Αφιέρωμα: Black Sabbath με Ozzy - Μέρος τρίτο

19/06/2005 @ 15:35

"Ξέρατε ότι..."

Ο Iommi γνώριζε τον Ozzy από το σχολείο και, σε περίπτωση που αναρωτιέστε, δεν τα πήγαιναν ιδιαίτερα καλά από τότε. Ο Bill Ward έπαιζε drums και τραγουδούσε στους The Rest. Ο Ozzy τραγουδούσε στους The Approach. Ο Bill Ward έπαιζε σε μια μπάντα ονόματι Mythology, με κιθαρίστα τον Tony Iommi. Ο Geezer έπαιζε κιθάρα και ο Ozzy τραγουδούσε στους Rare Breed. Στα τέλη του 1967 σχηματίζονται οι Polka Tulk που είχαν, εκτός από τη γνωστή τετράδα, τους Acher στο σαξόφωνο και Jimmy Phillips στη ρυθμική κιθάρα. Το πρώτο κομμάτι που έγραψαν ήταν το "Wicked World".

Το αρχικό όνομα τους το πήραν από ένα τοπικό μαγαζί με ινδιάνικα ρούχα που λεγόταν Polka Tulk. Στη συνέχεια μετονομάστηκαν σε The Earth Blues Company, μετά σκέτο Earth και τέλος πήραν το όνομα με το οποίο λατρεύτηκαν. Black Sabbath είναι ο αμερικανικός τίτλος της κλασσικής ιταλικής ταινίας τρόμου "I Tre Volti Della Paura", την οποία αργότερα διασκεύασε ο μετρ του είδους Mario Bava.

Την περίοδο που ο Tony Iommi ήταν στους Jethro Tull, δηλαδή το Δεκέμβρη του 1968, εμφανίστηκε στην ταινία των Rolling Stones "Rock N' Roll Circus" (η οποία κυκλοφόρησε αρκετά χρόνια αργότερα), όπου και έπαιξε το "Song For Jeffrey". Μάλιστα λέγεται πως σε εκείνη την εμφάνιση έπαιξε playback καθώς δεν είχε μάθει ακόμα το κομμάτι.

Ο Butler σπούδαζε λογιστικά λόγω της πίεσης που του ασκούσε η οικογένεια του. Πώς να μην αρχίσει το παλικάρι να σαλεύει λίγο; Ο Geezer ψαχνόταν με τη θρησκεία και είχε κόλλημα με το παράξενο και όλα τα συναφή. Διάβαζε ένα εβδομαδιαίο περιοδικό της εποχής με το όνομα "Man, Myth And Magic", βιβλία του Dennis Wheatley και του Aleister Crowley. Αγαπημένο του το "The Devil Rides Out" που ουσιαστικά είναι ο οδηγός του καλού σατανιστή. Τόσο πώρωση ο κύριος Butler που είχε βάψει μαύρο το διαμέρισμα του και είχε σχεδιάσει αρκετούς ανάποδους σταυρούς στους τοίχους. Κάποια μέρα ο Ozzy του έδωσε ένα βιβλίο του 16ου αιώνα που μίλαγε για μαγεία το οποίο και τοποθέτησε σε ένα συρτάρι. Το ίδιο βράδυ ξυπνάει και βλέπει στην άκρη του κρεβατιού του μια μεγάλη μαύρη φιγούρα. Έντρομος σηκώνεται να πετάξει το βιβλίο, το οποίο όμως είχε εξαφανιστεί. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ασχολήθηκε ο Geezer με τη μαγεία καθώς όπως καταλαβαίνετε τράβηξε μεγάλο ζόρι (αφού σε χαλάει ρε μεγάλε τι κάθεσαι και πίνεις...). Φαντάζεστε, δε, τι σοκ έπαθε όταν είδε στο artwork του πρώτου του δίσκου με τους Sabbath τον ανάποδο σταυρό (απόφαση της Vertigo και όχι του group).

Στην τωρινή έκδοση του "Black Sabbath" περιλαμβάνονται δύο διασκευές. Το "Evil Woman" που έχουν γράψει οι Wiegard / Wiegard / Waggenor της μπάντας Crow από την περιοχή Duluth της Minnesota και το "Warning" που είναι διασκευή στο ομώνυμο κομμάτι των Ashley's Dunbar Retaliation που κυκλοφόρησε το 1967. Ο Ashley Dunbar έχει κυκλοφορήσει δίσκους με καλλιτέχνες όπως Frank Zappa, Whitesnake, Ufo, Eric Burdon και άλλους.

Το "Sweet Leaf" αναφέρεται στη χρήση της μαριχουάνας. Ο Geezer κάπνιζε κάτι ιρλανδέζικα τσιγάρα με το όνομα Sweet Afton, τα οποία είχαν το σλόγκαν "It's the sweet leaf" από όπου εμπνεύστηκε και τον τίτλο του κομματιού. Το βήξιμο στην αρχή του δίσκου είναι του Tony Iommi που μόλις είχε πάρει μια τζούρα.

