Red Hot Chili Peppers - «Play that funky music, white boy»

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 07/12/2011 @ 15:10
«...Play that funky music, white boy...»

Τον προαναφερθέντα στίχο τραγουδούσαν οι Wild Cherry στο πασίγνωστο hit του 1976 "Play That Funky Music". Από τα πιο σέξι, groovy αλλά και εμπορικά μουσικά ιδιώματα, η funk δικαιολογημένα έχει συνδεθεί με την αφροαμερικάνικη φυλή, λόγω και του επονομαζόμενου «πατέρα της funk», James Brown. Πέρα από τον Brown, συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως οι Sly & The Family Stone, o George Clinton, ο Stevie Wonder και αρκετοί άλλοι ήδη από τη δεκαετία του '70 εξασφάλισαν μια περίοπτη θέση για τη funk στα κιτάπια της μουσικής ιστορίας.

Η δεκαετία του '80 απεδείχθη σκληρή (και) για τη funk, καθώς βιτρίνα της υπήρξαν συγκροτήματα που κατάφεραν και την «μπαστάρδεψαν» με μπόλικες πινελιές disco και, πολλές φορές, αμφιβόλου ποιότητας ενορχηστρώσεις, μακριά από το πνεύμα της προηγούμενης δεκαετίας. Φωτεινή εξαίρεση ο Prince και ο τρόπος που ενέταξε τη funk στον ήχο του κατά τα πρώιμα και πιο δημιουργικά στάδια της καριέρας του. Η κληρονομιά της δεκαετίας του '70 όμως θα ήταν δύσκολο να μην ασκήσει εντόνως τη γοητεία της και σε επίδοξους μουσικούς της λευκής φυλής, δίνοντας το απαραίτητο ερέθισμα για τη δημιουργία ενός εκ των δημοφιλέστερων συγκροτημάτων των τελευταίων 30 χρόνων, των Red Hot Chili Peppers.



Είναι εξακριβωμένο ότι ένα σεβαστό ποσοστό των σαγηνευμένων από τους ήχους των «Πιπεριών» αγνοεί πως το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το μακρινό πλέον 1984, όταν ο Anthony Kiedis (ο οποίος έχει λιθουανικές και όχι ελληνικές ή κυπριακές ρίζες, όπως έχει ακουστεί πολλές φορές) και o Flea έφεραν την ηλικία των 22 ετών. Διόλου τυχαία η αναφορά στον τραγουδιστή και τον μπασίστα των Red Hot Chili Peppers, καθώς στη σχεδόν τριαντάχρονη καριέρα της μπάντας οι δυο τους ήταν πάντοτε παρόντες, αχώριστοι στις καλές αλλά και στις κακές στιγμές. Η πιο δύσκολη στιγμή, αλλά και «turning point», στην ιστορία των Red Hot Chili Peppers αναμφισβήτητα ήταν ο θάνατος του κιθαρίστα και εκ των ιδρυτικών μελών, Hillel Slovak, από υπερβολική χρήση ναρκωτικών.

Η τραγωδία του Slovak, όσο και αν αυτό ακουστεί κυνικό, λειτούργησε απολύτως ευεργετικά για το, underground τότε, συγκρότημα, καθώς ο 18άχρονος, το 1988, John Frusciante επιστρατεύτηκε για να καλύψει το κενό του εκλιπόντα κιθαρίστα και να σηματοδοτήσει την έναρξη της πιο διάσημης και παραγωγικής περιόδου του συγκροτήματος. Ο Frusciante, όπως απέδειξε και με το χαρακτήρα της προσωπικής του δισκογραφίας, είναι ένας ολοκληρωμένος κιθαρίστας και το χαρακτηριστικό του στυλ αποτέλεσε το απαραίτητο συστατικό που ήρθε να δέσει με τη χαρισματική ιδιότητα του Kiedis ως frontman, το στιβαρό παίξιμο του drummer Chad Smith και κυρίως το «μαύρο» funky μπάσο του Flea, που πάντα θα αποτελεί το σημείο αναφοράς στον ήχο του συγκροτήματος

