«10»: Τα αγαπημένα άλμπουμ του Truls Morck (Graveyard)

Λίγο πριν την επανεμφάνιση των Σουηδών στη χώρα μας ο Truls Morck διαλέγει τους 10 δίσκους που τον στιγμάτισαν

Από τον Κώστα Πολύζο, 17/06/2016 @ 11:17

Με αφορμή την επιστροφή των Graveyard το Σάββατο 25 Ιούνιου στη χώρα μας, τρία χρόνια μετά την πρώτη τους επίσκεψη, ζητήσαμε από τον Truls Morck (μπάσο) να μας μιλήσει για τους δέκα αγαπημένους του δίσκους.

Truls Morck Graveyard

Όπως ο ίδιος μας εκμυστηρεύτηκε «πρόκειται για δέκα από τους πιο αγαπημένους μου δίσκους, με τη σειρά παράθεσης να είναι τυχαία». Διαβάζοντας τη λίστα του, θα δείτε πως τρέφει μια ιδιαίτερη αγάπη για τη σκηνή της California των '60s και τον ψυχεδελικό ήχο, αν και όπως ο ίδιος αναφέρει οι δέκα αυτοί δίσκοι «απλώς είναι κάποια πολύ καλά άλμπουμ ανάμεσα στα χιλιάδες που έχω ευχαριστηθεί μέχρι σήμερα».

Η επικείμενη εμφάνιση τους θα γίνει στο πλαίσιο προώθησης του περσινού "Innocence & Decadence" και μέχρι τότε μπορείτε να θυμηθείτε τα όσα ωραία μας είχε πει σχετικά με εκείνη την κυκλοφορία (και όχι μόνο) ο ντράμερ του συγκροτήματος, Axel Sjoberg.

