Τα συγκροτήματα του Heavy By The Trees Rock Festival αποκαλύπτονται στο Rocking

Οι φετινοί συμμετέχοντες παρουσιάζονται και εξηγούν τη σημασία των επαρχιακών φεστιβάλ

Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 01/08/2019 @ 13:39

Τα τελευταία χρόνια, συντελείται μια συναυλιακή «άνοιξη» στη χώρα μας. Πέρα όμως, από τα μεγάλα και καθιερωμένα ετήσια φεστιβάλ της πρωτεύουσας, παρατηρείται διαρκώς μια άνθιση επαρχιακών φεστιβάλ και συναυλιών. Βέβαια, ακόμη και εκεί, υπάρχουν διαβαθμίσεις ως προς το μέγεθος και την καθιέρωση.

Στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, ιδιαίτερη πατρίδα του γράφοντα, το 2016 ξεκίνησε μια προσπάθεια από μια παρέα νέων. H ιδέα δεν ήταν μια συναυλία μιας τοπικής rock μπάντας, αλλά να στηθεί, από το μηδέν, όπως γίνεται στην πληθώρα των περιπτώσεων, ένα φεστιβάλ. Με αρχικό άξονα λοιπόν συγκροτήματα αυστηρά της περιοχής, ξεκίνησε μια προσπάθεια που επιζητούσε να καθιερωθεί στην τοπική συνείδηση ως μια ουσιαστική rock παρέμβαση στα θερινά καλλιτεχνικά δρώμενα.

Το Heavy By The Trees Rock Festival, επιστρέφει στην τέταρτη εκδοχή του και αυτήν τη φορά, όλοι οι εμπλεκόμενοι νιώθουμε πως στις 5 Αυγούστου, θα έχουμε τη σημαντικότερη έως τώρα βραδιά του εγχειρήματος. Με τη διάθεση, το πείσμα και τη στήριξη ντόπιων και όχι μόνο, η τέταρτη εκδοχή, καταφέρνει, με ντροπαλά βήματα, να προσελκύσει συγκροτήματα από τους Γαργαλιάνους, την Πύλο, τη Γαστούνη Ηλείας, την Πάτρα αλλά και τη Ναύπακτο. Αυτή ακριβώς η διάθεση του εγχειρήματος, είναι που ώθησε το Rocking.gr να προσκαλέσει τις μπάντες μέσω πέντε κοινών ερωτήσεων, να παρουσιαστούν στον κόσμο και να προσδώσουν τη δική τους οπτική και το δικό τους ξεχωριστό στίγμα. Ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, οι SeeUsoon, οι Yiorgos Gekas & The Sunshine Drivers, οι The Griffin's και οι Gily Gily Villagers, συστήνονται και εξηγούν τη σημασία των επαρχιακών φεστιβάλ αλλά και τον ρόλο της στήριξης των τοπικών περιοχών.

Heavy By The Trees Rock Festival 2019

Καλώς ήρθατε στο Rocking.gr! Αν δεν κάνω λάθος, αυτές τις μέρες ετοιμάζεστε να εμφανιστείτε στο τέταρτο κατά σειρά Heavy By The Trees Festival στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Πόσο σημαντικές θεωρείτε πως είναι τέτοιες διοργανώσεις για την περιοχή εκεί;

Κωνσταντίνος Πετρόπουλος: Κάθε διοργάνωση είναι σημαντική, σε κάθε περιοχή. Ακόμα και στην Αθήνα (που κάθε μέρα όλο και κάτι θα πετύχεις) ακόμα κι εκεί, κάθε καινούρια ιδέα, έχει να προσφέρει και να προσθέσει κάτι διαφορετικό. Πόσο μάλλον στην επαρχία που ο κόσμος διψάει για παραστάσεις και μουσική, επειδή ακριβώς δεν έχει την πολυτέλεια να τα έχει συχνά.