Δύο είναι τα άλμπουμ που σηματοδοτούν τα σημαντικότερα σημεία της καριέρας των Red Hot Chili Peppers. To "Blood Sugar Sex Magik" του θαυματουργού -ως προς τα μουσικά δρώμενα- 1991 και το "Californication" του 1999. Το "Mother's Milk" είχε προϊδεάσει για τη δυναμική του group, ενώ οι συναυλίες του, που καθ' όλη τη δεκαετία αποτελούσαν πεδίο μούρλας και αστείρευτου χαβαλέ, πλέον αποκτούν περισσότερη δημοσιότητα. Χαρακτηριστικότατες είναι οι φωτογραφίες από συναυλίες αλλά και από το εξώφυλλο του EP "The Abbey Road E.P.", όπου τα μέλη της μπάντας εμφανίζονται ολόγυμνοι με μόνο μια κάλτσα... στο επίμαχο σημείο.

Το "Blood Sugar Sex Magik" κυκλοφόρησε σε μια εποχή όπου το grunge είχε μπει στο «rollercoaster» της επιτυχίας και της εμπορικότητας. Ο, φαινομενικά, διαφορετικός του χαρακτήρας κατάφερε και κόλλησε με το σκηνικό που είχε γεννήσει το Seattle και οι κοινές περιοδείες με Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden σε φεστιβάλ όπως το Lollapalooza προσέδωσαν στο ενεργητικό των '90s άλλη μια πολύ σπουδαία μπάντα. Το "Blood Sugar Sex Magik" ήταν ένα καταπληκτικό πάντρεμα της funk ψυχής των Red Hot Chili Peppers με τη mainstream rock, ένα όργιο 17 τραγουδιών, όπως το "Under The Bridge", το "Give It Away", το "Suck My Kiss" και το "If You Have To Ask".

Το θρίαμβο του "Blood Sugar Sex Magik" ακολούθησε η ξαφνική φυγή του John Frusciante, ο οποίος είχε αρχίσει να βυθίζεται στα ναρκωτικά. Άλλο ένα πλήγμα για τους Red Hot Chili Peppers, τη στιγμή που τα πράγματα έμπαιναν σε μια σειρά. Ήταν η σειρά του -προερχόμενου από τους Jane's Addiction- Dave Navarro να προσπαθήσει να σώσει την παρτίδα για το συγκρότημα. Αναμφισβήτητα καλός κιθαρίστας, ο Navarro κυκλοφόρησε με τους Red Hot Chili Peppers το "One Hot Minute", το οποίο ήταν ένα αρκετά ιδιαίτερο άλμπουμ, αλλά ουδέποτε τα «χνώτα» του ταίριαξαν αρμονικά με αυτά των υπολοίπων μελών, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει το 1998.

