Underground Express #1

Το αθέατο τρένο του Rocking σκαρώνει ένα ταξίδι κάθε μήνα, ανακαλύπτει τους καλύτερους νέους underground δίσκους και αλητεύει στις ομορφότερες πόλεις

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 05/03/2019 @ 12:41

"All the world's a stage". Ο μεσαιωνικός στίχος του Shakespeare γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε κάθε περαστικό αιώνα, πάντα όμως πέρα από τα λαμπερά φώτα και τις μεγάλες σκηνές, σε κακοφωτισμένα προβάδικα, σε μικρά υπόγεια και γκαράζ, σε κάθε γωνιά αυτής της τρελής σφαίρας, η μουσικη του αύριο παίζεται ήδη σήμερα.

Το τρένο της φαντασίας μας που βαφτίσαμε Underground Express θα κάνει ένα ταξίδι κάθε μήνα προς κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό με μόνο σκοπό να ανακαλύψει μουσικές χωρίς σύνορα και συμβάσεις, ρίχνοντας φευγαλέες ματιές στον πολιτισμό των πόλεων που επισκέπτεται.

#1 = Παρθενικό ταξίδι! Προσπαθώντας να πιστέψει ότι κι αυτός ο χειμώνας μπορεί τελικά να περάσει, το express επισκέπτεται επτά χώρες και τρεις ηπείρους, ανακαλύπτει νέους δίσκους, προτείνει εκθέσεις και tours, απονέμει τον τίτλο στη Γαλλία και σπαμάρει με άχρηστες (;) πληροφορίες! Από την Ανατολή ως τη Δύση λοιπόν...


Στάση 1η: Sydney, Αυστραλία

Numidia - Numidia

Καλλιτέχνης: Numidia
Άλμπουμ: "Numidia"
Είδος: Psychedelic/Blues
Εταιρεία: Nasoni Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7-1-2019
Bandcamp

Το ομότιτλο άλμπουμ των Numidia μπορεί από τώρα να θεωρηθεί ως ένα από τα κορυφαία ντεμπούτα του 2019. Δεν ξέρω αν και πως εξηγείται στο DNA τους, η επιλογή τους όμως να μπολιάσουν τα ψυχεδελικά τους blues με ρυθμούς από Μέση Ανατολή και, κυρίως από τη Βόρεια Αφρική δημιουργεί ένα εκρηκτικό μωσαϊκό ήχων. Οι Tinariwen βρήκαν έναν σκληρότερο και λιγότερο tribal αδερφό κι όλοι εμείς, μπλουζάδες, προγκάδες, ψυχεδέλες, μουσουλμάνοι, χριστιανοί, αφρικανοί και ευρωπαίοι μπορούμε να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας ενωμένοι: οι Numidia μας έστησαν γιορτή.

● Φαντάζομαι όλοι γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν πολλές «καυτές» μπάντες από την Αυστραλία, σε κάθε σχεδόν παρακλάδι του rock. Θα κάνουμε μια ειδική μνεία στο πειραματικό black metal τσίρκο των Arkheth, των οποίων το "12 Winter Moons Comes The Witches Brew" δυστυχώς πέρασε στα ψιλά.
● Τρομερή folk σκηνή επίσης και άπειρα σχήματα που παίζουν Irish traditional! Ο λόγος; Ως Βρετανική κτήση, η ήπειρος αποικήθηκε κυρίως από φτωχούς Ιρλανδούς. Οι δε Ιρλανδοί ισοβίτες εστάλησαν στο υπέροχο νησί της Τασμανίας, το λεγόμενο Van Diemen's land.
● Αν βρεθείς εκεί, τυχερέ άνθρωπε, αυτές είναι οι τελευταίες εβδομάδες του καλοκαιριού. Χαμός από festival αλλά αν θες να νιώσεις οικειότητα υπάρχει το Download στη Sydney εκδοχή του στις 9 Μαρτίου.


