«10»: Old School κυρίες του σήμερα

Δέκα rock φωνές «παλαιάς κοπής» που κρατούν αναμμένη τη σπίθα των blues και της soul

Από τους Αντώνη Μουστάκα, Παντελή Μαραγκό, 09/10/2013 @ 11:39
Δεν είναι μόδα και δεν ανήκουν στο «κύριο ρεύμα» όποιο και αν είναι αυτό. Μας αρέσουν γιατί τραγουδούν και συνθέτουν με ένα τρόπο που μας αγγίζει και γιατί κυνηγούν την επιτυχία χωρίς εκπτώσεις.

Πείτε το retro, vintage ή κλασικό - εμείς το λέμε όμορφο. Από τη soul της Sharon Jones μέχρι το blues rock της Elin Larsson, αυτές είναι οι θηλυκές υπάρξεις που μας ροκάρουν αυτή την εποχή και μπορεί να σας είχαν ξεφύγει.

Sena Ehrhardt  
10   Sena Ehrhardt
 

Μια από τις «φρεσκότερες» και πιο δυναμικές φωνές του χώρου. Μας έρχεται από τη Μινεάπολις και είναι γέννημα-θρέμμα των blues, ένεκα του κιθαρίστα πατέρα της Ed, που ηγείται της μπάντας που τη συνοδεύει. Ηχογραφεί για την Blind Pig Records και στους δυο δίσκους της θα βρείτε από blues-rock μέχρι reggae, soul και funk. Ωστόσο η καρδιά της είναι δοσμένη στα blues, τα οποία υπηρετεί με συναίσθημα, αλλά και χάρη. Τράβηξε αμέσως τα βλέμματα -είναι κι αυτή η εμφάνιση- με το ντεμπούτο της (βραβευμένο ως το ντεμπούτο της χρονιάς στα Blues Blast Music Awards) και το μέλλον της είναι γεμάτο υποσχέσεις.

Προτεινόμενη κυκλοφορία: "Leave The Light On" (2011)

Δείγμα
 


Beth Hart  
9   Beth Hart
 

Κατεργάρα γυναίκα, πονηρό θηλυκό. Αδάμαστο άλογο με πληθωρική παρουσία που γεμίζει τη σκηνή, κόβοντας την ανάσα. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγαπημένη κυκλοφορία των φίλων της είναι το "Live At Paradiso" (2005), όπου η δύναμή της καταγράφεται σε όλη την αχαλίνωτη έκτασή της. Μπόλικο γρέζι στη φωνή, αμέτρητα tattoo, απύθμενο sex appeal, αλλά και ταλέντο στο πιάνο.  Κάποια προβλήματα με τα ναρκωτικά και η πάλη με τη διπολική διαταραχή καθυστέρησαν την καθιέρωσή της, αλλά από τότε που βρήκε το δρόμο της δεν ξανακοίταξε πίσω. Έχει ταιριάξει με τον Joe Bonamassa, με τον οποίο έχει κυκλοφορήσει δύο σπουδαία άλμπουμ διασκευών, ενώ κι ο Jeff Beck την πλευρίζει σε κάθε ευκαιρία.

Προτεινόμενη κυκλοφορία: "Leave The Light On" (2003)

Δείγμα
 


Brittany Howard  
8   Brittany Howard
 

Πριν γίνει γνωστή δούλευε ως ταχυδρόμος, αλλά ήταν φτιαγμένη για άλλα. Μας έρχεται από την Αθήνα της Georgia και με την μπάντα της (Alabama Shakes) μας δίνουν ένα μεστό roots rock βγαλμένο από τα θρυλικά Muscle Shoals studios. Οι παθιασμένες ερμηνείες της οδηγούν πολλούς να τη συγκρίνουν με την Janis Joplin, αλλά η ίδια προτιμά τον Bon Scott ως αναφορά. Το περσινό τους ντεμπούτο (χρυσό στις Η.Π.Α.) τράβηξε αμέσως τα βλέμματα ακόμη και της μερίδας του Τύπου που χρειάζεται χιτάκια για να κινητοποιηθεί (πώς να αντισταθείς στο άμεσα κλασικό "Hold On";) και οι τρεις υποψηφιότητες στα τελευταία Grammys δεν ξάφνιασαν κανέναν.

Προτεινόμενη κυκλοφορία "Boys & Girls" (2012)

Δείγμα
 


Lynne Jackaman  
7   Lynne Jackaman
 

Τραγουδά επαγγελματικά από τα 13 της και αγαπά εξίσου τη soul, τα blues και το rock. Κρατά το μικρόφωνο για τους Saint Jude -που σε άλλους θυμίζουν τους Faces και σε άλλους τους Black Crowes- και το 2010 ήταν η χρονιά της με το "Diary Of A Soul Fiend" να κάνει αίσθηση, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί την γνώρισαν στο ντουέτο με τον τραγουδιστή των Answer για το τραγούδι "Nowhere Freeway". Για το 2013 αναμένουμε το νέο άλμπουμ με το συγκρότημά της το οποίο περιλαμβάνει πλέον και τον Μarcus Bofanti.

