«10»: Μεγάλες συνθέσεις του Slash

Ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε 10 σπουδαίες συνθέσεις του τελευταίου πραγματικού guitar hero

Από τους Χρήστο Καραδημήτρη, Κώστα Πολύζο, Αντώνη Τζιράκη, 17/09/2014 @ 11:28

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να συστήσει κάποιος τον Slash, ούτε θα χρειαζόταν κάποια ιδιαίτερη αφορμή για να γράψουμε ένα άρθρο για τον τελευταίο μεγάλο ήρωα της εξάχορδης θεάς.

Slash

Παρόλα αυτά, με αφορμή το καταπληκτικό νέο άλμπουμ "World On Fire" που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες, παρέα με τον Myles Kennedy και τους Conspirators, αποφασίσαμε να επιλέξουμε 10 συνθέσεις που έχουν γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της rock μουσικής και κάθε φορά που τις ακούς επιβεβαιώνουν το πόσο σημαντικός, επιδραστικός και σπουδαίος κιθαρίστας είναι ο 49-χρονος σήμερα Saul Hudson.

Guns N' Roses

Δίπλα σε κάποια προφανή τραγούδια, επιλέξαμε και μερικά λιγότερο γνωστά ή δημοφιλή, το καθένα από τα οποία, όμως, αναδεικνύει και κάτι από το μοναδικό του στυλ, καλύπτοντας διάφορες χρονικές περιόδους της καριέρας του.

Slash

Η σειρά παράθεσης είναι χρονολογική, βάσει της κυκλοφορίας των άλμπουμ που περιέχουν τα συγκεκριμένα τραγούδια.

Περιμένουμε στα σχόλια τις δικές σας αγαπημένες συνθέσεις και στιγμές του εμβληματικού αυτού κιθαρίστα.
 

Guns N' Roses - Appetite For Destruction  
10   Welcome To The Jungle
Guns N' Roses (Appetite For Destruction)

Η αρχή του μύθου του Slash (και των Guns N' Roses) γίνεται όσο πιο εμφατικά θα μπορούσε να γίνει, στο κατά πολλούς καλύτερο ντεμπούτο άλμπουμ στην ιστορία της (rock) μουσικής. Και μόνο ο ήχος της κιθάρας στο εισαγωγικό θέμα θα το κατέτασσε στο πάνθεον των πιο χαρακτηριστικών στιγμών του Slash, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι το αλήτικο παίξιμο, είναι το βασικό riff και η χαρακτηριστική φρασεολογία, είναι το solo και ο ήχος, μερικά από τα στοιχεία που θα άλλαζαν το πρότυπο της επόμενης γενιάς των επίδοξων guitar heroes.

X.K.
 
 
Guns N' Roses - Appetite For Destruction  
9   Paradise City
Guns N' Roses (Appetite For Destruction)

Στο "Paradise City" ο Slash παρέδωσε το εγχειρίδιο του rock κιθαριστικού παιξίματος. Για μια ακόμα φορά, το τραγούδι προήλθε από μια ιδέα του, παίζοντας αρχικό αρπισμό, με βάση τον οποίο όλα τα μέλη μαζί εξέλιξαν το τραγούδι, όπως συνήθιζαν να κάνουν τότε. Από το βαρύ riff, ως την απίστευτα εμπνευσμένα μελωδική φράση που προηγείται, θεωρώ πως αν κάτι ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο, αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο μπαίνει στο solo, όταν το τραγούδι ανεβάζει στροφές. Είναι σαν να πατάς το γκάζι στην ευθεία, λες και δεν θα υπάρξει αύριο.  Σαν το lifestyle των Guns N' Roses εκείνης της εποχής ένα πράγμα...

X.K.
 
