Inn Pop - Inner Ear #100

Έξι χρόνια, εκατό κυκλοφορίες και μία συλλογή για τους μερακλήδες από την Πάτρα

Από τον Γιάννη Βόλκα, 18/12/2013 @ 12:23
Από το 2007 που χρονολογείται η ίδρυση της Inner Ear στην Πάτρα, τόσο οι μουσικόφιλοι όσο και οι υποστηρικτές της ελληνικής σκηνής βρήκαν το καταφύγιό τους. Μέσα στα έξι αυτά χρόνια η τολμηρή εταιρεία ανέλαβε δράση κόντρα στα δεδομένα της εποχής, κυκλοφόρησε μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους των τελευταίων χρόνων από σημαντικά ονόματα αλλά και από νέα συγκροτήματα δίνοντας βάρος κυρίως στον εναλλακτικό ήχο με οποιαδήποτε μορφή και αν παρουσιάζεται. Indie, post, electronica και alternative pop είναι μόνο ορισμένες από τις «ταμπέλες» που θα συναντήσετε εδώ αν και ο κοινός παρανομαστής στις κυκλοφορίες της Inner Ear ήταν ανέκαθεν η ποιοτική μουσική.

Inn Pop - Vol.1Η εταιρεία έδειξε από το ξεκίνημά της ότι αποτελείται από ανθρώπους με μεράκι και αγάπη για την μουσική και απευθύνεται σε ένα αντίστοιχα μερακλίδικο κοινό. Με την ευκαιρία συμπλήρωσης των εκατό κυκλοφοριών, η Inner Ear παρουσιάζει μια επετειακή συλλογή με 14 συγκροτήματα και αντίστοιχα 14 συνθέσεις, στην  πλειοψηφία τους ακυκλοφόρητες με σκοπό να γιορτάσουν την επιτυχία τους με το κοινό τους και ταυτόχρονα να παρουσιάσουν μια άλλη πλευρά της pop μουσικής.

Όσο και αν κρίνουμε την κάθε κυκλοφορία της κάθε εταιρείας ξεχωριστά, οφείλουμε να ευχηθούμε στην Inner Ear μια ανάλογη συνέχεια στο μέλλον ώστε να συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική εναλλακτική σκηνή.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους 14 καλλιτέχνες και συγκροτήματα που συμμετέχουν στη συλλογή "Inn Pop" καθώς και τις αντίστοιχες συνθέσεις τους.




His Majesty The King Of SpainHis Majesty The King Of Spain

Who Is Who: Το project του Νεκτάριου Κουβαρά δημιουργήθηκε αρχικά ως ημιακουστικό τρίο αλλά κατέληξε ως εξαμελής μπάντα που αναμειγνύει pop μελωδίες με blues και folk στοιχεία. Αρκετές ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορους συναυλιακούς χώρους ενώ άνοιξαν επίσης τις συναυλίες των Marc Almond, Jonathan Richman και Radio Dept. Το ντεμπούτο τους "Hyena" κυκλοφόρησε πέρσι.

This Is My Song: To "She Killed Me Cause I Loved Her" αποτελεί μια πολύ έξυπνη surf διασκευή στο πασίγνωστο "Με Σκότωσε Γιατί Την Αγαπούσα" του Στράτου Διονυσίου. Ιδανικό για soundtracks, ξέφρενα party και όσους δεν ντρέπονται να παραδεχτούν ότι ακούνε και ελληνικά τραγούδια που και που.



My Drunken HazeMy Drunken Haze

Who Is Who: Ο Spir Frelini (κατά κόσμον Σπύρος Φριλίγος) και οι My Drunken Haze αποτελούν την ελληνική απάντηση στην αναβίωση της ψυχεδέλειας, μια από τις πρόσφατες μόδες της εναλλακτικής σκηνής. Επιρροές από βρετανικό indie, ψυχεδελική pop και garage rock, θετική ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς και πρόσφατες ζωντανές εμφανίσεις με The Lucid Dream, Alien Mustangs και Singapore Sling.

This Is My Song: Το "Gambling Woman" είναι το single που κυκλοφόρησαν στις αρχές του έτους. Άριστο δείγμα psych/garage rock, πιασάρικος ρυθμός, παθιασμένα φωνητικά. Κομμάτι που αν είχε κυκλοφορήσει την δεκαετία του '60, σήμερα θα το θεωρούσαμε κλασικό.



The Paris GroveThe Paris Grove

Who Is Who: Μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε το 2011 από την συνεργασία του Jim Parish με το Spir Frelini (My Drunken Haze) και κινείται σε ρυθμούς ψυχεδελικής pop. Το συγκρότημα δουλεύει αυτό τον καιρό πάνω στο πρώτο του EP.

