Underground Express #7: Καθώς οι κλεψύδρες αναποδογυρίζουν

Το αθέατο τρένο του Rocking σκαρώνει ένα ταξίδι κάθε μήνα, ανακαλύπτει τους καλύτερους νέους underground δίσκους και αλητεύει στις ομορφότερες πόλεις

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 06/09/2019 @ 11:50

"All the world's a stage". Ο μεσαιωνικός στίχος του Shakespeare γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε κάθε περαστικό αιώνα, πάντα όμως πέρα από τα λαμπερά φώτα και τις μεγάλες σκηνές, σε κακοφωτισμένα προβάδικα, σε μικρά υπόγεια και γκαράζ, σε κάθε γωνιά αυτής της τρελής σφαίρας, η μουσικη του αύριο παίζεται ήδη σήμερα.

Το τρένο της φαντασίας μας που βαφτίσαμε Underground Express θα κάνει ένα ταξίδι κάθε μήνα προς κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό με μόνο σκοπό να ανακαλύψει μουσικές χωρίς σύνορα και συμβάσεις, ρίχνοντας φευγαλέες ματιές στον πολιτισμό των πόλεων που επισκέπτεται.

Ταξίδι #7: Κάποιοι από εμάς δεν ξεκολλάνε ποτέ από την ιδέα ότι η νέα χρονιά ξεκινάει την 1η κάθε Σεπτέμβρη. Όταν έπειτα από τα καλοκαιρινά μας διαλείμματα, ξεκινάμε με νέα ορμή για την επίτευξη καινούριων στόχων και για να καταφέρουμε επιτέλους όσα δεν καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια. Οι κλεψύδρες αναποδογυρίζουν και μια νέα αναμέτρηση με τον χρόνο ξεκινάει. Κανείς δεν θα τον κερδίσει όμως ίσως φέτος γίνει το ταξίδι που πάντα ονειρευόσουν.

Κι ενώ στην «επιφάνεια» του το metal/rock συγκλονίζεται από τα νέα άλμπουμ των Slipknot και Tool, το underground βράζει όπως πάντα με τους δικούς του ρυθμούς. Θα επενδύσουμε μουσικά στις «νέες αρχές» με επτά εξαιρετικά νέα άλμπουμ και θα στείλουμε το express μας σε ένα ταξίδι από το θηριώδες Tokyo στην πατρίδα του grunge κι από τους καθεδρικούς της Μαδρίτης στα κίτρινα τραμ του Βερολίνου (βλ. φωτό) όπου θα βρούμε τον δίσκο του μήνα, ενώ με χαρά μας θα μιλήσουμε ελληνικά σε δύο πόλεις. Το ταξίδι ξεκινάει χρονολογικά.


Στάση 1η: Tokyo, Ιαπωνία
Καλλιτέχνης: De Lorians
Άλμπουμ: De Lorians
Είδος: Canterbury/Jazz/Psych
Εταιρεία: Beyond is Beyond is Beyond Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26-07-2019
Bandcamp
"Toumai" Official Video

De Lorians - De Lorians

Όσο κι αν περνούν τα χρόνια, η επιρροή του Frank Zappa - μεγάλη η χάρη του - παραμένει και, κάπως, βρήκε τον δρόμο να τρυπώσει και στις καρδιές αυτού του νεαρού ιαπωνικού κουαρτέτου με θαυμαστά αποτελέσματα. Το μαγευτικό πολύχρωμο εξώφυλλο καλεί σε έναν κόσμο ανοιχτό σε κάθε πιθανότητα κι η μουσική ανταποκρίνεται, ισορροπώντας τις αναμενόμενες παράνοιες με πολλά jazz στηρίγματα και εκλεκτικές πινελιές από ψυχεδέλεια, Canterbury rock και prog. Συγκροτώντας ένα άκουσμα δύσκολο αλλά όχι κουραστικό, οι De Lorians αποτελούν μια πολύ καλοζυγισμένη και με υψηλότατη αισθητική μπάντα που δεν ακούγεται τόσο σαν "ελπίδα" αλλά πανέτοιμη να λατρευτεί από τις ημιμαστουρωμένες και ανένταχτες ορδές των φίλων του παλιού, καλού χίπικου avant rock. Φανταστικοί κι ένα από τα πιο υποσχόμενα ντεμπούτα της χρονιάς.

