Underground Express #9 - Οι τρυφερές Μαινάδες

Το αθέατο τρένο του Rocking σκαρώνει ένα ταξίδι κάθε μήνα, ανακαλύπτει τους καλύτερους νέους underground δίσκους και αλητεύει στις ομορφότερες πόλεις

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 01/11/2019 @ 18:05

«"All the world’s a stage". Ο μεσαιωνικός στίχος του Shakespeare γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε κάθε περαστικό αιώνα, πάντα όμως πέρα από τα λαμπερά φώτα και τις μεγάλες σκηνές, σε κακοφωτισμένα προβάδικα, σε μικρά υπόγεια και γκαράζ, σε κάθε γωνιά αυτής της τρελής σφαίρας, η μουσικη του αύριο παίζεται ήδη σήμερα.

Το τρένο της φαντασίας μας που βαφτίσαμε Underground Express θα κάνει ένα ταξίδι κάθε μήνα προς κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό με μόνο σκοπό να ανακαλύψει μουσικές χωρίς σύνορα και συμβάσεις, ρίχνοντας φευγαλέες ματιές στον πολιτισμό των πόλεων που επισκέπτεται.

Ταξίδι #9: Ενώ εδώ στη βορειοδυτική Ευρώπη όλα κινούνται γύρω από το Halloween - Samhain και το κρύο αρχίζει να σφίγγει, οι μουσικές παραμένουν πολύχρωμες, ζεστές και απρόβλεπτες. Το Express σκαρώνει άλλο ένα ταξίδι με ετερόκλητες ηχητικά και γεωγραφικά στάσεις, σε πόλεις με μακρά ιστορία, πανάγνωστες κωμοπόλεις και γραφικές θαλασσινές πολιτείες. Από τα υψίπεδα του Αφγανιστάν σε πόλεις που έφτιαξαν οι Vikings κι από τα αγριότερα αμερικάνικα βράχια στην υψηλή ευρωπαϊκή κουλτούρα, ανακαλύπτουμε έξι θαυμάσιους νέους δίσκους - τέσσερις εκ των οποίων ντεμπούτα - και ορμάμε αχόρταγα σε ήχους που κυμαίνονται από ασιατικό fusion ως ακραίο metal. Βρίσκουμε το Άλμπουμ του Μήνα ξανά στη Γαλλία και γράφουμε δυο λόγια για τον παρεξηγημένο θεό Διόνυσο, αφού σε όλο το ταξίδι οι κάθε λογής μουσικές μαινάδες μας καλούν να ξεχάσουμε το Εγώ μας.


Στάση 1η: Phoenix, ΗΠΑ/Kabul, Αφγανιστάν
Καλλιτέχνης: Qais Essar
Άλμπουμ: Letters To My Best Friend (EP)
Είδος: World/Folk
Εταιρεία: Art As Catharsis
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 25-10-2019
Bandcamp
''To Mars And Back'' Official YouTube Video

Qais Essar - Letters To My Best Friend

Ο Qais Essar αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση δημιουργού και μουσικού. Είναι βιρτουόζος στο Rabab - έγχορδο παραδοσιακό όργανο του Αφγανιστάν - αλλά εμπλουτίζει το παίξιμο και τις συνθέσεις του με μια πληθώρα επιρροών από Δύση και Ανατολή. Το αποτέλεσμα στο καινούριο του EP είναι ξανά ένα πολύ ενδιαφέρον fusion υβρίδιο ανάμεσα σε traditional ηχοχρώματα, jazz παρουσιαστικό και folk τρόπους, με ένα πολύ προσωπικό στυλ. Στις τρεις όμορφες συνθέσεις του "Letters To My Best Friend" θα τον ακούσεις να ξεσηκώνει διάφορες τεχνικές από την κιθάρα (δεν είναι συχνό το tapping πάνω σε παραδοσιακά όργανα, σωστά;) και να εξελίσσει το, ούτως ή άλλως, εξαιρετικά μοναχικό συνθετικό του στυλ. Ο Essar είναι ένας νέος άνθρωπος που προβάλλει την προσωπική του ιστορία στη μουσική, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο - όντας ένας Αφγανός που μεγάλωσε στην Arizona.

Qais Essar

Ενώ γουστάρουν να τη βομβαρδίζουν οι Σοβιετικοί, οι John Rambo και οι διεστραμμένοι πλανητάρχες αυτού του κόσμου, η Kabul είναι μία από τις πιο αρχαίες πόλεις του κόσμου με 3.500 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας. Χτισμένη σε υψόμετρο πάνω των 1500 μέτρων, είναι επίσης μία από τις πιο ψηλές πρωτεύουσες του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της.

