Smoke And Wine: 40 σημαντικοί alt-country καλλιτέχνες (Μέρος Α')

Από τους Μάνο Πατεράκη, Παντελή Μαραγκό, Γιάννη Χυτήρογλου, Κώστα Σακκαλή, Γιάννη Κοτζιά, 08/03/2012 @ 13:01
Σε κάποια φάση της μουσικής ιστορίας το alternative rock συνάντησε την country... Το αποτέλεσμα αυτού του παντρέματος υπήρξε η επονομαζόμενη alt-country, ένα περιγραφικό είδος που περικλείει στους κόλπους του πολλές διαφορετικές μεταξύ τους εκδοχές: από τα πιο σκοτεινά, φθινοπωρινά μονοπάτια της gothic country μέχρι τα πιο mainstream και αισιόδοξα παρακλάδια.

Όπως ακριβώς η μουσική, έτσι και η θεματολογία των στίχων παρουσιάζει ευρύ φάσμα που καλύπτει πνευματικές αναζητήσεις, πονεμένες ενδοσκοπήσεις και κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς. Η αρχή υπήρξε διχαλωτή... Αφενός, κατά τα 80s αρκετές punk rock μπάντες αποφασίζουν να αποδώσουν φόρο τιμής στην country μουσική, δημιουργώντας το επονομαζόμενο cowpunk, με πρωτοστάτες συγκροτήματα όπως οι The Mekons και οι The Beat Farmers. Αφετέρου, επιτυχημένοι καλλιτέχνες όπως η Emmylou Harris, ο Steve Earle ή ο Bruce Springsteen δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απενοχοποιημένα στοιχεία και από τα δύο είδη, με αποτέλεσμα το ιδιόρρυθμο αυτό μείγμα να ...πάψει να ακούγεται ιδιόρρυθμο. Συν τοις άλλοις, στην πάροδο του χρόνου αρκετοί γνωστοί μουσικοί φλέρταραν με το είδος, όπως ο Robert Plant στη συνεργασία του με την Alison Krauss ή ο Jack White στη συνεργασία του με τη Loretta Lynn.

Στο εν λόγω αφιέρωμα θα βουτήξουμε εκεί όπου δεν μπορεί η ηλεκτρική κιθάρα δίχως το ντόμπρο. Θα ταξιδέψουμε εκεί όπου δε φτάνουν τα ντραμς δίχως το μπάντζο. Θα αγγίξουμε αυτά όπου δε δύναται να αγγίξει η ακουστική κιθάρα δίχως τη φυσαρμόνικα...



1. 16 Horsepower


16 Horsepower

Thus They Begun: Με όνομα μακάβριας προελεύσεως (αμερικάνικο παραδοσιακό κομμάτι κατά το οποίο 16 άλογα έσερναν ένα φέρετρο), έβγαλαν τον πρώτο δίσκο τους το 1996 και διαλύθηκαν τέσσερις δίσκους αργότερα, το 2005. Από τις στάχτες τους αναδύθηκαν δύο ακόμα εξαιρετικές μπάντες, οι Woven Hand και οι Lilium.

Thus They Deliver: Έντονη πνευματικότητα και ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης από την υποβλητική φωνή και τους στίχους του David Eugene Edwards. Οι 16 Horsepower χρησιμοποίησαν ό,τι μουσικό όργανο κατηφόρισε από τα Απαλάχια Όρη για να υφάνουν ηλεκτρισμένο σκοτάδι και να αποκτήσουν φανατικό κοινό δημιουργώντας ολόκληρη σχολή.

Album Of Choice: “Sackcloth ‘n’ Ashes” [1996]





2. Ryan Adams


Ryan Adams

Thus He Begun: Ο κατεξοχήν εκφραστής του είδους που ονομάστηκε Alt-country, έκανε γνωστή την Americana στην Ευρώπη με τα δύο πρώτα solo album του όντας και ο πρώτος star του genre.

Thus He Delivers: Hipster πριν τους hipsters, από τη North Carolina στη Νέα Υόρκη με αποσκευή τα καλύτερα τραγούδια. Ταξιδεύει εύκολα από το αγνό Country Rock σε downtempo σπαραγμούς σαν να αλλάζει στάσεις στο μετρό. Respect στο Punk Metal παρελθόν του, στο οποίο επιστρέφει ενίοτε με καταπληκτικές διασκευές.

Album Of Choice: “Gold” [2001]





3. The Angels Of Light


The Angels Of Light

Thus They Begun: Το 1998, αφού διαλύει προσωρινά τους Swans, o Michael Gira αποφασίζει να φτιάξει τους The Angels Of Light και να ακολουθήσει πιο «βατά» μονοπάτια σε σχέση με τον πειραματικό, στριφνό και επιδραστικότατο πρότερο βίο του.