SeeUsoon: Οι συγκεκριμένες διοργανώσεις σίγουρα είναι πολύ σημαντικές για την περιοχή σκεπτόμενοι μόνο και μόνο τον κόσμο που θα μαζευτεί στο συγκεκριμένο event, ξεκινώντας από τα γύρω χωριά και τις πόλεις (βλέπε Κυπαρισσία) μέχρι και τα άτομα που θα συμμετάσχουν στα live (π.χ. εμείς ερχόμαστε από Πάτρα). Όλα αυτά τα άτομα ενισχύουν οικονομικά την περιοχή και σίγουρα αν μείνουν ικανοποιημένοι τη διαφημίζουν ή ακόμα και την ξανά επισκέπτονται στο μέλλον.

Yiorgos Gekas & The Sunshine Drivers: Χαίρεται κι από εμάς! Σίγουρα για έναν μικρό τόπο, τέτοιου είδους διοργανώσεις είναι πολύτιμες αφού τα φεστιβάλ, κάθε είδους, είναι ένα πολυπολιτισμικό όχημα. Οι ανταλλαγές κουλτούρας, οι αύρες, οι συζητήσεις, η ένταση στη σκηνή, τα μουσικά ιδιώματα είναι, όλα μαζί, ένα τόσο μαγικό γεγονός!

The Griffin's: Όλες οι μουσικές εκδηλώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία πόσο μάλλον περισσότερο όταν η διοργάνωση, αλλά και η συμμετοχή είναι από νέους ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική.

Gily Gily Villagers: Αποστόλη καλησπέρα. Ευχαριστούμε εσένα αλλά κ το Rocking.gr για τη στήριξή σας στο 4ο Heavy By The Trees. Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε από την ιδέα μια παρέας νέων που αγαπούν τη μουσική, και συγκεκριμένα τη rock μουσική. Ένα φεστιβάλ που αναδεικνύει τα νέα, κ όχι μόνο, συγκροτήματα της περιοχής.

Κωνσταντίνος Πετρόπουλος

Θα θέλατε να συστηθείτε στους αναγνώστες; Πέρα από την εν λόγω εμφάνιση, ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας σχέδια αυτήν την περίοδο;

Κωνσταντίνος Πετρόπουλος: Είμαι ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, γράφω τραγουδάκια και τραγουδάω. Έχω ηχογραφήσει έναν δίσκο με τίτλο «Λαθραναγνώστης» και τώρα ηχογραφώ νέο υλικό.. Έχω κάνει ελεύθερη μετάφραση σε κομμάτια των Dylan, Oasis και Pogues! Επίσης 11 Αυγούστου θα ανοίξουμε τη συναυλία των Υπόγειων Ρευμάτων που θα γίνει στην κεντρική Πλατεία Γαστούνης (Ηλεία).

SeeUsoon: Εμείς συγκεκριμένα είμαστε οι SeeUsoon φτιάξαμε αυτήν την μπάντα τελείως τυχαία και την κρατήσαμε μιας και συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε κοινή ιδεολογία περί τρέλας και έπειτα μουσικής. Τα έπειτα σχέδια μας είναι να ηχογραφήσουμε ένα ακόμα single μας και σίγουρα όσα live προλάβουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Yiorgos Gekas & The Sunshine Drivers: Με τους Sunshine Drivers γνωριζόμαστε χρόνια. Το βλέπουμε σαν παρέα που ότι και να κάνουμε στη ζωή μας πάντα θα παίζουμε, ας προκύψουν κάποτε και παύσεις. Παίζουμε ένα παράξενο κράμα που αποτελείται από γεύσεις ροκ εν ρολ και διάφορες άλλες χορευτικές μουσικές. Δεν λέω ότι κάνουμε κάτι πρωτόγνωρο, αλλά ούτε κάτι βαρετό. Βγάζουμε εκ των έσω κέφι, αυτό μας κρατάει για να μην πάθουμε κατάθλιψη στην επαρχία, ας πούμε! Τώρα ετοιμάζουμε μία διασκευή που ράβουμε ένα κλασσικό ρεμπέτικο επάνω σε ένα κομμάτι του Μάνου Χατζιδάκι. Το δουλεύουμε πάνω από εξάμηνο. Ρομαντικά, όπως συνήθιζαν κάποτε οι μπάντες!