 Η Arizona από την άλλη, διαθέτει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία στις ΗΠΑ. Η εγγύτητα με την έρημο συμβάλλει στο θερμότατο κλίμα της ενώ το μεγαλειώδες Grand Canyon, ένα από τα πλέον συγκλονιστικά τοπία της αμερικανικής ηπείρου, βρίσκεται στην περιοχή.

 Το rabab είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό λαϊκό μουσικό όργανο του Αφγανιστάν. Μοιάζει λίγο με sitar αλλά ανήκει στην οικογένεια των λαουτοειδών και ηχεί κοντά στο οικείο μας ούτι. Ο Essar συγκαταλέγεται στους μόλις οκτώ βιρτουόζους του οργάνου αυτού.

 Ο Qais Essar δραστηριοποιείται πολύ στον χώρο των soundtrack. Η μουσική του για την υποψήφια για Oscar και Χρυσή Σφαίρα ταινία ‘’The Breadwinner’’ απέσπασε βραβείο στον Καναδά.


Στάση 2η: Milan, Ιταλία
Καλλιτέχνης: Cellar Noise
Άλμπουμ: Nautilus
Είδος: Progressive Rock
Εταιρεία: AMS Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 20-9-2019
Bandcamp
''Nautilus'' Official YouTube Video

Cellar Noise - Nautilus

Οι Ιταλοί ξανάρχονται; Μπέσα σας μιλάω, θα δυσκολευτείτε να πιστέψετε πόσο πλήρες και πετυχημένο ακούγεται το progressive rock των Cellar Noise, ενός νέου συγκροτήματος από το Μιλάνο στο δεύτερο μόλις άλμπουμ του. Αφήνοντας πίσω μεγάλο μέρος των '70s επιρροών που παρουσίαζε το ντεμπούτο τους, εξελίσσουν τον ήχο τους προς ένα μοντέρνο heavy prog που τους φέρνει κοντά στον ήχο των ύστερων Porcupine Tree. Δεν παίζουν κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει, το κάνουν όμως με πάρα πολύ καλή ισορροπία και, κυρίως, με ωραιότατα τραγούδια που ξεχειλίζουν από έξυπνες και φρέσκες ιδέες. Η προφορά βέβαια δεν είναι τέλεια αλλά έχουμε κάνει τα στραβά μάτια και σε χειρότερα… Το "Nautilus" είναι ένα εμπνευσμένο άλμπουμ χωρίς κοιλιές ή υπερβολές, παρουσιάζοντας μας μια μπάντα που, αν συνεχίσει έτσι, θα τη μάθουν αρκετοί άνθρωποι. Μετά τον εξαιρετικό δίσκο των O.R.k, ότι καλύτερο υπέπεσε φέτος στην αντίληψη μου από το ιταλικό prog. 

Cellar Noise

 Αν και το Μιλάνο βρίσκεται χαμηλά στη λίστα με τις ιταλικές πόλεις που θα ήθελα να επισκεφτώ, τα πάει περίφημα σε πολύ σημαντικότερες λίστες. Από τις κραταιές οικονομικά κι εμπορικά πόλεις της Ευρώπης, πρόκειται για την ισχυρότερη πόλη μη-πρωτεύουσα της ηπείρου, μετά από Λονδίνο και Παρίσι. Άπαντες οι σημαντικοί καλλιτέχνες κι επιστήμονες του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης εργάστηκαν ή έζησαν στο Μιλάνο.

 Δεν προτιμάμε τα πολύ τουριστικά μονοπάτια αλλά, στην περίπτωση του Μιλάνου, δεν γίνεται να μην θέλεις να δεις τον Μυστικό Δείπνο του Leonardo DaVinci στη Santa Maria delle Grazie. Προτείνουμε επίσης απόδραση στη μαγευτική λίμνη Como.

 Αν θέλετε απόδειξη για το αν είναι καλοί οι Cellar Noise, έχω να πω ότι άρεσαν μέχρι και στον Χρήστο Καραδημήτρη! Παράσημο, όχι αστεία! Μια ματιά στα prog γούστα του, εδώ.

 Doom/death αρκετά πάνω του μέσου όρου από τους φοβερούς και τρομερούς Esogenesis στο ομώνυμο ντεμπούτο τους. Τσεκάρετε.