 
Guns N' Roses - Appetite For Destruction  
8   Sweet Child O' Mine
Guns N' Roses (Appetite For Destruction)

Το "Sweet Child O' Mine" μπορεί να ακούγεται λίγο «φλώρικο» σε σχέση με το αλήτικο image των Guns N' Roses της εποχής του "Appetite", αλλά πρόκειται για το κατεξοχήν τραγούδι του κιθαρίστα. Έχει το χαρακτηριστικό lick που το ξέρουν και οι πέτρες, όμως όλη η μαγεία είναι ΕΚΕΙΝΟ το solo. Αν θες να μάθεις πως γράφεται σωστά ένα solo, ακούς αυτό το τραγούδι συνέχεια. Μόνο έτσι θα μπορέσει να καταλάβεις τι σημαίνει σωστή διαχείριση της δυναμικής, πως τοποθετούνται οι σωστές νότες για την απαραίτητη κλιμάκωση, καθώς επίσης πως και πότε πρέπει να έρθει αυτή η κορύφωση. Στο τσακίρ κέφι επιδίδεσαι και σε air guitar στα γόνατα, πολύ αργά, σε κάποιο πάρτι.

Κ.Π.
 
 
Guns N' Roses - Use Your Illusion I  
7   Double Talkin' Jive
Guns N' Roses (Use Your Illusion I)

Άλλη μια αδικημένη σύνθεση των Guns N' Roses, στην οποία ξεχωρίζει το κιθαριστικό παίξιμο του Slash. Ξεκινάει με ένα εξαιρετικό riff που παίζουν μαζί ο Slash και ο Izzy και πάνω στο οποίο πατάει η φωνητική γραμμή του Axl, αλλά πολύ σύντομα, μετά το δεύτερο refrain, έρχεται το αργό και μελωδικό solo του Slash, με ύφος και ήχο που θα μπορούσε να είναι μόνο από αυτόν. Το solo οδηγεί σε ένα σχετικά απρόσμενο κλείσιμο, με ακουστικές κιθάρες κι ένα νέο μικρό solo σε στυλ flamenco από τον Slash. Πρόκειται για μια από τις ξεχωριστές στιγμές του στη δισκογραφία των Guns N' Roses, η οποία ανέδειξε επιπρόσθετες πτυχές στο παίξιμό του.

Χ.Κ.
 
 
Guns N' Roses - Use Your Illusion I  
6   November Rain
Guns N' Roses (Use Your Illusion I)

Αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της rock μουσικής, των Guns N' Roses και φυσικά του Slash, όσο και αν ο ίδιος έχει αφορίσει αυτό το κομμάτι από το ρεπερτόριο του, καθώς το τραγούδι είναι γέννημα-θρέμμα του Axl, όπως μας εξηγεί στην βιογραφία του. Όμως στα κιθαριστικά μέρη και δη στα solo, ο άνθρωπος με το μόνιμα τοποθετημένο καπέλο πάνω στην πλούσια χαίτη του, καταφέρνει να δώσει φωνή, συναίσθημα και απίστευτο πάθος με την Les Paul του, φτάνοντας στην απόλυτη κορύφωση λίγο πριν το τέλος του κομματιού, με το ίσως πιο ανατριχιαστικό solo των Guns N' Roses. Φυσικά εκτός του παικτικού θέματος σε αυτό το κομμάτι ο Slash μέσω του video clip και της εμφάνισης στα MTV Video Music Awards παραδίδει και μαθήματα attitude, ανεβασμένος πάνω στο πιάνο του Axl και του Elton John, δείχνοντας πού είναι η θέση ενός πραγματικού Guitar Hero.

Α.Τ.
 
 
Guns N' Roses - Use Your Illusion II  
5   Civil War
Guns N' Roses (Use Your Illusion II)

Μην μου πεις πως δεν ανατριχιάζεις κάθε φορά που μπαίνει το ηλεκτρισμένο ακόρντο στην αρχή του τραγουδιού, γιατί θα πεις ψέματα. Και μην μου πεις πως δεν κάθεσαι να μετρήσεις κάθε φορά πόσα solo έχει το "Civil War". Αλήθεια, δεν αναρωτιέσαι πως καταφέρνει ο καταραμένος ο αφάνας και βγάζει τόσο συναίσθημα στο παίξιμό του; Ναι, όλοι μας αυτό κάνουμε κάθε φορά που ακούμε το συγκεκριμένο τραγούδι. Είναι το δέσιμο της κιθάρας με το πιάνο και τις τσιρίδες του Axl που αποτέλεσε την μαγεία αυτής της μπάντας. Είναι η σύμπραξη αυτών των δύο μεγάλων «εγώ», τα οποία στο τέλος έπρεπε να εμφανίζονται σε μια τεράστια σκηνή ώστε να μην συναντιούνται ποτέ.

