The Killers: Glamorous Indie Rock & Roll

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 20/05/2009 @ 04:52
Ποια μπάντα μπορεί να συνδυάσει τη rock / dance αισθητική των New Order, τη mainstream αμεσότητα των U2, την ανέμελη pop των Duran Duran, τις μελωδίες του Morrissey και όλα αυτά υπό ένα πρίσμα φρεσκάδας στη δεκαετία που διανύουμε; Η απάντηση έρχεται από τη «Μέκκα» του τζόγου, το Las Vegas και τους The Killers.



Οι The Killers σχηματίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας των '00s. Αφορμή να βρεθούνε μαζί οι Brandon Flowers (φωνή, πλήκτρα), Dave Keuning (κιθάρα), Mark Stoermer (μπάσο) και Ronnie Vannucci (drums) στάθηκε μια αγγελία του Flowers σε μια εφημερίδα προς αναζήτηση μελών για συγκρότημα. Το όνομά τους οφείλεται σε μια άλλη μπάντα με το όνομα The Killers, αλλά η συγκεκριμένη ουδέποτε κινήθηκε νομικά για το όνομα, καθώς δεν επρόκειτο για πραγματική μπάντα, αλλά φανταστική, που πρωταγωνιστούσε στο video clip "Crystal" των New Order.

Οι τέσσερις μουσικοί ευθύς αμέσως ξεκίνησαν πρόβες και κάποιες συναυλίες σε διάφορα clubs στο Las Vegas. Αν και Αμερικανοί, ο ήχος τους περισσότερο έφερνε στο μυαλό βρετανικές επιρροές και, ίσως όχι τυχαία, η πρώτη δισκογραφική εταιρία που τους προσέγγισε και τους προσέφερε συμβόλαιο ήταν η ανεξάρτητη βρετανική εταιρία King Lizard Records. Η συμφωνία αυτή τους έφερε και για πρώτη φορά στην καριέρα τους στην Αγγλία για συναυλίες. Τα «λαγωνικά» του βρετανικού μουσικού τύπου συνειδητοποίησαν ότι κάτι καλό τρέχει με αυτό το συγκρότημα και ήδη το hype του είχε αρχίσει να εκτοξεύεται πριν κυκλοφορήσει κιόλας ο πρώτος του δίσκος. Κάπως έτσι ήρθε και η συμφωνία με την Island Records το φθινόπωρο του 2003 για προώθηση κυρίως εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Εν τω μεταξύ, μέσα σε αυτό το κλίμα, οι The Killers ετοίμαζαν πυρετωδώς το πρώτο τους album. To "Hot Fuss" κυκλοφόρησε τελικά τον Ιούνιο του 2004 και, όντας αναμενόμενο πριν καν βγει στα δισκοπωλεία, πήγε στην κορυφή των βρετανικών charts. Στην πατρίδα των The Killers το "Hot Fuss" δεν πήγε τόσο καλά στα charts όσο στην Ευρώπη, όμως σε γενικές γραμμές απέσπασε θετικά σχόλια και τα τραγούδια του αγαπήθηκαν από τα ραδιόφωνα και το MTV. Τα συστατικά της επιτυχίας ήταν τα πολύ καλά singles που περιείχε το "Hot Fuss", με το hit "Somebody Told Me" να έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία και τα "Mr.Brightside", "All The Things That I 've Done" και "Smile Like You Mean It" να ακολουθούνε. Το album θα προταθεί και για έξι βραβεία Grammies, χωρίς να κερδίσει κανένα, αλλά τα πράγματα είχαν πάρει το καλύτερο δυνατό δρόμο για το συγκρότημα.



Το 2005 οι The Killers πέφτουν «με τα μούτρα» στις συναυλίες, με πολλές εμφανίσεις σε φημισμένα festivals ανά την Ευρώπη και συμμετοχή ως support group στην περιοδεία "Vertigo Tour" των U2, κάτι που τους εξασφάλισε ακόμα μεγαλύτερο κοινό και κολακευτικά σχόλια του στυλ «οι νέοι U2». Η «κεκτημένη» ταχύτητα που έχουν αποκτήσει από το πρώτο τους κιόλας album και τις live εμφανίσεις τους δεν τους εφησυχάζει, αλλά αντιθέτως τους στέλνει στο studio για την προετοιμασία του διαδόχου του "Hot Fuss". Όλοι περίμεναν πως οι The Killers θα «έπαιζαν» εκ τους ασφαλούς στο νέο album και θα πατούσαν στα ίδια ηχητικά μονοπάτια της επιτυχίας που χάραξε το "Hot Fuss".

