Smoke And Wine: 40 σημαντικοί alt-country καλλιτέχνες (Μέρος Β')

Από τους Μάνο Πατεράκη, Παντελή Μαραγκό, Γιάννη Χυτήρογλου, Γιάννη Κοτζιά, 22/03/2012 @ 12:54
Σε κάποια φάση της μουσικής ιστορίας το alternative rock συνάντησε την country... Το αποτέλεσμα αυτού του παντρέματος υπήρξε η επονομαζόμενη alt-country, ένα περιγραφικό είδος που περικλείει στους κόλπους του πολλές διαφορετικές μεταξύ τους εκδοχές: από τα πιο σκοτεινά, φθινοπωρινά μονοπάτια της gothic country μέχρι τα πιο mainstream και αισιόδοξα παρακλάδια.

Όπως ακριβώς η μουσική, έτσι και η θεματολογία των στίχων παρουσιάζει ευρύ φάσμα που καλύπτει πνευματικές αναζητήσεις, πονεμένες ενδοσκοπήσεις και κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς. Η αρχή υπήρξε διχαλωτή... Αφενός, κατά τα 80s αρκετές punk rock μπάντες αποφασίζουν να αποδώσουν φόρο τιμής στην country μουσική, δημιουργώντας το επονομαζόμενο cowpunk, με πρωτοστάτες συγκροτήματα όπως οι The Mekons και οι The Beat Farmers. Αφετέρου, επιτυχημένοι καλλιτέχνες όπως η Emmylou Harris, ο Steve Earle ή ο Bruce Springsteen δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απενοχοποιημένα στοιχεία και από τα δύο είδη, με αποτέλεσμα το ιδιόρρυθμο αυτό μείγμα να ...πάψει να ακούγεται ιδιόρρυθμο. Συν τοις άλλοις, στην πάροδο του χρόνου αρκετοί γνωστοί μουσικοί φλέρταραν με το είδος, όπως ο Robert Plant στη συνεργασία του με την Alison Krauss ή ο Jack White στη συνεργασία του με τη Loretta Lynn.

Στο εν λόγω αφιέρωμα θα βουτήξουμε εκεί όπου δεν μπορεί η ηλεκτρική κιθάρα δίχως το ντόμπρο. Θα ταξιδέψουμε εκεί όπου δε φτάνουν τα ντραμς δίχως το μπάντζο. Θα αγγίξουμε αυτά όπου δε δύναται να αγγίξει η ακουστική κιθάρα δίχως τη φυσαρμόνικα...



Διαβάστε εδώ το Α' μέρος του αφιερώματος μας με τους πρώτους 20 καλλιτέχνες.

21. Isobell Campbell & Mark Lanegan



Thus They Begun: H γλυκεία φωνή της τραγουδίστριας των Belle & Sebastian, Isobel Campbell, συναντά τη «βαριά» ερμηνεία του Mark Lanegan, σε ένα project που από το 2006 μετράει τρία άλμπουμ που φέρουν κατά κύριο λόγο τη συνθετική υπογραφή της Campbell, με τον Lanegan απλώς να συνεισφέρει τη φωνή του και τη σκοτεινή «αύρα» του.

Thus They Deliver: Αν και στα χαρτιά φαντάζει αταίριαστο το ντουέτο, εν τούτοις μια ακρόαση αρκεί για να φύγουν οι όποιες αμφιβολίες. Δύο πολύ ξεχωριστές φωνές πατάνε σε Alternative Folk / Country συνθέσεις, βγαλμένες από άλλη εποχή, ενώ δε διστάζουν να διασκευάσουν κλασσικά ονόματα της Country σκηνής όπως ο Hank Williams και ο Townes Van Zandt.

Album Of Choice: “Ballad Of The Broken Seas” [2006]





22. Meat Puppets



Thus They Begun: Τα δυο αδέλφια Kirkwood από την Arizona, έφτιαξαν τους Meat Puppets στις αρχές του ΄80 και διέδωσαν το είδος που ανακάτευε Hardcore Punk αισθητική με Country φόρμες και ονομάστηκε Cow Punk.