Thus They Deliver: Η παράνοια του Gira δε γίνεται να εκλείψει, προφανώς. Ακουστικές κιθάρες δουλεμένες με τον πλέον ανίερο τρόπο, Country νόρμες πεταμένες από εδώ και από εκεί, τρομαχτικές, κλειστοφοβικές εικόνες να σχηματίζονται ευθύς μπροστά σου, πάντα με τα κατάλληλα διαλείμματα και μια ομαλή εξέλιξη του ήχου της μπάντας δια μέσου των πέντε δίσκων που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

Album Of Choice: “How I Loved You” [2001]





4. The Beat Farmers


The Beat Farmers

Thus They Begun: Πρωτεργάτες του Cowpunk. Δημιουργήθηκαν το 1983 στο San Diego και διαλύθηκαν το 1995, τρεις μέρες μετά τον πρόωρο θάνατο του drummer, κιθαρίστα και τραγουδιστή τους, Country Dick Montana, από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 40 ετών.

Thus They Deliver: Rock ‘n’ Roll, Blues και φυσικά Country σε ξέφρενους ρυθμούς. Το δυνατό τους σημείο ήταν οι ζωντανές τους εμφανίσεις. Ένας σταθμός στο Pittsburgh παίζει το “Happy Boy” εδώ και τριάντα χρόνια κάθε Παρασκευή στις 15:00 σηματοδοτώντας το τέλος της εργάσιμης εβδομάδας.

Album Of Choice: “Tales Of The New West” [1985]





5. Bonnie “Prince” Billy


Bonnie

Thus He Begun: Γεννημένος το 1970 με το όνομα Will Oldham, καλλιτεχνικά ανήσυχος εμπλέκεται με τη μουσική και την ηθοποιία. Το όνομα Bonnie “Prince” Billy χρησιμοποιεί από το 1998 και μετά, βγάζοντας ακατάπαυστα κυκλοφορίες που δίνουν βάθος στην πλούσια δισκογραφία του.

Thus He Delivers: Προικισμένος με φωνή φτιαγμένη να ραγίζει, έχει γράψει μουσικές για τις δύσκολες στιγμές, έχει ροκάρει, έχει φλερτάρει με την ψυχεδέλεια μα πάνω απ’ όλα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο αυτήν τη μαγική ιδιότητα της Americana και της Roots μουσικής να στοχεύει στο αγνό συναίσθημα. Όσο να ‘ναι, αν έχεις διασκευαστεί από τον «μπαμπά» Johnny Cash με τέτοια εκπληκτικά αποτελέσματα δεν μπορείς παρά να είσαι ήδη μεγάλος.

Album Of Choice: “I See A Darkness” [1999]





6. The Blackeyed Susans


The Blackeyed Susans

Thus They Begun: Σχηματίστηκαν το 1989 στο Perth της Αυστραλίας και τρία χρόνια αργότερα μετακόμισαν στη Μελβούρνη. Πάμπολλες οι αλλαγές μελών ανά τα έτη με γνωστές «μούρες» της Αυστραλιανής σκηνής να παρελαύνουν (κοτζάμ Warren Ellis πριν φτιάξει τους The Dirty Three). Κοινή συνισταμένη των εκάστοτε line-up ο Phil Kakulas και ο Rob Snarski.

Thus They Deliver: Από μπάντζο και ντόμπρο μέχρι πιάνο και μπουζούκι, το Alternative Rock παντρεύεται με την Country με κουμπάρο ένα Cabaret συναίσθημα που πλανάται που και που. Η κατεύθυνση του ήχου των The Blackeyed Susans δεν έμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια των επτά studio δίσκων τους, η ποιότητα όμως ναι.

Album Of Choice: “All Souls Alive” [1993]





7. Grant Lee Buffalo


Grant Lee Buffalo

Thus They Begun: Ενεργοί μεταξύ 1991 και 1998, επανενώθηκαν πέρυσι για κάποιες ζωντανές εμφανίσεις. Κυκλοφόρησαν μόλις τέσσερις δίσκους. Κεντρική φυσιογνωμία του group ο Grant Lee Phillips με τη σπάνια φωνή του. Μετά τη διάλυσή του συγκροτήματος κυκλοφόρησε έξι προσωπικές δουλειές.

