​Florence + The Machine: Μια μίνι ξενάγηση στον κόσμο ενός μαγικού ξωτικού από το Λονδίνο

To Rocking.gr προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο Florence, γιατί οι τρεις συναυλίες αν ήταν δεκατρείς, μάλλον, πάλι δεν θα έφταναν και ποια τελικά είναι η Florence Welch

Από τον Δημήτρη Μωυσίδη, 19/07/2019 @ 13:28

Νοέμβρης του 2018. Ο2 Arena στο Λονδίνο και ώρες μετά το τέλος της συναυλίας προσπαθώ να ξυπνήσω από το παραμύθι που είδα μπροστά μου. Η εικόνα της αιθέριας Florence Welch, αυτού του ξωτικού που βγήκε από κάποιο μεσαιωνικό παραμύθι της Γηραιάς Αλβιόνας, είναι ακόμα κολλημένη στο μυαλό μου καθώς χόρευε ακατάπαυστα συνοδεία της μαγικής μουσικής και των υπέροχων σκηνικών που είχαν στηθεί. Αλλά προσωπικά θα έδινα τα πάντα για να μπορούσα να ήμουν εκεί στο Ηρώδειο στις 19 Σεπτέμβρη, σε ένα τόπο τόσο «ιερό» και «μαγικό» για να δώ ένα ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό παραμύθι της Florence.

Florence And The Machine

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που όμως αγνοούν την ύπαρξη της ή έχουν ακούσει κάποιο τραγούδι στο ραδιόφωνο μη συνδέοντας το τραγούδι με τον καλλιτέχνη. Κάποιοι μπορούν να θυμούνται το Synch Festival του 2009 στην Τεχνόπολη οπου η τότε άγνωση Λονδρέζα προσπαθούσε (ματαίως) να μυήσει τους Αθηναίους στην μαγεία της.

Η Florence Welch γεννήθηκε το το 1986 στο νότιο Λονδίνο, κοντά στο Brixton που λατρεύει. Επηρεασμένη πολύ από τη Σκωτσέζα γιαγιά της αφιερώθηκε από μικρή στο τραγούδι και αρχικά τραγουδούσε σε κηδείες και γάμους. Επηρεασμένη από τον χωρισμό των γονιών της αλλά και την αυτοκτονία της διπολικής γιαγιάς της, άρχισε να πίνει από μικρή ηλικία, να ζει έξαλλα τη ζωή της με τρελά πάρτι ενώ οι δυσκολίες στο σχολείο λόγω της δυσλεξίας και της δυσπραξίας (σ.σ. συνδέεται με προβλήματα στην αντίληψη, τη σκέψη και τον λόγο), έκαναν αυτό το ευαίσθητο κορίτσι να νιώθει διαφορετικό και να κλειστεί στα βιβλία της.

Το όνομα Florence + The Machine προέκυψε από τη Florence και μια φίλη της που αποκαλούσε "Machine" (Isabella "Machine" Summers) με την οποία παίζανε μαζί μουσική. Μια ώρα πριν την πρώτη της συναυλία δεν είχε ακόμα όνομα για το συγκρότημα και έτσι αποφάσισε στο "Florence Robot/Isa Machine" το οποίο σύντομα άλλαξε. To 2009, το πρώτο της άλμπουμ "Lungs" γίνεται Νο1 στην Μ. Βρετανία και αμφιβάλλω αν υπάρχει κάποιος που έστω μια φορά δεν έχει ακούσει τα "Dog Days Are Over" και "You’ve Got The Love" (διασκευή από το μπιτάκι της Candi Staton του 1976). Ο πονεμένος και βγαλμένος από τα έγκατα της ψυχής της ήχος άρχισε να γεννιέται. Και ο κόσμος την λάτρεψε. Δύο συνεχόμενες χρονιές με απίστευτες πωλήσεις, πληθώρα συναυλιών και ο μύθος της Florence γεννήθηκε.

