«10»: To soundtrack των εκλογών

Από τον Κώστα Σακκαλή, 03/05/2012 @ 12:44
Πλησιάζουν εκλογές και στο Rocking.gr είπαμε να κάνουμε μία ανασκόπηση στο πώς έχει αντιμετωπίσει ο rock κόσμος τη διαδικασία αυτή στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι ότι στην πλειονότητα τους οι μουσικοί (και κυρίως οι στιχουργοί) εκφράζονται με αρνητική προδιάθεση προς τις εκλογές. Είτε αυτό δηλώνεται με περιπαικτικές υστερόβουλες προτάσεις, είτε, συνηθέστερα, με αρνητισμό προς το θεσμό καθε αυτό, τελικά οι απόψεις τους συνοψίζονται σε τρεις πιθανές εκδοχές.

Οι πιο παθητικοί και απογοητευμένοι δηλώνουν την αποστροφή τους προς τη διαδικασία, οι πιο πολιτικοποιημένοι θεωρούν ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα, ενώ οι ριζοσπαστικοί πιστεύουν ότι ο κόσμος θέλει (και) άλλες ενέργειες για να αλλάξει.

Σε όποια κατηγορία και να ανήκετε, ακολουθούν δέκα προτάσεις για το soundtrack των ημερών.

 
10   Joe Walsh – Vote For Me (1993)
«If I was Vice President what would I do? Pretty much anything I wanted to»
 
Ένας από τους πολλούς καλλιτέχνες που μας καλεί να τον ψηφίσουμε για να εξασφαλίσει ... τον εαυτό του. Έχει και πρόγραμμα: μπύρα και γκολφ κάθε μέρα. Τουλάχιστον αυτός ειναι ειλικρινής.


 
9   Ry Cooder – One Cat, One Vote, One Beer (2007)
«Hey bartender, what you say I'm gonna get drunk on election day»
 
Ο Ry Cooder μέσα από ενα τραγούδι-πρόζα που μιλάει για τον αποκλεισμό κοινωνικών (πολιτικών) ομάδων από τις δημοκρατικές διαδικασίες στις ΗΠΑ των αρχών του αιώνα προτείνει έναν τρόπο να βγάλεις καθαρή τη συγκεκριμένη ημέρα.


 
8   The Bonzo Dog Band – No Matter Who You Vote For, The Government Always Get In (1992)
«Let me bear your crosses make me boss of bosses then you go back to sleep»
 
Οι πάντα χιουμορίστες και ευφιείς Bonzo Dog Band σε ένα single του 1992 προειδοποιούν σε ρυθμούς ρέγγε: Το πρόβλημα δεν είναι τι θα ψηφίσεις, αλλά ότι από τις εκλογές θα βγει κυβέρνηση.


 
7   The Replacements – Election Day (1997)
«I don't care who gets elected»
 
Οι Replacements σχολιάζουν τη βαρεμέρα της ημέρας των εκλογών ενώ βάζουν και το ερωτικό στοιχείο στη μέση. Τι με νοιάζει ποιος θα εκλεγεί αν δεν βρω κάποια να αγαπάω; Είναι και ο έρωτας ανατρεπτικός εξάλλου.


 
6   Killing Joke – Another Bloody Election (1996)
«Elected to serve the public, how did you make your fortune?»
 
Δεν πρωτοτυπούν ούτε οι Killing Joke όταν στηλιτεύουν τα ψεύτικα χαμόγελα και τις πόζες των πολιτικών πριν τις εκλογές. Θέτουν όμως και το θέμα της διαφθοράς των πολιτικών. Έχουν υποβρύχια και στην Αγγλία φαίνεται.


 
5   Alice Cooper – Elected (1972)
«I never lied to you, I've always been cool»
 
Ο Alice Cooper το έπιασε το νόημα στο αποκορύφωμα της δημοφιλίας του. Αντιλήφθηκε ότι δεν έχει κανέναν λόγο να μην την εξαργυρώσει με μία ...θεσούλα στον προεδρικό θώκο των Η.Π.Α. Πολύ πριν στην Ελλάδα κάθε «καλλιτέχνης» με 15 λεπτά διασημότητας πιστέψει ότι του αξίζει να κυβερνήσει.


 
4   Corrosion Of Conformity – Vote With A Bullet (1991)
«Forgive and forget, fuck no I'm talking about a revolution»
 
Δεν υπάρχει περίπτωση παρερμηνείας από τον τίτλο κιόλας. Οι Corrosion Of Conformity προτείνουν έναν πιο ...δραστικό τρόπο να αλλάξουν τα πράγματα. Γίνε μέρος της λύσης ή μείνε μέρος του προβλήματος.


 
3   Carcass – Rock The Vote (1996)
«Cross your 'x', It's your only voice, Do as you're told, Stay in line, Don't rock the boat»
 
Στον τελευταίο δίσκο τους και με death ‘n’ roll διάθεση οι Carcass εξαπολύουν μύδρους κατά των εκλογών πιστεύοντας, λίγο ως πολύ, το γνωστό σύνθημα «αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν κάτι θα ήταν παράνομες».


 
2   Τζιμης Πανούσης – Οι Εκλογές (1982)
«Ψηφοδέλτια σταύρωνα κι ολη νύχτα καύλωνα»
 
Ο Τζιμάκος με τον χαρακτηριστικό τρόπο του σχολιάζει την μάχη της καρέκλας στις εκλογές, τη ματαιοδοξία που τις περιβάλλει και κυρίως την απογοήτευση και την παραίτηση που δημιουργούν στους νέους. Σε στίχους του τώρα βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού, για να μην ξεχνιόμαστε...


 
1   Radiohead – Electioneering (1997)
«Its just business, cattle prods and the I.M.F.»
 
Μας είχαν προειδοποιήσει από το 1997 οι Radiohead για το ΔΝΤ αλλά εμείς δεν τους δώσαμε σημασία. Θα ακούσουμε τις υποσχέσεις που θέλουμε πριν τις εκλογές αλλά τελικά τα πάντα είναι μπίζνες. Προφητικά λόγια;


  • SHARE
  • TWEET