Σύντομο αφιέρωμα στους Asia

Από τον Κωστή Αγραφιώτη, 30/03/2006 @ 06:53
Όπως είχαμε γράψει και πριν λίγο καιρό, η αυθεντική σύνθεση των Asia πρόκειται να επαναδραστηριοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την κυκλοφορία του ντεμπούτο της. Πως φτάσαμε όμως μέχρι αυτή την επανένωση; Το Rocking.gr σας παρουσιάζει ένα σύντομο αφιέρωμα στην ιστορία των Asia, καθώς και τα τελευταία νέα από το στρατόπεδο ενός εκ των σπουδαιότερων αντιπροσώπων του μελωδικού rock.

Η αυθεντική σύνθεση των Asia, για την οποία ο λόγος, έχει λοιπόν ως εξής: Geoff Downes (πλήκτρα), Steve Howe (κιθάρα), Carl Palmer (drums) και John Wetton (φωνή και μπάσο). Και οι τέσσερις τους, πριν σχηματίσουν τους Asia, ήταν ήδη γνωστοί και διακεκριμένοι μουσικοί, έχοντας παίξει σε group όπως τα εξής: King Crimson, Yes, Emerson Lake & Palmer, Roxy Music κ.α. Την εποχή που σχηματίστηκαν οι Asia, εύλογα τους δόθηκε το προσωνύμιο του Super Group. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει, μιας και το πρώτο ομώνυμο LP του συγκροτήματος, βοηθούμενο από την απίστευτη επιτυχία του "Heat Of The Moment", πούλησε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα. Το "Asia" ακολουθήθηκε από το "Alpha", έναν δίσκο επιτυχημένο μεν, αλλά όχι τόσο όσο περίμεναν οι ιθύνοντες της Geffen (της δισκογραφικής των Asia). Οι πρώτες γκρίνιες άρχισαν, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του Steve Howe πριν την ηχογράφηση του τρίτου δίσκου "Astra", ο οποίος κυκλοφόρησε το 1985 με τον Mandy Meyer (τότε ήταν γνωστός από τους Krokus, ενώ αργότερα διετέλεσε μέλος και των Gotthard) στις κιθάρες. Το "Astra" πούλησε ακόμα λιγότερο από το "Alpha" και σύντομα η μπάντα οδηγήθηκε στη διάλυση της.


Το 1990 οι Asia επανενώθηκαν για πρώτη φορά, χωρίς όμως τον Howe, τη θέση του οποίου πήρε ο Pat Thrall (Hughes/Thrall, Pat Travers Band). Αποτέλεσμα του σύντομου αυτού reunion ήταν ο δίσκος "Now & Then", ο οποίος περιείχε τόσο νέα, όσο και παλαιότερα τραγούδια της μπάντας. Μετά από σχετικά εκτεταμένη περιοδεία, οι Asia φάνηκε πως έφτασαν για δεύτερη φορά στο τέλος τους. Όμως ο Downes αποφάσισε να συνεχίσει, φτιάχνοντας ουσιαστικά μία νέα μπάντα με τη βοήθεια του John Payne (φωνή, μπάσο) καθώς και των Al Pitrelli (μετέπειτα μέλος των Savatage και των Megadeth) και Michael Sturgis (drums). Ο πρώτος δίσκος με τη νέα σύνθεση ονομάστηκε "Aqua" και περιείχε guest συμμετοχές τόσο από τον Howe, όσο και από τον Palmer (Ο Howe μάλιστα ακολούθησε και την περιοδεία ως special guest). Το "Who Will Stop The Rain" από τον εν λόγω δίσκο είναι ένα από τα κλασσικότερα κομμάτια του γκρουπ.

Το 1994 κυκλοφόρησε άλλος ένας νέος δίσκος, αυτή τη φορά υπό την ονομασία "Aria". Ο Payne θεωρεί μέχρι και σήμερα το "Aria" ως τον πιο υποτιμημένο δίσκο του συγκροτήματος. Προς τα τελειώματα της περιοδείας, ο Pitrelli έδωσε τη θέση του στο πρώην μέλος των Simply Red (!), Aziz Ibrihim. Για την ηχογράφηση του διαδόχου του "Aria", εκτός από τον Ibrihim, επιστρατεύτηκαν ο κιθαρίστας Elliot Randall των Steely Dan και ο percussionίστας Luis Jardim των Mike + The Mechanics! Το '96 λοιπόν κυκλοφόρησε το εκπληκτικό "Arena" το οποίο φέρει μία εμφανή ανανέωση στον ήχο των Asia, καθώς σε αυτόν έχουν προστεθεί κάποια latin / reggae και progressive στοιχεία. Σκεφτείτε κάτι ανάμεσα σε Asia και Santana! Στα τέλη του '96 κυκλοφορούν τα "Archiva 1 & 2" με ανέκδοτες ηχογραφήσεις από το 1988 έως και τα sessions του "Arena".