Στάση 3η: Bern, Ελβετία
Καλλιτέχνης: E-L-R
Άλμπουμ: Mænad
Είδος: Post/Doom Metal
Εταιρεία: Prophecy Productions
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 27-9-2019
Bandcamp
''Glancing Limbs'' YouTube Video

E-L-R - Mænad

Οι E-L-R διαθέτουν μία αισθητική που τους ξεχωρίζει άμεσα από τον σωρό, χωρίς να μπορείς να διακρίνεις που το πάνε. Με αυτό το εξώφυλλο και με αυτόν τον τίτλο, πόνταρα τα λεφτά μου σε κάτι ψυχεδελικό-φολκ και τελικά έμεινα στον άσσο αφού με περίμενε ένα υπνωτιστικό post doom metal, με σπάνιο όμως βάθος. Φαντάσου μια μπάντα κοντά στο πνεύμα των Amenra, σε ότι αφορά το αργό χτίσιμο και τη δύναμη των συνθέσεων, προσέθεσε τους όμως μια πιο χρωματιστή, κοσμική αύρα. Η αναφορά στις Μαινάδες σπρώχνει τη μουσική - ως αυθυποβολή; - σε τελετουργικές περιοχές και η κάθε ακρόαση ψιθυρίζει νέα μυστικά. Εξαιρετικό ντεμπούτο από ένα τρίο που ακούγεται καλύτερο από πολλούς άλλους που έχουν ήδη αξιοπρεπείς καριέρες κι άλλο ένα λαμπερό διαμάντι στο roster της απίθανης Prophecy.

E-L-R

 Στη δεύτερη επίσκεψη μας στην Ελβετία, η μοίρα τα έφερε έτσι να βρεθούμε ξανά στην ίδια πόλη. Η Bern φαίνεται πολύ όμορφη για να μας χαλάσει κάτι τέτοιο.

 Χρησιμοποιώντας τις Μαινάδες στον τίτλο του άλμπουμ τους, οι E-L-R δεν μου αφήνουν καμία επιλογή από αυτήν που ακολουθεί…

 

Διόνυσε εσύ super star!

Όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας και η αποκωδικοποίηση των συμβόλων της ελληνικής μυθολογίας είναι ένα από τα φετίχ μας. Η αλήθεια είναι ότι λίγες μορφές έχουν τόσους αντιφατικούς συμβολισμούς όσο ο Διόνυσος, ένας θεός που παρά τη μεγάλη δημοφιλία του παραμένει ακόμα αινιγματικός. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι τροφοδότησε τόσο «εωσφορικά» (έκσταση, ζωική σύνδεση) όσο και χριστιανικά μοτίβα (ανάσταση) ενώ ακόμα και η απεικόνιση του ήταν πάντα ασαφής (γέρος, νέος, ανδρόγυνος), όπως και η προέλευση του. Δεν θα μείνουμε στα παραπάνω αλλά στο στοιχείο που θεωρούμε ότι έχει τη μεγαλύτερη ουσία. Ο θεός της «μέθης» και της «έκστασης» ουσιαστικά προσωποποιεί την κατάσταση της απώλειας της ατομικής ταυτότητας. Οι τελετές του Διονύσου δεν είχαν ως στόχο τη λατρεία αλλά τη θέωση του ίδιου του πιστού, ο οποίος χάνοντας την ατομική του ταυτότητα βίωνε την ένωση με τον θεό. Μέσα στις αρχαϊκές κοινωνίες όπου η κοινότητα είχε μεγαλύτερη αξία από την ατομικότητα, μια τέτοια διαδικασία πρέπει να ήταν σχεδόν λυτρωτική. Οι Μαινάδες ήταν οι μαινόμενες γυναίκες που τον συνόδευαν, προανήγγειλαν την άφιξη του και ήταν οι πρώτες που έφταναν στην έκσταση. Ήταν επίσης ο Πατέρας του Θεάτρου και απόλυτο όργανο του Διονύσου ήταν η Μάσκα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Διόνυσος επηρέασε αρχετυπικά και τη σύγχρονη μουσική αλλά... τώρα που το σκέφτομαι αυτό μπορεί να γίνει ένα ωραιότατο μελλοντικό άρθρο!

Αν σας ενδιαφέρει ένα σοβαρό βιβλίο περί του θέματος, προτείνω ανεπιφύλακτα το Αρχαία Ελληνική Θρησκεία του Walter Burkert από τις Εκδόσεις Καρδαμίτσα.