Στάση 2η: Singapore

The Wandering Ascetic - Crimson

Καλλιτέχνης: The Wandering Ascetic
Άλμπουμ: "Crimson"
Είδος: Black/Thrash metal
Εταιρεία: Transcending Obscurity
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 12-02-2019
Bandcamp

Πρώτο full length για το κουαρτέτο με το θαυμάσιο όνομα, μπάντα που μοιράζεται δύο μέλη με τους συντοπίτες τους Rudra. Αν και κινείται σε ένα χώρο που δεν μπορείς να περιμένεις πολλές εκπλήξεις, το "Crimson" σε κερδίζει με την ατμόσφαιρα που βρίσκεται κρυμμένη πίσω από την απλότητα του. Χωρίς να είναι ούτε ιδιαίτερα «δαιμονικοί» ούτε υπεργρήγοροι, το ευθύ και τραχύ black/thrash των The Wandering Ascetic θυμίζει λίγο mid-90s Kreator αν τους βουτούσες σε ένα μαύρο βούρκο. Δηλώνουν επίσης επηρεασμένοι από την ελληνική σκηνή, τί αξία έχουν τα χιλιόμετρα; Ωραιότατοι και ορεξάτοι, προτείνονται σε οποιονδήποτε προτιμά αρκετό κλασικό metal μέσα στο black του. Ή το αντίθετο.

● Η Σιγκαπούρη είναι μια σύγχρονη πόλη-κράτος έξι εκατομμυρίων με δημοκρατικό πολίτευμα αλλά μόνο ένα πολιτικό κόμμα!
● Αν σου αρέσει το metal με εξωτικό άρωμα, τσέκαρε οπωσδήποτε τη συγγενική τους μπάντα Rudra. Το "Enemy Of Duality" του 2016 είναι ένα διαμαντάκι που προβάλλει της ασιατικές του καταβολές χωρίς να απευθύνεται σε τουρίστες.
● Υπάρχει μακρόχρονη metal παράδοση στη Σιγκαπούρη, με τις περισσότερες μπάντες να αρέσκονται σε παλιομοδίτικα extreme metal ηχοχρώματα. Η έκθεση NUS Arts Festival που θα λάβει χώρα στις 7 Μαρτίου πάντως αφιερώνει ένα κομμάτι στης στο mathcore.
● Αν βρεθείς εκεί, τυχερέ άνθρωπε, οι Watain θα δώσουν την πρώτη τους συναυλία στη Σιγκαπούρη την ίδια μέρα.


Στάση 3η: Vilnius, Λιθουανία

Autism - Have You Found Peace?

Καλλιτέχνης: Autism
Άλμπουμ: "Have You Found Peace?"
Είδος: Post-rock/metal
Εταιρεία: St Ripper Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4-2-2019
Bandcamp

Όσοι λίγοι τους γνωρίζετε, ξεχάστε ό,τι ξέρατε. Με λίγα λόγια και πολλή ενδοσκόπηση, αυτοί εδώ οι Λιθουανοί post δουλευταράδες αλλάζουν επίπεδο με το τρίτο τους full length. Βασισμένοι σε ένα απόλυτα κινηματογραφικό concept και εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τις άριστες συνεργασίες που εξασφάλισαν για το "Have You Found Peace?", επιμηκύνουν τον ήχο τους και πετάνε drone/ambient πινελιές σε ένα κατά τ’ άλλα ασπρόμαυρο σύμπαν. Άξιοι, πολύ άξιοι.

Autism

● Αν και άλλες πόλεις είναι γνωστότερες (Riga), το Vilnius είναι η πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Με πληθυσμό κάτω των 600.000 είναι προφανώς από τις μικρότερες της Ευρώπης. Λέγεται πως έχει πανέμορφη baroque αρχιτεκτονική.
● Εντάξει, οι ERDVE από πέρσι επισκιάζουν οτιδήποτε άλλο metal βγαίνει από αυτήν τη χώρα. Σε μαθήματα μουσικής ιστορίας όμως, αξίζουν να διδάσκονται οι Foje και οι Skyle ως δυο σημαντικότατες μπάντες της τοπικής rock σκηνής.
● Πρόκειται μία από τις χώρες στις οποίες η εθνική αρχαία θρησκεία έχει ακόμα πολλούς πιστούς. Οι Kulgrindas είναι ένα χαρακτηριστικό pagan/neofolk σχήμα.
● Αν βρεθείς εκεί, τυχερέ άνθρωπε, θα ευχαριστηθείς βόλτες διότι από live δεν έχει και πολλά. Παίζουν πάντως οι Septic Flesh στις αρχές Απρίλη!