Thus They Deliver: Από τις βασικές επιρροές των Nirvana με τρία δικά τους κομμάτια να περιλαμβάνονται στο Unplugged album των τελευταίων, ανακάτεψαν με επιτυχία το Punk ήθος μαζί με την επιστροφή στις ρίζες της Americana. Οι ύστεροι καρωπουκαμισάδες τους οφείλουν πολλά.

Album Of Choice: “Meat Puppets II” [1984]





23. Jason Molina



Thus He Begun: Χρησιμοποιώντας αρχικά το 1996 το όνομα Songs: Ohia, έπειτα το ονοματεπώνυμό του και τέλος το όνομα του τελευταίου δίσκου των Songs: Ohia, Magnolia Electric Co., ο Jason Molina από το Lorain του Ohio αποτελεί ένα από τα ονόματα που δε δύνανται να λείπουν από ένα αφιέρωμα που μιλάει για Country υπό Alternative Rock πρίσμα, έστω και αν η οδός που ακολούθησε είναι εντελώς διαφορετική από την πεπατημένη.

Thus He Delivers: Πόσοι είναι άραγε οι μουσικοί που ακόμα και αν δεν πονάς μπορούν να σε κάνουν κομμάτια με τη μουσική τους; Πόσοι μπορούν να γράφουν τραγούδια τόσο όμορφα ώστε να σφίγγεται η καρδιά σου μόνο που τα ακούς; Ο Molina τα πετυχαίνει όλα αυτά αβίαστα με το ιδιαίτερο μείγμα της αιθέριας φωνής του, των μινόρε ακόρντων και των Country ευαισθησιών του.

Album Of Choice: “Magnolia Electric Co.” [2003]





24. Murder By Death



Thus They Begun: Δημιουργήθηκαν το 2000 υπό το όνομα Little Joe Gould για να αποκτήσουν την τωρινή τους υπόσταση ένα χρόνο μετά. Πέντε οι δίσκοι τους μέχρι και σήμερα, η πλειοψηφία των οποίων concept. Μαζί και κάποιες τρανταχτές και φαινομενικά …παράταιρες συμμετοχές από Gerard Way (My Chemical Romance) και Geoff Rickly (Thursday).

Thus They Deliver: Με την πορεία τους από το εκπληκτικό και παραγνωρισμένο Art Rock ντεμπούτο τους με τις Post-Rock στιγμές μέχρι τις καθαρά Alt-Country τελευταίες δουλειές τους, κατάφεραν να κερδίσουν ολοένα και περισσότερο κοινό, με τη μουσική τους μάλιστα να αποτελεί και τη μουσική υπόκρουση του trailer του Inglourious Basterds του Tarantino.

Album Of Choice: “Red Of Tooth And Claw” [2008]





25. Jay Munly



Thus He Begun: Μέλος των σημαντικότατων Slim Cessna’s Auto Club, κιθαρίστας, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, άρτιος παίκτης του banjo και βραβευμένος συγγραφέας, ο ταλαντούχος κύριος Munly ακολούθησε solo πορεία για να διοχετεύσει την καλπάζουσα δημιουργικότητά του.

Thus He Delivers: Ελάχιστοι από τους συνδαιτυμόνες του στο τραπέζι όπου γεύεται κανείς τις θύμησες της παραδοσιακής Country μουσικής βουτώντας την σε σκοτεινή Gothic Country και καρυκεύοντάς την με ευφυέστατη ενορχήστρωση κατάφεραν να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα που πέτυχε ο Munly. Η σπαρακτική, παθιασμένη φωνή του έχει το χάρισμα να κυριαρχεί στην κάθε νότα.

