Η ιστορία της rock: Μέρος Α'

19/10/2002 @ 05:16
Εισαγωγή στο Rock N' Roll

Το rock n roll προέρχεται από το rhythm n blues. Για πρώτη φορά ο όρος rock n roll χρησιμοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 50. Tο rock n roll διαφέρει από το χορευτικό ρυθμό rock n roll, το οποίο ουσιαστικά έπαψε να υπάρχει περίπου το 1958, όπως επίσης διαφέρει και από το ροκ, το οποίο άρχισε να εξελίσσεται το 1964.
Πιο πριν η φράση rock n roll χρησιμοποιούνταν στα blues τραγούδια για να περιγράψει την ερωτική πράξη. Ειδικά από τα τέλη της δεκαετίας του ‘40 και μετά χρησιμοποιούνταν στα τραγούδια με διφορούμενη σημασία.

Το rock n roll δεν υπάρχει στην αγορά της ποπ μουσικής μέχρι το 1953, όταν το crazy man crazy του Βill Halley και των Comets γίνεται το πρώτο rock n roll τραγούδι που μπαίνει στο Billboard. Τα rhythm n blues τραγούδια ήταν τελείως διαφορετικά από τις ποπ μπαλάντες εκείνης της εποχής. Τα φωνητικά ήταν βαριά, οι στίχοι έβριθαν από σεξουαλικά υπονοούμενα, ο ρυθμός ήταν έντονος και χορευτικός και τα κυρίαρχα όργανα ήταν η κιθάρα, το σαξόφωνο και το πιάνο. Επίσης οι τα τραγούδια γράφονταν σε δίσκους χωρίς καμία ιδιαίτερη επεξεργασία.. Κύριο στοιχείο της μουσικής αυτής ήταν η έξαψη. Τα χορευτικά rhythm n blues ήταν καρπός της μαύρης μουσικής, της οποίας ο προσωπικός τρόπος και η αντίθεση της με τις γλυκανάλατες μπαλάντες των λευκών τροβαδούρων όπως του Σινάτρα, τράβηξαν την προσοχή των νεαρών λευκών που τη μετέτρεψαν σε cult μορφή τέχνης, όπως οι μεγαλύτερη τους έκαναν με την jazz.

Γιατί όμως αναπτύχθηκε και λατρεύτηκε το rock n roll? Αιτία ήταν η ανάπτυξη της νεανικής κουλτούρας, που αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες του Β Παγκοσμίου πολέμου. Οι νέοι αμφισβητούν τις ηθικές αξίες της χώρας τους, και δημιουργούν ένα δικό τους στιλ, το οποίο τροφοδοτείται από το Χολιγουντ, με ταινίες που αφορούν την κοινωνική ζωή των εφήβων και την εξέγερση τους, όπως οι θρυλικές ταινίες "Ο Ατίθασος" με τον Μαρλον Μπραντο και "Επαναστατης Χωρις Αιτια" με τον Τζειμς Ντιν, οι οποίες λάνσαραν τα μοντέλα πάνω στα οποία έχτισαν το στιλ και την ιδεολογία τους οι έφηβοι του 50. Η μεγάλη έκρηξη όμως έγινε με την ιστορική ταινία " Η Ζούγκλα Του Μαυροπίνακα", η οποία έκανε μεγάλη επιτυχία και συζητήθηκε πολύ. Η ταινία αυτή, καθώς και η μουσική της επένδυση (με πρώτο και καλύτερο το κλασικό rock around the clock του Βill Halley) παγίωσαν τη σχέση του ροκ εν ρολ με τη νεανική επανάσταση και τις έκαναν δυο έννοιες σχεδόν ταυτόσημες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το rock n roll εισέπραξε τις αποδοκιμασίες της καθωσπρέπει συντηρητικής κοινωνίας των Αμερικανών, λόγω της σχέσης της με την αμφισβήτηση, των σεξουαλικών υπονοουμένων που υπήρχαν στα τραγούδια, καθώς επίσης και εξαιτίας της καταγωγής της από τη μαύρη μουσική. Ειδικά στις Νότιες Πολιτείες η αποδοκιμασία ήταν εντονότερη. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αντίδραση των νέων και κατά συνέπεια τη συνέχεια της ανάπτυξης του rock n roll. Ο όρος rock n roll όπως τον ξέρουμε σήμερα χρησιμοποιήθηκε από τον disk jockey Αlan Freed, ο οποίος τον χρησιμοποίησε για να περιγράψει τη rhythm n blues μουσική . Σιγά σιγά όμως ο χαρακτήρας της μουσικής άλλαξε, ώστε ο όρος rock n roll κατέληξε να περιγράφει και να είναι κάτι διαφορετικό από την rhythm n blues.

* Τα στοιχεία είναι παρμένα από το βιβλίο του Charlie Gillet "Ο ήχος της πόλης" των εκδόσεων Σύνορα-Λιβάνη.

** Η επιμέλεια του άρθρου έγινε από το χρήστη tink
  • SHARE
  • TWEET