«10»: Thom Yorke Quotes

«Arrest this man he talks in maths...»

Από τον Πάνο Κατσούρη, 13/11/2013 @ 12:07
Κατά πολλούς, η ουσία του έργου ενός καλλιτέχνη πηγάζει από την συμβίωση συγκεκριμένων παραγόντων. Κάποιες μεταβλητές που με την σύμπραξη τους δημιουργούν κανόνες τους οποίους αρκετοί την σήμερον ημέρα παραβλέπουν και ως αποτέλεσμα έχουμε να βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας υπερεκτιμημένα προβαλλόμενα πρόσωπα.

Οι τέχνες συνδέονται ρητά με την κοινωνικοπολιτική φύση του εκάστοτε δημιουργού. Έτσι το έργο ενός καλλιτέχνη δεν νοείται να ξεπερνά την προσωπικότητα ή τον χαρακτήρα του. Η φιγούρα της πραγματικότητας πρέπει να υπερνικά ή στην ελάχιστη να συμβαδίζει με τον καθρέφτη της ψυχικής του διάτασης στον έξω κόσμο.

Δεν μακρηγορώ μήτε ξεφεύγω με το καλημέρα. Είναι αναγκαίο να αναφέρω τα παραπάνω διότι αυτό το κείμενο αφορά ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά που γέννησε ο χώρος της μουσικής. Ένα μυαλό που ξέρει να μπλέκει αριστοτεχνικά τα τρία βασικά κεφάλαια της νοημοσύνης (διανοητική, συναισθηματική, πνευματική) με την μουσική νοημοσύνη αυτών που τον περιτριγυρίζουν.



Μικρή σκιαγράφηση ατομικού προφίλ

Αλλόκοτος, αχάριστος προς οποιαδήποτε επιτυχία της μπάντας του, πικρός, κάποιες φορές μίζερος και σίγουρα ρεαλιστής, για μερικούς όσο περνούν τα χρόνια μεταβαίνει από το κακό στο χειρότερο. Για αρκετούς από εμάς συνεχίζει να εκπέμπει σε συχνότητες αδιανόητες για μυαλά μέσου ανθρώπου των οποίων οι δέκτες αδυνατούν να εκλάβουν και να επεξεργαστούν την ανώμαλη και διαστημική ομορφιά της ιδιαιτερότητας του. Δείχνει πια να ξεφεύγει από τους Radiohead και επιδιώκει να τραβήξει ένα δικό του δρόμο.



Από την αρχή της καριέρας του μέχρι σήμερα δεν άλλαξε και δεν συμβιβάστηκε για κανέναν και  τίποτα. Μάλιστα ότι πιο χαρακτηριστικό μπορεί να ειπωθεί για να αποδείξει την αντισυμβατικότητά που τον διακατέχει είναι πως ορισμένες φορές ούτε ο ίδιος μπορεί να δεχθεί τον εαυτό του και τα βάζει μαζί του. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το ότι στην τελευταία του δουλειά με τους Atoms For Peace και στο κομμάτι "Ingenue" μας μιλά μεταφορικά και στενάχωρα γλυκά για την μουσική του καριέρα. Ο όρος προέρχεται από τη γαλλική και το επίθετο Ingenu που σημαίνει «αφελής» ή αθώα, ενάρετος, και ειλικρινής. Γενικά ένα κορίτσι ή μια νεαρή γυναίκα που είναι αθώα και υγιεινά συμπαθής... Ένας χαρακτήρας αποθεμάτων στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, και ένας τύπος ρόλου στο θέατρο. («You know like the back of your hand / Who let em in / You got me into this mess so / You get me out / You know like the back of your hand / Your bell jar / Your collection / Ingenue»). Λες και φαντάζει πως δηλώνει ευθέως ότι η ζωή του έχει αλλάξει προς το χειρότερο και η μουσική τον έχει μπλέξει σε ένα μπέρδεμα το οποίο επηρεάζεται από τις λιτανείες και την πολυπλοκότητά του έργου του.

Βέβαια η έκφραση της παραξενιάς του αλλά και τα ριζοσπαστικά του πιστεύω μπορούν να βρεθούν διάχυτα και σε άλλους στίχους του. Από τις Οργουελικές αναφορές σε τραγούδια όπως το "2+2=5", "Karma Police" κ.ά., στα φουτουριστικά χασίματα του "Reckoner", μέχρι την κατάθλιψη των γηρατειών και τα θέλω μιας ακόμα ενηλικίωσης στα b-sides κάποιου "Last Flowers".

