocking (Μέρος 1ο)

Εφτά συγκροτήματα απαντούν σε εφτά κοινές ερωτήσεις, στο πρώτο από τα δύο μέρη του αφιερώματος για το νέο φεστιβάλ της πρωτεύουσας

Από τον Σπύρο Κούκα, 20/06/2019 @ 12:18

Urban Athens Festival: Τα συγκροτήματα του νέου φεστιβάλ της πρωτεύουσας αποκαλύπτονται στο Rocking (Μέρος 1ο)

Αυτό το καλοκαίρι, ένα νέο φεστιβαλικό γεγονός αναμένεται να αναστατώσει τις καλοκαιρινές βραδιές της πρωτεύουσας, με το Urban Athens Festival να έρχεται 3 - 6 Ιουλίου, έχοντας ένα ποικιλόμορφο line-up εγχώριων καλλιτεχνών για όλα τα γούστα.

Εστιάζοντας στη σύνθεση της τελευταίας - και σκληρότερης ηχητικά - ημέρας του νεοσύστατου φεστιβάλ, το Rocking.gr επιχειρεί μια πιο ενδοσκοπική παρουσίαση των συγκροτημάτων που θα λάβουν μέρος σε αυτή, μέσα από τα λόγια των ιδίων.

‘Ετσι, εφτά διαφορετικά συγκροτήματα απαντούν σε εφτά κοινές ερωτήσεις που τους θέσαμε, με το πρώτο από τα δύο μέρη του εκτενούς σχετικού αφιερώματος να ακολουθεί παρακάτω και να φιλοξενεί τις απαντήσεις των Nightstalker, Poem, Enemy Of Reality και Automaton.

Urban Athens Festival

Όντας μέρος της εγχώριας rock/metal σκηνής για αρκετό καιρό, πώς την βλέπετε να έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια, από τη στιγμή που πρωτοξεκινούσατε μέχρι σήμερα;

NIghtstalker: Όταν πρωτοξεκινήσαμε ήταν δύσκολο να πάρεις χορδές και μπακέτες και πένες, πόσο δύσκολο μάλλον να βρεις κάποιο μέρος να τζαμάρεις (στούντιο).

Με τον καιρό, σιγά σιγά, εμφανίστηκαν στην Αθήνα τα πρώτα στούντιο που μπορούσαμε να παίξουμε και εμείς δυνατή ηλεκτρική μουσική χωρίς οι γείτονες να φωνάξουν τους μπάτσους! (γέλια)

Κάποια στιγμή, πολύ αργότερα, πέσανε οι τιμές για τα όργανα, τα στούντιο έγιναν περισσότερα γιατί ο κόσμος που ασχολούνταν με το rock έγινε περισσότερος. Αργότερα ήρθε και το internet. Από εκεί και πέρα, μπορείς να γράψεις άλμπουμ και από το σπίτι σου. Το θετικό του σήμερα είναι ότι έχεις πιο εύκολη πρόσβαση σε πιο πολλή μουσική και το αρνητικό είναι ότι υπάρχει τόση πολλή πληροφορία και τόσα πολλά σκουπίδια μέσα σε αυτή την πληροφορία.

Poem: Θεωρούμε ότι έχουν γίνει πολύ μεγάλα άλματα προόδου. Υπάρχουν πλέον πάρα πολλές μπάντες και καλλιτέχνες που ακολουθούν τους πρωτοπόρους – δηλαδή αυτούς που έχουν ήδη κατακτήσει το κοινό στο εξωτερικό – και αυτό έχει ως συνέπεια να ανεβαίνει διαρκώς ο πήχης. Το κακό και το μέτριο έχουν αντικατασταθεί από το πολύ ποιοτικό, σε κάθε επίπεδο (σύνθεση, παραγωγή, show κτλ) και οι στόχοι έχουν ανέβει πολύ.

Enemy Of Reality: Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε αρχικά για τη φιλοξενία.