Album Of Choice: “Munly & The Lee Lewis Harlots” [2004]





26. Neko Case



Thus She Begun: Singer-Songwriter από τη Virginia, ανέβηκε όλο το δρόμο μέχρι τον Καναδά και το Seattle για να αλλάξει παραστάσεις και να επιστρέψει θριαμβευτικά στον ήχο του Νότου και να καταξιωθεί ως άλλη μία μεγάλη κυρία του είδους.

Thus She Delivers: Μια από τις καλύτερες φωνές εκεί έξω, με εξαιρετικούς στίχους και την απαραίτητη σκοτεινή indie ευαισθησία καταφέρνει να σε παρασύρει με ευκολία στους κυκλοθυμικούς ρυθμούς της. It’s all about the mood.

Album Of Choice: “Middle Cyclone” [2009]





27. O' Death



Thus They Begun: Δημιουργήθηκαν το 2003 στη Νέα Υόρκη και κατάφεραν με μοναδικό όπλο την εργατικότητα και τις πολυάριθμες συναυλίες τους να αποκτήσουν όνομα στην ολοένα και ανερχόμενη Alt-Country σκηνή. Αν και πριν λίγο καιρό βρίσκονταν σε διάλειμμα εξαιτίας προβλημάτων υγείας του drummer τους, επέστρεψαν δριμύτεροι με τον καλύτερο δίσκο τους.

Thus They Deliver: Η καταγωγή τους από τη Νέα Υόρκη δεν είναι και τόσο αναπάντεχη αναλογιζόμενοι την παρουσία τους ανάμεσα στα υπόλοιπα συγκροτήματα του αφιερώματος. Η βούλησή τους να κατηφορίσουν προς το νότο είναι δεδομένη κι εμφανής, όμως πέραν των Bluegrass ζιζανίων, η ομορφιά τους βρίσκεται στην υπόνοια μιας Indie Folk πονηράδας.

Album Of Choice: “Outside” [2011]





28. Josh T. Pearson (Lift To Experience)



Thus He Begun: Μυστήρια περίπτωση και βασανισμένο μυαλό ο Τεξανός. Το 1996 έφτιαξε τους Lift To Experience, οι οποίοι διαλύθηκαν λίγο μετά τη μοναδική τους -μυθική πλέον- κυκλοφορία, παρά τις διθυραμβικές κριτικές. Έπρεπε να περάσουν άλλα 10 (προβληματικά για τον ίδιο) χρόνια για να βγάλει τον πρώτο solo δίσκο του.

Thus He Delivers: Με την μπάντα ήταν «φορτισμένος» με Post-Rock ηλεκτρισμό. Μόνος εμφανίζεται με την ακουστική κιθάρα και τη εκκεντρικότητά του. Ένας cowboy «προφήτης» που μπορεί να παρασύρει σε μια πλημμύρα συναισθημάτων. Το περσινό του άλμπουμ “Last Of The Country Gentlemen” ήταν «βαρύ», αλλά βρέθηκε ψηλά σε πολλές λίστες. Πέρασε και από τα μέρη μας...

Album Of Choice: “The Texas-Jerusalem Crossroads” (with Lift To Experience) [2001]





29. Reckless Kelly



Thus They Begun: Η μπάντα των αδελφών Braun πήρε το όνομά της από το διάσημο Αυστραλό ληστή Ned Kelly. Ξεκίνησαν από το Oregon αλλά μετακόμισαν στο Austin του Texas για πιο σωστές βάσεις.

Thus They Deliver: Τα αδέλφια και η μπάντα τους είναι πρώτα απ’ όλα εξαιρετικοί μουσικοί. Παίζουν Alternative Country με ξεσηκωτικούς Honky Tonk ρυθμούς και πολλά παραδοσιακά όργανα ενώ ταυτόχρονα έχουν ένα live feeling που σε πείθει ότι “the devil went down to Austin”.

