Χαΐνης Δημ. Αποστολάκης, Mode Plagal

Λάρισα @ Κηποθέατρο Αλκαζάρ

Χαΐνης Δημ. Αποστολάκης, Mode Plagal Λάρισα @ Κηποθέατρο Αλκαζάρ
Συγκροτήματα Χαΐνης Δημ. Αποστολάκης, Mode Plagal
Ημερομηνία
Πόλη Λάρισα
Χώρος Κηποθέατρο Αλκαζάρ
Διεύθυνση -
Τηλέφωνο -
Τιμή εισιτηρίου 12 e
Ώρα έναρξης 21:45
Σημεία προπώλησης Παπασωτηρίου
Διοργανωτής Alive Art Perfomances

‘το σωματίδιο του Θεού’
κι όμως κινείται
Χαϊνης Δημ. Αποστολάκης
Mode Plagal
                                                        
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015
Κηποθέατρο Αλκαζάρ, Λάρισα

‘Η τέχνη και η επιστήμη έχουν κοινή αφετηρία και κοινό σκοπό’

Για την παράσταση ‘ το σωματίδιο του Θεού’ όλα ξεκίνησαν από μία ιδέα του Δημήτρη Αποστολάκη, της εμβληματικής αυτής μορφής των Χαϊνηδων. Περίεργο; Ίσως και να είναι καθώς ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο αγαπητός ‘Χαϊνης’ έχει υπάρξει ως ερευνητής στο CERN,  υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο, της αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς, γνωστό και ως το σωματίδιο του Θεού’. Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη ότι τελικά η παράσταση βραβεύτηκε με το βραβείο κριτικών θεάτρου και χορού για το 2014!!!

Ο Αποστολάκης μας εξηγεί ότι η παράσταση είναι πράγματι αχαρακτήριστη. ‘Η τέχνη και η επιστήμη έχουν ιστορικά την ίδια αφετηρία και κοινό σκοπό: την εξήγηση της ανθρώπινης ύπαρξης αλλα και του κόσμου που την περιβάλλει. Ο Αϊνστάιν είπε ότι το πιο συναρπαστικό ταξίδι του ανθρώπου ήταν και είναι να εξερευνήσει το άγνωστο. Από αυτό το συναίσθημα απορρέει η αληθινή τέχνη και η αληθινή επιστήμη. Μια παράσταση αφιερωμένη στην ακούραστη γενναιότητα του ανθρώπινου είδους, στην ασταμάτητη έρευνά του, με ότι μέσο διαθέτει, προκειμένου να καταλάβει ποιοι είμαστε, πως φτιάχτηκε όλο αυτό και τι τελικά θα απογίνουμε.    

Πρόκειται για ένα ταξίδι στο σύμπαν της σύγχρονης φυσικής.  Η παράσταση συνθέτει 4 διαφορετικές διαστάσεις του δρόμου της αυτογνωσίας της ανθρώπινης ύπαρξης, Χορός ακροβασία, μουσική και η φυσική μέσω του λόγου μπλέκονται με χιούμορ και ευαισθησία. Οι 9 ερμηνευτές (χορευτές, ακροβάτες και μουσικοί) προσπαθούν να καταλάβουν και να κάνουν κατανοητά όλα αυτά, τα τεράστια και ελάχιστα, τρομερά συμβάντα, που αφήνουν εμάς τους ανθρώπους, στη μέση μιας αδιανόητης κλίμακας, να προσπαθούμε, βάζοντας σωματίδια να συγκρούονται με την ταχύτητα του φωτός, να τακτοποιήσουμε λιγάκι το σύμπαν.

Την Δευτέρα 22 Ιουνίου με ‘το σωματίδιο του Θεού’ αλλά και νωρίτερα την Τετάρτη 03 Ιουνίου με το ‘μια εποχή στην κόλαση’ θα γιορτάσουμε τα 5 χρόνια της Alive Art Performances με δύο από τις καλύτερες μουσικές παραστάσεις των τελευταίων 15 χρόνων αφιερωμένες στο κοινό της πόλης!!!

Έγραψαν – Είπαν:

η ομάδα Κι όμΩς κινείται συνδυάζοντας για ακόμα μια φορά τον σύγχρονο χορό με το τσίρκο έχτισε μια σουρεαλιστική παράσταση βασισμένη στην επιστημονική αφήγηση του υπερρεαλιστή πρωταγωνιστή, Δημήτρη Αποστολάκη, που φιγουράρει σε διπλό ρόλο λυράρη και φυσικού επιστήμονα. Ναταλία Κουτσούγερα
η χορευτική ομάδα «κι όμως κινείται» μετεωρίστηκε, στροβιλίστηκε, κρεμάστηκε από ψηλά, επί μιάμιση περίπου ώρα, αποτυπώνοντας κατά το δυνατόν τις περιγραφικές απεικονίσεις των επιστημονικών αφηγημάτων τού Δημήτρη Αποστολάκη. Μας αποκάλυψε, μια πρωτότυπη κι ενδιαφέρουσα ερευνητική ματιά.  Ένα θέαμα απρόσμενο και συναρπαστικό, καλοστημένο. Τους αξίζει ένα «εύγε». Μίρκα Ψαροπούλου