Το 1997 κυκλοφόρησαν τέσσερις live δίσκοι από το αρχείο των Asia, οι: "Live In Nottingham-1990", "Live In Osaka-1992", "Live In Philadelphia-1992" και "Live In Koeln-1994", καθώς και η συλλογή "Anthology: The Best Of Asia" στην οποία υπήρχαν νέες εκτελέσεις, με τον John Payne στα φωνητικά, σε παλιές επιτυχίες, καθώς και δύο νέα κομμάτια, τα "The Hunter" και "Different Worlds". Το Σεπτέβρη του 1997 οι Asia έδωσαν την πρώτη τους συναυλία μετά από διάστημα τριών ετών, στα πλαίσια του German Progressive Rock Festival. Η συναυλία ήταν ακουστική και μέρος της βρίσκεται στο πακέτο "Different Worlds-Live" που κυκλοφόρησε το 2003 και είναι σχετικά σπάνιο.

Το ξεκίνημα του '98 βρήκε τους Asia να ετοιμάζουν έναν ακόμα νέο δίσκο, αυτή τη φορά με τη βοήθεια του κιθαρίστα Ian Crichton των Saga. Κάπου στα τέλη του '98 κυκλοφόρησαν φήμες που ήθελαν την original σύνθεση των Asia να επιστρέφει. Παρά τις πολύμηνες συζητήσεις, και παρά το γεγονός πως τα 4 αυθεντικά μέλη έφτασαν μέχρι το σημείο να κάνουν ακόμα και πρόβες, το πολυσυζητημένο reunion δεν καρποφόρησε. Μετά από αυτά ο Downes με τον Payne γύρισαν στο στούντιο με σκοπό να ολοκληρώσουν τα ήδη υπάρχοντα από την προηγούμενη χρονιά demos.

Μετά από αρκετή καθυστέρηση, ο δίσκος με τίτλο "Aura" βγήκε στα δισκάδικα στις αρχές του 2001, και περιείχε συμμετοχές των: Steve Howe, Elliott Randall, Pat Thrall, Ian Crichton, Guthrie Govan, Tony Levin, Vinnie Colaiuta, Simon Phillips, Chris Slade και Michael Sturgis!!! Ο δίσκος περιείχε κάποιες εξαιρετικές στιγμές, όμως γενικά δε συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες προσπάθειες του group. Αυτό πάντως δεν εμπόδισε τους Asia να βγουν σε παγκόσμια περιοδεία. Η σύνθεση της τουρνέ ήταν: John Payne, Geoff Downes, Chris Slade (drums - πρώην μέλος των AC/DC) και ένας σχετικώς άγνωστος, πλην απίστευτος, κιθαρίστας, ο Guthrie Govan.


Το 2002 βρήκε τους Asia και πάλι στο δρόμο. Μέρος της περιοδείας αποτυπώθηκε σε έναν ακόμα live δίσκο, το "America: Live In The USA" που κυκλοφόρησε το 2003. Το 2003 επίσης είχαμε άλλη μία περιοδεία, αυτή τη φορά ακουστική όμως. Ο τίτλος της; "AAA". Ή αλλιώς "Asia Across America".

Το Σεπτέμβριο του 2003 οι Asia αποφάσισαν να ηχογραφήσουν το νέο δίσκο τους στο Los Angeles, εν αντιθέσει με τους τελευταίους δίσκους τους που ήταν ηχογραφημένοι όλοι στο στούντιο των Payne και Downes στην Ουαλία. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 2004 και είχε τίτλο "Silent Nation". Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε τίτλος για δίσκο των Asia, του οποίου το πρώτο και το τελευταίο γράμμα δεν ήταν "A"! Για θυμηθείτε: "Asia", "Alpha", "Astra", "Aria" κτλ... Επίσης ήταν η πρώτη φορά που το συγκρότημα δεν είχε για εξώφυλλο κάποια ζωγραφιά. Κατά τα άλλα, το "Silent Nation" ήταν με διαφορά ο καλύτερος δίσκος των Asia με τον John Payne στα φωνητικά. Πολλοί έφτασαν στο σημείο μάλιστα να κάνουν συγκρίσεις ανάμεσα στο "Silent Nation" και το ντεμπούτο των Asia! Μέσα στο 2004 είχαμε και την κυκλοφορία του δίσκου "Icon", ενός project του Downes και του John Wetton! Ο δίσκος περιείχε στιγμές που θύμιζαν έντονα τους πρώτους δίσκους των Asia (άλλωστε το συνθετικό δίδυμο εκείνων των δίσκων ήταν αυτό των Downes/Wetton) όμως στο σύνολο του παραήταν μελοδραματικός.