Album Of Choice: “Millican” [1998]





30. The Sadies



Thus They Begun: Χρόνια στο κουρμπέτι οι The Sadies από το Toronto πέφτουν κάτω από τη …μηλιά έχοντας στις τάξεις τους απογόνους των μελών της ιστορικής Country μπάντας The Good Brothers. Έχουν συνεργαστεί με Neil Young, Blue Rodeo και John Doe ενώ ουκ ολίγες φορές έχουν συνοδεύσει τη Neko Case στις εμφανίσεις της.

Thus They Deliver: Νοσταλγικό όσο δεν πάει άλλο συναίσθημα και μια Alt-Country που δε τρομάζει να ακούγεται σαν να έρχεται από χίπικες Woodstock-ικές καταστάσεις. Bluegrass και ψυχεδέλεια θάβουν τα τσεκούρια του πολέμου και συνειδητοποιούν ότι τελικά δεν έχουν και τόσα να χωρίσουν. Οι The Sadies αρέσκονται στο να είναι χαλαροί σαν άκουσμα μα βαρείς στον ομόρρου τους.

Album Of Choice: “New Seasons” [2007]





31. Shooter Jennings



Thus He Begun: Γιός των θρυλικών Waylon Jennings και Jessie Colter, πέρασε τα πρώτα του χρόνια στο tour bus των γωνιών του. Ξεκίνησε παίζοντας Southern και Hard Rock για να επιστρέψει αργότερα στις Outlaw Country ρίζες του.

Thus He Delivers: Αγνό, ατόφιο Country Rock στο στυλ του μπαμπά του, με μια πιο Hard Rock αισθητική, η οποία ενώ φαίνεται ικανή να γεμίσει στάδια δε χάνει την αξιοπιστία του εναλλακτικού, κρατώντας παράλληλα το στυλ και το ύφος της σύγχρονης Outlaw Country.

Album Of Choice: “Electric Rodeo” [2006]





32. The Tallest Man On Earth



Thus He Begun: Google-άροντας κανείς για να βρει τύπους σαν τον Muresan ή τον ω-Σουλτάν ενδεχομένως να «χτυπήσει» στο ιδιόρρυθμο stage name του Σουηδού Kristian Matsson, ο οποίος θα ήθελε να είχε γεννηθεί κάμποσα χρόνια παλιότερα στις Η.Π.Α. και να είχε μεγαλώσει υπό τους ήχους του Bob Dylan και του Woody Guthrie. Ακόμα κι έτσι όμως, τα καταφέρνει περίφημα.

Thus He Delivers: Έχοντας μόλις δύο δίσκους και άλλα τόσα EP μέχρι σήμερα, ο Matsson έχει καταφέρει να κερδίσει τους κριτικούς με το ταλέντο του στη σύνθεση κομματιών και το κοινό με τη φοβερή σκηνική του παρουσία. Folk, Bluegrass, πολλές δόσεις Dylan -όλα δοσμένα με σεβασμό και ποιότητα- και ο ντόρος γύρω από το όνομα του ψηλότερου ανθρώπου στη Γη καθίσταται δικαιολογημένος...

Album Of Choice: “The Wild Hunt” [2010]





33. Those Poor Bastards



Thus They Begun: Πιθανότατα η καλύτερη Gothic Country μπάντα αυτή τη στιγμή. Πολυγραφότατοι με πλούσια δισκογραφία για τα λίγα χρόνια ύπαρξής τους. Ξεχωρίζει η φυσιογνωμία (και το γυαλιστερό μάτι) του Lonesome Wyatt, ο οποίος δραστηριοποιείται και μόνος του.

Thus They Deliver: Ο «ωμός» τους ήχος μοιάζει να έρχεται από το κραχ του 29 (τι επίκαιρο!). Διηγούνται «καταραμένες» δολοφονικές μπαλάντες, τις οποίες διαστρεβλώνουν με ωραίο τρόπο, χάρη στο μαύρο χιούμορ που κατά κόρον χρησιμοποιούν.

