Εμπρός όλοι μαζί για νέες ροκ καταστάσεις...

26/10/2003 @ 09:30
Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα νοτιοανατολικά της Ευρώπης, πλούσια σε ομορφιές αλλά ταυτόχρονα φτωχή οικονομικά. Σε αυτή τη μικρή χώρα πριν μερικά χρόνια άνθησε η ελληνική ροκ σκηνή... ! Κάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινάει το παραμύθι που θα λέμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας μετά από χρόνια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τι θα έχουμε να πούμε στο τέλος της ιστορίας μας. Εδώ δεν πιάνουν οι κατάρες, δεν πιάνουν όμως και οι ευχές και στο τέλος δεν υπάρχουν πρίγκιπες και όμορφες δεσποινίδες για να παντρευτούν. Υπάρχει όμως μια βασίλισσα, η βασίλισσά μας είναι η ροκ μουσική, που την τιμάμε και την λατρεύουμε. Αυτή την στιγμή ίσως ζούμε την πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας όπου η βασίλισσα είτε θα πεθάνει είτε θα ξυπνήσει για να πάρει πίσω το στέμμα της.

Λοιπόν ας ξεκαθαρίσουμε πως αυτό το κείμενο αφορά αποκλειστικά την ελληνική σκηνή, δεν θα μιλήσουμε για ξένη μουσική ούτε θα κάνουμε συγκρίσεις.

Η χρυσή εποχή ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου όταν ο πρώτος επαναστάτης Παύλος Σιδηρόπουλος, ο πρίγκιπας της ελληνικής ροκ σκηνής, έδειξε τον δρόμο. Ακολούθησαν πολλοί και σημαντικοί αλλά δεν θα αναφέρω ονόματα γιατί κάποιοι θα μείνουν έξω και κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο. Ο Παύλος δυστυχώς έφυγε νωρίς, αλλά την πορεία του συνέχισαν οι Τρύπες. Ήταν αυτοί που κατά κοινή ομολογία έστειλαν τόσο ψηλά την βασίλισσά μας. Από εδώ και στο εξής δε θα αναφέρω άλλα ονόματα γιατί αυτό το άρθρο δεν αποτελεί μια ιστορική αναδρομή του παρελθόντος αλλά ένα μανιφέστο για το μέλλον. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως ξεχνάμε κάποιους, όλοι έχουν μια θέση στην καρδία και την δισκοθήκη μας, όλοι χάρισαν την μουσική τους σε εμάς και μια ολόκληρη γενιά μεγάλωσε με τα τραγούδια τους.

Η χρυσή εποχή έλαβε τέλος λίγο μετά τις αρχές του 2000 και συμπτωματικά τον ίδιο καιρό που οι Τρύπες σταμάτησαν τις συναυλίες και την δισκογραφία (σύμπτωση;). Μέχρι τότε οι εταιρίες έβλεπαν το ελληνικό ροκ σαν την κότα με τα χρυσά αυγά και φυσικά οι άπληστοι τι έκαναν; Αντί να προφυλάξουν την κότα την έσφαξαν! Σίγουρα πολλοί θα σκεφτείτε πως η παρομοίωση είναι υπερβολική, αλλά η πραγματικότητα έτσι είναι. Είδαν πως το ροκ έγινε μόδα και όλοι αναζητούσαν την δικιά τους κότα για να τους κάνει χρυσά αυγά. Δυστυχώς έτσι η μικρή μας χώρα γέμισε με συγκροτήματα που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις περιστάσεις. Η μουσική έγινε μόδα και το ροκ είδος προς κατανάλωση. Όπως λοιπόν είναι φυσικό η μόδα πέρασε και ξεχάστηκε. Έτσι ήρθε και ο μεσαίωνας για την βασίλισσά μας.

Εδώ λοιπόν είναι η στιγμή που θα φωνάξουμε «τέλος». Όχι άλλο τσιφτετελο-ποπ και techno, beat, house, trance κλπ. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα παραπάνω, δεν κρίνω καλλιτέχνες και φυσικά δεν έχω σκοπό να κατακρίνω άλλα μουσικά είδη, απλά εδώ θα μιλήσουμε για εμάς που μας αρέσει το ροκ. Θα μιλήσουμε για όλους εμάς που πνιγόμαστε καθημερινά μέσα σε τόσες μουσικές παραγωγές, αλλά δεν βρίσκουμε σχεδόν καμία να μας εκφράζει. Ήρθε η ώρα για την γενιά που μεγάλωσε με αυτή τη μουσική να μπει στον χορό και να κάνει και τους υπόλοιπους να χορέψουν μαζί της. Όλοι εσείς, που μεγαλώσατε και αγαπάτε την μουσική μας, σταματήστε να είστε παθητικοί θεατές, πάρτε τα όπλα σας, μικρόφωνο, κιθάρα, μπάσο, τύμπανα, πλήκτρα και ξεκινήστε την επανάσταση. Διασκευάστε παλιά αγαπημένα και εμπνευστείτε νέα τραγούδια, παίξτε μουσική όπως όταν ξεκινούσατε, ναι τότε που παίζατε για τον εαυτό σας και μερικούς φίλους πού συνέχιζαν να είναι φίλοι σας όσο φάλτσα κι αν ήταν τα τραγούδια σας. Δημιουργήστε κάτι που σας εκφράζει και με συνεχή προσπάθεια θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μακριά από την αντιγραφή των κλασσικών τραγουδιών, δημιουργήστε τραγούδια μέσα από την καρδία σας, τραγούδια που σας εκφράζουν και θα δείτε πως θα εκφράζουν πολλούς άλλους.