Προτεινόμενη κυκλοφορία: "Diary Of A Soul Fiend" (2010)

Δείγμα
 


Sharon Jones  
6   Sharon Jones
 

Πιο «παλαιάς κοπής» δεν γίνεται! Ακούγοντάς την με την μπάντα της, τους εξαιρετικούς The Dap-Kings, νιώθεις σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα αριστουργήματα της Stax, της Chess και της Motown. Ο ακατέργαστος soul / funk ήχος των 60s αναπαράγεται με απόλυτη πιστότητα χάρη στη χρήση αμιγώς αναλογικού εξοπλισμού και στη φωνή της 57χρονης Jones βρίσκει την ιδανική ερμηνεύτρια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Mark Ronson προσέλαβε αυτήν ακριβώς την μπάντα για να πλαισιώσει την Amy Winehouse στο "Back To Black". Παρ' ότι το πάλευε από τα νιάτα της, κατάφερε να γίνει γνωστή μετά τα 50 της, ίσως γιατί ο συνδυασμός ήχου/εμφάνισης έγινε τότε πιο πειστικός.

Προτεινόμενη κυκλοφορία: "I Learned The Hard Way" (2010)

Δείγμα
 


Elin Larsson  
5   Elin Larsson
 

Είναι Σουηδέζα αλλά τραγουδά και Αγγλικά με μεγάλη φυσικότητα. Οι ζωντανές της εμφανίσεις με τους Blues Pills και τα δύο EP ψυχεδελικού blues rock που έχουν κυκλοφορήσει μαζί την έχουν φέρει ήδη στο προσκήνιο. Οι ερμηνείες της παίζουν με τη soul και το rock και το μέλλον της φαίνεται ευοίωνο. Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Προτεινόμενη κυκλοφορία: "The Devil Man" (EP) (2013)

Δείγμα
 


Ιmelda May  
4   Ιmelda May
 

Το rockabilly της Ιρλανδέζας Imelda May έχει γίνει ήδη γνωστό στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, ειδικά με το τελευταίο της άλμπουμ, "Mayhem", το οποίο την έφερε δειλά-δειλά και στις ΗΠΑ. Το vintage ντύσιμο, το ιδιαίτερο κούρεμα και η χιουμοριστική διάθεση έχουν παίξει και αυτά το ρόλο τους  με τη μουσική όμως να είναι πάντα πρωταγωνίστρια - από το ξέφρενο rockabilly μέχρι την Dixie jazz.

Προτεινόμενη κυκλοφορία: "Mayhem" (2010)

Δείγμα
 


Grace Potter  
3   Grace Potter
 

Είναι άνετη τόσο πίσω από το Hammond της όσο και μπροστά στο φωτογραφικό φακό του Esquire. Μας άρεσε με μπλουτζίν, την λατρέψαμε με τα κοντά σέξι φορέματα που άρχισε να φορά όταν κατάλαβε ότι η μουσική είναι και show business. Έχει folk υπόβαθρο και πέρασε στο rock όταν ο μελλοντικός σύντροφος και ντράμερ της στους Nocturnals της έπαιξε το "The Last Waltz" των Band. Στην Αμερική την γνωρίζουν ήδη, το παλεύει στην Ευρώπη ενώ οι συντάκτες του Rocking δηλώνουν ερωτευμένοι.

Προτεινόμενη κυκλοφορία: "Grace Potter & The Nocturnals" (2010)

Δείγμα
 


Joanne Shaw Taylor  
2   Joanne Shaw Taylor
 

Μεγάλωσε στο Birmingham ακούγοντας Stevie Ray Vaughan και Jimi Hendrix και όταν ο Dave Stewart την ανακάλυψε στα 16 της έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του με το ταλέντο της. Σήμερα στα 27 της θεωρείται η πρώτη κυρία των βρετανικών blues, έχοντας τρεις δίσκους στο ενεργητικό της για τη Ruf Records. Ο Stevie Wonder κι ο Joe Bonamassa της έχουν, επίσης, βγάλει το καπέλο. Δεν είναι μόνο ο τρόπος που κάνει τη Les Paul (παλαιότερα την Telecaster) της να «μιλά»˙ πρόκειται για ικανότατη συνθέτρια που διαθέτει μια βαθιά φωνή ποτισμένη με whiskey. Όλα αυτά της έχουν αποφέρει βραβεύσεις και το χαρακτηρισμό «το νέο πρόσωπο των blues».

Προτεινόμενη κυκλοφορία: "Diamonds In The Dirt" (2010)

Δείγμα
 


Susan Tedeschi  
1   Susan Tedeschi
 

Η Αμερικάνα Tedeschi βρίσκεται χρόνια στο κουρμπέτι ως σόλο blues καλλιτέχνιδα με την επιτυχία να έρχεται από νωρίς με το δεύτερο της άλμπουμ, "Just Won't Burn", του 1998. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έξαρση δημιουργικότητας με τους Tedeschi Trucks Band, συγκρότημα που δημιούργησε με τον σύζυγό της και μέλος των Allman Brothers Band, Derek Trucks. H εκφραστικότητά της και η δύναμη της φωνής της είναι τα μεγάλα της ατού,που -μαζί με το ταλέντο του Trucks- της έφεραν βραβεία (λέγε με Grammy) και τιμές (λέγε με Obama) εκτός των άλλων.

Προτεινόμενη κυκλοφορία: "Revelator" (2011)

Δείγμα
 
  • SHARE
  • TWEET