De Lorians

Πριν γίνει η τιτάνια μητρόπολη του σήμερα, το Tokyo ήταν ένα ψαροχώρι που ονομαζόταν Edo (σημαίνει «Εκβολή»). Όλα άλλαξαν το 1869 όταν ο 17χρονος αυτοκράτορας Meiji μετέφερε εκεί το παλάτι του.

• Οι πατριάρχες του ιαπωνικού rock Boris βγάζουν νέο άλμπουμ σ' ένα μήνα.

• Η μόνη άλλη τοπική μπάντα που άκουσα πρόσφατα είναι το γκρουπ με το τρυφερό όνομα Nunslaughter και τα νανουρίσματα που περιέχονται στο 7" που κυκλοφόρησαν με τίτλο "Antichrist"...

• Ξεκίνα το φθινόπωρο σωστά: Συναυλίες για όλα τα γούστα αυτόν τον Σεπτέμβρη στο Tokyo. John Paul Jones, Apocalyptica, Manic Street Preachers, Immolation και φυσικά MONO.


Στάση 2η: Αθήνα, Ελλάδα
Καλλιτέχνης: Drako Gigant
Άλμπουμ: Drako Gigant
Είδος: Experimental/Sludge
Εταιρεία: Self-Release
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 08-08-2019
Bandcamp
Full album on YouTube

Drako Gigant - Drako Gigant

Κάθε τι γύρω από το ντεμπούτο των Αθηναίων Drako Gigant, το εξώφυλλο, το όνομα της μπάντας, η συνολική αισθητική, φώναζε ότι θα ακούσουμε βαρύ sludge metal με αμερικανικές επιρροές και μεταφυσικές ανησυχίες. Κι όμως, δεν πέσαμε ακριβώς μέσα. Η μουσική των Drako Gigant δεν σκοπεύει να χωρέσει τόσο εύκολα σε καλούπια. Εκπροσωπεί κι εκφράζει έναν πολύ βαθύτερο πειραματισμό και μια εσωτερικότητα που ορίζεται από έξω-μεταλλικές περιοχές. Τέσσερις μακροσκελέστατες instrumental συνθέσεις που χωράνε αναφορές από doom και noise, το φάντασμα των Coil και το "βάθος" των Inter Arma, αυτοσχεδιασμοί κι ελεύθερες δομές, σκιώδης αλλά και ζωντανός ήχος, πάμπολλα κιθαριστικά τερτίπια και γενικώς ένα άναρχο πνεύμα που υπόσχεται πολλά. Εξαιρετική πρώτη προσπάθεια, ένα δυο επιπλέον ηχοχρώματα ίσως κάνουν θαύματα.

Drako Gigant

• Τη φράση «το κλεινόν άστυ» τη γνωρίζουμε, πρόσφατα όμως έμαθα πως σημαίνει «η ένδοξη πόλη», αρχαίο προσωνύμιο της Αθήνας. Επίσης, γνωρίζατε ότι η Αθήνα είναι η πόλη με τα περισσότερα θέατρα παγκοσμίως; Κάπου 150 στον αριθμό.

• Όλα κινούνται γύρω από το νέο άλμπουμ των Mother Turtle, ψηφιακή κυκλοφορία στο Bandcamp στις 15 Σεπτέμβρη.

• Ξεκίνα τα φθινόπωρο σωστά: χαμός από live εκεί στην πατρίδα αλλά οι Motorpsycho είναι άχαστοι!