Είναι όντως μια τεράστια έκπληξη. Και αυτό γιατί,  παρακολουθούμε  μια αμιγώς επιστημονική διάλεξη ,η οποία διανθίζεται από στιγμές απροσδόκητου χιούμορ. Την οπτικοποίηση των όσων περιγράφει ο Δ. Αποστολάκης, με ένα τρόπο που τα κάνει οικεία και πιο κατανοητά, ακόμη και σε ανθρώπους που δεν έχουν κατ’ ανάγκη ιδιαίτερη εξοικείωση με την φυσική επιστήμη. Ένα συνδυασμό χορευτικών κινήσεων και ακροβατικών  από την ομάδα κι όμΩς κινείται– που τους επιτρέπει να παρουσιάσουν κάτι τελείως απροσδόκητο. Και τέλος ακούμε την μουσική. Μάριος Ιωάννου

Συντελεστές Παράστασης:

Κι όμΩς κινείται (χορός/ακροβασία)
Η ομάδα «κι όμΩς κινείται» ιδρύεται τον Μάιο του 2003 από τους Σουγιουλτζή Χριστίνα (χορεύτρια) και Bentancor Camilo (καλλιτέχνης τσίρκου). Από το 2009 η ομάδα φιλοξενεί σταθερά τον Ερμή Μαλκότση με την ιδιότητα του χορευτή και χορογράφου.

Πρόκειται για τη συνεργασία καλλιτεχνών με διαφορετική κινησιολογική πληροφορία, ομάδα σύνθετων σωματικών παραστάσεων, όπου συναντιούνται ο χορός με το τσίρκο και την performance. Μέσα στη δομή μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης χορευτικής παράστασης, βασισμένης στη σωματική δράση και έκφραση των ερμηνευτών, αφομοιώνονται τεχνικές του τσίρκου σε ό,τι αφορά στη δημιουργία και αξιοποίηση του τρισδιάστατου χώρου -ακροβασία, εναέρια ακροβασία, το εκφραστικό φάσμα των ερμηνευτών, κατασκευή δράματος με στοιχεία ειρωνείας, κωμικοτραγικού και αυτοσαρκασμού- καθώς και η εξωστρεφής ιδιαιτερότητα της performance.

Στόχος της εργασίας μας είναι η στοιχειοθέτηση ενός προσωπικού λεξιλογίου με την ενσωμάτωση της ιδιαίτερης ταυτότητας του κάθε ερμηνευτή, όχι σαν μια παράταξη δεξιοτήτων, αλλά με τη μορφή μιας ομαδικής διαδικασίας διαμόρφωσης, σε σχέση με τις αισθητικές αποφάσεις για την εκάστοτε έρευνα.

Προσανατολιζόμαστε προς μεθόδους παρουσίασης τόσο σε θεατρικούς όσο και σε εναλλακτικούς χώρους (εξωτερικοί, πρώην βιομηχανικοί κ.α.) παρακινούμενοι από την παράδοση του τσίρκου και της performance, ως αισθητική απόφαση αλλά κυρίως αναζητώντας την επαφή με ανθρώπους, οι οποίοι δεν σχετίζονται απαραίτητα με τις παραδοσιακά θεατρικές σκηνές, καθώς και σε συμπράξεις-συνεργασίες με άλλες καλλιτεχνικές ομάδες ή άτομα στο στάδιο της παρουσίασης ή της προετοιμασίας ενός έργου.

Σκηνοθεσία & Χορογραφία από τους κι όμΩς κινείται με αφορμή την Ιδέα του Χαΐνη Δ.Αποστολάκη
Σκηνογραφία του Bentancor Camilo,
Μουσική (σύνθεση και ερμηνεία) των Χαΐνη Δ.Αποστολάκη και των Κλέων Αντωνίου, Τάκη Κανέλλου, Θοδωρή Ρέλλου (mode plagal)
Φωτισμό της Μαρίας Αθανασοπούλου ,
Βίντεο της Μαρίας Αθανασοπούλου  
Κοστούμια  των Αγγελική Μάνεση και Φανή Μουζάκη
Ερμηνεία και συνδημιουργία
Αποστολάκης Δημήτρης - Bentancor Camilo - Μαλκότσης Ερμής
Παρασκευοπούλου Ιωάννα - Σουγιουλτζή Χριστίνα - Χαμηλοθώρη Λία
 
LINKS:
www.Kiomoskineitai.gr
https://www.youtube.com/watch?v=IB-EjGByzRI
https://www.youtube.com/watch?v=xKc9i-JNcM4
https://www.youtube.com/watch?v=HMm_nVOUQYA
https://www.youtube.com/watch?v=wbHelxvx8qc

Είσοδος κοινού: 21:00    
Ώρα Έναρξης: 21:45    

Τιμή Εισιτηρίου : Προπώληση – Ταμείο : 12€ *
*θα κυκλοφορήσουν 500 κοινά εισιτήρια των 20 ευρω (10 ευρώ ανα παράσταση)  για αυτούς που θέλουν να παρακολουθήσουν και το ‘μια εποχή στην κόλαση’ (Τεταρτη 03 Ιουνίου, Κηποθέατρο Αλκαζάρ, Λάρισα) και ‘το σωματίδιο του Θεού’ (Δευτέρα 22 Ιουνίου, Κηποθέατρο Αλκαζάρ, Λάρισα).

Πληροφορίες: 6970 936 422
Προπώληση εισιτηρίων: Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Παπαναστασίου 57, 2410 549 326

Διοργάνωση : ALIVE Art Performances
  • SHARE
  • TWEET