The Griffin's: Οι GRIFFIN'S είναι μια νεοσύστατη μπάντα. Η αφορμή να βρεθούμε κοντά και να δημιουργήσουμε αυτό το μουσικό group ήταν αυτό που δε βρίσκαμε μουσικά στην τοπική κοινωνία μας αλλά και η αγάπη για την ελληνική και έντεχνη-ροκ σκηνή. Αυτό που θέλουμε όπως όλοι οι μουσικοί άλλωστε είναι σημεία αναφοράς και καλλιτεχνικούς χώρους ώστε να εκδηλώσουμε τις μουσικές μας ανησυχίες.

Gily Gily Villagers: Είμαστε οι Gily Gily Villagers, μια παρέα από τους Γαργαλιάνους που αγαπάει τη μουσική σε όλες τις μορφές της. Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένα σχέδια για το μέλλον. Το μόνο που θα θέλαμε είναι, μέσα από τη δική μας προσπάθεια κ διάθεση, να δημιουργηθεί ένα σχήμα με νέους της πόλης μας, που θα μπορεί να ερμηνεύσει τραγούδια διαφόρων εποχών κ κοινωνικών πεποιθήσεων.

SeeUsoon

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ήχο σας; Ποια συγκροτήματα θα καταδεικνύατε ως επιρροές σας; Κατά την έναρξη της καλλιτεχνικής σας διαδρομής, πόσο σημαντικές είναι οι «ξεκάθαρες» επιρροές;

Κωνσταντίνος Πετρόπουλος: Σε γενικές γραμμές λέω ότι παίζω Pop/Rock… υπάρχουν και folk στοιχεία μέσα στα κομμάτια και γενικά ότι μ' αρέσει προσπαθώ να το χωράω στα τραγούδια μου. Πανούσης, Βαγγέλης Γερμανός, Σαββόπουλος, Δεληβοριάς είναι λίγοι μόνο από αυτούς που εκτιμώ και ακούω συχνά. Δεν ξέρω αν είναι ξεκάθαρες οι επιρροές μου αλλά θα ήμουν χαρούμενος αν κάποιος στα τραγούδια μου, αναγνώριζε κάτι από αυτούς.

SeeUsoon: Γενικά οι επιρροές μας είναι πολλές, γι' αυτόν τον λόγο και το στυλ μας δεν χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένο είδος, συνήθως καλούμε το κοινό να μας πει σε τι μας κατατάσσει.

Yiorgos Gekas & The Sunshine Drivers: Έχουμε όλοι «λερώσει» αρκετά τα αυτιά μας όλα αυτά τα χρόνια και αυτό ακόμα δεν σταματάει. Πολλές φορές βλέπω τον Γιώργο, που παίζει κιθάρα, να φέρνει νέες επιρροές και να τις βάζει δειλά δειλά και έτσι όλο αυτό σε κάθε λάιβ μας φαίνεται. Μας το λένε στα ίσια δηλαδή. Για όλους μας. Ακούω σχόλια όταν κατεβαίνω απ’ τη σκηνή και καλά και κακά. Αυτό είναι όμως καλό σημάδι. Πάντα με χαροποιεί το σχόλιο, γιατί έχω ανασφάλειες καθώς τελειώνει το live. Και είναι λογικό. Δεν είμαστε ψώνια! Μια ξεκάθαρη πάντως επιρροή είναι οι Doors, ο Elvis... απλά συμβαίνει.

The Griffin's: Είναι σημαντικό για να μπορέσει οποιοδήποτε μουσικό σχήμα να έχει διάρκεια στο χρόνο να αποκτήσει τη μουσική του ταυτότητα και να παραμεριστούν τα προσωπικά μουσικά ακούσματα. Το group μας αποτελείται από ηλ. κιθάρα (Θοδωρής Νικολόπουλος), ηλ. μπάσο(Στέλιος Τσαγκλής), drums (Σωτήρης Πόπορης),φωνητικά (Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος). Ο ήχος μας έρχεται από μουσικά Ελληνικά γκρούπ όπως Ξύλινα Σπαθιά, Πύξ-Λάξ, Domenica αλλά και ήχους από την εποχή των '60s και '70s . Παράλληλα είμαστε στη διαδικασία να βγάλουμε και δικά μας τραγούδια σε αυτό το ύφος μουσικής.