Thus They Deliver: Ο ήχος τους θυμίζει το Neil Young. Σύμφωνα με το Michael Stipe των R.E.M. το ντεμπούτο τους “Fuzzy” είναι -με διαφορά- ο καλύτερος δίσκος του 1993. Ωστόσο, η κριτική αποδοχή που απολάμβαναν δε μεταφράστηκε σε εμπορική επιτυχία λόγω ελλιπούς προώθησης από τη δισκογραφική τους. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αποχώρηση του Phillips το 1999.

Album Of Choice: “Mighty Joe Moon” [1994]





8. The Builders And The Butchers


The Builders And The Butchers

Thus They Begun: Μέλη από την Alaska μετακομίζουν, ο καθείς για τους δικούς του λόγους, στο Portland του Oregon, σχηματίζουν μπάντα που παίζει μουσική στους δρόμους και καταλήγουν να κυκλοφορούν τρεις studio δίσκους, ένα live και ένα split EP.

Thus They Deliver: Πληθωρική gothic country με ως επί το πλείστον γρήγορες ταχύτητες, η μουσική τους παρέχει ό,τι πιο κοντά στην πώρωση μπορεί να προκαλέσει το μπάντζο, το μαντολίνο και το τσέλο. Ο δεύτερος δίσκος τους είναι από τις εκπληκτικότερες κυκλοφορίες που δεν έμαθε ποτέ ο κόσμος.

Album Of Choice: “Salvation Is Deep Dark Well” [2009]





9. Calexico


Calexico

Thus They Begun: Οι Joey Burns και John Convertino πρωτοσυναντήθηκαν στις αρχές των ΄90s, όταν ο πρώτος ήταν ακόμη φοιτητής στην California. Τους πήρε μερικά χρόνια μέχρι να καταφέρουν να γίνουν γνωστοί με το υπέροχο μείγμα Mariachi, Tejano και Country ήχων τους, αλλά από τότε που τα κατάφεραν δεν μας έχουν προδώσει.

Thus They Deliver: Κροταλίες στην έρημο, σκόνη πάνω στις μπότες κι αχυρένιες μπάλες που παρασύρονται από τον άνεμο. Η μουσική των Calexico είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στα σύνορα της California και του Mexico. Στη χώρα μας τους «πιάσαμε» στην ώρα τους χάρη στη χρησιμοποίηση του “Stray” στις εκπομπές του Σταύρου Θεοδωράκη. Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά, παραμένουν δυνατοί.

Album Of Choice: “The Black Light” [1998]





10. Bill Callahan


Bill Callahan

Thus He Begun: Ξεκίνησε την καριέρα του με την μπάντα του, Smog, να κυκλοφορεί δίσκους από το 1990 μέχρι το 2005 σε μια πορεία που ήταν μονόδρομος από τους πειραματικούς ήχους που είχε στο μυαλό του με κατάληξη το Country και το Folk Rock. Από εκεί και πέρα κοτσάρει το ονοματεπώνυμό του και μας χαρίζει δωρεάν ταξίδια στην αμερικανική ύπαιθρο.

Thus He Delivers: Βαθιά αγάπη για Johnny Cash και Nick Drake, πανέμορφη φωνή που όσο περνάει ο καιρός πρόκειται να γίνεi μόνο καλύτερη -την έχουμε δει τη δουλειά- απέκτησε με τις δύο τελευταίες του κυκλοφορίες μεγάλο κοινό στους ολοένα και πολυπληθέστερους indie κύκλους και όπως όλα δείχνουν η φήμη του θα γιγαντωθεί τα χρόνια που θα έρθουν...

Album Of Choice: “Apocalypse” [2011]





11. Vic Chesnutt


Vic Chesnutt

Thus He Begun: Καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα από ατύχημα το 1983 και με δυσκολία στην κίνηση των χεριών του, κατάφερε να συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Widespread Panic, οι Lambchop και οι Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra στις πολλές δισκογραφικές δουλειές του. Τα Χριστούγεννα του 2009 αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό.

Thus He Delivers: Όσα κατάφερε στη ζωή του δείχνουν αισιόδοξο άνθρωπο τεράστιων ψυχικών αποθεμάτων. Διοχέτευσε όλη τη μαυρίλα, την απελπισία του, τις φοβίες του στη μουσική του η οποία δρα ως κάθαρση, καταρρακώνει, αναζωπυρώνει ό,τι υπάρχει και καίει μέσα σου… Οι δουλειές που έβγαλε λίγο πριν τον τραγικό θάνατό του είναι και οι καλύτερές του.