1
Bob Dylan
Live 1966, The "Royal Albert Hall" Concert
Bob Dylan Live 1966
Αυτή η ηχογράφηση έχει καταπληκτική ατμόσφαιρα. Θα ήθελα πάρα πολύ να παίξω κάποια στιγμή σε αυτό το venue, αν υπάρχει ακόμα. Ένα πραγματικό διαμάντι σε ό,τι έχει να κάνει με την παρουσίαση και την αντήχηση στον κόσμο. Επίσης, περιλαμβάνει κάποια δείγματα έξοχου songwriting. Ένας πραγματικός μάγος της φυσαρμόνικας.
2
Neil Young
After The Goldrush
Neil Young After The Goldrush
Ένας αγαπημένος δίσκος της νιότης μου. Είναι μια περίεργη μίξη από χειμωνιάτικα μαυρόασπρα συναισθήματα ενώ παράλληλα μου βγάζει μια ήρεμη ζεστασιά και χαλαρότητα. Το ομώνυμο τραγούδι δε, είναι ένα αριστούργημα ονειροπόλησης.
3
Grateful Dead
Aoxomoxoa
Grateful Dead Aoxomoxoa
Πρόκειται για έναν πραγματικό δίσκο υπαίθριου τριπαρίσματος του τέλους των '60s από το San Francisco. Πολύ μπερδεμένος και ηλεκτρικός, αλλά που εξακολουθούσε να είναι ενορατικός. Νομίζω πως κατάφεραν να συγχωνεύσουν τη χημική μεταβολή, τους ηλεκτρονικούς ήχους και την αίσθηση του ηλιοκαμένου πευκοδάσους στην εξοχή της California. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στη φαντασία μου.
4
Quicksilver Messenger Service
Happy Trails
Quicksilver Messenger Service Happy Trails
Μια από τις καλύτερες μίξεις στούντιο και ζωντανής ηχογράφησης που υπάρχει εκεί έξω. Πολύ παραισθητικός με τον τρόπο που αδιάκοπα κινείται μεταξύ διαφορετικού χώρου και χρόνου. Τα μέρη που έχουν ηχογραφηθεί στα Fillmore είναι τόσο δεμένα και το κοινό είναι μαζί τους συνεχώς. Τα στούντιο μέρη είναι πιο σκοτεινά, με ισπανική τονικότητα ψυχεδελικού καουμπόικου εφιάλτη ή δεν ξέρω εγώ πώς να το περιγράψω.
5
Blue Cheer
Outsideinside
Blue Cheer Outsideinside
Ένα πολύ νεανικό άλμπουμ κατά την άποψη μου. Ο τραγουδιστής ακούγεται σαν ένα μικρό παιδί που μεγαλώνει πολύ γρήγορα στους δρόμους κάποιας μεγάλης και κακόφημης πόλης. Θα πρέπει να πέρασαν πολύ χρόνο στο στούντιο ηχογραφώντας τον. Υπάρχουν πολλά καλά στούντιο τρικ εκεί μέσα. Φοβερό και συμπαγές αποτέλεσμα.
6
George Harrison
All Things Must Pass
George Harrison All Things Must Pass
Ένας πολύ όμορφος δίσκος. Καλύτερος από οτιδήποτε κάνανε οι Beatles κατά την άποψή μου. Τα τραγούδια έχουν μια πολύ cool μίξη λύπης και ελπίδας μέσα τους. Η παραγωγή του Phil Spector είναι κορυφαία ως συνήθως.
7
Fleetwood Mac
Then Play On
Fleetwood Mac Then Play On
Φυσικά και πρόκειται για έναν πραγματικά κλασικό δίσκο. Αποτέλεσε μεγάλη πηγή έμπνευσης για εμένα. Η θλίψη και η χαρά. Τα blues και το psych. Οι στίχοι. Αυτός είναι ο τελευταίος δίσκος τους στον οποίο συμμετέχει ο Peter Green. Αν και μπορείς να το καταλάβεις πως δεν είναι πολύ καλά, όλοι τους δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να φτιάξουν αυτό το υπέροχο πράγμα. Οι μελωδίες του Danny Kirwan είναι εξίσου υπέροχες, αν και με έναν περισσότερο pop τρόπο.
8
David Crosby
If I Could Only Remember My Name
David Crosby If I Could Only Remember My Name
Αυτό είναι το διαμάντι της πλούσιας μουσικής παρακαταθήκης που μας άφησε η χίπικη κοινότητα της California. Μουσικοί από τις πιο σημαντικές μπάντες της σκηνής συμμετέχουν εδώ και το vibe που βγάζουνε είναι μοναδικό. Ο καθένας που συμμετέχει είναι σε απίστευτη φόρμα και εκτός ελέγχου. Ο δίσκος μάλιστα έχει ηχογραφηθεί στα θρυλικά Wally Heider στούντιο του San Francisco.
9
13th Floor Elevators
Easter Everywhere
13th Floor Elevators Easter Everywhere
Τρελός δίσκος. Μου αρέσουν τα πάντα από τους Elevators. Περισσότερο και από τα solo άλμπουμ που έβγαλε ο Roky Erickson. Οι στίχοι είναι απλά καταπληκτικοί εδώ. Πολύ ανισόρροποι και περιπλανώνται σε ψυχεδελικά ηχοτοπία. Κάποιες φορές εύχομαι να είχαν ηχογραφήσει τον δίσκο με καλύτερο εξοπλισμό, αλλά από την άλλη, αν το καλοσκεφτείς και έτσι ακούγεται υπέροχος.
10
King Crimson
In the Court of the Crimson King
King Crimson In the Court of the Crimson King
Αυτός ο δίσκος μου ακούγεται πολύ φθινοπωρινός. Τέλεια μουσική υπόκρουση για εσωτερικό διάλογο εκεί γύρω Οκτώβρη/Νοέμβρη. Παραμύθια, αέρας και θάλασσα. Κατά τη γνώμη μου, η δουλειά που έγινε στα ντραμς εδώ ποτέ δεν ξεπεράστηκε. Ούτε αυτή στο mellotron.
  • SHARE
  • TWEET