Gily Gily Villagers: Είμαστε επηρεασμένοι από την ελληνική καθώς κ ξένη rock σκηνή και τον Έντεχνο χώρο! Στον τρόπο εκτέλεσης των τραγουδιών, μας επηρεάζουν ακούσματα από τους: Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Active Member, Τερμίτες, Γιάννη Χαρούλη, Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Yiorgos Gekas & The Sunshine Drivers

Ο κόσμος της περιοχής, θεωρείτε πως στηρίζει τέτοια εγχειρήματα όπως το Heavy By The Trees Festival, αλλά και γενικότερα τοπικές συναυλίες; Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια τα μουσικά φεστιβάλ στην επαρχία αυξάνονται κατακόρυφα σε ποιότητα και ποσότητα. Που το αποδίδετε;

Κωνσταντίνος Πετρόπουλος: Νομίζω πως ο κόσμος στηρίζει για το λόγο που σας είπα και παραπάνω. Δεν γίνονται συχνά συναυλίες οπότε το ζητάει η κοινωνία. Γι' αυτό θα δείτε στο κοινό ανθρώπους κάθε ηλικίας και ανεξάρτητα με το τι ακούει ο καθένας, θα πάει, γιατί είναι κάτι «κοσμοϊστορικό». Το ότι αυξάνονται τέτοια φεστιβάλ οφείλεται στην ανάγκη του κόσμου να εκφραστεί, να αλληλεπιδράσει και να επικοινωνήσει.

SeeUsoon: Ο κόσμος της περιοχής δεν γνωρίζουμε η αλήθεια είναι αν στηρίζει τέτοια φεστιβάλ αλλά σίγουρα θα το διαπιστώσουμε από κοντά. Μια εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι λόγω της κρίσης όλο και λιγότερα μαγαζιά πραγματοποιούν live, συνεπώς δημιουργείται η ανάγκη των συγκεκριμένων φεστιβάλ, με σκοπό μουσικοί να δείξουν τη δουλειά τους και να παίξουν αλλά και με σκοπό ο κόσμος να βγει έξω, να ακούσει μουσική και να διασκεδάσει.

Yiorgos Gekas & The Sunshine Drivers: Η αύξηση των επαρχιακών φεστιβάλ θεωρώ ότι είναι μία σύντομη αποκέντρωση, μία ανάγκη που εκπληρώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ποίημα η όλη διαδικασία. Είναι αυτό που ο άνθρωπος της Αθήνας έχει καθιερώσει στη συνείδησή του ως διαδικασία, ίσως. Εκεί συναντιέται όλη η Ελλάδα. Θεωρώ ότι για την περιοχή είναι ανεκτίμητο δώρο, και εύχομαι στα επόμενα χρόνια να συνεχίσει να ανθίζει, και η τοπική κοινωνία να το αγαπήσει.

The Griffin's: Ο κόσμος της περιοχής έχει ανάγκη τη μουσική και μέσα από αυτήν να έρθει ο πολιτισμός που θα αγγίξει την ψυχή του κάθε ανθρώπου. Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τη μουσική είναι η αφορμή για την αύξηση των φεστιβάλ και των συμμετεχόντων.

Gily Gily Villagers: Ο κόσμος στην επαρχία στηρίζει τα μικρά συγκροτήματα καθότι αυτά είναι, αν θες, ένας τρόπος να αναδειχθεί ο τόπος τους, να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, καθώς και να ασχοληθούν οι νέοι με κάτι το δημιουργικό. Είναι λογικό λοιπόν να βλέπουν όλοι με καλό μάτι τέτοια φεστιβάλ κ να τα στηρίζουν. Το Heavy By The Trees Festival δημιουργήθηκε από ανθρώπους με μεράκι που αγαπούν τη μουσική κ επόμενο είναι να το αγκαλιάσουν οι σύλλογοι αλλά κ η νεολαία της περιοχής.