This Is My Song: To "Window To The Soul" που περιλαμβάνεται σε αυτή την συλλογή  αποτελεί ένα όμορφο μείγμα ψυχεδέλειας και nouvelle vague-ικής lounge. Αρκετές επιρροές και από Last Shadow Puppets. Χαλαρωτικό, ταξιδιάρικο, όμορφο.



Daphne And The FuzzzDaphne And The Fuzzz

Who Is Who: Πολλά υποσχόμενo κουαρτέτο από την Αθήνα με jazz, blues, swing και rock επιρροές και τα ζεστά φωνητικά της Δάφνης την οποία συναντήσαμε επίσης μαζί με τον Κώστα Μαραβέγια. Αναμένουμε με ανυπομονησία την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά.

This Is My Song: To "Doop Doop" πρόλαβε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει επιτυχία και να παίζεται στα ραδιόφωνα της χώρας με την εθιστική μελωδία του δείχνoντας εξ' αρχής τις συνθετικές ικανότητες της μπάντας. Και αυτό το bluesy solo στην κιθάρα λίγο πριν το τέλος του κομματιού, «όλα τα λεφτά»!



Five Star HotelFive Star Hotel

Who Is Who: Η ιδέα για την δημιουργία τους προέκυψε κατά την διάρκεια των σπουδών τους στην Αγγλία πριν μια δεκαετία αλλά χρειάστηκε να επιστρέψουν στην Θεσσαλονίκη μέχρι να ολοκληρώσουν τα σχέδια τους. Η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά τους "This Sound" κυκλοφόρησε το 2010 ενώ ήδη ετοιμάζονται για τον διάδοχο του.

This Is My Song: Brit-Pop βγαλμένη από τα early 90s που θυμίζει αρκετά τους Pulp. Γλυκόπικρη μελωδία και πολύ αξιόλογα φωνητικά. Το "Somewhere In Time" είναι από τα κομμάτια που έχουν την δυνατότητα να ακουστούν εξίσου σε εγχώρια και ευρωπαϊκά ραδιόφωνα.



George NikasGeorge Nikas

Who Is Who: Είχε προοπτικές εξέλιξης με τους Zebra Tracks αλλά προτίμησε να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις. Indie kid με μια κλίση προς την folk. Κυκλοφόρησε το 2010 το πρώτο του προσωπικό "How To Live In Open Spaces".

This Is My Song: Από το προαναφερθέν άλμπουμ, το "Can't Go Home". Μια κιθάρα, μια φωνή, απλή και ευχάριστη folk. Αναμφίβολα κομμάτια σαν αυτό βγαίνουν πλέον εκατοντάδες αλλά και το συγκεκριμένο δεν υστερεί σε τίποτα .



Χρήστος ΛαϊνάςΧρήστος Λαϊνάς

Who Is Who: Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή το 1998 με τους Ονειροπαγίδα. Έκτοτε συνεργάστηκε ως παραγωγός, ηχολήπτης ή μουσικός με σημαντικά ονόματα όπως Raining Pleasure, Film, Μιχάλης Δέλτα και πολλούς άλλους. Ο πρώτος προσωπικός του δίσκος "Η Αγάπη Θα Λάμψει" κυκλοφόρησε το 2011.

This Is My Song: Μάθαμε τον Χρήστο Λαϊνά με ελληνικό στίχο αλλά ο ίδιος αγαπά εξίσου την γαλλόφωνη pop των 60s και έτσι επιστρατεύει την Παυλίνα Μιχαηλίδη στα φωνητικά για το "Avec Toi", Β-side στο single "Η Αγάπη Θα Λάμψει"



Tango With LionsTango With Lions

Who Is Who: Μας εντυπωσίασαν με το "Verba Time" ντεμπούτο τους οι Tango With Lions και ακόμα περισσότερο με το φετινό "A Long Walk", ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που πέρασαν από τα χέρια μας, και δεν αναφερόμαστε μονάχα στην ελληνική σκηνή.

This Is My Song: Το ολόφρεσκο "Dreaming Of Tokyo" μας παρουσιάζει μια διαφορετική πτυχή της μπάντας. Downtempo / electronica αυτή τη φορά με κοινό παρανομαστή την εκφραστική φωνή της Kat. Αναρωτιόμαστε αν αυτή είναι η κατεύθυνση που επιθυμούν να ακολουθήσουν ή αν με αφορμή την συγκεκριμένη συλλογή άρπαξαν την ευκαιρία να πειραματιστούν.



Larry GusLarry Gus

Who Is Who: Από την Βέροια στην Βαρκελώνη, πάλι πίσω και τώρα στο Μιλάνo. Πορεία από την Cast-A-Blast μέχρι την Inner Ear από όπου κυκλοφόρησε το επτάιντσο "Angelos Kyriou/Achilleas Kyriakidis". Ανήσυχο πνεύμα με καλλιτεχνική φλέβα. Όταν ένας άνθρωπος επιλέγει το ψευδώνυμο «Λάρυγγας», υποθέτω ότι  αξίζει την προσοχή μας.

