«10»: Tραγούδια, δίσκοι, καλλιτέχνες και ταινίες που «γέννησαν» τους Liminanas

Οι Γάλλοι έρχονται ξανά στην Αθήνα για το EuropaVox Festival και αποκαλύπτουν καθετί που επηρέασε τον ήχο τους

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 08/12/2016 @ 13:31

Aπό το πρωτόγονο punk των Stooges, τις ταινίες του Jean-Luc Godard και του Sergio Leone, την Μεσόγειο και τον Ennio Morricone, o Lio και η Marie εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τους Liminanas τo 2009.

The Liminanas

Mία από τις καλύτερες γαλλικής rock μπάντες των τελευταίων χρόνων, ηγείται ενός νέου φεστιβάλ στην Αθήνα, του EuropaVox, που κάνει πρεμιέρα αυτό το Σάββατο 10/12 στο Fuzz Live Music Club. Λίγο πριν ανέβουν στην σκηνή, επιλέγουν δέκα καθοριστικές στιγμές που άλλαξαν τη ζωή τους - και την δική μας- προς το καλύτερο! Δίσκοι, τραγούδια, ταινίες...

The Liminanas

1
The Stooges "Fun House" (1970)
 
Οπως όλος ο κόσμος, αυτός ο δίσκος μας σημάδεψε. Είναι άγριος, υπερβολικά βίαιος, με... εξωγήινη δύναμη. Το παίξιμο της κιθάρας του Ron Asheton, η ριζοσπαστική παραγωγή του Don Galucci... Και μετά είναι ο Iggy!. Είναι δύσκολο να το εξηγήσεις, αλλά πραγματικά μας άλλαξε τη ζωή.
2
Kingsmen "Louie Louie" (1963)
 
Το αγαπημένο μας τραγούδι απ’ όταν ήμασταν πιτσιρίκια. Είναι επίσης το τέλειο riff. Εχουμε βασίσει όλη τη δουλειά μας πάνω στα riff. Και ειδικά στο συγκεκριμένο.
3
"Animal House" του John Landis (1978)
 
Εχοντας δει την ταινία στα έντεκά μου, ήξερα ότι δεν ήμασταν μόνοι και πως όταν θα ερχόταν η ώρα, θα επιλέγαμε τα Δέλτα από τα Ωμέγα. (εννοεί τις «αδελφότητες» στα κολέγια)
4
"Do it!" του Jerry Rubin (1970)
 
Το «Ευαγγέλιο» για μια επανάσταση. Αφότου το διάβασα, έπρεπε να σταματήσω το σχολείο και να κάνω κάτι άλλο. Ετσι όπως δεν υπήρχαν και πολλά να κάνω, φτιάξαμε κάποια γκρουπ garage-punk μουσικής. Στήναμε συναυλίες και Τόγκα πάρτι.
5
"Με κομμένη την ανάσα" του Jean-Luc Godard (1960)
 
Αγαπώ αυτήν την ταινία απ' όταν ήμουν παιδί. Για το ύφος της, για τον Jean-Paul Belmondo. Στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του '60, για την Jean Seberg. Η μουσική του φιλμ είναι επίσης σούπερ. Βρήκα μόνο μια βερσιόν σε LP στη Βαρκελώνη.
6
"A Freak Serenade" του Pascal Comelade
 
Ηχογραφώντας τις κιθάρες σε αυτόν τον δίσκο και βλέποντας τον Pascal Comelade να δουλεύει, καταλάβαμε ότι μπορούσαμε να συνθέσουμε και να ηχογραφήσουμε μουσική με διαφορετικό τρόπο. Διαφορετικό σε σχέση με το συνηθισμένο σχήμα της επανάληψης σε γκρουπ/ηχογράφηση. Καταλάβαμε ότι μπορούσαμε να επινοήσουμε και να ηχογραφήσουμε άλμπουμ με τα βασικά μέσα ή και με σύνθετα.
7
Η Μεσόγειος
 
Εχουμε τη μεσογειακή κουλτούρα, το ταπεραμέντο, την κουζίνα, τη μουσική...
8
"Back From The Grave Vol 2"
 
Η ανακάλυψη του αμερικανικού garage punk των '60s. Τελείως σκοτεινό, άγριο και προκλητικό. Το punk rock δεν γεννήθηκε με τους Sex Pistols στην Αγγλία! Και μετά ο ήχος...
9
"Ne Nous Fachons Pas" (1965) του Georges Lautner 
 
Για τη μοντ κουλτούρα, τη Μεσόγειο, τους διαλόγους και τον Lino Ventura. Παραμένει πάντα υψηλής κλάσης. Η μουσική του Bernard Gérard. Οταν ήμασταν μικροί, βλέπαμε τη συγκεκριμένη ταινία κάθε Κυριακή πρωί σε κασέτες VHS. Αντί να πάμε στη λειτουργία...
10
Sergio Leone / Ennio Morricone, "Once Upon A Time In The West" (1968)
 
Για τη μουσική και τις εικόνες. Ενας εκπληκτικός τρόπος να χρησιμοποιείς τα πεντάλ Fuzz. Η πιο όμορφη ηθοποιός της εποχής, η Claudia Cardinale. Μόνη της η Μεσόγειος...

 

Το Europavox Festival έρχεται στην Ελλάδα! Το project που προωθεί την ευρωπαϊκή μουσική, ενώνοντας 7 χώρες μέσα από ισάριθμα events, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και θα συμμετέχουν τέσσερις μπάντες από διάφορα μέρη της Ευρώπης: The Limiñanas (Γαλλία), The Oscillation (Βρετανία), The Noise Figures (Ελλάδα) και The Third Sound (Ισλανδία / Γερμανία).

Όλες οι πληροφορίες από εδώ.

  • SHARE
  • TWEET