Και στο ηχητικό μέρος; Μέσα από τους Radiohead αλλά και πέρα από αυτούς με την βοήθεια άλλων πρωτοπόρων, ήταν και θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή του. Με δίσκους που άλλαξαν την ροή της μουσικής ιστορίας όπως το "OK Computer" και το "Kid A" (κομμάτια σαν το "Idioteque" γκρέμισαν παραδόσεις και δημιούργησαν νέες στο πως αντιλαμβάνεσαι τον όρο rock) ή σε συνεργασίες με σκοτεινά ή περιθωριοποιημένα λαμπρά αστέρια (Four Tet, Burial, FlyLO) που γνώρισαν στους οπαδούς του νέους κόσμους.



Ένα απαράμιλλο weirdo αντικατοπτρίζεται και μέσα από τα midfuck καλούδια που κρύβουν οι δίσκοι των Radiohead σε συνεργασία με τις κινήσεις που τους κάνουν παρέα. Οι θεωρίες «συνωμοσίας» δίνουν και παίρνουν με το "Kid A" να μην κουβαλά μονάχα μια ηθελημένη στροφή που θα τους βοηθούσε να ξεπετάξουν από πάνω τους μια δισκογραφική που δεν γούσταραν, αλλά και να έχει καταχωνιασμένο στην κυκλοφορία βινυλίου του και ένα ολάκερο bootleg με τους στίχους των επόμενων δύο δίσκων τους. Τώρα όσον αφορά το "In Rainbows" το οποίο με τον πρωτοποριακό τρόπο κυκλοφορίας του θέλησε να δείξει τα δόντια του στην μουσική βιομηχανία... θεωρείτε πως έχει μια δεκάχρονη σύνδεση στο παρελθόν που ενώνει τα τραγούδια του με αυτά του "OK Computer" με τις οδηγίες χρήσης να δεσπόζουν σε εξόφθαλμα σημεία που δεν γίνεται να δώσεις βάση.

Από την άλλη νομίζω πως δεν χρειάζεται να αναλύσω το πόσο σημαντικό είναι όταν αποφασίζει να ανοίξει το στόμα του. Φέτος ήταν μια από τις χρονιές που ήταν ιδιαίτερα δραστήριος σε αυτό τον τομέα. Όμως δεν μετρά η ποσότητα αλλά η ποιότητα, διότι βάση όσων είπα στην αρχή συνεπάγεται το ότι και οι δηλώσεις του θα πρέπει στην ελάχιστη να συμβαδίζουν με το έργο του.

Το πιο λυπηρό απ όλα είναι πως υπάρχουν άνθρωποι που τον γνωρίζουν αλλά έχουν σχηματίσει εντελώς λανθασμένη άποψη για αυτόν η οποία προέρχεται από την επιδερμική σχέση που είχαν με τους Radiohead πριν μια δεκαετία.

Η παράθεση των δηλώσεων προτιμήθηκε να είναι στην αγγλική έτσι ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε παραποίηση των λεγόμενων και να μην αλλοιωθεί το ύφος. Η σειρά δεν παίζει κανέναν ρόλο.

 
10   Για τον εαυτό του
 

Ό,τι πιο δύσκολο και συνάμα σημαντικό μπορεί να επιδιώξει μια ανθρώπινη ύπαρξη είναι να μπορέσει να γνωρίσει τον ίδιο της τον εαυτό. Από την αρχή που θα επιλέξεις να διαβείς αυτό το μονοπάτι θα καταλάβεις πως η ψυχική πάλη είναι ισάξια αλλά ίσως και ανώτερη από αυτή της σωματικής. Ο Thom Yorke μπορεί να δείχνει πως ακόμα δεν τα έχει βρει με τον εαυτό του όμως έχει καταφέρει να δει βαθιά μέσα του. «And I know I'm paranoid and neurotic, I've made a career out of it.»
 


 
9   Για την «φήμη»
 

Κάπου κοντά στο 2000 δήλωνε πως η επιτυχία μοιάζει λες και περιτριγυρίζεσαι από κόλλα που αργά και βασανιστικά σε επιβραδύνει και επηρεάζει την υπόλοιπη ζωή σου και την οικογένεια σου τραβώντας τις προς το μέρος της. «I want to be alone and I want people to notice me - both at the same time», ήταν αυτό που είχε δηλώσει στην αρχή της καριέρας του... και είναι αυτό που ανά καιρούς έχει δείξει να θέλει.
 