Ο Frusciante, «καθαρός» και πιο ώριμος, επέστρεψε στο συγκρότημα και για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ο άνθρωπος που θα έσωζε την καριέρα των Red Hot Chili Peppers. Η δεκαετία βρισκόταν στο γύρισμά της, η γενιά του "Blood Sugar Sex Magik" είχε μεγαλώσει, η σκηνή των '90s είχε ξεφουσκώσει επικίνδυνα. Το "Californication" ήταν ο δεύτερος μεγάλος δισκογραφικός θρίαμβος της μπάντας, αυτός που την τροφοδότησε με μια νέα και μεγάλη φουρνιά fans και που παγίωσε το status της ως ενός εκ των σημαντικότερων group της εποχής μας. Το timing της κυκλοφορίας του "Californication" ήταν το πλέον κατάλληλο. Ο τυφώνας «Napster» μόλις είχε αρχίσει να σαρώνει το τότε παρόν και κυρίως το μέλλον της δισκογραφίας και το "Californication" πιθανότατα είναι ο τελευταίος μεγάλος rock δίσκος που πρόλαβε στο νήμα τα νέα δεδομένα και κατάφερε να σημειώσει υψηλότατες πωλήσεις. Κομμάτια όπως τα "Scar Tissue", "Otherside", "Californication" δε χαρακτήρισαν μόνο τους Red Hot Chili Peppers, αλλά μια ολόκληρη εποχή της μουσικής βιομηχανίας, που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ακολούθησαν άλλα δύο άλμπουμ, το "By The Way" και το διπλό εγχείρημα του "Stadium Arcadium", που μας τροφοδότησαν με μια δεκάδα δημοφιλών και ποιοτικών single και που διατήρησαν το όνομα των Red Hot Chili Peppers στα υψηλότερα σημεία της μουσικής ειδησεογραφίας και τις συναυλίες τους εγγυημένες εμπειρίες διασκέδασης. Ο τερματισμός της δεύτερης θητείας του Frusciante στο συγκρότημα το 2009 συνοδεύτηκε από φήμες περί οριστικής διάλυσης, οι οποίες διαψεύσθηκαν με το γεγονός της «πρόσληψης» του Josh Klinghoffer. Ο Klinghoffer αποτελεί τον πέμπτο κιθαρίστα των Red Hot Chili Peppers που ηχογραφεί full-length άλμπουμ με το συγκρότημα και πιο συγκεκριμένα το "I'm With You". Ένα νέο κεφάλαιο ξεκίνησε για τους Red Hot Chili Peppers, οι πρώτες σελίδες γράφτηκαν και μένει να δούμε εάν η εποχή Klinghoffer θα καταφέρει να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα το brand name του συγκροτήματος. Το 2012 θα μπει με τους καλύτερους οιωνούς πάντως για το group, καθώς μαζί με τους Guns N' Roses και τους Beastie Boys οι Red Hot Chili Peppers επιλέχθηκαν να διαβούν τις «πύλες» του Rock 'N' Roll Hall Of Fame.

Γιατί όλοι θέλουν να δουν τους Red Hot Chili Peppers live;

Αναμφισβήτητα, το συναυλιακό τοπίο στην Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία δέκα χρόνια. Κατά την προηγούμενη δεκαετία, αλλά και σε αυτήν που διανύουμε, πολλά μεγάλα ονόματα, των οποίων μια συναυλία στα μέρη μας κάποτε θεωρούταν «όνειρο θερινής νυκτός», ήρθαν στη χώρα μας, προσφέροντας αξιομνημόνευτες στιγμές. Με μια πρόχειρη σκέψη, μπορούμε να θυμηθούμε τις «stadium rock» περιοδείες των AC/DC, U2, Bon Jovi, τις διπλές επισκέψεις των Tool και των Linkin Park, τα live υπερθεάματα του Roger Waters και των Rammstein και τις μεμονωμένες συναυλίες των Pearl Jam, Nine Inch Nails και Faith No More. Συναυλιακός απολογισμός σαφώς μικρότερος από αυτόν μιας χώρας της κεντρικής Ευρώπης, αλλά καθόλου ευκαταφρόνητος. Όλα αυτά τα χρόνια, στις αιωρούμενες συναυλιακές φήμες, δύο ονόματα «έπαιζαν» πιο έντονα από οποιαδήποτε άλλα, αυτό των AC/DC, που εκπληρώθηκε πανηγυρικά, όπως προαναφέραμε, και αυτό των Red Hot Chili Peppers, που συνεχίζει να παραμένει από τα απωθημένα requests του ελληνικού κοινού. Τι είναι αυτό όμως που καθιστά μια συναυλία των Red Hot Chili Peppers ένα άκρως επιθυμητό γεγονός;

Δε θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε πως όλη αυτή ή έντονη φημολογία και επιθυμία για να επισκεφθούν οι Red Hot Chili Peppers τη χώρα μας πηγάζει κατά μεγάλο ποσοστό από το "Californication". Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγω, όντας προερχόμενος από τη γενιά που στα τελειώματα της εφηβείας της έζησε το χαμό που είχε προκαλέσει το συγκεκριμένο άλμπουμ. Το "Californication" έτυχε μιας απολύτως δικαιολογημένης αποθέωσης από τα μουσικά media, αλλά κυρίως σε μια σχετικά φτωχή περίοδο για τη rock αποτέλεσε ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για το mainstream χαρακτήρα της.

