The Answer Machine? #2

Η ιδανική διάρκεια για μια συναυλία

27/03/2015 @ 12:49
Το δεύτερο άρθρο μας στα πλαίσια του «The Answer Machine?» επιχειρεί να απαντήσει σε ένα από τα πάγια ερωτήματα των συναυλιοφάγων: Ποιά είναι, άραγε, η ιδανική διάρκεια για μια συναυλία; Είστε κι εσείς από αυτούς που γκρινιάζουν όταν μια συναυλία είναι μικρή, για τα δικά σας δεδομένα - και ποιά είναι αυτά τα δεδομένα; Ή, μήπως, πιστεύετε πως η χρονική διάρκειά της δεν σχετίζεται σε κανέναν βαθμό με το ποσό ικανοποίησης που σου προσφέρει; Αυτά και άλλα πολλά σχολιάζουν οι συντάκτες του Rocking.gr, ενδεχομένως με αφορμή τις δύο συναυλίες των πολυσυζητημένων Blues Pills στη χώρα μας.

Ορίστε τι είχαν να μας πουν.

Μάνος Πατεράκης



Χρήστος Καραδημήτρης

Τα επιμέρους είδη καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ιδανική διάρκεια μιας συναυλίας, αλλά στο τέλος οι περισσότεροι κρίνουμε το αν ήταν ικανοποιητική ή όχι υποκειμενικά. Οφείλουμε, πάντως, να λάβουμε υπόψη μας και την κυνική/business πλευρά που θέλει τα πάντα τυποποιημένα και μέσα σε αυτά και το χρόνο που βρίσκεται μια μπάντα επί σκηνής.



Κώστας Σακκαλής

Στην ιδανική συναυλία ο χρόνος χάνεται μαζί με το έδαφος κάτω από τα πόδια σου. Μία συναυλία έχει συνεπάρει μόνο όταν δεν κοιτάξεις ούτε μία φορά το ρολόι σου, όταν τελειώσει και δεν μπορείς να προσδιορίσεις τη διάρκειά της, η οποία τελικά δεν έχει και καμία σημασία.



Ντίνος Παυλίδης

Εξαρτάται. Αν η μπάντα παίζοντας αφήνει τα κόκαλά της επί σκηνής, τότε προσωπικά, μένω ευχαριστημένος και με ένα μισάωρο set, διάρκεια καθόλου σπάνια στις υπόγειες hardcore / punk συναυλίες. Στα «μεγαλύτερα» ονόματα, νομίζω η μιάμιση ώρα max είναι ό,τι πρέπει. Μετά, και εγώ βαριέμαι και η μπάντα κουράζεται.



Κώστας Πολύζος

Το να ευχαριστηθείς μια συναυλία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ο χρονικός σίγουρα είναι ένας από αυτούς. Το μόνο σίγουρο είναι: α) αν η μπάντα «τα σπάει» δεν θες να κατέβει από τη σκηνή και β) όσο καλύτερα πέρασες τόσο λιγότερο γκρινιάζεις σε μια υποτιθέμενη λειψή από άποψη χρόνου εμφάνιση.



Μανώλης Κληρονόμος

Ε, 30 με 40 λεπτά μια χαρά είναι. Μόνο grind ρε μονιά!





Θοδωρής Μηνιάτης

Η διάρκεια της κάθε συναυλίας έχει να κάνει με το πόσο διάσημο είναι ένα συγκρότημα. Όσο πιο πολύ είναι, τόσο περισσότερη ώρα θέλεις να το βλέπεις επί σκηνής, ειδικά αν είναι η πρώτη σου συνάντηση με αυτό. Αν το συγκρότημα είναι πιο άσημο η διάρκεια «παίζει» ανάλογα με τα μουσικά γούστα σου.



Πάνος Παπάζογλου

Η τέχνη της μουσικής αποτελεί μια βιωματική εμπειρία. Αυτό συνάδει με τη σχέση ακροατή-μουσικού, αλλά και με την πρόσληψη των ηχητικών νοημάτων. Όταν επιτυγχάνεται η βιωματική εμπειρία, η διάρκεια ενδέχεται να περιθωριοποιηθεί, καθώς η μουσική καθαυτή εμπεριέχει εν δυνάμει την έννοια του χρόνου.



Θοδωρής Ξουρίδας

Η ιδανική διάρκεια συναυλίας είναι 70 λεπτά ή 3 ώρες.



