Αποκλειστικό: Ο Devon Graves παρουσιάζει τον νέο μουσικό του κόσμο

05/12/2012 @ 12:23
O Devon Graves, η φωνή των Psychotic Waltz και ένας από τους πιο μοναδικούς καλλιτέχνες των τελευταίων ετών στη rock μουσική, μοιράζεται τις σκέψεις του σχετικά με τη μουσική του και παρουσιάζει αποκλειστικά μέσω του Rocking.gr τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να απαντήσει στις δυσλειτουργίες της σημερινής μουσικής βιομηχανίας.

Devon Graves

Η περίπτωση:

Η μουσική βιομηχανία είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Οι δισκογραφικές εταιρείες είτε χρεοκοπούν, είτε ξεπουλιούνται σε όποια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία θέλει να της εξαγοράσει.

Παντού, ο κόσμος στρέφεται στο διαδίκτυο να βρει αυτό που ψάχνει, είτε αυτό είναι μουσική, είτε κάτι άλλο. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα φυσικής μορφής μουσικά media αποσυντίθονται με γρήγορο ρυθμό. Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε τα παράνομα downloads και την πειρατεία για την πτωτική τάση των πωλήσεων σε άλμπουμ τα τελευταία χρόνια. ‘Όμως, πιστεύω πως δεν είναι αυτό το αληθινό πρόβλημα. Οι δίσκοι στη δεκαετία του '80 πωλούνταν προς 7,99 δολάρια (και υπήρχε και άλλη μια εφεύρεση, η κασέτα στην οποία μπορούσες να αντιγράψεις τον δίσκο ενός φίλου τσάμπα). Το κόστος κατασκευής ενός βινυλίου ήταν αρκετά υψηλότερο σε σχέση με σήμερα, καθώς ο εξόπλισμος ηταν πολύ ακριβός, «λεπτός» και χρειαζόταν ειδικούς για να λειτουργήσει. Ηχογράφηση και πρόβες σε καλά στούντιο επίσης κόστιζαν χιλίαδες δολάρια κάθε μέρα για την παραγωγή ενός άλμπουμ. Όταν πρωτολανσαρίστηκαν τα CDs κόστιζαν 13,99 δολάρια. Σχεδόν διπλάσια τιμή από τα βινύλια. Ένα CD player κόστιζε 700 δολάρια. Ένα μηχάνημα αντιγραφής CD κόστιζε 20.000 δολάρια. Ένα CD εγγραφής κόστιζε 15,99 δολάρια. Το κόστος είχε δικαιολογηθεί ως το κόστος της μετάβασης της νέας τεχνολογίας στην παραγωγή. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο τώρα: η ψηφιακή παραγωγή CD και οι συσκεύες κατασκευής είναι πολύ φθηνότερες. Ένα CD εγγραφής κοστίζει 0,50 δολάρια στη λιανική και ο καθένας πλέον έχει μια συσκευή αντιγραφής CD στο laptop του. Η ψηφιακή ηχογράφηση έχει γίνει πλέον ανεκτό κόστος και σχεδόν οποιοσδήποτε στο κόσμο μπορεί να ηχογραφήσει και να έχει μια πλήρη παραγωγή με λιγότερα λεφτά απ' ότι να αγόραζε ένα κακής ποιότητας μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Οι δισκογραφικές εταιρείες πληρώνουν κάτι ψιλά ανά δολάριο (ή ευρώ) στους καλλιτέχνες σε σχέση με πριν 20 χρόνια πριν, και συχνά τίποτα. Γιατί λοιπόν τώρα ένα νέο CD κοστίζει περίπου 17,99 δολάρια, όταν απ' όλες τις απόψεις, τα κόστη παραγωγής είναι σχεδόν μηδαμινά;

Πιστεύω πως οι άνθρωποι σταμάτησαν να αγοράζουν γιατί, πολύ απλά, η τιμή ξεπέρασε το επίπεδο της κανονικής αξίας.

Για παράδειγμα, οι ταινίες σε DVD κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα μουσικά άλμπουμ, καθώς είναι απείρως πιο πολύπλοκες σε θέμα παραγωγής και δημιουργίας. Η δημιουργία μιας ταινίας είναι ίσως από τα πιο δύσκολα πράγματα στον κόσμο. Επιπλέον, όπως και το CD, έτσι και το DVD είναι μια μεγάλη τεχνολογική αναβάθμιση. Το DVD μιας ταινίας πουλιέται στη λιανική και αυτό για περίπου 17,99 δολάρια. Σε τρεις μήνες η τιμή του πέφτει στα 9,99 δολάρια (τότε είναι που αγοράζω αρκετά). Μετά από μερικούς μήνες το ίδιο DVD μπορεί να κοστίζει και 4,99 δολάρια. Αγοράζω ταινίες με αυτήν την τιμή. Ταινίες που δεν έχω ακουστά. Το θεωρώ καταπληκτική προσφορά γιατί λατρεύω τις ταινίες.