Album Of Choice: “Songs Of Desperation” [2005]





34. Uncle Tupelo



Thus They Begun: Από τους πρωτοστάτες του ήχου, ήταν ενεργοί μεταξύ 1987 και 1994. Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυρών προσωπικοτήτων του group, του Jay Farrar και του Jeff Tweedy, οδήγησαν στην πρόωρη διάλυση πάνω που είχαν αρχίσει να περνούν στο ευρύτερο κοινό. Ο πρώτος σχημάτισε τους Son Volt και ο δεύτερος τους Wilco.

Thus They Deliver: Το ντεμπούτο τους ταρακούνησε την underground σκηνή με το πρωτότυπο πάντρεμα Punk ξεσπασμάτων πάνω σε κλασσικές Country δομές. Μπορεί να είχαν μόλις τέσσερις κυκλοφορίες (μόνο η τελευταία σε μεγάλη εταιρεία), αλλά η επιρροή τους θεωρείται καταλυτική. Άλλωστε, η μετέπειτα πορεία των μελών τους αποδεικνύει ότι μόνο τυχαίοι δεν ήταν.

Album Of Choice: “Anodyne” [2004]





35. Gillian Welch



Thus She Begun: Αχώριστο δίδυμο με τον κιθαρίστα David Rawlings. Ξεκίνησε το 1996, αλλά η πανέμορφη χροιά της φωνής της έγινε ευρύτερα γνωστή από τη συμμετοχή της στο soundtrack του “O Brother Where Art Thou?” (2000) που επιμελήθηκε μαζί με τον T-Bone Burnett. Έχει κυκλοφορήσει πέντε δίσκους με ευρύτατη κριτική αποδοχή.

Thus She Delivers: Εξαιρετική συνθέτις και ερμηνεύτρια που δίσκο με το δίσκο γίνεται όλο και καλύτερη. Περιβάλλεται από ακουστικές ενορχηστρώσεις, αλλά καταφέρνει να ακούγεται «ηλεκτρική». Μαζί με την Alison Krauss είναι οι δυο σημαντικότερες 40ρες της σημερινής country, με αυτήν να είναι περισσότερο «εναλλακτική».

Album Of Choice: “Time (The Revelator)” [2001]





36. Willard Grant Conspiracy



Thus They Begun: Φτιάχτηκαν στη Βοστόνη το 1995 από τον Robert Fisher και τον Paul Austin. Λειτουργούν σαν κολεκτίβα με μοναδικό σταθερό μέλος τον Fisher, τον οποίο κατά καιρούς έχουν πλαισιώσει παραπάνω από 30 μουσικοί.

Thus They Deliver: Βασισμένοι στις λιτές ακουστικές ενορχηστρώσεις και στις laid-back ερμηνείες των σκοτεινών ιστοριών του Fisher, έχουν κυκλοφορήσει εννέα studio άλμπουμ και έχουν γυρίσει όλον τον κόσμο περιοδεύοντας. Πέρασαν κι από τα μέρη μας...

Album Of Choice: “Regard The End” [2003]





37. Hank Williams III



Thus He Begun: Εγγονός του Hank Williams, κορυφαίου μουσικού της αυθεντικής Country και γιός ενός άλλου μεγάλου, του Hank Williams Jr., ο Hank ο 3ος είναι από το Trashville (και ουχί Nashville) του Tennesse και ξεκίνησε παίζοντας drums σε Punk μπάντες μέχρι να μεγαλώσει και να σοβαρευτεί.

Thus He Delivers: Κολλητός του Anselmo, του Kerry King και άλλων καλών παιδιών, φιλτράρει τις επιρροές του από Hardcore Punk μέχρι Metal και προσθέτει μια γερή δόση τοπικής βλαχιάς καταφέρνοντας να δώσει άλλο νόημα στον όρο Outlaw Country. Proud to be Dixie πάνω από όλα.

