Focus

19/03/2004 @ 15:12
Ανάμεσα στα μεγάλα και ηχηρά ονόματα της ιστορία του rock υπάρχουν και μερικά ονόματα, που στα αυτιά των πολλών δεν ηχούν τόσο επιβλητικά όσο τα υπόλοιπα. Τις περισσότερες φορές όμως τα σχήματα αυτά κρύβουν μέσα τους μεγαλύτερη λάμψη και επιβλητικότητα από αρκετά πιο γνωστά του είδους. Ένα από αυτά τα σχήματα είναι και οι Ολλανδοί Focus.

Οι Focus δημιουργήθηκαν στην Ολλανδία στα τέλη της δεκαετίας του 60 από τον Thijs Van Leer (φλάουτο, πλήκτρα), τον Martin Dresden (μπάσο) και τον Hans Cleuver (τύμπανα). Η πρώτη τους κοινή εμφάνιση ήταν όταν τους φώναξαν σαν μέλη του cast της Γερμανικής εκδοχής του γνωστού musical Hair και έτσι λίγο αργότερα ήρθε και ο πρώτος τους δίσκος, με τη βοήθεια του κιθαρίστα Jan Akkerman.



Ο δίσκος δεν πήγε καθόλου καλά και ο Akkerman απογοητευμένος εγκαταλείπει την μπάντα για να δημιουργήσει μια άλλη με δύο φίλους του. Τον Pierre Van der Linden (τύμπανα) και τον Cyril Havermans (μπάσο). Ο Thijs Van Leer ήθελε και αυτός να μετέχει σε αυτή την προσπάθεια και όπως είναι φυσικό η μπάντα που σχηματίστηκε ονομάστηκε και πάλι Focus. Mε αυτή τη σύνθεση οι Focus, κυκλοφόρησαν το LP "Moving Waves", στο οποίο ο Thijs Van Leer τραγουδάει με ένα παραδοσιακό στυλ που ονομάζεται "yodeling".

Στις αρχές της δεκαετίας του 70 στην Ολλανδία συναντούν τον παραγωγό Mike Vernon, ο οποίος ήταν και η βασική αιτία οι Focus να γίνουν ευρύτερα γνωστοί σε όλο τον κόσμο, αρχίζοντας από την Αγγλία. Το 1972 κυκλοφόρησαν ένα διπλό LP, το “Focus 3” το οποίο περιείχε το hit “Sylvia” που μπήκε στα charts αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Στο “Focus 3” ο Cyril Havermans αντικαταστάθηκε από τον Bert Ruiter. Στις 5 Μαίου του 1973 οι Focus έκαναν μία καταπληκτική παρουσίαση της δουλειάς τους στο “Rainbow Theater” του Λονδίνου, η οποία μάλιστα κυκλοφόρησε σε έναν απίστευτο δίσκο με την ονομασία “Live At The Rainbow”, εδραιώνοντας τους Focus ως μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές rock μπάντες της εποχής, αν και το rock σαν είδος μουσικής δεν αντιπροσώπευε τόσο πολύ την μουσική τους. Οι Focus αρέσκονταν σε αργόσυρτα κομμάτια με μακροσκελή σόλο κιθάρας αλλά και πλήκτρων, συνδυάζοντας άψογα την παραδοσιακή folk με την κλασσική μουσική, κάτω από μία ατμοσφαιρική rock αντίληψη εναρμονισμένη πλήρως με την ιδιομορφία του τρόπου τραγουδιού του Thijs Van Leer (αν και τα περισσότερα κομμάτια τους ήταν instrumental).

Στα μέσα της δεκαετίας του 70 ο Pierre Van de Linder εγκαταλείπει τους Focus κυρίως λόγω της διαφωνίας του με τον Bert Ruiter, ο οποίος ήθελε πιο εμπορικούς τους Focus, ώστε να κάνουν άνοιγμα στην αμερικανική αγορά. Ο αντικαταστάτης του Van de Linder ήταν ο Collin Allen από τους John Mayall Band. Με τον Collin Allen οι Focus κυκλοφόρησαν το τρομερό LP "Hamburger Concerto", πάνω στον κλασσικό ήχο των Focus αλλά και το “Mother Focus”, το οποίο ήταν πιο εμπορικό και ανέβασε τις πωλήσεις τους σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα στις ηχογραφήσεις του “Mother Focus” ο Collin αποχώρησε από τη μπάντα και τη θέση του πήρε ο αμερικανός drummer David Kemper (καθώς ήδη οι Focus είχαν γίνει αρκετά γνωστοί στην Αμερική).



Μετά το “Mother Focus” και από αρκετές live εμφανίσεις ανά την Ευρώπη οι οποίες ήταν ασφυκτικά γεμάτες, o Akkerman αποχωρεί από το σχήμα και σαν φυσικό επακόλουθο οι Focus διαλύονται, όχι όμως για πολύ.

Το 1977 Ο Thijs Van Leer με τον Bert Ruiter επανασυνδέουν τη μπάντα με τον P.J. Proby στα φωνητικά, τον Eef Albers στην κιθάρα, τον Phillip Catherine (έναν πολύ γνωστό jazz κιθαρίστα) και τον Steve Smith στα τύμπανα. Μέχρι την επανασύνδεσή τους, ο παραγωγός τους, Mike Vernon, είχε κυκλοφορήσει το LP “Ship of Memories” το οποίο περιείχε ανέκδοτα κομμάτια των Focus. Η σύνθεση αυτή των Focus κρατάει μέχρι το 80 όπου η μπάντα διαλύεται για ακόμη μία φορά.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1985 οι Focus επιστρέφουν στα μουσικά δρώμενα βασισμένοι κυρίως στο ντουέτο Akkerman - Thijs van Leer, που μαζί με διάφορους session μουσικούς κυκλοφορούν και ένα LP με τα ονόματά τους, με το οποίο οι Focus ξαναγυρνούν στο κλασσικό γνώριμο ύφος τους με την μόνη αλλαγή τα ηλεκτρονικά τύμπανα, τα οποία παίρνουν τη θέση των φυσικών αυτή την χρονική περίοδο. Μάλιστα η Ολλανδική τηλεόραση έκανε παραγωγή και σε ένα video-clip των Focus, το “Russian-Roulette”.

Έτσι οι Akkerman και Thijs Van Leer, εισήλθαν και στη νέα δεκαετία μόνο που στην θέση των session μουσικών επανήλθε η κλασσική σύνθεση με τους Bert Ruiter και Pierre Van der Linden. Με την κλασσική αυτή σύνθεση οι Focus εμφανίζονταν σε προγράμματα της Γερμανικής τηλεόρασης (κάτι σαν χρυσές επιτυχίες από το παρελθόν) όπου ερμήνευαν τα κλασσικά τους πλέον τραγούδια.

Οι Focus ως γνήσιοι δεινόσαυροι του rock φυσικά και υπάρχουν ακόμη και εμφανίζονται live σε όλο τον κόσμο, από τον Καναδά και το Μεξικό μέχρι την Πολωνία και την Αυστρία. Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να έρθει και η δική μας σειρά να τους απολαύσουμε από κοντά.

Η τωρινή σύνθεση των Focus με την οποία περιοδεύουν σήμερα είναι η εξής:

Thijs Van Leer: φλάουτο, πλήκτρα, φωνητικά
Bert Smaak: τύμπανα
Bobby Jacobs: μπάσο
Jan Dumee: κιθάρα



Δημήτρης Πετροβίτσης

  • SHARE
  • TWEET