Το "Sam's Town", που κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 2006, τελικά είναι πιο κιθαριστικό και rock από το "Hot Fuss", αλλά με τέτοιον προσεκτικό τρόπο ώστε να μη χαθεί η αμεσότητα και ο ήχος που έκανε γνωστή τη μπάντα και συγχρόνως να μην αφήνει αμφισβητήσεις περί επανάληψης και αναμασήματος της πετυχημένης συνταγής του προκατόχου. Τα "When You Were Young", "Bones" και "Read My Mind" αγαπήθηκαν ιδιαιτέρως από το κοινό, με το τελευταίο κομμάτι να θεωρείται όχι άδικα και το καλύτερο της μέχρι τώρα δισκογραφικής τους καριέρας. Το "Sam's Town" με την πιο rock λογική του κατάφερε και έκανε τους The Killers πιο αγαπητούς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και έπιασε την δεύτερη θέση στα Billboard charts και έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Από τις ηχογραφήσεις των The Killers για τα δύο πρώτα albums τους, όπως ήταν φυσικό, είχαν μείνει κάποια κομμάτια έξω από το τελικό τους tracklist. Έτσι, το Νοέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε η συλλογή "Sawdust". Το "Sawdust" περιείχε, εκτός των διαφόρων b-sides και ακυκλοφόρητων κομματιών, δύο διασκευές και ένα καινούριο τραγούδι. Οι διασκευές ήταν στο "Shadowplay" των Joy Division και το "Romeo And Juliet" των Dire Straits και απέσπασαν θετικές κριτικές. Το ίδιο συνέβη και με το νέο κομμάτι, "Tranquilize", που ήταν μια πολύ καλή συνεργασία των The Killers με τον Lou Reed, δείγμα σεβασμού του συγκροτήματος στo παρελθόν του rock αλλά και του Lou Reed στη δημιουργικότητα και την ποιότητα των The Killers.

Πλέον το συγκρότημα από το Las Vegas είχε γιγαντωθεί. Ήδη θεωρούνταν από τα καλύτερα συγκροτήματα της εποχής μας, έχοντας δύο πολύ καλά albums στο ενεργητικό τους. Είχε έρθει σειρά πλέον για το τρίτο δισκογραφικό βήμα των The Killers. Όσο το συγκρότημα περιόδευε ανά τον κόσμο για το "Sam's Town" δεν έχανε την ευκαιρία να γράφει καινούρια τραγούδια και με αυτόν τον τρόπο το υλικό για το νέο album ήταν ήδη έτοιμο και απλά έμενε η ηχογράφηση του.

Το πρώτο δείγμα της νέας δουλειάς των The Killers ήταν το "Human" και με τη χορευτική διάθεση που το διέκρινε έδειχνε ότι το συγκρότημα για άλλη μια φορά θα προσπαθούσε να μας παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Πράγματι, το "Day & Age", όπως ονομάστηκε, βγήκε στα δισκοπωλεία το Νοέμβριο του 2008 και ήταν μια τολμηρή στροφή εκ μέρους του συγκροτήματος σε πιο χορευτικές, up-tempo δομές, κάτι που ίσως «τσίμπαγε» ακροατές από διαφορετικά κοινά, αλλά ταυτοχρόνως μπορεί να απογοήτευε τους φίλους των The Killers που είχαν αγαπήσει το συγκρότημα από τις δύο πρώτες δουλείες του και κυρίως από το "Sam's Town".

To "Day & Age" είναι πράγματι το album των The Killers που δυσκόλεψε και δίχασε το κοινό και τους κριτικούς περισσότερο από οποιαδήποτε κυκλοφορία τους. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, εν τέλει συνέχισε με τους ίδιους ρυθμούς την επιτυχημένη πορεία του συγκροτήματος. Ήδη μετά το "Human", το δεύτερο single, "Spaceman", ακούγεται κατά κόρον και το καλοκαίρι του 2009 θα βρει τους The Killers παρόντες, και σε αρκετές περιπτώσεις headliners, στα σημαντικότερα festivals της Ευρώπης, όπως το "Werchter", το "Pinkpop" και το "Rock Am Ring".

Φέτος όμως θα είναι και η πρώτη ευκαιρία του ελληνικού κοινού να απολαύσει τους The Killers ζωντανά! Στα πλαίσια του Rockwave Festival οι The Killers θα εμφανιστούν ως headliners της δεύτερης μέρας, στις 29 Ιουνίου, στο Terra Vibe, παρέα με την Duffy, τους Dinosaur Jr., τον Tricky και τους Eden James. Ραντεβού λοιπόν τον Ιούνιο με τον Brandon Flowers και την παρέα του, σε μια βραδιά που θα χορέψουμε με το "Human", θα «ταξιδέψουμε» με το "Read My Mind" και θα τραγουδήσουμε στίχο-στίχο...

«... somebody told me, you had a boyfriend, who looked like a girlfriend, that I had in February of last year...»



Γιάννης Κοτζιάς
  • SHARE
  • TWEET