Στάση 4η: Strasbourg, Γαλλία/Leon, Μεξικό
Καλλιτέχνης: Chaos Motion
Άλμπουμ: Psychological Spasms Cacophony
Είδος: Avant Garde/Technical Death Metal
Εταιρεία: Transcending Obscurity
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 18-10-2019
Bandcamp
''Perturbation Of A Spin'' YouTube Video

Chaos Motion - Psychological Spasms Cacophony

Κραδαίνω θριαμβευτικά το μεθυσμένο μου πληκτρολόγιο, καθώς το express έχει την τιμή να σας ταξιδέψει στη μουσική των Chaos Motion. Και πως να περιγράψω αυτό το εξωφρενικό όργιο ακραία τεχνικού death metal που φωλιάζει σε αυτό το εκπληκτικό ντεμπούτο; Τα 42 λεπτά του "Psychological Spasms Cacophony" συνιστούν μια πραγματική πρόκληση αφού η θηριώδης του μουσική δεν έχει σκοπό να σεβαστεί κανένα λογικό αισθητικό όριο και κανένα μέρος του δεν διαρκεί πάνω από 10-15 δευτερόλεπτα χωρίς να μεταμορφωθεί σε κάτι καινούριο. Κι όμως, το χάος του βγάζει απολύτως νόημα, όντας οργανικό, αυτοσχεδιαστικό και λυσσαλέο ταυτόχρονα. Οι τρεις αυτοί Μεξικάνοι που μετακόμισαν στη Γαλλία, καταφέρνουν να χαρτογραφήσουν νέες άγνωστες περιοχές του extreme ήχου και δεν κυκλοφορούν απλώς το 'Αλμπουμ του Μήνα για την παρούσα στήλη αλλά κι ένα από τα πιο εκθαμβωτικά death metal άλμπουμ της χρονιάς. Περιμένω με αγωνία ποια θα είναι η εξέλιξη τους, καθώς το τρένο μας κινδυνεύει να εκτροχιαστεί από τα αλλόκοτα grooves του Χάους που μας περίμενε στο Στρασβούργο!

Chaos Motion

 Οι τρεις κύριοι που απαρτίζουν τους Chaos Motion κατάγονται από την πόλη Leon (φωτό) του Mexico. Πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για μια από τις πιο πολύχρωμες και γραφικές πόλεις που έχει επισκεφτεί το express, η πόλη επίσης αποτελεί την «πρωτεύουσα» της βιομηχανίας δέρματος σε όλην την αμερικανική ήπειρο. Είναι προφανώς μια από τις λιγότερο φτωχές περιοχές της χώρας.

Leon Mexico

 Στην άχρηστη πληροφορία της ημέρας, μόνο η θεωρία της μετεμψύχωσης μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι υποστηρίζω το Mexico σε όλα τα μουντιάλ.

 Το Στρασβούργο από την άλλη είναι μια κυριλέ ευρωπαϊκή πόλη και ανήκει στην Αλσατία, πολύ κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα. Είναι μία από τις τρεις de facto πρωτεύουσες της ηπείρου μαζί με τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.

 Η Γαλλία φέτος τα έχει ρημάξει όλα. Αρχίζοντας να δουλεύω για τις λίστες του τέλους της χρονιάς, διαπιστώνω ότι διψήφιος αριθμός γαλλικών δίσκων διεκδικούν θέση. Όχι ότι θέλω να ζηλέψει κανείς αλλά τη στιγμή που δημοσιεύονται αυτές οι γραμμές, φτιάχνω βαλίτσα για να πάω να δω Alcest. Διαβάστε τη δίκαιη αποθέωση μας εδώ.

 Τον επόμενο μήνα θα βρεθούμε πάλι εκεί και σας τάζω έναν υψηλό προσκεκλημένο..


Στάση 5η: Szubin, Πολωνία
Καλλιτέχνης: Javva
Άλμπουμ: Balance Of Decay
Είδος: Alternative/Post Punk
Εταιρεία: Antena Krzyku
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11-10-2019
Bandcamp
''Kua Fu'' Official YouTube Video

