Depeche Mode - Live In Berlin (Παρουσίαση) @ Ταινιοθήκη, 16/11/14

To Rocking.gr βρέθηκε στην παρουσίαση της νέας live κυκλοφορίας των Depeche Mode και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 17/11/2014 @ 11:00
Είναι πλέον δεδομένο (σε αντίθεση με το παρελθόν) πως το πέρας της κάθε περιοδείας ενός μεγάλου συγκροτήματος θα διαδεχθεί μια κυκλοφορία στην οποία θα αποτυπώνεται οπτικοακουστικά κάποια από τις συναυλίες αυτής. Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελούν οι Depeche Mode οι οποίοι, να μην λησμονούμε, πως σε εποχές όπου οι live κυκλοφορίες ήταν διαθέσιμες μόνο σε VHS και προνόμιο κυρίως των rock συγκροτημάτων τόλμησαν και έβγαλαν το πετυχημένο live documentary "101" (1989). Από τότε ακολούθησαν αρκετές πετυχημένες περιοδείες οι οποίες τις περισσότερες φορές συνοδεύτηκαν κι από ένα live CD/DVD. Σειρά έχει τώρα η κυκλοφορία για την «The Delta Machine Tour» που περιελάμβανε 107 συναυλίες σε διάστημα 10 μηνών, μεταξύ των οποίων και μια εμφάνιση στη χώρα μας.

Mε αφορμή τη σημερινή κυκλοφορία του "Live In Berlin" των Depeche Mode, η Feelgood Records και ο RedFM 96,3 διοργάνωσαν χθες στον χώρο «Ταινιοθήκη» στην Ιερά Οδό μια αποκλειστική προβολή του νέου CD/DVD των Βρετανών το οποίο, όπως είναι προφανές από τον τίτλο, μαγνητοσκοπήθηκε / ηχογραφήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 στο Βερολίνο. Αν μη τι άλλο, είναι σαφώς πιο εντυπωσιακό να βλέπεις τους Depeche Mode στο κινηματογραφικό πανί απ' ότι στην οθόνη του σαλονιού σου, αλλά φυσικά δεν συγκρίνεται με το να βρίσκεσαι σε μια συναυλία τους.

Στο "Live In Berlin" σημαντικότατο ρόλο παίζει η ανάληψη της σκηνοθεσίας του όλου εγχειρήματος από τον Anton Corbjin που έχει συνεργαστεί πολλές φορές και με διάφορους τρόπους (video clips, φωτογραφήσεις για άλμπουμ κτλ). Ο Corbjin είναι σίγουρα από τους ανθρώπους μπορούν να καταλάβουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το τι θέλει να εκφράσει το συγκρότημα και η παρουσία του αποτελεί εγγύηση για το τελικό αποτέλεσμα το οποίο είναι πέρα για πέρα ικανοποιητικό. Η αλήθεια είναι πως ο τρόπος που ο Corbjin προσέγγισε το "Live In Berlin" θύμισε σε κάποιο βαθμό το πως ο ίδιος είχε σκηνοθετήσει και τη live κυκλοφορία "One Night In Paris" που αφορούσε την περιοδεία για το άλμπουμ "Exciter".

