«10»: Οι ιστορίες πίσω από τα τραγούδια των Lynyrd Skynyrd

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 24/05/2012 @ 13:19
Μια μεγάλη μπάντα της αγαπημένης μας μουσικής πρόκειται να επισκεφτεί την χώρα μας για πρώτη φορά - έστω και με ένα μόνο ιδρυτικό της μέλος. Οι Lynyrd Skynyrd έγραψαν ύμνους που λατρέψαμε να τραγουδάμε και τους οποίους συνδέσαμε με τις πιο χαρούμενες και ξέγνοιαστες στιγμές μας.

Lynyrd Skynyrd

Χωρίς ιδιαίτερες φιλοσοφίες ο βασικός στιχουργός και αρχηγός της μπάντας Ronnie Van Zant (που χάθηκε στο γνωστό αεροπορικό ατύχημα του 1977) αντλούσε την θεματολογία του από τα βιώματά του ιδίου και των συνοδοιπόρων του οι οποίοι υπήρξαν σίγουρα καπετάν φασαρίες και μέθυσοι αλλά σίγουρα όχι ρατσιστές και οπαδοί της οπλοκατοχής όπως πολλοί πιστεύουν. Το αντίθετο μάλιστα.

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από συνθέσεις όπως τα "Sweet Home Alabama", "Free Bird" και "That Smell". Με κάποιες ίσως να εκπλαγείτε. Τελικά τα "Bullets" δεν είναι σφαίρες; Προχωρήστε παρακάτω για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για μια πραγματικά χρυσή ψυχή στην αυγή της ιστορίας του Southern rock.

 
10
 
"Double Trouble"
«Eleven times I been busted, eleven times I been to jail»

H προσπάθεια για την επανάληψη ενός hit στο στυλ του "Sweet Home Alabama" ντύνεται στιχουργικά με τη σχέση του Ronnie Van Zant με τη «στενή». Το νυκτερινό τηλεφώνημα του τελευταίου στον παραγωγό Tom Dowd μέρες πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ "Gimme Back My Bullets" έχει μείνει στην ιστορία. «Με έπιασαν ξανά. Πρέπει να αλλάξουμε τους στίχους!»
 


Lynyrd Skynyrd - Gimme Back My Bullets  
9   "Cry For A Bad Man"
«I put my faith down in my friend and he almost put an end to me»

O Van Zant χωρίς να ονοματίζει διηγείται την ιστορία ενός πρώην φίλου του συγκροτήματος που αποδείχτηκε εκμεταλλευτής και 'money miser'. «Δεν θα σας πω ποιος είναι γιατί μάλλον θα ράψει κοστούμι» δήλωσε αργότερα εξηγώντας με αυτό τον τρόπο τον λόγο της διακριτικότητάς του.
 


Lynyrd Skynyrd - What's Your Name  
8   "What's Your Name"
«It seems that one of the crew had a go with one of the guests, oh yes»

H έμπνευση του Ronnie εδώ έρχεται από ένα καβγά του roadie Craig Reed που εξελίχτηκε σε one night stand με μια ντόπια νεαρή. Ο Reed, ο οποίος επιβίωσε του αεροπορικού ατυχήματος, ήταν αυτός που αποθανάτισε με την κάμερα του τις τελευταίες στιγμές της μπάντας στο μοιραίο αεροπλάνο. Το υλικό αυτό σώθηκε και χρησιμοποιήθηκε αργότερα σε εκπομπές και ντοκιμαντέρ όπως το "Freebird...The Movie".
 


Lynyrd Skynyrd - Gimme Three Steps  
7   "Gimme Three Steps"
«I was scared and fearing for my life, I was shaking like a leaf on a tree»

O γνωστός ταραξίας Van Zant δεν συνήθιζε να κάνει πίσω στους καβγάδες και αυτό τον οδήγησε πολλές φορές στο κελί διάφορων φυλακών. Σε αυτή την περίπτωση όμως η εικόνα ενός όπλου τον αναγκάζει να ξεστομίσει το πλέον πασίγνωστο «Gimme three steps toward the door» ζητώντας ένα μικρό πλεονέκτημα από τον αντίπαλο στην άνιση αυτή μάχη.
 