Florence And The Machine

Ο δεύτερος δίσκος "Ceremonials" του 2011 μεγαλώνει περισσότερο τον ήχο των Florence, παράγει και άλλες επιτυχίες ("Shake It Out", "Never Let Me Go", "No Light No Light"), συνεργασίες (Calvin Harris στο "Spectrum (Say My Name)") και ακολουθεί ένα μαγικό "MTV Unplugged" το οποίο συν των άλλων έχει και τις μαγικές διασκευές "Try A Little Tenderness" του Otis Redding και το  "Jackson" των Johnny Cash και June Carter (παρέα με τον Josh Homme, Queens Of The Stone Age). To 2015 ήρθε ο προτεινόμενος για πέντε Grammy τρίτος δίσκος "How Big, How Blue, How Beautiful" ένα πιό ραφιναρισμένο και ώριμο άλμπουμ που ξεφεύγει από τη θεματολογία του θανάτου του "Ceremonials" και κοιτάει κατάματα τη ζωή. Και η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που ακούω το "Queen Of Peace" η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η Florence να φορά ένα αέρινο φόρεμα και να χορεύει ξυπόλητη σαν σε έκσταση. Το πιό πρόσφατο έργο της σουπερ σταρ πλεόν Florence έχει το τίτλο "High As Hope". Μας μιλάει για τη μοναξιά, την οικογένεια και την αγάπη μέσα από μια λυρικότητα που παραμένει ανέπαφη στο στυλ της και που φανερώνει την αυθεντικότητα της. Πιο προσγειωμένο, με έμφαση στη φωνή της και τις προσωπικές της εμπειρίες και μάλλον το πιο συγκινητικό της άλμπουμ. Ακούστε το "Sky Full Of Song" και πείτε μου ότι δεν σας έρχεται ένας κόμπος στον λαιμό.

Florence And The Machine

Και στα πλαίσια της προώθησης του "High As Hope" θα περάσει και από τη χώρα μας για να κλείσει αυτόν τον κύκλο συναυλιών εδώ και δύο χρόνια τώρα. Τελικά τί είναι οι Florence + The Machine; Απλά είναι η Florence Welch με το συγκρότημα της. Μια μίξη από indie, folk, gospel, blues και μουσική που διαπερνά στεγανά και δογματισμούς με επιρροές από Kate Bush, Siouxsie Sioux, PJ Harvey, Tori Amos και Björk. Η Florence ακούγεται ακόμα πιο υπέροχη ζωντανά. Εκεί ανθίζει, χορεύει ασταμάτητα, σε παρασύρει, σε συγκινεί και σε μαγεύει. Σαν μια σύγχρονη χίπισσα, ένα ξωτικό που βγαίνει με την πρώτη μυρωδιά της άνοιξης και τραγουδά για τη ζωή αλλά και τον θάνατο. Και αν αφεθείς στη μουσική της και κλείσεις τα μάτια, σε ταξιδεύει ούτως ή άλλως σε αυτό το παραμύθι. Είναι ίσως και η μαγεία του χώρου που δένει υπέροχα με την παρουσία της και μόνο με τη σκέψη του να τραγουδά εκεί ίσως είναι αρκετό για να παρασύρει τον κόσμο να αγκαλιάσει με τόσο πάθος αυτό το event. Υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι οι συναυλίες της έγιναν τόσο γρήγορα sold out επειδή θα μαζευτούν οι διάφοροι «μαϊντανοί» και "influencers" απλά για να ανεβάσουν φωτογραφία στο instagram και να μαζέψουν likes. Αναπόφευκτο σημείο των καιρών. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη συναυλία ή τον καλλιτέχνη.

Florence And The Machine

Και αν όλα τα παραπάνω δεν σας έπεισαν για το τί εστί Florence + The Machine τότε κλείστε τα μάτια και πατήστε το play (καλύτερα με την αντίστροφη σειρά) στην παρακάτω λίστα.

Spotify Playlist

  • SHARE
  • TWEET