Depeche Mode - Live In Berlin

Ο Corbjin εκμεταλλεύεται με πολύ καλό τρόπο τα δύο μεγάλα ατού των live εμφανίσεων των Depeche Mode (πέρα από την δεδομένη αξία της μουσικής τους). Το ένα είναι το γεγονός πως ο Dave Gahan είναι εκ των συναρπαστικότερων performer που υπάρχουν στη μουσική βιομηχανία και το άλλο τα εκλεπτυσμένα projections και videos που συνοδεύουν το συγκρότημα στις συναυλίες του. Ο Ολλανδός σκηνοθέτης δίνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτά τα δύο με αρκετά πλάνα επικεντρωμένα στον frontman αλλά και γενικότερα στο σκηνικό. Ταυτοχρόνως δεν αμελεί να αναδείξει σε συγκεκριμένες στιγμές πέρα από τον Martin Gore και τους δύο session μουσικούς Peter Gordeno και Christian Eigner. O μεν Gordeno λειτουργεί ως άτυπο τέταρτο μέλος στην σκηνή με πάρα πολλές αρμοδιότητες ο δε Eigner με το παίξιμό του στα ντραμς παίζει σημαντικό ρόλο στον rock χαρακτήρα που εν τέλει έχει το συγκρότημα. Αντιθέτως, το τρίτο επίσημο μέλος της μπάντας, ο Andy Fletcher δείχνει σαφέστατα παραγκωνισμένος από τα πλάνα αλλά και λιγότερο ενεργός από τον «ανεπίσημο» Gordeno.

Τα περισσότερο γνωστά κομμάτια των Depeche Mode όπως το "Enjoy The Silence", το "Personal Jesus", "Walking In My Shoes" και το "Never Let Me Down Again", αναμενόμενα βάζουν «φωτιά» στην O2 Arena του Βερολίνου κι από αυτά του "Delta Machine" τη μεγαλύτερη δυναμική παρουσιάζει το "Should Be Higher" συνοδευόμενο από όμορφα projections. Καταπληκτική είναι και η εκτέλεση του "Black Celebration", ενώ ειδική αναφορά αξίζουν οι στιγμές που ο Martin Gore με την απλή συνοδεία πλήκτρων ερμηνεύει με ιδιαίτερο τρόπο κομμάτια όπως το "Shake The Disease" και το "But Not Tonight". Εκτελεστικά, στα αρνητικά θα έβαζα την «αναιμική» εκτέλεση του "Halo" που δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν που υπάρχει στο "Violator".

Depeche Mode - Live In Berlin

Το ενδιαφέρον στοιχείο του "Live In Berlin" στην έκδοση που το είδαμε να προβάλλεται χθες είναι οι «σφήνες» mini συνεντεύξεων του Corbjin με τους πρωταγωνιστές του DVD, δηλαδή τον Dave Gahan, τον Martin Gore, τον Andy Fletcher αλλά και τους session μουσικούς. Σε αυτές τις σύντομες συνεντεύξεις (σε ασπρόμαυρο) ο Gahan εξηγεί π.χ. το πόσο διαφορετικός άνθρωπος νοιώθει και είναι επί σκηνής σε σχέση με την κανονική του ζωή, ο Gore μοιράζεται ψυχροπολεμικές αναμνήσεις από την εποχή που ήταν κάτοικος Βερολίνου, ο Fletcher αποκαλύπτει πως κάποιες συναυλίες του συγκροτήματος στο πάλαι ποτέ ανατολικό μπλοκ είχαν βάλει μέσα το συγκρότημα οικονομικά κ.ά. Μικρές ιστορίες και δηλώσεις που δίνουν έναν όμορφο τόνο στην κυκλοφορία.

Γενικά, το "Live In Berlin" είναι μια αρκετά καλή και πιστή αποτύπωση του τι εστί μια συναυλία Depeche Mode. Ένα χαρακτηριστικό «souvenir» αναμνήσεων για όσους είχαμε την τύχη να τους δούμε και στην συγκεκριμένη περιοδεία που απέδειξε πως οι Depeche Mode μπορεί να μεγαλώνουν ηλικιακά αλλά τα live τους σε καμία περίπτωση δεν χάνουν σε ποιότητα.

Tracklist:

Welcome To My World
Angel
Walking In My Shoes
Precious
Black Celebration
Should Be Higher
Policy Of Truth
The Child Inside
But Not Tonight
Heaven
Soothe My Soul
A Pain That I’m Used To
A Question Of Time
Enjoy The Silence
Personal Jesus
Shake The Disease
Halo
Just Can’t Get Enough
I Feel You
Never Let Me Down Again
Goodbye
  • SHARE
  • TWEET