Album Of Choice: “North Star Deserter” [2007]





12. Ry Cooder


Ry Cooder

Thus He Begun: 16 χρονών παίζει κιθάρα με τον Captain Beefheart, στα 20 του τζαμάρει και ηχογραφεί με τους Rolling Stones, στα 70s και τα 80s θεωρείται σπεσιαλίστας της slide, στα 90s είναι η κρυφή δύναμη της world μουσικής. Και στη δεκαετία του 2000 γνωρίζει την ευρεία καταξίωση.

Thus He Delivers: Παρ’ ό,τι ο Cooder ήταν (και) Americana πριν αυτός ο ήχος γίνει κίνημα, οι πιο περιλάλητες δουλειές του έρχονται με καθυστέρηση δεκαετιών. Όχι άδικα. Ο ήχος που πάντα ανέπτυσσε αποκρυσταλλώνεται ιδανικά στη «νέα» προσωπική δισκογραφία του που ξεκινάει το 2005 με το “ Chávez Ravine” και συνεχίζεται σε μία σειρά album που πραγματεύονται τόσο τη μουσική, όσο και την κοινωνική παράδοση της Αμερικής. Ανακατεύει τα προπολεμικά Blues με την ίδιας εποχής Jazz και την Country/Folk με την Tex Mex για να παράγει ένα αποτύπωμα τόσο σημαντικό όσο οι ιστορικές μνήμες.

Album Of Choice: “Chávez Ravine” [2005]





13. Cowboy Junkies


Cowboy Junkies

Thus They Begun: Φτιάχτηκαν το 1985 στο Toronto. Οικογενειακή υπόθεση για τα τρία αδέλφια Timmins και τον μπασίστα Alan Anton. Ανέκαθεν έχαιραν της εκτίμησης των κριτικών, ενώ ιδιαίτερα στα τέλη των ‘80s και καθ’ όλη τη διάρκεια των ‘90s κατάφεραν να έχουν ένα πιστό κοινό.

Thus They Deliver: Μέσα από ένα αργόσυρτο κράμα Country και Blues δημιούργησαν το χαρακτηριστικό υπνωτικό τους ήχο που παρουσιάζει ομοιότητες με τις μελωδικές στιγμές των Velvet Underground. Κεντρικό ρόλο παίζουν τα αιθέρια φωνητικά της Margo Timmins.

Album Of Choice: “Pale Sun, Crescent Moon” [1993]





14. Dawes


Dawes

Thus They Begun: Το νέο αίμα της σκηνής του Laurel Canyon έχει ενθουσιάσει το Robbie Robertson, τον Jackson Browne και πολλούς άλλους της παλιάς σχολής. Μέσα από συνεχόμενο touring έχουν καταφέρει να ακούγονται σαν ένα εξαιρετικά ομοιογενές σύνολο το οποίο υπερβαίνει το άθροισμα των μονάδων που το αποτελούν.

Thus They Deliver: Τα τραγούδια τους ξεχειλίζουν από αρμονικά φωνητικά, μεστό παίξιμο και απολύτως πιασάρικες μελωδίες. Έχουν κυκλοφορήσει δύο πολύ όμορφα album, με το περυσινό “Nothing Is Wrong” να καταφέρνει να «τρυπώσει» σε πολλές λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς.

Album Of Choice: “Nothing Is Wrong” [2011]





15. Drive-By Truckers


Drive-By Truckers

Thus They Begun: Σχηματίστηκαν το 1996 στην Athens της Georgia και έχουν κυκλοφορήσει εννέα άλμπουμ. Αν και οι πρώτες κυκλοφορίες τους ήταν εντελώς underground, κατάφεραν να γίνουν πιο γνωστοί και σε πιο ευρύ κοινό με αποκορύφωμα το άλμπουμ “The Big To-Do” (2010) που έφτασε στο νούμερο 22 του Billboard.

Thus They Deliver: Ο ήχος τους βρίσκεται στο σημείο όπου οι παραδοσιακές Country φόρμες τέμνονται με την Alternative αμεσότητα, καθιστώντας τους ευχάριστο άκουσμα για μη μυημένα άτομα στον καθαρόαιμο Country ήχο. Με αυτό το μουσικό υπόβαθρο, και με τον αμερικανικό νότο ως background, οι Drive-By Truckers ξεδιπλώνουν και διηγούνται τις ιστορίες τους.

Album Of Choice: “Brighter Than Creation’s Dark” [2008]





16. The Goner


The Goner

Thus They Begun: Κατευθείαν από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας, οι The Goner έκαναν την εμφάνισή τους στη δισκογραφία το 2008 με τη σειρά EP “H-Trilogy” και το 2010 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο μαζί με ένα ακόμα EP.

