Sleep - H ιστορία πίσω από το "Dopesmoker"

Stoner caravan from deep space arrive

Από την Αθανασία Χρυσανθοπούλου, 15/04/2019 @ 17:49

Μετά από χρόνια επίσημων και ανεπίσημων εκδόσεων το "Dopesmoker" αναγνωρίζεται ως ένα αριστούργημα της stoner- metal μουσικής σκηνής και μία από τις πιο εντυπωσιακές ηχογραφήσεις των τελευταίων 20 ετών αποτελώντας έμπνευση για πολλές μπάντες του είδους. Ψάχνοντας ανάμεσα στους μύθους για το πώς ξεκίνησαν όλα βρίσκουμε τους τρεις stoners από την Καλιφόρνια να αποφασίζουν τη δημιουργία ενός κομματιού που θα μιλά για τη χαρά της παραίσθησης που τους προσφέρει η παραγωγή της μουσικής και η χρήση της ναρκωτικής ουσίας, μαριχουάνα.

Χρειάζονται περισσότερα από οκτώ λεπτά αργής εξάπλωσης για να αρχίσει ο Al Cisneros να ξεδιπλώνει το λαβυρινθώδες ύμνο με τη φράση, "Drop out of life / with bong in hand." Άφθονος πειραματισμός, επιμήκη σόλο, επαναλαμβανόμενα riff και πολλοί ενισχυτές δίνουν ώθηση στην έμπνευση που είχε το συγκρότημα γι' αυτό το άλμπουμ, στο άκουσμα του δηλαδή να νιώθεις να αναβλύζει κάτι από μέσα σου.

Το 1992 οι Sleep κυκλοφορούν το "Holy Mountain" το οποίο καθόρισε την αισθητική τους και πήγε ένα βήμα πιο πάνω τη μουσική του "Vol. 4" των Black Sabbath. Αμέσως μετά την επιτυχία τους, τους προσέγγισε η μεγάλη δισκογραφική London Records. Οι απαιτήσεις όμως των δισκογραφικών που περιλάμβαναν σύντομα και εύπεπτα κομμάτια με προορισμό την εισαγωγή των Sleep στο ραδιόφωνο δεν είχαν καμία σχέση με τα σχέδια του συγκροτήματος. Όντας μικροί, παθιασμένοι και κυριευμένοι από τη μουσική τους ξημεροβραδιάζονταν στο studio για να φτιάξουν όπως έλεγαν και οι ίδιοι κάτι επικό, μια συμφωνία από stoner riff που θα έμενε στην ιστορία. Μετά από τέσσερα χρόνια η μελωδία που είχαν δημιουργήσει δεν μπορούσε πλέον να διαχωριστεί σε μικρά κομμάτια και σκέφτηκαν όλα αυτά να τα ενώσουν σε ένα, να το εκτελούν στα live και να αποχωρούν. Η ιδέα του "Dopesmoker" έγινε πραγματικότητα, αλλά για αρκετά χρόνια το κοινό δεν είχε τη δυνατότητα να την ακούσει.

Ο λόγος ήταν φυσικά πως η δισκογραφική εταιρεία τους απέρριψε γιατί θεώρησε πως αυτό το άλμπουμ δεν θα γνωρίσει καμία επιτυχία σαν εμπορικό προϊόν. Τέσσερα χρόνια συνεχούς jamming και η επιτυχία που είχαν στο μυαλό τους οι Sleep μπήκε στο ράφι γιατί ίσως κάποιος να έμεινε στο άκουσμα των «τρελών» στίχων και να μην εκτίμησε τη μουσική που αποτελεί ένα μοτίβο πειθαρχίας. Κατόρθωσαν και έγραψαν ένα κομμάτι στο οποίο εμπεριέχονται 16 διαλείμματα μόνο και μόνο για να χωρέσει στα χρονικά όρια που είχε τότε η αναλογική κασέτα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον παραγωγό του "Dopesmoker" Billy Anderson,τα κομμάτια της κιθάρας, ηχογραφήθηκαν τρεις συνεχόμενες φορές με σκοπό να πυκνωθεί ο ήχος όσο πιο πολύ γίνεται. Επίσης, λέγεται πως οι ενισχυτές ήταν τόσο ισχυροί που ήταν αδύνατο να είσαι στον ίδιο χώρο με αυτούς.