Javva - Balance Of Decay

Στο ένατο μας ταξίδι, μπαίνουμε για πρώτη φορά σε πολωνικό έδαφος για να ανακαλύψουμε άλλο ένα ντεμπούτο μιας πολύ παράξενης μπάντας. Οι Javva εκ πρώτης όψεως, συνδυάζουν avant rock και post punk ήχους με afro beat ρυθμούς. Όλο αυτό το υβρίδιο δεν είναι όμως ξεκάρφωτο αφού εξυπηρετεί τη θεματική που ακολουθούν, μία στιχουργική φωνή που εναντιώνεται στην περιβαλλοντολογική και πολιτική κρίση των καιρών μας, μέσα από πικρές και ειρωνικές ιστορίες που κρατούν το βλέμμα στραμμένο σε αφρικανικά χωριά και σκουπιδότοπους. Πράγματι, ενώ η μουσική είναι γενικώς λίγο τρελή και εξαιρετικά ρυθμική, η παρουσία διάφορων σκοτεινών περασμάτων υπονοεί ότι αυτό εδώ το κουαρτέτο δεν κάνει χαβαλέ αλλά χιμάει προς μια εναλλακτική μουσική δυστοπία. Σε έναν ιδανικό κόσμο, τέτοιες μπάντες θα αντικαθιστούσαν την ελαφρότητα του gypsy ή του celtic punk ας πούμε, αν και γνωρίζω ότι ζητάω πολλά.

Javva

 Το Szubin είναι μια πόλη δέκα χιλιάδων στη μέση του πολωνικού πουθενά. Οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν εδώ ήταν η οικογένεια των Paluk και λίγο αργότερα άρχιζαν να κατοικούν κι άλλες οικογένειες γύρω από το κάστρο τους.

 Αφού βρεθήκαμε εδώ, είναι ευκαιρία για καθαρό αέρα και λίγο ύπνο…

 Για όποιον τη βρίσκει με sludgy post hardcore, οι Fleshworld κατέχουν πολύ καλά το είδος στο εξαιρετικό τους δισκάκι με τίτλο ‘’The Essence Has Changed But The Details Remain’’.


Στάση 6η: Bergen, Νορβηγία
Καλλιτέχνης: Lindy-Fay Hella
Άλμπουμ: Seafarer
Είδος: Dark Pop/Folk/Ambient
Εταιρεία: Van Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 20-9-2019
Bandcamp
''Seafarer'' YouTube Video

Lindy-Fay Hella - Seafarer

Με παρουσία στους αγαπητούς Wardruna και εκτεταμένες συνεργασίες (Sahg και Royksopp ανάμεσα σε άλλους), η Lindy-Fay ίσως να μην είναι ακριβώς καινούρια ή underground καλλιτέχνης, το ντεμπούτο της "Seafarer" διευρύνει όμως αρκετά τους ήχους που θα περίμενε κανείς από εκείνη. Με κύριο όπλο τη θαυμάσια της φωνή και τον ζεστό ήχο, ο δίσκος δεν κερδίζει τόσους πόντους από τις αξιόλογες αλλά και αναμενόμενες viking folk στιγμές όσο από την dream pop αισθητική που μπολιάζεται με την καρδιά του Βορρά. Πάρα πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ που διασφαλίζει στην Hella τη δική της προσωπική θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες θηλυκές συνοδοιπόρους της (το niche της που λέμε και στο χωριό μου στην ορεινή Αρκαδία), αφαιρώντας λίγη από τη σοβαρότητα της Nordic folk και προσθέτοντας λίγη pop καλλιτεχνική γλυκύτητα.

Lindy-Fay Hella

 Μεγάλη καψούρα το Bergen. Μια πανέμορφη πόλη χτισμένη πάνω σε πέντε νησιά και περιστοιχισμένη από επτά βουνά, πρόκειται για must ταξίδι για κάθε black metal οπαδό.

 Οι πειραματισμοί είναι για το Oslo. Το Bergen παράγει αντρίκιες, λαϊκές black metal μπάντες όπως Immortal, Ancient, Gorgoroth, Taake, Burzum, Borknagar και τα λοιπά και τα λοιπά. Και στην pop/electronica όμως, τα τελευταία 20 χρόνια η πόλη έχει παρουσιάσει σημαντική κινητικότητα με το αποκαλούμενο Bergen Wave.

 Αφού ανέφερα το Oslo, έχω δυο συμβουλές: πρώτον, πάρτε περισσότερα χρήματα από αυτά που υπολογίζετε, είναι πανάκριβο. Δεύτερον, προσοχή στα πρωινά των ξενοδοχείων: Υπάρχουν διαβολικά πράγματα που μοιάζουν με ομελέτες αλλά είναι... ψάρια!

 Καλό το underground αλλά έχετε πάρει μυρωδιά τί δισκάρα έβγαλαν οι Mayhem; Ο Νικόλας Ρώσσης, ως σοφός guru που είναι, τα έγραψε με μεγάλη μετριοπάθεια!

  • SHARE
  • TWEET