Lynyrd Skynyrd - Street Survivors  
6   "That Smell"
«But tomorrow might not be here for you»

O Gary Rossington οδηγεί μεθυσμένος το Ford Torino του πάνω σε ένα τηλεφωνικό στύλο την ίδια περίοδο που και ο Collins αλλά και ο Powell εμπλέκονται σε παρόμοια ατυχήματα. O Van Zant γράφει για την αίσθησή του πως «τα πράγματα αρχίζουν και γυρνούν εναντίον μας». Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του "Street Survivors" αποδεικνύεται προφητικός.
 


Lynyrd Skynyrd - Gimme Back My Bullets  
5   "Gimme Back My Bullets"
«Tell all those pencil pushers, better get out of my way»

Ένα τραγούδι που κανείς δεν κατάλαβε πως αναφέρεται στα bullets των Billboard charts και στους μουσικοκριτικούς και που πολύ σύντομα σταμάτησε να παίζεται από την μπάντα ζωντανά. Ο λόγος: Οι οπαδοί πέταγαν σφαίρες και φυσίγγια καραμπίνας πάνω στη σκηνή (με τα χέρια ευτυχώς). Όταν τραγουδάς «Gimme back my bullets, put' em back where they belong» σε συγκεκριμένο κοινό τι ακριβώς περιμένεις;
 


Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama  
4   "Sweet Home Alabama"
«Well, I hope Neil Young will remember, a Southern man don't need him around anyhow»

Ο απόλυτος ύμνος του Southern rock ή για κάποιους του συντηρητικού ροκ υπήρξε (;) η απάντηση σε δύο σπουδαία τραγούδια του Neil Young ("Alabama" & "Southern Man") τα οποία εστίαζαν στον ρατσισμό στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. «In Birmingham they love the governor» τραγουδούν αλλά το αποδοκιμαστικό «boo boo boo» που ακολουθεί μπερδεύει κάπως τα πράγματα. Ίσως η μετέπειτα δήλωση του Van Zant ότι έκαναν πλάκα με αυτό το τραγούδι και πως οι στίχοι βγήκαν τυχαία να είναι το κοντινότερο πράγμα στην αλήθεια.
 


Lynyrd Skynyrd - Freebird  
3   "Free Bird"
«Cause I'm as free as a bird now, and this bird you cannot change»

Οι εισαγωγικοί στίχοι προέρχονται από την σύντροφο του κιθαρίστα Allen Collins o οποίος σημείωσε το κλασικό πια «If I leave here tomorrow, would you still remember me?» κατά τη διάρκεια ενός καβγά τους. Το πιανιστικό μέρος του Billy Powell του έδωσε το εισιτήριο για την είσοδό στην μπάντα όταν ο Van Zant τον άκουσε να το παίζει σε σχολικό χορό. Το τραγούδι αργότερα αφιερώθηκε στον Duane Allman (The Allman Brothers Band) μετά τον ξαφνικό χαμό του.
 


Lynyrd Skynyrd - Saturday Night Special  
2   "Saturday Night Special"
«Hand guns are made for killin' / They ain't no good for nothin' else/ And if you like to drink your whiskey /You might even shoot yourself»

Πολλά χρόνια πριν το «God and guns keep us strong / That's what this country was founded on» από το κατά τα άλλα πολύ αξιόλογο "God & Guns" του 2009, o Ronnie Van Zant δήλωνε (σε αντίθεση με τον αδελφό του, Johnny): «And I'd like to tell you what you could do with it / And that's the end of the song», αφιερώνοντας τους στίχους στους ψευτόμαγκες με τα «σπέσιαλ» πιστόλια του Σαββατόβραδου.
 


Lynyrd Skynyrd - Second Helping  
1   "The Ballad of Curtis Loew"
«But he lived a lifetime playin' the black man's blues / And on the day he lost his life, that's all he had to lose»

Βασισμένο σε αληθινά πρόσωπα και μέρη στο Jacksonville της Florida, το τραγούδι αυτό από το "Second Helping" αποτελεί ένα φόρο τιμής στους έγχρωμους μουσικούς της περιοχής.O φανταστικός Curtis Loew «βαφτίστηκε» από τον κιθαρίστα Ed King ο οποίος θεώρησε πως θα ήταν αστείο το να δώσει το όνομα ενός εβραϊκού θεάτρου σε έναν μαύρο bluesman.
 


  • SHARE
  • TWEET