Η αλήθεια είναι πως το συνθετικό και παικτικό κομμάτι έχει ανέβει θα λέγαμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Αυτό διαπιστώνεται κυρίως την τελευταία δεκαετία που πραγματικά ξεπροβάλλουν όλο και περισσότερα συγκροτήματα διαφόρων ειδών, με πολύ προσεγμένες και δεμένες ιδέες που πραγματικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα, καθώς και σχήματα που υπάρχουν ήδη χρόνια στη σκηνή και συνεχίζουν να εξελίσσουν τον ήχο τους και να αναγνωρίζονται και στο εξωτερικό.

Automaton: Βλέπουμε τις μπάντες να εξελίσσονται, κυρίως όσο αφορά το παίξιμο και τον ήχο τους. Βγαίνουν πολύ ωραίες δουλειές και οι ηχογραφήσεις τους αλλά και ο ήχος στο live είναι σε επαγγελματικό επίπεδο.

Nightstalker

Ποια θα θεωρούσατε τη σημαντικότερη στιγμή της μέχρι τώρα πορείας σας και ποιο γεγονός που αντιμετωπίσατε σαν μπάντα θα θέλατε να ξεχάσετε;

Nightstalker: Είμαστε πολλά χρόνια μπάντα και υπάρχουν πολλές σημαντικές στιγμές, προσωπικές αλλά και σαν μπάντα. Σίγουρα δε μπορούμε να ξεχάσουμε το live με τους Ramones ή τα πρώτα live που κάναμε γενικά. Επίσης, σημαντικές είναι και οι ηχογραφήσεις των άλμπουμ. Τώρα γεγονότα που θέλουμε να ξεχάσουμε, τα έχουμε ήδη ξεχάσει! (γέλια)

Poem: Είναι δεδομένο ότι δεν θέλουμε να ξεχάσουμε απολύτως κανένα άσχημο γεγονός/συμβάν, καθώς αυτό που είμαστε σήμερα είναι αποτέλεσμα κυρίως των άσχημων συμβάντων! Άσε που και αυτό που θα είμαστε αύριο, πάλι αποτέλεσμα των κακών συμβάντων θα είναι! Γενικώς έχουμε τολμήσει να αρπάξουμε ευκαιρίες που μας κόστισαν πολύ, αλλά μας έφεραν πολύ καλά αποτελέσματα. Όπως για παράδειγμα το tour μας με τους Amorphis  πριν λίγα χρόνια που ήταν από μόνο του μία εμπειρία ζωής.

Enemy Of Reality: Σίγουρα η πρώτη Ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Therion ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι για την μπάντα, καθώς παρουσιάσαμε τη δουλειά μας σε χώρες που δεν είχαμε παρευρεθεί στο παρελθόν. Πρέπει να τονίσουμε όμως πως μέχρι στιγμής ό,τι έχουμε πραγματοποιήσει ως συγκρότημα είναι εξίσου σημαντικό. Για αυτόν και μόνο το λόγο δεν μπορούμε να αναιρέσουμε τίποτα, είτε από μικρές συνοικιακές σκηνές είτε από μεγάλα φεστιβάλ διότι κάθε φορά έχεις να περιμένεις όπως και να δώσεις βέβαια κάτι το μοναδικό. Βάσει αυτών, δε θα θέλαμε να ξεχάσουμε κάποιο γεγονός έως σήμερα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Automaton: Η σημαντικότερη στιγμή μας είναι η συμμετοχή του Ψαραντώνη στο τελευταίο μας άλμπουμ, “Τάλως”. Η φωνή του έδεσε πολύ ωραία με το βαρύ ήχο και τους στίχους και αυτό μάλλον είναι ένα καλλιτεχνικό απόγειο που δύσκολα θα ξεπεράσουμε! Γεγονός που να θέλουμε να ξεχάσουμε δεν υπάρχει πια, ό,τι ήταν τα σβήσαμε απ’ τη μνήμη μας!

