Scorpions: 1987 - Σήμερα

Από τον Κωστή Αγραφιώτη, 06/03/2005 @ 19:49
(Το πρώτο μέρος του αφιερώματος μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

...Ενώ λοιπόν ο δίσκος επρόκειτο να κυκλοφορήσει στις αρχές του 1987, τελικά κάτι τέτοιο έγινε μόλις τον Μάιο του 1988! Ο λόγος της καθυστέρησης και των συνεχών αναβολών ήταν πως οι σχέσεις ανάμεσα στη μπάντα και στον παραγωγό Dieter Dierks είχαν φτάσει στο απροχώρητο. Η "δικτατορική" συμπεριφορά του Dierks είχε αγανακτήσει πλέον όλους στο συγκρότημα και έτσι κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων ήταν κοινό μυστικό πως εκείνο το album θα ήταν το τελευταίο με τον Dierks. Την εποχή εκείνη το νούμερο ένα όνομα της μουσικής βιομηχανίας ήταν οι Def Leppard, οι οποίοι είχαν μόλις κάνει τη δική τους επανάσταση με το νεοκυκλοφόρητο τότε "Hysteria".

Ο Dierks θέλοντας να κλέψει λίγη από τη δόξα του παραγωγού του "Hysteria", Mutt Lange, θα περάσει τον περισσότερο χρόνο στο studio παρέα με τους Rarebell και Buchholz προσπαθώντας να αποφασίσουν μαζί τι είδους ρυθμικά εφέ θα χρησιμοποιήσουν στο δίσκο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι υπόλοιποι τρεις να κάθονται περιμένοντας τους υπόλοιπους για ατελείωτες ώρες! Το τελικό αποτέλεσμα βέβαια δικαίωσε τον Dierks, αφού ο δίσκος, ο οποίος τελικά ονομάστηκε "Savage Amusement", ήταν ο έκτος στη σειρά δίσκος των Scorpions που γινόταν πλατινένιος. Το συνολικό ηχητικό αποτέλεσμα του δίσκου ήταν σαφώς πιο "εξευγενισμένο" σε σχέση με τους προκατόχους του, προσέφερε όμως και αυτό κλασσικά κομμάτια όπως τα: "Rhythm Of Love", "Walking On The Edge" και τη μπαλάντα, που δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά από το album, "Believe In Love". Έκπληξη προκάλεσε η συμμετοχή τόσο του Lee Aaron, στα φωνητικά του "Rhythm Of Love", όσο και του μπασίστα των Accept, Peter Baltes, επίσης στα φωνητικά, του "Every Minute Every Day". Αξίζει να σημειώσουμε πως το "Savage Amusement" έφτασε στο No.3 των αμερικανικών charts και στο No.1 των ευρωπαϊκών.

Έτσι λοιπόν άλλη μια τεράστια περιοδεία ξεκίνησε, και μάλιστα πέρασε και από την Σοβιετική Ένωση! Οι φόβοι λόγω των δεδομένων τότε προβλημάτων ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τη Δυτική Γερμανία δεν επιβεβαιώθηκαν μίας και η μανία για τους Scorpions δεν ήταν ικανή να υπερνικηθεί από τα πολιτικά ζητήματα της εποχής εκείνης. Κατά την άφιξη του συγκροτήματος στην Ε.Σ.Σ.Δ. ο Schenker θα δηλώσει: "Οι πατέρες μας ήρθαν με tanks... Αλλά εμείς με κιθάρες!". Οι Scorpions έδωσαν λοιπόν, το φθινόπωρο του '88, δέκα sold out συναυλίες, μπροστά σε συνολικά 350.000 κόσμο στο λίκνο του κομμουνισμού, το Leningrad. Οι μέρες εκείνες ήταν αναμφίβολα από τις σπουδαιότερες στην ιστορία της μπάντας. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, οι Σοβιετικοί, και με δεδομένη τη τεράστια επιτυχία των πρόσφατων τότε συναυλιών των Scorps στο Leningrad, θα ξανακαλέσουν το συγκρότημα για να συμμετάσχει στο "Moscow Music Peace Festival" παρέα με τους: Ozzy Osbourne, Skid Row, Bon Jovi, Motley Crue, Cinderella και τους "ντόπιους" Gorky Park. Συνολικά 250.000 Μοσχοβίτες βρέθηκαν το διήμερο του festival στο Lenin Stadium. Σε όσους συμμετείχαν στο festival, ζητήθηκε να προσφέρουν από μια διασκευή με σκοπό τη κυκλοφορία μιας συλλογής προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων. Οι Scorps με τη βοήθεια του παραγωγού Bruce Fairbairn θα ηχογραφήσουν το "Can't Explain" των Who, με τον Schenker να παίζει στο τραγούδι με μία Gibson Flying V που αγόρασε από τον ίδιο τον Pete Townsend! Το "Can't Explain" μπορεί να βρεθεί και στη συλλογή των Scorpions: "Best Of Rockers 'n' Ballads", που κυκλοφόρησε επίσης το 1989.