Στάση 4η: Helsinki, Φινλανδία

Cleaning Women - Intersubjectivity

Καλλιτέχνης: Cleaning Women
Άλμπουμ: "Intersubjectivity"
Είδος: Experimental Rock
Εταιρεία: Svart Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15-2-2019
Facebook

Οι Cleaning Women επιστρέφουν δισκογραφικά μετά από δέκα χρόνια και ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να ξύνει παραξενεμένος το κεφάλι του. Παίζουν μουσική που εκτελείται από DIY μουσικά όργανα, δημιουργημένα κυρίως από οικιακά μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα και, όπως ήταν εύλογο, ο Alexander Hacke των θεών Einsturzende Neubauten κλήθηκε να μιξάρει αυτόν τον ντανταϊστικό χαμό. Πέραν του παράξενου ήχου, οι Cleaning Women παίζουν αξιολογότατο industrial pop/rock.

Cleaning Women

● Για το εκπαιδευτικό σύστημα των Φινλανδών οι περισσότεροι γνωρίζουμε. Αξίζει να διαβάσεις επίσης τι σκαρφίστηκαν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον αριθμό των αστέγων. Κάθε σύγκριση είναι μάταιη...
● Παλιά η Φινλανδική σκηνή ήταν ο φτωχός συγγενής στη Σκανδιναβία, τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Άπειρα εξαιρετικά και εντελώς απρόβλεπτα γκρουπ. Έντονα οργανικός ήχος. Επίσης, το Helsinki δεν μονοπωλεί το underground, η πόλη Tampere έχει πολύ ζουμί.
● Για τους Vuono τα είπαμε πρόσφατα. Το express θα επιχειρήσει μια τολμηρή πρόβλεψη: οι Waste Of Space Orchestra, σύμπραξη των Oranssi Pazuzu και Dark Buddha Rising, θα κυκλοφορήσουν άλμπουμ τον Απρίλη και θα είναι από τα κορυφαία φετινά. Αν βγάλουν δίσκο και οι Tenhi...
● Αν βρεθείς εκεί, τυχερέ άνθρωπε, θα μπορέσεις να απολαύσεις στα τέλη του Μάρτη τον Devin Townsend, τους Riverside καθώς και το Heavy Metal Nights festival με πολλές underground heavy/power μπάντες.


Στάση 5η: Stockholm, Σουηδία

Digression Assassins - Oblivion

Καλλιτέχνης: Digression Assassins
Άλμπουμ: "Oblivion"
Είδος: Progressive metal/hardcore
Εταιρεία: Perrenity Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2-2-2019
Bandcamp

Progressive fans την προσοχή σας παρακαλώ, χτυπήσαμε φλέβα χρυσού! Αυτή η απίθανη μπαντάρα μάλλον πιστεύει ότι παίζει κάποιο είδος προοδευτικού mathcore. Ίσως είναι πολύ νέοι για να ξέρουν ότι ακούγονται σαν μια μετεξέλιξη λατρεμένων Αμερικάνικων early '90s progressive metal σχημάτων όπως οι Mind Over Four και οι Psychotic Waltz, ενώ ο ήχος τους απλώνεται μέχρι τους At-the-drive-in. Τεχνική μα και αληθινή εγκεφαλικότητα, πάθος, ορμή, τρομερές μελωδίες, αυτό το άλμπουμ τα έχει όλα - πλην καλής παραγωγής. Άκου το, δεν θα το πιστεύεις! Name your price στο Bandcamp, δεν έχεις καμία δικαιολογία.

Digression Assassins

● Τώρα τι να πούμε δηλαδή για τη μουσική στη Σουηδία; Ο μέσος Σουηδός πρέπει να παίζει σε τρεις μπάντες.
● Φανταστικό hardcore από τη Σουηδία που βγήκε την τελευταία μέρα του 2018: Blessings το γκρουπ,"Bishopskniven" ο δίσκος. Απλά εκπληκτικό.
● Οι Soilwork με το τελευταίο άλμπουμ τους τράβηξαν τα φώτα πάνω τους αλλά αν θες να θυμηθείς πως έπαιζαν το άθλημα οι ντεθάδες παλιά, τσέκαρε το "Flesh For Funerals Eternal" των Feral.
● Αν βρεθείς εκεί, τυχερέ άνθρωπε, μην χάσεις το Tempo documentary festival, με ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. Πολύ καλά mainstream live επίσης, Rival Sons, Madrugada, Dave Matthews Band και... Devin, αν τον έχασες στην προηγούμενη στάση μας.