Στάση 3η: Πάφος, Κύπρος
Καλλιτέχνης: Marlia Project
Άλμπουμ: Palisanδros
Είδος: World/Folk/Experimental
Εταιρεία: Self- Release
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15-08-2019
Bandcamp
"As Pai Na Pyi Na Yani" on YouTube

Marlia Project - Palisanδros

Η Marlia ήταν ήδη εξαιρετική όταν την έβλεπα πριν από μια δεκαετία να αλωνίζει ως άλλη Alanis Morisette τις αθηναϊκές σκηνές με τους Αθηναίους Biotech. Το κορίτσι όμως μεγάλωσε. Γυρίζει τον κόσμο, συλλέγει αρχαία τραγούδια, γνωρίζει πολιτισμούς, κάνει field recordings και διδάσκει διαλογισμό. Κατά συνέπεια, ο υπέροχος "Palisanδros" δεν είναι μια θεωρητική indie folk. Αποτελείται από βαθιά ριζωμένα στον τόπο και τον χρόνο τραγούδια και ξεδιπλώνει την παράδοση της γενέτειρας της ταυτόχρονα με την ανάγκη για μια παγκόσμια μουσική διάδραση. Καταλήγει δε σε έναν πλατύ αυτοσχεδιαστικό πειραματισμό με handpan όπου συνειδητοποιείς ότι αυτός ο δίσκος δεν γνωρίζει σύνορα. Μαζί με τη νεραϊδίσια αλήτικη φωνή της, η Marlia μπορεί να σου δείξει ένα μέρος του κόσμου - ως πραγματικότητα, όχι ως φευγιό.

Marlia Project

• Πρώτη μας επίσκεψη στο Νησί της Αφροδίτης! Η Πάφος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού, έχει πολύ ανεπτυγμένη τουριστική κίνηση και ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ τέλειο κλίμα, η δε λέξη «Πάφος» είναι προελληνική και - όπως κι άλλα προελληνικά τοπωνύμια - έχει άγνωστη ρίζα.

• Δυστυχώς, δυστυχέστατα δεν έχουμε συναντήσει καμία πρόσφατη Κυπριακή κυκλοφορία

• Ξεκίνα το φθινόπωρο σωστά: δεν νομίζω να βρεις και πολλές συναυλίες και χάσαμε οριακά το φημισμένο Aphrodite Festival. Θα επισκεφτούμε όμως σίγουρα τους Τάφους των Βασιλέων γιατί δεν μπορείς να πεις όχι σε τέτοια ονομασία.


Στάση 4η: Seattle, ΗΠΑ
Καλλιτέχνης: Sterling Serpent
Άλμπουμ: Sterling Serpent
Είδος: Dark rock
Εταιρεία: Van Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 20-08-2019
Bandcamp
"Eternity" on YouTube

Sterling Serpent - Sterling Serpent

Κι ενώ όλοι αλαλάζουν με άγρια χαρά για το νέο Atlantean Kodex, η Van records κυκλοφορεί ένα άλλο διαμαντάκι που (δεν θα έπρεπε να) περνάει στα ψιλά. Το ομώνυμο ντεμπούτο EP των Sterling Serpent παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι τέσσερις συνθέσεις του συνδυάζουν στοιχεία από psych, darkwave, rock κι από μια μυστικιστική americana με εξόχως γαργαλιστικό τρόπο. Αν και μοιάζει επίκαιρο με όλα αυτά τα occult doom rock συγκροτήματα που ξεπηδάνε σαν μανιτάρια, οι Sterling Serpent είναι τελικά αρκετά διαφορετικοί. Η βαθιά μελαγχολία που αναδύει η μουσική τους έχει τη δύναμη να ενθουσιάσει όλους αυτούς που αγαπούν τις σκοτεινές εκφάνσεις του rock. Και μη νομίσεις ότι πρόκειται για τίποτα τυχαίους. Αποτελούνται από πρώην και νυν μέλη από Bell Witch, King Dude, Serpentent και Terminal Fuzz Terror. Κοπιάστε.

Sterling Serpent

• Το γνωστό σε όλους μας Seattle ήταν κατοικημένο για 4000 χρόνια από αυτόχθονες πριν ο μεσιέ George Vancouver γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος που το «επισκέφθηκε». Σήμερα η πόλη έχει το μεγαλύτερο ποσοστό λευκών στη Δύση.

• Στην αχρείαστη αποψάρα της ημέρας: για τον γράφοντα το Seattle είναι η σπουδαιότερη αμερικανική metal πόλη για δύο λόγους. Πρώτον Queensryche. Δεύτερον Nevermore.