Thus They Deliver: Σκοτεινό Folk Rock, μια Americana υπό ένα σκανδιναβικό, χιονισμένο, ψυχεδελικό πρίσμα και γερή δόση μελαγχολίας. Τα λίγα αυτιά στα οποία έχει καταφέρει να φτάσει η μουσική των The Goner μέχρι σήμερα και να τα σαγηνεύσει αποτελούν μονάχα τον αρχικό σπόρο αυτής της πολλά υποσχόμενης μπάντας.

Album Of Choice: “Behold A New Traveler” [2010]





17. Micah P. Hinson


Micah P. Hinson

Thus He Begun: Singer-Songwriter από το Texas με μια δόση από γοτθικά Gospel βαφτισμένα στην Americana. Πολύ ευαίσθητη ψυχή για την αυθεντική Country, ιδιαίτερα αγαπητός στην από δω πλευρά του Ατλαντικού.

Thus He Delivers: Βαθιά, ωραία φωνή και εσωτερικές αναζητήσεις που το skate και τα drugs δεν κατάφεραν να καλύψουν. Εξαγνισμός σίγουρος με βουτιά στη μαυρίλα και λιτές, καθαρές ενορχηστρώσεις. O Man In Black θα ήταν περήφανος.

Album Of Choice: “Micah P. Hinson and the Red Empire Orchestra” [2008]





18. The Jayhawks


The Jayhawks

Thus They Begun: Ξεπήδησαν το 1985 από τη Minnesota και ανήκουν στην επονομαζόμενη σκηνή των Twin Cities (Minneapoils – Saint Paul) στην οποία ανήκουν οι Uncle Tupelo και οι Honeydogs μεταξύ άλλων. Παραμένουν ενεργοί μέχρι τις μέρες μας με την εξαίρεση ενός κενού διαστήματος μεταξύ 2005-2009.

Thus They Deliver: Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα της Alt-country με τον πυρήνα του συγκροτήματος, τους κιθαρίστες Mark Olson και Gary Louris, να αποτελούν μια από τις μελωδικότερες συνθετικές δυνάμεις του είδους. Έχουν κυκλοφορήσει οκτώ πολύ καλά studio albums.

Album Of Choice: “Hollywood Town Hall” [1992]





19. Lambchop


Lambchop

Thus They Begun: Ξεκίνησαν στα 90s από το Nashville του Tennessee και συνεχίζουν δυνατοί μέχρι σήμερα παρά τις συνεχείς αλλαγές στο line-up. Ψυχή του group είναι ο (προερχόμενος από την Country) Kurt Wagner με τα χαρακτηριστικά, «ζεστά» φωνητικά του.

Thus They Deliver: Υποτιμημένοι όσο λίγες μπάντες κατά τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν ξέρεις τι να περιμένεις κάθε φορά που βγάζουν δίσκο. Με αφετηρία την Alt-country έχουν εξερευνήσει με επιτυχία μουσικά μονοπάτια που εκτείνονται από την Jazz και τη Soul μέχρι το Post-Rock. Απίθανες ενορχηστρώσεις. Μόλις κυκλοφόρησαν το ενδέκατο άλμπουμ τους.

Album Of Choice: “How I Quit Smoking” [1996]





20. Jenny Lewis


Jenny Lewis

Thus She Begun: Γεννημένη το 1976, εμφανίζεται από μικρό παιδί στην αμερικανική τηλεόραση. Ως μουσικός έγινε γνωστή με τους πολύ καλούς Rilo Kiley (1998-2011), οι οποίοι διαλύσανε πάνω που πήγαιναν να πιάσουν την καλή. Η Jenny κυκλοφόρησε δύο πολύ καλές solo δουλειές και πλέον αποτελεί μέλος των Jenny And Johnny, παρέα με το σύντροφό της Johnathan Rice.

Thus She Delivers: Εξαιρετική φωνή, ιδιαιτέρως χαριτωμένη, γράφει όμορφες μελωδίες με την ευκολία που αναπνέει. Είναι στα αλήθεια να απορείς πώς δεν έχει γίνει τεράστιο αστέρι. Όποιος έχει ακούσει όσα έχει κάνει από το “Portions For Foxes” και μετά, σίγουρα έχει αντιληφθεί το πόσο σπουδαία είναι.

Album Of Choice: “Rabbit Fur Coat” (with The Watson Twins) [2006]




Επιμέλεια: Μάνος Πατεράκης

Διαβάστε εδώ το Β' μέρος του αφιερώματος μας με τους επόμενους 20 καλλιτέχνες.
  • SHARE
  • TWEET