Ήταν χαρακτηριστικό γεγονός πως άτομα που αγνοούσαν το παρελθόν των Red Hot Chili Peppers, αλλά και άτομα που δεν είχαν καν επιδερμική επαφή με τη rock, μέσα σε μια στιγμή άρχισαν να μυούνται στον ιδιαίτερο κόσμο των Καλιφορνέζων. To λιθαράκι τους σε αυτή την ιστορία έβαλαν και τα δύο μουσικά κανάλια που εξέπεμπαν στη χώρα μας, το αγγλικό, τότε, MTV και το εγχώριο MAD TV, τα οποία σε καθημερινή βάση προέβαλαν τα, εξαιρετικής αισθητικής, videoclip των Red Hot Chili Peppers από το συγκεκριμένο άλμπουμ σε εναλλαγή με αυτά της... Britney Spears, που είχε ξεπηδήσει στο προσκήνιο εκείνη την εποχή περίπου.

Θα ήταν όμως εξαιρετικά άδικο προς την ποιότητα του συγκροτήματος να αποδώσουμε την αποδοχή των Red Hot Chili Peppers στη χώρα μας μόνο και μόνο στην προβολή που έχαιρε το "Californication". Επίσης άδικο θα ήταν να μην αναγνωρίσουμε την ύπαρξη, έστω ενός μικρότερου, fanbase και πριν το 1999, το οποίο λαχταρά μια συναυλία του συγκροτήματος στη χώρα μας σχεδόν δύο δεκαετίες και που μεγάλωσε με την ανάμνηση ενός μακρυμάλλη Kiedis. Σημαντικότερος λόγος όμως που οι Red Hot Chili Peppers αποτελούν διακαή πόθο των Ελλήνων είναι η ίδια η μουσική τους. Το συγκεκριμένο συγκρότημα έχει τη συνταγή για τραγούδια ποιοτικά, άμεσα, τραγούδια που θα σε κάνουν να μελαγχολήσεις, που θα σε κάνουν να θέλεις να χορεύεις ασταμάτητα και που αποτελούν την εγγύηση για μια συναυλία-πάρτι όπου οι φανατικοί οπαδοί τους θα εκπληρώσουν το απωθημένο τους, οι φίλοι της rock θα απολαύσουν μια καταπληκτική μπάντα και οι υπόλοιποι θα σιγοτραγουδήσουν το ένα, έστω, τραγούδι που τους οδήγησε μέχρι το συναυλιακό χώρο. Το σίγουρο είναι πως όλοι ανεξαιρέτως θα διασκεδάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κι επειδή πολλά «ακούγονται», μένει να δούμε εάν το 2012 θα αποτελέσει τελικά το «σωτήριο» έτος και μια εμφάνιση των Red Hot Chili Peppers θα πάρει «σάρκα και οστά» τελικώς και στη χώρα μας.

Το Rocking.gr, με αφορμή το διαγωνισμό του What's Up της Cosmote, θα βρεθεί το ερχόμενο Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου στο Τορίνο της Ιταλίας, όπου μαζί με τους 80 νικητές που προέκυψαν θα απολαύσει τους Red Hot Chili Peppers ζωντανά και θα σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, τέλη Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή των fans στην Ελλάδα να ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Το What's Up Reload It εξασφάλισε δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και εισιτήρια για τη μοναδική αυτή συναυλία για 40 τυχερούς που θα παρακολουθήσουν -παρέα με έναν φίλο ή φίλη τους- live το καταπληκτικό γκρουπ. Επιπλέον, το What's Up Reload It προσέφερε 3.000 ακόμη δωρεάν downloads του νέου άλμπουμ των Red Hot Chili Peppers, "I'm With You".

Η περιοδεία του συγκροτήματος στην Ευρώπη σημειώνει τεράστια επιτυχία, με τις περισσότερες ημερομηνίες να είναι ήδη sold out! Οι Red Hot Chili Peppers δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στη χώρα μας, αποτελώντας το συναυλιακό απωθημένο κάθε μουσικόφιλου, αλλά στον κόσμο του What's Up... όλα είναι δυνατά!

Γιάννης Κοτζιάς
  • SHARE
  • TWEET