Η αφοσίωση για την παραγωγή δυνατού, συμπυκνωμένου ήχου είναι φανερή από τα πρώτα έως τα τελευταία εξαντλητικά λεπτά του κομματιού. Η απόρριψη από την εταιρεία και οι προσωπικές τους ζωές όπως είχαν δηλώσει αργότερα ήταν οι αιτίες που οδήγησαν το συγκρότημα στη διάλυση του. Ο κιθαρίστας των Sleep, Matt Pike σχημάτισε τους "High On Fire" ενώ χρόνια αργότερα οι Chris Hakius και Al Cisneros θα επιστρέφουν ως OM εξερευνώντας παρόμοια μουσικά μονοπάτια.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, τρεις δισκογραφικές εξέδωσαν ανεπίσημα bootlegs και μισοτελειωμένες εκδόσεις του Dopesmoker, ή όπως αργότερα ονόμασε η μπάντα, την εκδοχή, "Jerusalem". Το 2003 η Tee Pee Records κυκλοφόρησε μια πιο ευχάριστη έκδοση των 63 λεπτών και το αποκορύφωμα ήρθε το 2012, τρία χρόνια μετά την ανασυγκρότηση του σχήματος, από τη Souther Lord Records η οποία δημοσίευσε την πιο κοντινή εκδοχή στην πραγματική ηχογράφηση του "Dopesmoker". Επιπλέον, το ευχάριστο της υπόθεσης είναι το εξώφυλλο του δίσκου, σχεδιασμένο από τον Arik Roper σε συνεργασία με την Unbox Industries, το οποίο απεικονίζει τους "Weedians" στους οποίους απευθύνεται ο Al Cisneros που πάνε να προσκυνήσουν στη Ναζαρέτ έχοντας ατέλειωτα bongs κολλημένα στην πλάτη τους με φόντο ένα αχανές χερσαίο τοπίο.

Το 2009 οι Sleep επανενώθηκαν, έκαναν συναυλίες μαζί και συγκεκριμένα το 2012 πέρασαν και από τη χώρα μας και σχεδόν ένα χρόνο πριν, μία μέρα μετά την ανακοίνωση του κυκλοφόρησαν το τρίτο τους άλμπουμ, "The Sciences" από την Third Man Records, αφήνοντας έκπληκτο το κοινό τους. Βέβαια, από την αρχική σύνθεση της μπάντας λείπει ο drummer Chris Hakius, ο οποίος επέλεξε να αφοσιωθεί στην οικογένειά του και τη θέση του πήρε ο ο καταξιωμένος Jason Roeder από τις μπάντες Neurosis και Tribes of Neurot συμπληρώνοντας ιδανικά την μπάντα.

Τα κιθαριστικά σόλο, τα φωνητικά σαν ψαλμωδίες από τον κάτω κόσμο και κακά τα ψέματα η μαριχουάνα είναι τα συστατικά που δημιούργησαν τη φυλή των stoners ή πιο απλά τη φυλή των "Weedians" όπως λένε και οι Sleep. Μετά από πολλά κύματα, εμπειρίες και συναυλίες το συγκρότημα έρχεται με το διαστημικό του τροχόσπιτο πάλι στη χώρα μας με στόχο να αφήσει τις doom metal πτυχές του "Dopesmoker", του "Holy Mountain" και του "The Sciences" να ξεδιπλωθούν.

Be there.

Sleep - Dopesmoker

  • SHARE
  • TWEET