This Is My Song: Το ένα από τα δύο κομμάτια του παραπάνω επτάιντσου, φόρος τιμής στον συγγραφέα (σεναριογράφο, σκηνοθέτη, μεταφραστή)  Αχιλλέα Κυριακίδη. Downtemp / Trip Hop με πλούσιο, νοσταλγικό ήχο και έντονο το ελληνικό στοιχείο.



ChestChest

Who Is Who: Οι Chest είναι ένα ντούετο που αποτελείται από την Στέλλα Χρονοπούλου, η οποία έχει κυκλοφορήσει σόλο δουλειές ως «Στέλλα», και τον μπασίστα των No Clear Mind, Μπάμπη Θεοχάρη.

This Is My Song: Το "Work Alone" είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό κομμάτι των Chest που γνωρίζουμε αλλά αφήνει θετικές εντυπώσεις. Ενδιαφέρουσα electronica και catchy ρυθμός. Προδιαθέτει τον ακροατή να αναζητήσει το background του συγκροτήματος.



Kid FlicksKid Flicks

Who Is Who: Αυτοδίδακτος μουσικός ο Λευκαδίτης συνθέτης και παραγωγός Kid Flicks
χρησιμοποιεί ότι αυτός θεωρεί απαραίτητο για την σύνθεση των κομματιών του και μεταβάλλει την φωνή του ανάλογα με την περίσταση. Κυκλοφόρησε τα "Heart Of Gold" και "By Typing 'I Talk', You Don't Talk" από την Inner Ear. Δηλώνει επηρεασμένος από Residents, Flaming Lips και Χειμερινούς Κολυμβητές μεταξύ άλλων. Με άλλα λόγια, δεν περιμένουμε τίποτα συμβατικό. Μουσικά ιδιότροπος, περίεργος, ιδιαίτερος.

This Is My Song: Με το "Spirits' Theme" δείχνει ότι έχει την ικανότητα να συνθέσει πιασάρικα pop κομμάτια αλλά προτιμά να τα αναμειγνύει με χαοτικούς ήχους και «περίεργα» beats. Experimental pop;



Berlin BridesBerlin Brides

Who Is Who: Η Νατάσα και η Μαριλένα, δημιούργησαν το 2007 τις Berlin Brides με σκοπό να ταράξουν τα νερά της αθηναϊκής μουσικής σκηνής. Εμφανίσεις με Cocorosie, Subways, Royksopp αλλά και εξορμήσεις στο εξωτερικό, αποσπούν θετικότατες κριτικές στο κάθε τους βήμα. Το "Modern Celibacy" άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το 2010.

This Is My Song: Νέο, ακυκλοφόρητο κομμάτι και από τις Berlin Brides με τον τίτλο "Deathwish". To χαρακτηριστικό synth / powerpop ύφος τους αλλά με κάποια 60s garage στοιχεία.



Mary's Flower SuperheadMary's Flower Superhead

Who Is Who: Μια δεκαετία συμπληρώνουν φέτος οι Θεσσαλονικείς με δυο δίσκους (Mary's Flower Superhead και Sway) και ένα EP (Digesting The Animal) στο ενεργητικό τους. Αλωνίζουν συναυλιακά την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και δεν αφήνουν ευκαιρία να πάει χαμένη. Εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων με τους Pete Doherty, Peter Hook, Madrugada και Placebo.

This Is My Song: "Losing Paths" το καινούργιο κομμάτι των Mary's Flower Superhead. Alternative / indie rock με όμορφο, χαλαρό ξεκίνημα, κλιμακώνεται σταδιακά για να καταλήξει σε ένα δυναμικό post rock ξέσπασμα. Οι Θεσσαλονικείς για άλλη μια φορά αποδεικνύουν γιατί θεωρούνται από τα ισχυρά "χαρτιά" της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής.



Φανταστικοί ΉχοιΦανταστικοί Ήχοι

Who Is Who: One man project του Άγγελου Μπαλτά με έδρα την Αθήνα. Εμπνέεται από την παγκόσμια psych folk σκηνή και ελληνικές ψυχεδελικές μελωδίες. Με συμμετοχές σε festival εγχώρια και του εξωτερικού και δύο κυκλοφορίες δέχεται μέχρι στιγμή αποθεωτικές κριτικές.

This Is My Song: Γνωστός για την μίξη δικής του ηλεκτρονικής μουσικής με sample από τα 60s o Άγγελος Μπαλτάς μπλέκει από krautrock μέχρι electronica και καταλήγει σε άλλη μια ψυχεδελική σύνθεση. Ο τίτλος του, "Beginning Of The Endless".
  • SHARE
  • TWEET