Γιάννης Λυμπέρης

Η διάρκεια -μικρή ή μεγάλη- οδηγεί σε γκρίνια και θαυμασμό, τα οποία κρατούν το πολύ μία ημέρα. Στην υπόλοιπη ζωή σου, θυμάσαι στιγμές, τραγούδια, με ποιόν είχες πάει, πότε σου σηκώθηκε (η τρίχα), πότε έκλαψες (και δεν σε είδε κανείς). Αν η μπάντα παίζει μαραθώνιο και γουστάρει, ενώ εσύ έχεις «παραδώσει», όλα καλά. Βέβαια, μπορεί να σε λένε Ramones και να ξεπετάς 30 classics σε 70 λεπτά...
 




Μάνος Πατεράκης

Δύο είναι οι παράμετροι στην εξίσωση: η δισκογραφία του συγκροτήματος και η μονολιθικότητα της μουσικής του. Όσο μικρότερη είναι η πρώτη και όσο μεγαλύτερο είναι το δεύτερο, τόσο τείνουμε προς τη μία ώρα και δέκα λεπτά. Όσο ξεφεύγουμε, το διωράκι μοιάζει ιδανικό - αλλά πρέπει να σείεται το σανίδι ε.



Αντώνης Κονδύλης

Όταν φεύγεις από μια συναυλία και σε απασχολεί ο χρόνος και ο χώρος ή το κοινό, μάλλον δεν έμεινες ικανοποιημένος από αυτό που παρακολούθησες. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις σε αυτή τη ζωή, η ένταση και ιδιαιτερότητα των στιγμών δεν συνδέεται με τη διάρκεια.



Κατερίνα Μυτιληναίου

Υπάρχουν τα ορχηστρικά κομμάτια, οι ξενόγλωσσες μπάντες και το ελληνόφωνο τραγούδι. Αν αυτά τα τοποθετήσετε σε έναν οριζόντιο άξονα με την προηγούμενη σειρά, τότε κινούμενοι από αριστερά προς τα δεξιά θα έχετε μια φόρμουλα για την αύξουσα διάρκεια μιας συναυλίας.



Αντώνης Μουστάκας

H ιδανική διάρκεια για το σεξ είναι...




 
Ιάσονας Τσιμπλάκος

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Έχει να κάνει με διάφορα πράγματα, όπως παράλογες απαιτήσεις, δισκογραφία, προσωπικό ενδιαφέρον για τη μπάντα, «μύθο» πίσω από τη μπάντα, το είδος της μουσικής που παίζει και άλλα άπειρα. Προσωπικά, εάν γνωρίζω πως υπάρχει εκτενής δισκογραφία (πες 6 δίσκους) ένα μιαμισάωρο θα ήταν απολύτως λογικό, κάτω από αυτό είναι κατακριτέο.



Γιάννης Βόλκας

Εξαρτάται από το τι έχει να προσφέρει το κάθε συγκρότημα τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά (δισκογραφικά). Θεωρώ ότι κάνενα συγκρότημα δεν θα έπρεπε να βρίσκεται πάνω στην σκηνή λιγότερο από μιάμιση ή δύο ώρες. Γιατί τα περισσότερο συγκροτήματα δεν καθιερώνουν ένα μικρό διάλλειμα ώστε να φτάσουν ή να ξεπεράσουν το όριο αυτό;



Θεοδόσης Γενιτσαρίδης

Όλα είναι στιγμές. Από μια συναυλία κρατάς αυτό που θα σου μείνει χαραγμένο για πάντα στην μνήμη. Αυτό θα θυμάσαι άλλωστε αργότερα. Ο χρόνος και η μεγάλη διάρκεια δεν αξίζουν, όσο μια αξέχαστη στιγμή. Ζεις την ιδέα, θυμάσαι την λεπτομέρεια και καλύτερα να μετράς ένα live σε στιγμές παρά σε λεπτά.



Γιώργος Ζαρκαδούλας

Σημαντικοί παράγοντες είναι η απόδοση και η ενέργεια που θα βγάλει στην σκηνή το εκάστοτε συγκρότημα/καλλιτέχνης. Δεν υφίσταται επομένως ιδανική διάρκεια, καθώς μπορεί να περάσω καλά είτε στα 70-80 λεπτά, είτε και στο δίωρο.
  • SHARE
  • TWEET