Poem

Εξαιρώντας εσάς και τη δική σας πορεία στον χώρο, ποια εγχώρια μπάντα ή ποιον Έλληνα μουσικό εντός του ευρύτερου σκληρού ήχου θεωρείτε ως το πιο σημαντικό εκπρόσωπο της χώρας στο εξωτερικό και γιατί;

Nightstalker: Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μια σκηνή metal από το ‘90 και τη δεκαετία του 2000 έχει δημιουργηθεί μια stoner, heavy, desert, rock σκηνή. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες μπάντες εκεί έξω, που αντιπροσωπεύουν και τη μουσική και τη χώρα πολύ δυναμικά. Δε μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιον, γιατί ο καθένας προσπαθεί από τη μεριά του για το καλύτερο. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν πολλά εμπόδια και δυσκολίες σε αυτό το χώρο.

Poem: Ποιον να ξεχωρίσεις; Rotting Christ, Septic Flesh, Suicidal Angels, 1000 Mods, Planet Of Zeus – όλοι έχουν συμβάλλει για να ανοιχτεί ο δρόμος για εμάς τους υπόλοιπους.

Enemy Of Reality: Θεωρούμε πως ναυαρχίδες της Ελληνικής Metal σκηνής βάσει του τι έχουν πραγματοποιήσει και προσφέρει μέχρι σήμερα είναι οι Rotting Christ και SepticFlesh. Πρόκειται για μπάντες που έχουν κάνει αμέτρητες εμφανίσεις κυριολεκτικά και είναι αναγνωρισμένοι παγκοσμίως και αυτό άλλωστε φαίνεται από τις εμφανίσεις που πραγματοποιούν, όπου οκτώ στις δέκα είναι sold out.

Automaton: Νομίζω ότι υπάρχει καθολική συμφωνία σε αυτό, σαν συγκρότημα σίγουρα οι Rotting Christ οι οποίοι έχουν εμφανιστεί σε αρένες πολλές φορές στην πολύχρονη καριέρα τους, ενώ σαν καλλιτέχνη μην ξεχνάμε τον Gus G που έχει παίξει για χρόνια στο πλευρό του Ozzy! Το τερμάτισε ο άνθρωπος δηλαδή!

Enemy Of Reality

Με ποιον καλλιτέχνη, εν ζωή ή όχι, θα θέλατε να είχατε την ευκαιρία να συνεργαστείτε και για ποιον λόγο;

Nightstalker: Με τον Jimi Hendrix για το after party στο backstage.

Poem: Ο καθένας από εμάς έχει να προτείνει σίγουρα και κάποιον διαφορετικό από τους υπόλοιπους, ανάλογα με τα μουσικά του γούστα! Μάλλον όμως όλοι συγκλίνουμε στους Pink Floyd. Γιατί αυτή η μπάντα δεν είναι από αυτόν τον πλανήτη!

Enemy Of Reality: Δύσκολο να διαλέξεις μόνο ένα! Σαν Ηλιάνα θα πω τον μεγάλο Freddie Mercury για της απίστευτες φωνητικές του ιδιότητες. Ένας τεράστιος τραγουδιστής που μελετάμε τις τεχνικές του ακόμα και σήμερα.

Automaton: Με πολλούς θα θέλαμε, αλλά πολύ ενδιαφέρον θα ήταν να συνέθετε για μια μπάντα σαν και τη δικιά μας ο συνθέτης Ι. Ξενάκης! Το πάντρεμα του μουσικού μεταμοντερνισμού με τον σκοταδισμό της doom metal σκηνής θεωρούμε ότι θα ήταν καθηλωτικό.

Automaton

Μιλώντας εντός των μουσικών πλαισίων, ποιαν θα ξεχωρίζατε ως την επιρροή ή τη στιγμή εκείνη που καθόρισε τον τρόπο που συνθέτετε και αντιλαμβάνεστε τη μουσική;

Nightstalker: Σίγουρα είμαστε επηρεασμένοι από τα πρώτα ακούσματα που είχαμε ως πιτσιρικάδες.