Εμπνεόμενος από τις συγκλονιστικές εμπειρίες που οι Scorpions έζησαν στη Μόσχα, ο Meine το Σεπτέμβρη του '89 θα γράψει το προφητικό "Wind Of Change"! Και λέω προφητικό γιατί δύο μόλις μήνες αργότερα συνέβη το απροσδόκητο! Η πτώση του τείχους του Βερολίνου! Το "Wind Of Change" κατέστη αυτομάτως ο ύμνος του τέλους του ψυχρού πολέμου! Εξάλλου το 1990, ένα χρόνο μετά τη πτώση του τείχους, οι Scorpions θα παίξουν στην Potsdamer Platz του Βερολίνου όπου παρουσιάστηκε ζωντανά ένα υπερθέαμα βασισμένο στο "The Wall" των Pink Floyd, με τον Roger Waters να διευθύνει το όλο εγχείρημα (οι υπόλοιποι Floyd δε συμμετείχαν λόγω της γνωστής τότε διαμάχης τους με τον Waters).


Ο δίσκος στον οποίο βρίσκεται το "Wind Of Change" θα ονομαστεί "Crazy World" και θα κυκλοφορήσει το 1990 περιέχοντας αρκετές αναφορές στην πολιτική κατάσταση της εποχής. Το "Crazy World" ήταν ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος που ηχογραφήθηκε στην Αμερική. Παραγωγός του δίσκου ήταν ο Keith Olsen, ενώ στη συγγραφή των περισσοτέρων κομματιών συνεισέφερε ο Καναδός Jim Vallance, τον οποίο συνέστησε στους υπόλοιπους ο Fairbairn (αρκετά χρόνια νωρίτερα ο Vallance με τον Fairbairn έπαιζαν μαζί στην ίδια μπάντα, τραγουδιστής της οποίας ήταν ένας άλλος πασίγνωστος Καναδός... Ο Bryan Adams!). Βοηθούμενο από το για πολλές βδομάδες No.1 "Wind Of Change" (το οποίο ηχογραφήθηκε και στα Ρώσικα!), αλλά και από τα αρκετά επιτυχημένα singles: "Tease Me, Please Me", "Send Me An Angel" και "Don't Believe Her", το "Crazy World" θα καταλήξει κι αυτό πολύ φυσιολογικά στην κορυφή των charts των περισσοτέρων χωρών! Η περιοδεία για τον εν λόγω δίσκο ονομάστηκε "Crazy World Tour" και πέρασε και από την Ελλάδα! Συγκεκριμένα οι Scorpions έπαιξαν για πρώτη φορά μπροστά σε ελληνικό κοινό στις 29/11/1990 στο κατάμεστο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το 1991 θα βρεθούν στο Κρεμλίνο όπου και θα συναντήσουν τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης. Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι οι Scorpions ήταν οι τελευταίοι επίσημοι επισκέπτες του Γκορμπατσόφ κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς λίγες εβδομάδες αργότερα παραιτήθηκε.