 
8   Για τους Radiohead
 

Όταν είχε ερωτηθεί ποιο είναι το δυσκολότερο κομμάτι όταν βρίσκεται στους Radiohead είχε απαντήσει το να ακούει την ίδια του τη «μουσική». Όμως πως πραγματικά τους βλέπει; «People sometimes say we take things too seriously, but it's the only way you'll get anywhere. We're not going to sit around and wait and just be happy if something turns up. We are ambitious. You have to be.»
 


 
7   Για άλλους καλλιτέχνες
 

Μπορείς να παραθέσεις ένα σωρό από αυτά που έχει σούρει σε άλλους καλλιτέχνες (Bono, Muse, Oasis κτλ) αλλά και αρκετά από αυτά από όσους έχεις εκθειάσει... όμως αν πραγματικά θα έπρεπε να κρατήσεις κάτι έτσι ώστε να περιγράψεις την τωρινή κατεύθυνση που έχει πάρει, τότε σίγουρα αυτό θα ήταν το παρακάτω: «Aphex Twin opened up another world that didn't involve my fucking electric guitar, and I was just so jealous of that whole crew. They were off on their own planet.»
 


 
6   Για την δημιουργική διαδικασία
 

Δοκιμάζει τα πάντα, δεν φοβάται να αλλάξει και χάνεται μέσα στους καινούργιους κόσμους που ανακαλύπτει, η δημιουργική διαδικασία για αυτόν συνδέεται ρητά με τις πνευματικές μετακινήσεις. «A tortured soul is a tortured soul and will eventually cease to function in any useful way unless they get help. Unless they sail to the land of happy every now and again, where everything is the right way up, then they will simply fall off the edge of the world. A good way I've found to navigate is with songs and music.»
 


 
5   Για την πολιτική
 

Ανέκαθεν όταν ανοίγει το στόμα του να μιλήσει για τις πολιτικές ηγεσίες έχει πάντα ένα καλό άσχημο λόγο να πει. Στην λίστα του ήταν πάντοτε οι μεγάλοι της Βρετανίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και οι εκτός συνόρων (ακόμα και μη πολιτικοί) μπορούν να ξεφύγουν.«I think we're entering a very dangerous time. The West has set itself up, decided it's in charge, not for good intentions, not for the benefit of mankind.» «The people in charge globally are maniacs. They are maniacs, and unless we do something about it these people are going to deprive us of a future.»
 


 
4   Για την τεχνολογία
 

Ιδιαίτερα αμφιταλαντευόμενος είναι όσον αφορά το θέμα της τεχνολογίας. Μπορεί να μένει σκεπτικός και διστακτικός στο πως χρησιμοποιείται ή θα χρησιμοποιηθεί αλλά ταυτόχρονα και να σέβεται τα οφέλη της όμως καλύτερα ας επιλέξουμε τον δρόμο του χιούμορ. «I'm not afraid of computers taking over the world. They're just sitting there. I can hit them with a two-by-four.»
 


 
3   Για την βιομηχανία της μουσικής
 

Μια απόλυτη σχέση μίσους υπήρξε και θα υπάρχει πάντα μεταξύ τους. Έχει πει και έχει κάνει πάμπολλα με πρόσφατο highlight τον χαρακτηρισμό του spotify ως την τελευταία κλανιά ενός ετοιμοθάνατου. Όταν ρωτήθηκε για την πειρατεία απάντησε με φυσικότητα: «I think a lot of the time the reason that people pirate, is they want access to good music. And they don't get it because the radio is so shit.»
 


 
2   Για την μουσική
 

Το μεγαλείο της μουσικής δημιουργεί την ίδια συναισθηματική σταθερά σε όλους μας. Έτσι δεν είναι; «I think the most important thing about music is the sense of escape.» Κάπου εδώ όμως να χώσουμε και ένα ελαφρύ συμπαθητικά ηλίθιο του: «Sometimes the nicest thing to do with a guitar is just look at it.»
 


 
1   Για τα τραγούδια του
 

Ένα από τα ωραιότερα αποφθέγματα του αφορά την δήλωση του για τα ίδια του τα τραγούδια. «My songs are my kids. Some of them stay with me, some others I have to send out, out to the war. It might sound stupid and it might even sound naive, but that's just the way it is.» Απλά μια πανέμορφη προσέγγιση.
 


  • SHARE
  • TWEET