Λατρεύω τη μουσική επίσης αλλά δεν θέλω να ξοδεύω 16,99 δολάρια για ένα CD διετίας όταν μπορώ να αγοράσω μια ταινία διετίας σε DVD με 4,99 δολάρια ή και λιγότερα.

Για αυτό αποφάσισα να δοκιμάσω κατι διαφορετικό.

Καλως ήλθατε στον Κόσμο μου...

www.devon-graves.com (αναμένεται σύντομα...)

Αυτή δεν θα είναι απλώς μια ιστοσελίδα για να προωθώ τη μουσική μου, αλλά μια πλήρης επανάσταση στον τρόπο που θέλω να συνδέομαι με τους ακροατές μου, και να φέρω την νέα (και μερική όχι τόσο νεά) μουσική μου σε αυτούς που θέλουν να την ακούσουν.

Έχω την πρόθεση να προσπεράσω δισκογραφικές εταιρείες, διανομείς και πωλητές, καθένας από τους οποίους χρειάζεται να διπλασιάσει μέσω κέρδους τα κόστη του σε όλη αυτήν την πορεία. Βασικά, προσπερνάω τον καθένα που στέκεται μεταξύ της μουσικής και του ακροατή με τα χέρια απλωμένα για να πληρωθεί. Η μουσική μου, κατευθείαν από εμένα σε εσάς. Στην κυριολεξία, συνδέει όλους τους οπαδούς με εμένα, και εμένα με τους οπαδούς απευθείας. Οι οπαδοί θα μπορούν να επικοινωνούν κατευθειαν μαζί μου και εγώ θα μπορώ να απαντώ προσωπικά είτε μέσω του forum, είτε με e-mail. Αυτό είναι το μεγάλο προσωπικό μου project. Να δημιουργήσω τη δική μου πλατφόρμα. Έναν δικό μου τρόπο να φέρνω τη μουσική μου και κάτι περισσότερο στον κόσμο. Αυτός θα είναι ο πυρήνας του Κόσμου μου και το επίσημο fan club μου.

Πόσα ζητάω για τη μουσική μου; Απάντηση: όσα νομίζετε ότι αξίζει για εσάς. Τι σας φαίνεται δίκαιο; Απλώς δωρίστε ότι μπορείτε ή νομίζετε πως είναι δίκαιο. Ένα CD για 5 ευρώ; Καλώς. Ακόμη και ένα ευρώ είναι καλύτερο από το τίποτα για εμένα. Στην πραγματικότητα, εάν όντως δεν έχετε τη δυνατότητα να πληρώσετε κάτι ή είναι αδύνατο για εσάς τη συγκεκριμένη στιγμή για οποιονδήποτε λόγο (δεν έχετε την όρεξη να πληρώσετε π.χ.), προτιμώ να σας το δώσω δωρεάν παρά να σας το στερήσω. Υπάρχουν άνθρωποι που θα βρούν τον τρόπο να το κατεβάσουν τσάμπα ακόμη και αν προσπαθήσω να το καταστήσω αδύνατο αυτό. Οπότε ας το κάνω έυκολο για όλους. Το δίνω δωρεάν και μπορείτε να δωρίσετε ό,τι θέλετε (ή όχι) μέσω Paypal.

Η διανομή είναι μέσω ίντερνετ ως download, σε πλήρη ποιότητα CD ή MP3. Όλα ελεύθερα σε όποιον έχει μια διευθυνση e-mail. Επίσης, προγραμματίζω να διαθέσω τη μουσική μου και σε φυσική μορφή μέσω CD, βινυλίων και DVD μέσω ταχυδρομείου. Κάτα κάποιον τρόπο είναι η δική μου δισκογραφική για τη δική μου δουλειά. Ο δικός μου ραδιοφωνικός σταθμός, το δικό μου δισκοπωλείο. Η δική μου σύνδεση με ανθρώπους που αγαπούν και εξερευνούν τη μουσική μου. Άμα λάβω αρκετή υποστήριξη, θα συνεχίσω σε αυτή την πορεία για πάντα. Ακούγεται διασκεδαστικό σε εμένα!

Δίκαιο;

Devon Graves
  • SHARE
  • TWEET