• Σε άλλα δισκάκια που γκοθίζουν, εξαιρετικοί οι Silence In The Snow και το ολοκαίνουριο "Levitation Chamber" από την Prophecy productions.

• Ξεκίνα το φθινόπωρο σωστά: στις 15/9 μπορείς να δεις τους Torche και στις 28/9 τους Venom Prison που πολύ ντόρο έκαναν φέτος.


Στάση 5η: Madrid, Ισπανία
Καλλιτέχνης: Eternal Storm
Άλμπουμ: Come The Tide
Είδος: Melodic death
Εταιρεία: Transcending Obscurity Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 23-08-2019
Bandcamp
"Detachment" on YouTube

Eternal Storm - Come The Tide

Το ντεμπούτο των Μαδριλένων Eternal Storm έρχεται και κάνει θόρυβο! Ενώ δεν παρουσιάζουν κάτι ρηξικέλευθο, η μουσική τους είναι γραμμένη με τέτοιο κέφι που τελικά καταφέρνει να σε πείσει. Παράξενο το στιλιστικό τους ζύγι: είναι υπερβολικά ατμοσφαιρικοί για να τους πεις black/death και τούμπαλιν, ενώ δεν αποπνέουν τίποτα πραγματικά τίποτα doom. Τα φωνητικά και οι ατμόσφαιρες μου θύμισαν λίγο Rotting Christ εποχής "Dead Poem" αλλά αν στήσεις αυτί ίσως εντοπίσεις και στοιχεία από τον κλασικό βρετανικό atmospheric ήχο. Με καλοστημένες συνθέσεις, ωραιότατη παραγωγή και γενικώς έναν θετικά ορμητικό metal αέρα, δεν έχεις κανέναν λόγο να μην τους παρακολουθήσεις στο μέλλον, συγχωρώντας τους παράλληλα για το τρομερά κλισέ τους όνομα!

Eternal Storm

• Αν και «κέντρο» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η Μαδρίτη φαίνεται ότι ιδρύθηκε σαν πόλη τον 9ο αιώνα κι ενώ ήταν μουσουλμανική κτήση.

• Το "God Has No Name" των Hex κυκλοφόρησε τον Ιούλιο από την ίδια εταιρεία κι περικλείει πολύ αξιόλογο doom/death metal. Γενικά φέτος η Ισπανία έχει έντονη metal κινητικότητα.

• Ξεκίνα το φθινόπωρο σωστά: Όποιον μήνα και να επισκεπτόμασταν την πόλη, η πρόταση είναι μία: Prado. Με Goya, Dali, Picasso και Velasquez η μουσική μπορεί να περιμένει.

• Και όσες φορές κι αν επισκεφτούμε τη Μαδρίτη, ξέρω το ένα πράγμα που ποτέ δεν θα κάνω εκεί: να δω ταυρομαχία. Εκτός αν κάποιος εγγυηθεί ότι ο ταύρος θα νικήσει…


Στάση 6η: Berlin, Γερμανία
Καλλιτέχνης: Colored Moth
Άλμπουμ: DIM
Είδος: Post hardcore
Εταιρεία: Wolves And Vibrancy Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 29-08-2019
Bandcamp
"Whataboutism" Official Video

Colored Moth - DIM

Το post hardcore μοιάζει να διανύει την περίοδο της τέλειας ωρίμανσης του, με εκατοντάδες μπάντες να κυκλοφορούν αξιόλογες δουλειές. Οι Βερολινέζοι Colored Moth κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους "DIM" και δείχνουν αμέσως ότι έχουν τα φόντα να πρωταγωνιστήσουν, τουλάχιστον με ποιοτικά κριτήρια. Με γνήσια "punk ηθική", post hardcore τραγουδοποιία και noise rock ενέσεις, η μουσική τους κυλάει ορμητικά και με μεγάλη φυσικότητα. Οι μελωδίες είναι δυνατές, οι εκρήξεις ελεγχόμενες, οι ρυθμοί εμπλουτισμένοι με δυνατή τεχνική και μια τζαμαριστή ατμόσφαιρα πλανάται απειλητικά. Το "DIM" είναι μια συλλογή από τρίλεπτους εξευγενισμένους δυναμίτες και λειτουργεί άψογα ως ζέσταμα για το νέο άλμπουμ των Νονών Refused τον άλλο μήνα, μπάντας στους οποίους φυσικά οι Colored Moth χρωστάνε πολλά. Άλμπουμ του μήνα για το έβδομο ταξίδι του Underground Express, ποντάροντας στη σοφία των ανατροπών.