Το τέλος της "Crazy World Tour" το 1992 συνέπεσε και με το τέλος της συνεργασίας των Scorpions με τον Buchholz. Αρκετά χρόνια αργότερα έγινε γνωστό πως ο Buchholz με τον τότε manager του group είχαν "βάλει χέρι" σε πολλά από τα χρήματα των Scorpions τα οποία κανονικά προορίζονταν για την εφορεία! Ο αντικαταστάτης του Buchholz θα βρεθεί στο πρόσωπο του Γερμανού, και συνάμα κατοίκου Los Angeles, Ralph Rieckermann. Πριν πάντως καταλήξουν στον Rieckermann, ο Schenker πρότεινε στον Peter Baltes (με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στο "Savage Amusement" όπως είδαμε παραπάνω) να αναλάβει το μπάσο, αυτός όμως αρνήθηκε αφού δεν ήθελε να αφήσει τους Accept. Με τον Rieckermann λοιπόν στη θέση του μπασίστα αλλά και τον παλιό γνώριμο Bruce Fairbairn στη θέση του παραγωγού, οι Scorpions θα ηχογραφήσουν το διάδοχο του "Crazy World" στο Βανκούβερ του Καναδά. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει το 1993 με τίτλο "Face The Heat", θα αποτύχει όμως να γνωρίσει την επιτυχία των προηγούμενων δίσκων. Το "Face The Heat" αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν από τους πιο σκληρούς δίσκους των Scorps, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν περιείχε βεβαίως τις κλασσικές πλέον μπαλάντες - σήμα κατατεθέν των Scorpions. Το "No Pain No Gain" από το συγκεκριμένο δίσκο θα ηχογραφηθεί και σε μια δεύτερη εκτέλεση με τη χορωδία που ακούγεται στο refrain να αποτελείται από... την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας! Μάλιστα το κομμάτι αυτό αποτέλεσε τον ύμνο της ομάδας για το παγκόσμιο κύπελλο της Αμερικής το 1994 (για την ιστορία να αναφέρω πως το τραγούδι δε προσέφερε και ιδιαίτερη τύχη σε εκείνη την ομάδα, μίας και η Βουλγαρία με μια εκπληκτική κεφαλιά του Yordan Lechkov είχε αφήσει τους Γερμανούς εκτός ημιτελικών με σκορ 2-1! - Αρκετά με τα ποδοσφαιρικά όμως!).

Το 1993 ξεκίνησε και νέα περιοδεία κατά την οποία τις περισσότερες συναυλίες άνοιγε ο Michael Schenker! Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που ο Michael "τζάμαρε" επί σκηνής με τους Scorpions. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας εκείνης θα περάσουν για δεύτερη φορά και από τη χώρα μας! Το 1994 θα έρθει άλλη μία τιμητική διάκριση για τους Σκορπιούς αφού μετά από πρόσκληση της οικογένειας του Elvis θα παίξουν ζωντανά στο Elvis Memorial Concert στο Μέμφις το τραγούδι του King Of Rock & Roll, "His Latest Flame". Το ίδιο έτος θα ηχογραφήσουν το κομμάτι "White Dove", τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου δόθηκαν στους πρόσφυγες από τον εμφύλιο της Ρουάντα. Το 1995 θα κυκλοφορήσει το τρίτο live album των Scorpions με τίτλο "Live Bites". Στο δίσκο αυτό περιέχονται κυρίως τραγούδια από τους δίσκους "Crazy World" και "Face The Heat", χωρίς βέβαια να λείπουν και μερικά από τα διαμάντια του παρελθόντος. Στο "Live Bites" μπορεί επίσης κανείς να βρει τα: "Living For Tomorrow", το οποίο δεν υπάρχει σε studio εκτέλεση, το "Heroes Don't Cry", μια νέα τότε σύνθεση καθώς και το "White Dove". Την ίδια χρονιά και με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση των Scorpions θα κυκλοφορήσει και η συλλογή "Deadly Sting", σε δύο εκδόσεις, μία με ένα cd και μια δεύτερη με δύο. Και στις δύο μπορεί κανείς να βρει κάποια ακυκλοφόρητα κομμάτια, με καλύτερο αυτό που βρίσκεται στη μονή έκδοση και ονομάζεται "Edge Of Time".