Είμαι μέρος αυτής της γενιάς που μεγάλωσε αγαπώντας και παίζοντας ροκ μουσική. Έζησα τις καλύτερες στιγμές του ελληνικού ροκ και αυτή η μουσική είναι μέρος του ίδιου μου του εαυτού. Προτρέπω όλους τους μουσικούς εκεί έξω να γευτούν το πιο δυνατό ποτό, την γλυκεία γεύση μιας συναυλίας, από την μεριά του πρωταγωνιστή, από την μεριά του καλλιτέχνη. Το συναίσθημα δεν περιγράφεται, είσαι εκεί πάνω και ζεις, πραγματικά νιώθεις πιο ζωντανός από ποτέ και τότε καταλαβαίνεις την πραγματική μαγεία της μουσικής. Η δημιουργία είναι από τα πιο όμορφα συναισθήματα που μπορείς να γευτείς στην ζωή σου και είναι δωρεάν. Δεν μοιράζει υποσχέσεις και δεν είναι ο ψεύτικος παράδεισος των ουσιών και των ναρκωτικών. Είναι μέσα σου, την μαγεία την δημιουργείς, η μαγεία σε παγιδεύει, η μαγεία σε ταξιδεύει.

Όσοι αγαπάτε το ροκ παίξτε μουσική για τον εαυτό σας, για την διασκέδασή σας και όχι για ένα παχύ συμβόλαιο με μια δισκογραφική εταιρία. Σίγουρα όλοι μας θα θέλαμε λίγο ζεστό χρήμα στην τσέπη μας, αλλά η μουσική είναι πάθος και αυτό το πάθος είναι που ζεσταίνει την καρδία μας. Η τσέπη και η καρδιά βρίσκονται μακριά η μια από την άλλη και σπάνια μπορείς να κρατάς και τις δύο ζεστές. Το συμβόλαιο μπορεί να μην έρθει ποτέ, αλλά εσείς ποτέ δεν θα ξεχάσετε όσα ζείτε και όσα θα ζήσετε. Τα τραγούδια σας δεν θα πεθάνουν ποτέ και οι στιγμές που περάσατε μαζί τους θα είναι πολύ πιο ακριβός θησαυρός και από το πιο ακριβοπληρωμένο συμβόλαιο. Όλοι εκεί έξω με τα συγκροτήματα σας, οργανώστε συναυλίες με ελεύθερη είσοδο, παίξτε σε φεστιβάλ, παίξτε σε σχολικές γιορτές, παίξτε σε μικρά μαγαζάκια, κάντε μουσικές εκπομπές, χαρίστε την μουσική σας στον κόσμο, κάντε τους να αγαπήσουν αυτό που αγαπάτε και εσείς.

Η υποδομή υπάρχει, ωδεία, studio για πρόβες και ηχογραφήσεις με καλό εξοπλισμό και σε καλές τιμές, εύκολη επικοινωνία με τον κόσμο μέσω του internet, περιοδικά, τα πάντα στην υπηρεσία της μουσικής, τα πάντα για εμάς. Μουσικοί καλοί υπάρχουν, μεγάλα ταλέντα τα οποία δειλιάζουν να ξεκινήσουν ή έχουν ξεκινήσει αλλά δεν έχουν βρει τον δρόμο τους ακόμη. Η βόμβα είναι εδώ, έτοιμη να εκραγεί έτσι ώστε οι νέοι να μάθουν και οι παλαιοί να θυμηθούν τι σημαίνει ροκ. Αρκεί μια σπίθα για να σκάσει η βόμβα και θα μας παρασύρει όλους μαζί της. Μια μουσική έκρηξη, μια έκρηξη όμως που ομορφαίνει τον κόσμο μας και δεν αφαιρεί ζωές.

Όλα είναι δρόμος, ακολουθείστε αυτόν που σας ταιριάζει, χαράξτε την δικιά σας πορεία και θα δείτε, είναι και άλλοι εκεί έξω που οι δρόμοι σας ενώνονται. Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί για νέες ροκ καταστάσεις...

Κωνσταντίνος Κατσιάνης

  • SHARE
  • TWEET