Σχεδόν όλος ο κόσμος έχει διασκευάσει Sabbath, επίσημα ή ανεπίσημα. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συλλογές είναι αυτή από τους Εσθονούς Rondellus, ονομάζεται "Sabbatum" και το στυλ τους είναι ...μεσαιωνικό!

Ο Iommi έχει δηλώσει πως αν δεν ήταν κιθαρίστας θα ήθελε να είναι μποξέρ ή παλαιστής. Το αγαπημένο του ζώο είναι ο ελέφαντας. Με τέτοια ψυχοσύνθεση πώς να μην γράφει βαριά riff;

Ο Geezer Butler είναι φανατικός οπαδός της Aston Villa.

Η Vertigo είχε κυκλοφορήσει ένα 7" promo single του "Children Of The Grave" split με τους Status Quo. Όποιος το έχει στην κατοχή του θα πρέπει να είναι απίστευτα ευχαριστημένος καθώς είναι συλλεκτικό.

Τα φωνητικά στο "Planet Caravan" είναι του Ozzy. Μάλιστα χρησιμοποιεί ένα εφέ που ονομάζεται Leslie.

Σε πολλές εκδόσεις των δίσκων των Sabbath αλλά και σε μερικά μουσικά βιβλία που περιέχουν τις παρτιτούρες της μπάντας, παρατηρείται πως υπάρχουν μερικοί τίτλοι κομματιών που είναι μάλλον άγνωστοι. Η μπάντα απλά δίνει κάποιες ονομασίες σε κάποια μέρη των κομματιών της.
"Wasp" ονομάζεται η εισαγωγή του "Behind The Wall Of Sleep".
"Bassically" λέγεται η εισαγωγή του "N.I.B.".
"A Bit Of Finger" ονομάζεται το ορχηστρικό μέρος ανάμεσα στα "Sleeping Village" και "Warning".
"Luke's Wall" ονομάζεται η εισαγωγή του "War Pigs".
"Jack The Stripper" είναι η εισαγωγή του "Fairies Wear Boots".
"The Elegy" ονομάζεται η εισαγωγή του "After Forever".
"The Haunting" είναι το φινάλε του "Children Of The Grave".
"Step Up" είναι η εισαγωγή του "Lord Of This World".
"Deathmask" είναι η εισαγωγή του "Into The Void".
"The Straightener" είναι το φινάλε του "Wheels Of Confusion".
"Every Day Comes And Goes" ονομάζεται η αλλαγή στο μέσο του "Under The Sun".

Ο Roger Bain, παραγωγός των Sabbath, παίζει Jews Harp στην αρχή του Sleeping Village. Ο Roger Bain έκανε και την παραγωγή για το πρώτο album των Judas Priest. Ο μηχανικός ήχου των Sabbath,Tom Allom, έκανε κάποια χρόνια αργότερα παραγωγή στους Priest .

Ο Iommi είχε ζητήσει από την Gibson να του φτιάξει μια κιθάρα με 24 τάστα. Όταν η απάντηση ήταν αρνητική, ο μεγάλος στράφηκε στον John Birch ο οποίος και ανταποκρίθηκε. Για την ιστορία αναφέρουμε πως ο John, αρκετό καιρό μετά, δηλητηρίασε τη γυναίκα του και βρέθηκε στη φυλακή.

Στα 3 πρώτα άλμπουμ των Sabbath, κάποιο μέρος του artwork έχει επιμεληθεί ο Marcus Keef. Στα "Black Sabbath", "Paranoid" σχεδίασε τα εξώφυλλα. Στο "Master Of Reality" είναι υπεύθυνος για το bonus poster. Τα εξώφυλλα του "Master Of Reality" και "Vol.4" σχεδίασαν οι άνθρωποι του The Bloomsbury Group.

Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσιο το ποίημα που βρίσκεται στον πρώτο δίσκο των Black Sabbath. Σβήστε τα φώτα, ανάψτε ένα κερί, βάλτε τον πρώτο δίσκο της μπάντας να παίζει και απολαύστε το...

 

 


Still falls the rain, the veils of darkness shroud the blackened trees, which contorted by some unseen violence, shed their tired leaves, and bend their boughs towards a grey earth of severed bird wings. Among the grasses, poppies bleed before a gesticulating death, and young rabbits, born dead in traps, stand motionless, as though guarding the silence that surrounds and threatens to engulf all those that would listen. Mute birds, tired of repeating yesterdays terrors, huddle together in the recesses of dark corners, heads turned from the dead, black swan that floats upturned in a small pool in the hollow. There emerges from this pool a faint sensual mist, that traces its way upwards to caress the chipped feet of the headless martyr's statue, whose only achievement was to die toο soon, and who couldn't wait to lose. Τhe cataract of darkness form fully, the long black night begins, yet still, by the lake a young girl waits, unseeing she believes herself unseen, she smiles, faintly at the distant tolling bell, and the still falling rain.

- Διαβάστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος.
- Διαβάστε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος.

Χρήστος Τριανταφυλλόπουλος

  • SHARE
  • TWEET