Πριν αρχίσουν τις ηχογραφήσεις για τον επόμενο δίσκο τους, ο Herman Rarebell θα αποχωρήσει με σκοπό να αφοσιωθεί στη προσωπική του ζωή αλλά και στη δισκογραφική του εταιρία την οποία ίδρυσε από κοινού με... τον Πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό! Για τις ηχογραφήσεις του νέου δίσκου θα προσληφθεί ο session drummer Curt Cress, ενώ ως μόνιμο μέλος θα επιστρατευθεί μετά το τέλος αυτών ο Αμερικάνος (αλλά παντρεμένος με Ελληνίδα!) James Kottak, τον οποίο οι Scorps γνώριζαν από το 1988 όταν ως μέλος των Kingdom Come τότε, είχε παίξει ως support group σε αρκετές συναυλίες των πρώτων. Αξίζει να τονισθεί πως ο Kottak συμμετείχε επίσης και στο δίσκο "McAuley-Schenker" Group των MSG του Michael Schenker! Ο νέος δίσκος λοιπόν κυκλοφόρισε το 1996, υπό τον τίτλο "Pure Instict" με παραγωγή από τους Erwin Musper και Keith Olsen. Ο δίσκος παρουσιάζει τους Scorpions με μια πιο soft rock διάθεση και με κάποια τραγούδια στα οποία υπάρχουν έως και ethnic αναφορές. Παρά την επιτυχία άλλης μιας μπαλάντας με τίτλο "You And I", το "Pure Instict" θα περάσει σχεδόν απαρατήρητο από το ευρύ αγοραστικό κοινό. Παρόλα αυτά, το Δεκέμβρη του '96 οι Scorpions θα μας επισκεφτούν για τρίτη φορά, ενώ στην ίδια περιοδεία θα αποτελέσουν το πρώτο διεθνές συγκρότημα που επισκέφτηκε ποτέ το Λίβανο! Η περιοδεία για το "Pure Instict" κράτησε έως και το 1997.

Μετά από λίγη ξεκούραση, θα κλειστούν σε στούντιο της Αυστρίας όπου με παραγωγό τον Peter Wolf θα ηχογραφήσουν τον πιο αμφιλεγόμενο δίσκο της καριέρας τους, το "Eye II Eye". To "Eye II Eye" που κυκλοφόρησε το 1999, και στο οποίο συμμετέχει ως guest στα φωνητικά του "Mind Like A Tree" o Herman Rarebell, δείχνει τους Scorpions να πειραματίζονται με pop ήχους και να χρησιμοποιούν αμέτρητα ηχητικά εφέ, drum machines και ότι άλλο ηλεκτρονικό μπορείτε να φανταστείτε! Είναι γεγονός πως το album αυτό περιέχει κάποιες καλές ιδέες, η παραγωγή του όμως είναι τέτοια που κάνει τους Scorpions να ακούγονται σαν Depeche Mode και Duran Duran! Το πείραμα απέτυχε παταγωδώς τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά! Ευτυχώς οι Scorpions δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν το λάθος τους και έτσι προέβησαν γρήγορα σε διορθωτικές κινήσεις. Η πρώτη ήταν η κυκλοφορία της συλλογής "Scorpions Best", με τραγούδια της περιόδου 1972-1990, η οποία μάλιστα έγινε χρυσή στην Ελλάδα. Στη συλλογή αυτή υπάρχει το ακυκλοφόρητο "Love Is Blind", μία σύνθεση του Rarebell. Το 1999 θα παίξουν στο "Michael Jackson and Friends Benefit Concert" που έλαβε χώρα στο Μόναχο, ενώ το 2000 στην Πολωνία θα παίξουν μπροστά στον ασύλληπτο αριθμό των... 750.000 ατόμων!

Το 2000 θα έχουμε τη δεύτερη διορθωτική κίνηση η οποία θα είναι η ηχογράφηση παλαιότερων αλλά και καινούργιων κομματιών με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Βερολίνου. Η ιδέα ενός τέτοιου εγχειρήματος υπήρχε από το 1996 στο μυαλό των Schenker και Meine και μάλιστα αρχικά είχαν σκοπό να συνεργαστούν με τον Michael Kamen! Βρέθηκαν μάλιστα με το Kamen και έγραψαν και ένα τραγούδι μαζί. Το 1999 στη δέκατη επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, οι Scorpions έπαιξαν το "Wind Of Change" στην Brandenburg Gate με τη συνοδεία 166 cellos. Τον Ιανουάριο του 2000 λοιπόν σε συνεργασία με τον Christian Kolonovits οι Scorpions μπήκαν σε στούντιο της Βιέννης για να ηχογραφήσουν τα μέρη τους. Η φιλαρμονική του Βερολίνου ηχογράφησε τα δικά της μέρη τον Απρίλιο του ίδιου έτους ενώ ο δίσκος κυκλοφόρησε το καλοκαίρι με την ονομασία "Moment Of Glory" και γνώρισε σχετικά μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα την κυκλοφορία αυτή ακολούθησε και περιοδεία με την ορχήστρα η οποία ξεκίνησε στις 22/6/2000 στην EXPO του Ανόβερο (τόπος καταγωγής των Schenker, Meine και Jabs). Το τραγούδι "Moment Of Glory" μάλιστα ήταν ο επίσημος ύμνος της EXPO της χρονιάς εκείνης. Πριν τη κυκλοφορία του "Moment Of Glory" υπήρξαν φήμες πως σε αυτό θα συμμετείχε και ο Uli Jon Roth, κάτι το οποίο όμως δεν επιβεβαιώθηκε παρά το γεγονός ότι ο Roth επισκέφτηκε τους Scorpions στο studio. Η περιοδεία με την ορχήστρα θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και θα διαρκέσει ως τα τέλη του 2000 με κάποια μεμονωμένα shows να γίνονται όμως και τα επόμενα χρόνια.