Από εκεί και πέρα, όσο μεγαλώνουμε αλλάζει και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και συνθέτουμε τη μουσική μας. Δεν υπάρχει κάτι σταθερό, απλώς προσπαθούμε να το εξελίσσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Poem: Και πάλι έχουμε διαφορετικά ακούσματα ο ένας από τον άλλο, οπότε κ εδώ η απάντηση θα μπορούσε να ποικίλει! Ο Γιώργος μάλλον θα διάλεγε τη σκηνή του Seattle, ο Τάκης πιο metal ηχοχρώματα, o Σταύρος, κλασσικούς Beatles & ψυχεδελικές καταστάσεις τύπου Κing Crimson και εγώ (Λώρενς) κλασσική μουσική και Pink Floyd.

Enemy Of Reality: Μάλλον ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι η μουσική μας εκπαίδευση σε συνδυασμό με την παθητική ακρόαση. Η επιρροή πηγάζει από το σύνολο των διαφόρων μουσικών ειδών και μπαντών που έχουμε ακούσει στη ζωή μας ως ακροατές. Τώρα προφανώς όντας επαγγελματίες μουσικοί, σκεπτόμενοι ως τέτοιοι κι έχοντας μελετήσει σε βάθος τα στοιχεία που συνθέτουν τη μουσική (μελωδία, αρμονία, ρυθμός) κάποια πράγματα ακόμα και ακούγοντάς τα παθητικά περνούν στον εγκέφαλο μας ως ερεθίσματα και ύστερα ως συνδυασμός από συναισθήματα και θεωρητικές παρατηρήσεις σε υποσυνείδητο επίπεδο. Η σύνθεση πηγάζει από την ανάγκη μας να εκφραστούμε είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε επίπεδο έκφρασης του συναισθάματος του στιχουργικού περιεχομένου με μελωδία, ρυθμό και αρμονία.

Automaton: Δεν νομίζω ότι μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό καθώς κάθε μέλος της μπάντας ακούει διαφορετική μουσική. Ναι ξέρω, ακούγεται τουλάχιστον μπανάλ, αλλά κάπως έτσι είναι. Όμως υπάρχουν σημεία που έχουμε επηρεαστεί από μπάντες όπως Oranssi Pazuzu και Yob. Φυσικά υπάρχουν και κρυμμένα (ή σε σημεία πολύ φανερά) tribute και επιρροές από Pink Floyd. Βασικά είναι να απορεί κανείς πώς το τελευταίο μας άλμπουμ, “Τάλως”, έχει συνοχή, λαμβάνοντας υπόψιν του τα διαφορετικά ακούσματα των μελών.

Urban Athens Festival Technopolis

Αν έπρεπε να διαλέξετε 5 μονάχα δίσκους για να ακούτε στο υπόλοιπο της ζωής σας, ποιοι θα ήταν εκείνοι;

Nightstalker:

Motorhead - "Motorhead"
Black Sabbath - "Black Sabbath"
Monster Magnet - "Spine Of God"
 Funkadelic - "Funkadelic"
The Mothers of Invention (Frank Zappa) - "Freak Out"

Poem:

Pink Floyd - "The Dark Side Of The Moon"
King Crimson - "Red"
Porcupine Tree - "Lightbulb Sun"
Tool - "10.000 Days"
Pantera - "Far Beyond Driven"

Enemy Of Reality:

Black Sabbath - "Heaven And Hell"
Pink Floyd - "The Dark Side Of The Moon"
Queen - "A Night At The Opera"
Slipknot - "Iowa"
Machine Head - "The Blackening"

Automaton:

Νίκος:

Led Zeppelin - "II"
Black Sabbath - "Black Sabbath"
Mahavishnu Orchestra - "Between Nothingness And Eternity"
Brian Eno - "New Space Music"
Pink Floyd - "Meddle"

Λυκούργος:

Death - "Symbolic"
Dark Tranquility - "The Gallery"
Dream Theater - "Images And Words"
King Diamond - "Them"
Dimmu Borgir - "Enthroned Darkness Triumphant"

Δημήτρης:

Alice In Chains - "Facelift"
Mudhoney - "Superfuzz Bigmuff"
High On Fire - "Surrounded By Thieves"
Yob - "The Illusion Of Motion"
Iron Maiden - "Piece Of Mind"

Urban Athens Festival

Συμμετέχετε στο Urban Athens Festival, μια νέα φεστιβαλική προσπάθεια στην καρδιά της πρωτεύουσας, μοιραζόμενοι τη σκηνή με σημαντικές αλλά και τόσο ηχητικά ετερόκλητες μεταξύ τους μπάντες. Πέραν, λοιπόν, της προφανούς ερώτησης για το τί να περιμένουμε από εσάς στην εκεί σας παρουσία, για ποιαν από τις υπόλοιπες εμφανίσεις του φεστιβάλ ανυπομονείτε ως ακροατές;

Nightstalker: Θέλουμε να δούμε τους Acid Death και τους SepticFlesh γιατί είμαστε γνωστοί από παλιά και έχουμε καιρό να τους δούμε επάνω στη σκηνή, όπως επίσης και τις υπόλοιπες μπάντες γιατί μας αρέσει να ακούμε τις μουσικές που υπάρχουν γύρω μας.

Poem: Από εμάς να αναμένετε ένα δυνατό live στο οποίο θα ακούσετε κομμάτια από όλα μας τα album. Αναφορικά με τις υπόλοιπες εμφανίσεις, ποιον να πρώτο-ξεχωρίσουμε; Κάθε μπάντα έχει τη δική της ιστορία και στην πραγματικότητα δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες καθώς κάθε μία έχει διαφορετικό ύφος από την άλλη.

Μας αρέσει αυτό το πάντρεμα και θα είμαστε εκεί να τους δούμε όλους!

Enemy Of Reality: Xαιρόμαστε ιδιαίτερα που μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουμε την δουλειά μας σε ένα από τα μεγαλύτερα festival του Ιουλίου και φυσικά ανάμεσα σε αξιόλογα ονόματα του χώρου. Mε εξάιρεση τους headliners που φυσικά όλοι αγαπάμε θα πω, σαν Ηλιάνα, τους Foray Between Ocean που λόγω καινούριου δίσκου ανυπομονώ να ακούσω το καινούριο υλικό και τους Automaton για τον λόγο ότι δεν τους έχω δει μέχρι στιγμής. Φυσικά εκτιμώ όλες τις μπάντες, καθως και οι Poem εκπροσωπούνται φωνητικά απο έναν αγαπημένο μου τραγουδιστή, οι Acid Death πάντα μας παρουσιάζουν όμορφες και σοβαρές δουλειές και αγαπω τον ήχο τους (άλλωστε έχω συνεργαστεί και μαζί τους).

Από εμάς να περιμένετε ένα δυνατό setlist.

Σε οποιαδήποτε εμφάνισή μας να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Automaton: Το νόημα ενός φεστιβάλ μουσικής είναι να ακούσεις πολλή και διαφορετική μουσική. Μπάντες που αγαπάς πολύ, μπάντες που ξέρεις αλλά δεν έχεις ακούσει ποτέ live, μουσικούς που βλέπεις και ακούς για πρώτη φορά. Θα είναι μια γιορτή μουσικής.

Περιμένουμε να ακούσουμε τους SepticFlesh, τους φίλους μας τους Nightstalker και τους Poem και βέβαια όλες τις μπάντες που συμμετέχουν.Τώρα όσοι μας έχουν δει live ξέρουν τι να περιμένουν από εμάς, οι υπόλοιποι να είναι προετοιμασμένοι για σκοτεινό, ψυχεδελικό και απόκοσμο doom.

  • SHARE
  • TWEET