Album Of Choice: “Lovesick, Broke And Driftin’” [2002]





38. Lucinda Williams



Thus She Begun: Άργησε αρκετά μέχρι να τραβήξει την προσοχή κριτικών (αρχικά) και κοινού (αρκετά αργότερα), αλλά από τότε που τα κατάφερε παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μπορεί να κοντεύει τα 60 και να έχουν περάσει 35 χρόνια από τον πρώτο της δίσκο, όμως με το πέρασμα του χρόνου αποδεικνύει ότι αποτελεί έναν εθνικό θησαυρό για τις Η.Π.Α. (σημαντικότερη τραγουδοποιός για το 2002, σύμφωνα με το ΤΙΜΕ).

Thus She Delivers: Η τελειομανία και η αφοσίωσή της στη διατήρηση του ελέγχου της καλλιτεχνικής της παραγωγής συχνά συγχέεται με μια υποτιθέμενη χαμηλή παραγωγικότητα (11 studio άλμπουμ σε 35 καριέρας). Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα περισσότερα από αυτά είναι άψογα και απολύτως κλασσικά στο είδος τους. Τα τρία Grammy κι οι δεκατέσσερις υποψηφιότητες απλά επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Για αυτό και τεράστιοι καλλιτέχνες όπως ο Elvis Costello, η Emmylou Harris κ.α. δε χάνουν ευκαιρία να συνεργαστούν μαζί της.

Album Of Choice: “Car Wheels On A Gravel Road” [1998]





39. Wilco



Thus They Begun: Σχηματίστηκαν το 1994 από τον σπουδαίο Jeff Tweedy και τα υπόλοιπα εναπομείναντα μέλη των Uncle Tupelo, μετά την αποχώρηση του Jay Farrar. Έκτοτε, έχουν αλλάξει πολλές συνθέσεις με μοναδικό σταθερό μέλος (πλην του Tweedy) τον μπασίστα John Stirratt.

Thus They Deliver: Από τα πιο πετυχημένα ονόματα του χώρου, με σειρά εξαιρετικών δίσκων και τρομερά live. Μπορεί να έχουν τις ρίζες τους στην Alt-Country, αλλά λίγες μπάντες υπήρξαν τόσο θαρραλέες στην εξερεύνηση νέων μουσικών μονοπατιών κατά τα τελευταία 15 χρόνια.

Album Of Choice: “Yankee Hotel Foxtrot” [2002]





40. Woven Hand



Thus They Begun: Ιδρύθηκαν το 2001 σαν το solo project του David Eugene Edwards μετά τη διάλυση των 16 Horsepower για να αποκτήσουν σιγά-σιγά χαρακτήρα πραγματικού συγκροτήματος. Σε πείσμα του δόγματος περί μπαντών που δημιουργούνται σε «αποκαΐδια», οι Woven Hand όχι μόνο έφτασαν τη δημοτικότητα της μαμάς-μπάντας μα και την ποιότητά της.

Thus They Deliver: O Edwards άνοιξε αυτό το αφιέρωμα, σε αυτόν θα επωμιστεί η ευθύνη να το κλείσει. Όσο καλό και αν ήταν το ντεμπούτο των Woven Hand, το “Consider The Birds” του 2004 μπορεί να αποτελέσει από μόνο του λόγο ύπαρξης για ένα συγκρότημα. Και λόγο λατρείας. Οι λιτανείες, οι επικλήσεις, οι δεήσεις, οι διδακτικές ατμόσφαιρες, όλα είναι εδώ και συνεχίζουν να είναι σε όλες τις κυκλοφορίες τους μέχρι και σήμερα. Τρανό παράδειγμα η εξαιρετική τελευταία δουλειά τους, το “The Threshingfloor”.

Album Of Choice: “Consider The Birds” [2004]



Επιμέλεια: Μάνος Πατεράκης

Διαβάστε εδώ το Α' μέρος του αφιερώματος μας με τους πρώτους 20 καλλιτέχνες.
  • SHARE
  • TWEET