Μετά από αρκετές συναυλίες παγκοσμίως, ο Chris Slade αποχώρησε, δίνοντας τη θέση του στον Jay Schellen (Hurricane, Badfinger). Με τον Schellen στα drums οι Asia περιόδευσαν το Νοέμβριο του 2005 στο Ηνωμένο Βασίλειο ως support των Uriah Heep (κριτική από την κοινή εμφάνιση των δύο group στο Sheffield μπορείτε να βρείτε εδώ), και στη Σκανδιναβία, μαζί με τους Heep και τον Dio. Μετά το τέλος της περιοδείας, οι Asia επέστρεψαν στο στούντιο για να ολοκληρώσουν τις ηχογραφήσεις ενός ακόμη νέου δίσκου. Ο τίτλος που είχε δοθεί στον δίσκο ήταν "Architect Of Time". Και ενώ λοιπόν όλα κυλούσαν ομαλά, έσκασε η βόμβα: Ο Downes με τον Payne λύνουν τη συνεργασία τους, το "Architect Of Time" μπαίνει στο ράφι και σύμφωνα με τα προσωπικά site των Steve Howe και John Wetton, η πρώτη σύνθεση των Asia (Downes, Wetton, Howe, Palmer) θα γιορτάσει τη συμπλήρωση των 25 ετών από τον πρώτο δίσκο της με ένα νέο δίσκο και περιοδεία ανά τον κόσμο.

Ας δούμε πως έχουν όμως αυτή τη στιγμή τα πράγματα: Την περίοδο αυτή ο Downes με τον Wetton δίνουν συναυλίες για την προώθηση του "Icon". Από την άλλη οι John Payne, Guthrie Govan και Jay Schellen ανακοίνωσαν το σχηματισμό ενός νέου συγκροτήματος με το όνομα One, το ντεμπούτο του οποίου αναμένεται τους επόμενους μήνες. Όσο για τις συναυλίες που είχαν κλείσει οι Asia σε ευρωπαϊκά καλοκαιρινά φεστιβάλ, είναι πολύ πιθανό αυτές να πραγματοποιηθούν όχι με την original σύνθεση, αλλά με τους Payne, Govan, Schellen και την προσθήκη guest keyboardίστα. Μπερδευτήκατε ε; Το θέμα έχει ως εξής: Η original σύνθεση είναι αδύνατο να περιοδεύσει το καλοκαίρι, λόγω των υποχρεώσεων των μελών της. Από την άλλη, ο Payne, ο οποίος κατέχει μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων του ονόματος "Asia", δήλωσε πως από τη στιγμή που έχει συμφωνήσει για τις καλοκαιρινές συναυλίες, θα ήταν αντιεπαγγελματικό από μέρους του να τις ακυρώσει. Και έτσι είναι πολύ πιθανό το καλοκαίρι να κάνει την εμφάνιση της για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων μία σύνθεση των Asia χωρίς κανένα original μέλος!


Η κατάσταση είναι όντως λίγο περίπλοκη και θα παραμείνει έτσι μέχρι να υπάρξουν οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως το επίσημο site των Asia δεν αναφέρει τίποτα για το reunion, παρά μόνο για τη διακοπή της μακρόχρονης συνεργασίας των Downes και Payne. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και μία δήλωση από τον Carl Palmer, ο οποίος ανέφερε πως δε θεωρεί σωστό να ηχογραφήσουν νέο δίσκο με την αρχική σύνθεση πριν βγουν πρώτα σε περιοδεία όπου θα παίξουν κομμάτια από τους δύο πρώτους δίσκους των Asia καθώς και επιλογές από την καριέρα του κάθε ενός μέλους ξεχωριστά.

Τι θα γίνει τελικά; Ο χρόνος θα δείξει. Το πιθανότερο πάντως είναι η αυθεντική σύνθεση των Asia να ξεκινήσει την περιοδεία της στο τέλος του 2006. Ίδωμεν...

  • SHARE
  • TWEET