The Griffin's

Συνήθως γίνεται πολύς λόγος για το κατά πόσο ένα συγκρότημα από την επαρχία μπορεί όντως να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας. Από την άλλη, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, παρέες να δημιουργούν συγκροτήματα όχι μόνο για καθαρά καλλιτεχνικούς σκοπούς, αλλά και για επικοινωνία, μια βαθιά κοινωνική πράξη που δημιουργεί γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πόλεων και ανθρώπων. Σε αυτό συμβάλλουν και οπαδοί, μουσικοί αλλά και ο περίγυρός τους. Εσείς, αν συμφωνείτε με κάποια θέση, που κατατάσσετε το συγκρότημα σας; Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην πορεία που έχετε επιλέξει.

Κωνσταντίνος Πετρόπουλος: Ίσα ίσα, σήμερα με την τεχνολογία και το ίντερνετ, είναι πιο εύκολο να κάνεις κάτι και να δείξεις τη δουλειά σου, όπου κι αν είσαι. Πολλά συγκροτήματα από την επαρχία μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα από άλλα συγκροτήματα της πρωτεύουσας. Το θέμα δεν είναι από που είσαι αλλά το τι έχεις να πεις κι αν αυτό αγγίζει τον κόσμο. Αν συμβαίνει αυτό, τότε θα ανταμειφθείς.

SeeUsoon: Εμείς συγκεκριμένα κάναμε παρέα πριν σχηματιστεί η μπάντα και μάλιστα κάποια από τα μέλη μας έχουν ξαναπαίξει μαζί. Οπότε θεωρώ ότι η παρέα συμβάλλει στο κομμάτι της επικοινωνίας με αποτέλεσμα να μπορούμε πιο εύκολα να συνεννοούμαστε μουσικά και να το περνάμε όλο αυτό προς τα έξω. Επομένως οι σκοποί μας είναι και να κάνουμε παρέα και να περνάμε καλά γράφοντας παράλληλα τη μουσική που μας εκφράζει.

Yiorgos Gekas & The Sunshine Drivers: Όπως αναφέρθηκε αρχικά, και εκφέρω άποψη ως εκπρόσωπος της μπάντας μου, όλη η παρέα έγινε για να μην παίρνουμε αγχολυτικά και όχι ως αυτοσκοπό τη δισκογραφία. Ούτως ή άλλως ο όρος δισκογραφία είναι ξεπερασμένος. Μου ακούγεται καλύτερο το youtube-ακρόαση ή κάπως έτσι! Η Ελλάδα, ούτως ή άλλως, είναι τόσο μικρό δίκτυο που εφόσον κάνεις κάτι καλλιτεχνικό που κινεί το ενδιαφέρον και είναι κοντά στο ρεύμα και στο στυλ της εποχής, θα αναδειχθεί, λίγο έως πολύ, αργά ή γρήγορα.

The Griffin's: Τα κατά τόπους συγκροτήματα αναπαράγουν μουσική της σύγχρονης μουσικής. Οι εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ μουσικής είναι μια αφορμή να ανοίξουν τα "καλλιτεχνικά " φτερά τους και να ταξιδέψουν σε μεγαλύτερες πόλεις και πολυπληθέστερο κοινό. Bέβαια η μουσική είναι παντού ίδια, πάντα θα είναι τρόπος έκφρασης και σκέψης! Είναι η δυνατότητα να διαμορφώνεις συναισθήματα και να επηρεάζεις αυτά των άλλων...Ευχαριστούμε.

Gily Gily Villagers: Ευχαριστούμε πολύ το φεστιβάλ που δέχτηκε την αίτησή μας να συμμετέχουμε σ' αυτό. Πιστεύουμε πως βοηθάει ένα νέο συγκρότημα να ξέρει πως υπάρχει μια μουσική σκηνή στην οποία να μπορεί να απευθυνθεί κ να γνωρίσει ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν, να βρει διεξόδους κ να αναζητήσει μουσικούς, να διαφημίσει τη δουλειά του, να ανακαλύψει, να γνωρίσει, να εξερευνήσει αυτό το ευρύ φάσμα της μουσικής. Χαιρόμαστε που συνεργαστήκαμε μαζί σας και σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο.

  • SHARE
  • TWEET