Στις αρχές του 2001, και συγκεκριμένα στις 8,9 και 10 Φεβρουαρίου θα δώσουν τρία αμιγώς ακουστικά show στο μοναστήρι "Convento Do Beato" της Λισσαβόνας τα οποία θα ηχογραφηθούν, θα μαγνητοσκοπηθούν και τελικά θα κυκλοφορήσουν υπό το τίτλο "Acoustica" σε cd και DVD στις 14 Μαΐου του ίδιου έτους. Στο "Acoustica" μπορεί να βρει κανείς 3 νέα κομμάτια. Ταυτόχρονα με τη κυκλοφορία του "Acoustica" θα ξεκινήσει και μια acoustic/electric περιοδεία κατά την οποία το μισό setlist ήταν ακουστικό και το άλλο μισό κανονικό ("ηλεκτρικό" κοινώς). Τελευταίος σταθμός της περιοδείας ήταν η Αθήνα και συγκεκριμένα το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 19 Σεπτεμβρίου του 2001 σε άλλη μια αξέχαστη συναυλία από τους Σκορπιούς!


Μετά από λίγους μήνες ξεκούρασης οι Scorpions θα μπουν στο studio και πάλι με σκοπό να ηχογραφήσουν δυο νέα κομμάτια με παραγωγό, 14 χρόνια μετά τη τελευταία συνεργασία τους, τον Dieter Dierks! Τα τραγούδια αυτά είναι τα "Cause I Love You" και "Bad For Good" και κυκλοφόρησαν σε άλλη μια συλλογή με το τίτλο: "Bad For Good: The Very Best Of Scorpions". Η συλλογή αυτή κυκλοφόρησε κυρίως στην Αμερική και είναι αρκετά δυσεύρετη στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 2002 οι Scorpions θα περιοδεύσουν στην Αμερική σε μια co-headline tour με τους Deep Purple και με support group τους Dio... Χάλια!

Το 2003 θα περάσει με αρκετές συναυλίες αλλά και τη συγγραφή νέου υλικού. Το νέο αυτό υλικό θα κυκλοφορήσει το Μάιο του 2004. Ο νέος δίσκος, σε παραγωγή Erwin Musper ονομάστηκε "Unbreakable" και επανέφερε τα πράγματα στο φυσιολογικό δρόμο μετά την απογοήτευση όλων από το "Eye II Eye". Το "Unbreakable" αποτελεί δείγμα ατόφιου hard rock και θυμίζει έντονα τις παλιές καλές εποχές των Scorpions! Στο "Unbreakable" συναντάμε και το νέο μπασίστα του group, τον Πολωνό Pawel Maciwoda, ο οποίος αντικατέστησε τον αποχωρήσαντα Ralph Rieckermann. Για άλλη μια φορά οι Scorpions δεν θα μας ξεχάσουν και το Μάιο θα δώσουν ακόμα δυο ανεπανάληπτες συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αυτή την εποχή (αρχές 2005) οι Scorpions περιοδεύουν στη Βρετανία μαζί με τους Judas Priest και ετοιμάζουν ένα DVD με την ιστορία τους από την αρχή έως τις μέρες μας. Σαράντα χρόνια μετά την ίδρυση τους οι Scorpions συνεχίζουν την πορεία τους ακάθεκτοι! Το κεντρί του σκορπιού είναι ακόμα θανατηφόρο!

Κωστής Αγραφιώτης

  • SHARE
  • TWEET