Colored Moth

• Στις 3 Νοέμβρη συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, μια από τις πιο δυνατές συμβολικά στιγμές του 20ου αιώνα. Τμήματα του υπάρχουν ακόμα στην East Side Gallery.

• Οι πάλαι ποτέ Empyrium συνεχίζουν τις περιπέτειες τους με το prog folk σχήμα των Noekk. To "Waltzing In Obscurity" μόλις κυκλοφόρησε και αξίζει δέουσας προσοχής.

• Ξεκίνα το φθινόπωρο σωστά: Μπορείς να αντισταθείς στο German Spy Museum; Εκεί θα δεις από κοντά την ιστορία πολλών κατασκοπικών επιχειρήσεων για να χαρεί ο James Bond που κρύβεις μέσα σου. Αν πάλι είσαι κουλτουριάρης τύπος, προτείνουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας.


Στάση 7η: Stockholm, Σουηδία
Καλλιτέχνης: Saint Karloff & Devil's Witches
Άλμπουμ: Coven Of The Ultra-Riff
Είδος: Heavy/Stoner/Psych
Εταιρεία: Majestic Mountain Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 6-9-2019
Saint Karloff - At The Mountains Of Madness
Devil's Witches - Love Is Doom, A Fistful Of Napalm

Saint Karloff & Devil's Witches - Coven Of The Ultra-Riff

Ταξίδι στη Στοκχόλμη για να γνωρίσουμε την ολοκαίνουρια Majestic Mountain Records του κυρίου Marco Berg - με το πολύ ποδοσφαιρικό του όνομα. Το label μας συστήνεται με την παρούσα κυκλοφορία που νομίζω είναι ξεκάθαρη ως προς τις υφολογικές διαθέσεις της. Κάθε μια από τις δυο μπάντες συνεισφέρει δυο τραγούδια και καλύπτει μια πλευρά του EP. Μετά το "All Heed The Black God" περσινό ντεμπούτο τους, οι Saint Karloff από το Oslo της Νορβηγίας συνεχίζουν το τριπαριστό 70s hard rocking ταξίδι τους με δυο χαρακτηριστικές φασαριόζες power trio συνθέσεις που θα αποζημιώσουν κάθε φίλο του είδους.

Saint Karloff Band

Οι Devil's Witches από τη Γλασκώβη από την άλλη φέρνουν τα καλά της καταγωγής τους: πιο doom, πιο occult, ξεκάθαρα πιο χαβαλέδες και sexy, η μπάντα τα σπάει ακόμα και όταν παίζει ακουστικά. Μια ουσιαστικότατη πρώτη γνωριμία λοιπόν, καλή επιτυχία στη Majestic Mountain κι όσοι αγαπάτε τα ντουμάνια εμπρός, συστηθείτε!

Devil's Witches

• Η Στοκχόλμη είναι χτισμένη πάνω σε 14 νησιά και βρέχεται από το ομώνυμο αρχιπέλαγος. Προφανώς έχει από τα ανώτερα βιοτικά επίπεδα παγκοσμίως.

• Οι Rymdstyrelsen κυκλοφόρησαν ανεξάρτητα το "Space Is Cold" το 2018 και κυκλοφορεί τώρα κανονικά μέσω της Transubstans Records. Απλά, από τα καλύτερα space rock άλμπουμ που θ' ακούσεις φέτος.

• Αναφέραμε πριν την επέτειο από την πτώση του βερολινέζικου Τείχους. Στη Στοκχόλμη θα βρεις μια έκθεση που εξετάζει την εικαστική πλευρά της πτώσης του «παλαιού καθεστώτος», πολιτιστικά και πολιτικά.

Καλή χρονιά!

  • SHARE
  • TWEET