Κ.Π.
 
 
Guns N' Roses - Use Your Illusion II  
4   Locomotive
Guns N' Roses (Use Your Illusion II)

Υποθέτω πως πολλοί έχουν παραβλέψει ή υποτιμήσει στιγμές σαν το "Locomotive" από τα "Use Your Illusion" θαμπωμένοι από την λάμψη των μεγάλων hit που περιέχουν αμφότερα τα άλμπουμ. Όμως, σε τραγούδια σαν αυτό είναι που ο Slash βρήκε περισσότερη ελευθερία να απλώσει το παίξιμό του και να αναπτύξει το στυλ του. Κι αν το εν λόγω τραγούδι, με τα συνεχή riff, αναδεικνύει περισσότερη την εξαιρετική ρυθμική πλευρά του Slash, αυτό δεν σημαίνει πως δεν περιέχει και κάμποσα εξαιρετικά solo ανάμεσα στα πολλά verses, πριν έρθει το εντυπωσιακό παίξιμο τέλος, σαν επένδυση πάνω στο πιάνο του Axl.

Χ.Κ.
 
 
Guns N' Roses - Use Your Illusion II  
3   Estranged
Guns N' Roses (Use Your Illusion II)

«Slash, thanks for the killer guitar melodies», είχε γράψει ο Axl κάτω από τους στίχους του Estranged, το οποίο είναι καθαρά δική του σύνθεση. Και πως να μην το κάνει δηλαδή όταν ο καπελαδούρας μας παραδίδει εμφατικά μαθήματα για το πως γράφεται η σωστή κιθαριστική μελωδία. Σχεδόν σε όλη την διάρκειά του, τα κιθαριστικά θέματα σε στοιχειώνουν και ενώ το πρώτο solo έρχεται για να σε «καθησυχάσει» πως όλα είναι ok, η κορύφωση έρχεται με το δεύτερο αμέσως μετά. Πιθανόν και να μιλάμε για το καλύτερο τραγούδι που γράψανε ποτέ οι Guns N' Roses.

K.Π.
 
 
Velvet Revolver - Contraband  
2   Slither
Velvet Revolver (Contraband)

Στα '00s, όταν ακόμα όλοι μας περιμέναμε την νέα κυκλοφορία των Guns N' Roses, ο Slash, ο Duff και ο Matt Sorum μαζί με τους Scott Weiland και Dave Krushner δημιούργησαν τους Velvet Revolver, ένα από τα μεγαλύτερα supergroup της δεκαετίας. Φυσικά το "Slither" ήταν ένα από τα κομμάτια που ξεχώρισαν, καθώς μιλάμε για ένα αψεγάδιαστο δείγμα hard rock σύνθεσης δια χειρός Slash, που από το αλήτικο του riff σε drop-D, μέχρι τα διαβολεμένα bend στο solo του κομματιού, ανάγκασε κόσμο και κριτικούς να αναρωτιούνται για το ποιός χρειάζεται το "Chinese Democracy".

Α.Τ.
 
 
Slash - Apocalyptic Love  
1   Anastasia
Slash (Apocalyptic Love)

Όσοι είχαν ακούσει ή δει το live από το Stoke, με τον Slash, τον Myles και τους Conspirators, ίσως να είχαν παρατηρήσει ότι στο τέλος του Godfather Solo, μετά το έβδομο λεπτό του κομματιού, ο Slash παίζει ένα πανέμορφο «νεοκλασικό» μέρος, αρκετά ασυνήθιστο σε σχέση με αυτά που παίζει συνήθως. Ε, αυτή την πανέμορφη σύλληψη δεν την άφησε να πάει χαμένη, ολοκληρώνοντάς την σαν κομμάτι με το "Anastasia", το οποίο εν τέλει συμπεριέλαβε στον δίσκο του "Apocalyptic Love". Το κομμάτι έμελε να γίνει ίσως η πιο δυνατή συνθετικά στιγμή στο παρόν project του Slash, με το εξαιρετικό αυτό riff και τα δύο solo που σπάνε κόκκαλα, συν την καλύτερη (μέχρι τότε) φωνητική τοποθέτηση του Myles σε κομμάτι με τον Slash. Τι άλλο να ζητήσει κανείς...

Α.Τ.
 
  • SHARE
  • TWEET