Στάση 6η: Copenhagen, Δανία

Demon Head - Hellfire Ocean Void

Καλλιτέχνης: Demon Head
Άλμπουμ: "Hellfire Ocean Void"
Είδος: Diabolic Rock
Εταιρεία: Svart Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22-2-2019
Bandcamp

Εκ πρώτης όψεως, οι Demon Head μοιάζουν να είναι άλλο ένα από αυτά τα μοδάτα γκρουπ που αναβιώνουν occult doom rock εποχές, όμως αποδεικνύεται σύντομα ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Πίσω από τον 100% αναλογικό και ρετρό ήχο, κρύβονται σκοτεινές συνθέσεις που παραπέμπουν ισοδύναμα σε αρχαίο βρετανικό metal/rock και σε μια μαύρη εκδοχή των Editors. Κρατάω τον ισχυρισμό τους περί «διαβολικού rock» γιατί, όντως, κάτι ύπουλο έρπεται στις σκιές του άλμπουμ. Η απομόνωση της μπάντας σε κάποια ερημική ακτή της Δανίας είχε αποτέλεσμα.

Demon Head

● Στη Δανία όλα είναι ακόμα ΠΑΣΟΚ. Χμμ, ίσως όχι ακριβώς, ο γιγάντιος κρατισμός της λειτουργεί σχεδόν ιδανικά και θεωρείται μάλλον η πιο αρμονικά δημοκρατική χώρα του κόσμου. Ίσως κάτι πήγε στραβά στην περίπτωση του Lars...
● Η διάσημη αυτόνομη κοινότητα Christiania αριθμεί περίπου 1000 μόνιμους κατοίκους. Θα περίμενε κανείς να βρει εκεί περισσότερους μουσικούς από τον Lukas Forchhammer, τραγουδιστή της pop/soul μπάντας Lukas Graham. Τιμή του και καμάρι του.
● Αν σε ψήνει η modern jazz, οι Bagland μόλις κυκλοφόρησαν το θαυμάσιο "Cirkel".
● Αν βρεθείς εκεί, τυχερέ άνθρωπε, έχεις πολλά καλά live να διαλέξεις: Soen,Neal Morse, Saturnus, Sumac, Crippled Black Phoenix, σούπερ συναυλιακός Μάρτης!


Στάση 7η: Paris, Γαλλία

Dronte - Quelqe Part Entree La Guerre Et La Lachette

Καλλιτέχνης: Dronte
Άλμπουμ: "Quelqe Part Entree La Guerre Et La Lachette"
Είδος: Acoustic post-metal
Εταιρεία: Apathia Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22-2-2019
Bandcamp

Ο άτυπος τίτλος του άλμπουμ του μήνα για τη στήλη πάει στο απίθανο αυτό παριζιάνικο σεπτέτο. Ακουστικό post-metal λένε αλλά μην πάει ο νους σου σε Amenra καταστάσεις, το ντεμπούτο τους είναι πολύ πιο ευρύ από αυτό. Jazz στοιχεία, progressive στοιχεία, πνευστά, καθαρός ακουστικός ήχος γεμάτος ένταση και παράξενα φωνητικά που εναλλάσσονται ανάμεσα σε spoken word και brutal. Φοβερά ενδιαφέρον άλμπουμ υφολογικά, ακούγεται σαν μια άνευ ορίων μουσική και πολιτική διαμαρτυρία. Αν δεν σε ενοχλούν τα γαλλικά, οφείλεις στον εαυτό σου να ακούσεις αυτό το εντελώς ασυμβίβαστο και πρωτοποριακό σύγχρονο rock διαμαντάκι.

Dronte

● Η στήλη πιστεύει ότι ο Ιμπρεσιονισμός είναι ό,τι πιο επαναστατικό βγήκε ποτέ στην Τέχνη. Να αποφύγεις την κοσμοπλημμύρα του Λούβρου και να επισκεφτείς το Μουσείο D'Orsay καλύτερα;
● Πολύ καλό και ολόφρεσκο progressive rock/jazz από τους σχεδόν κωμικούς Morglbl και το "The Story Of Scott Rotti".
● Και ίσως είναι ώρα να ανακαλύψεις μία από τις πιο ποιοτικές ευρωπαϊκές prog rock μπάντες, τους Lazuli.
● Αν βρεθείς εκεί, τυχερέ άνθρωπε, ανάμεσα σε μοντέρνα τέχνη, καρναβάλια κι εκθέσεις βιβλίου, μπορείς να δεις και τους Windhand στις 10 Μαρτίου.

  • SHARE
  • TWEET