«10»: Τα άλμπουμ που διαμόρφωσαν τον ήχο των Άπολις

Με εξέχουσες επιλογές από το χώρο της ευρύτερης προοδευτικής μουσικής, η μπάντα επιλέγει τους δίσκους που σμίλευσαν τον ήχο της

Από τον Σπύρο Κούκα, 05/09/2017 @ 11:44

Οι Άπολις αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη στα εγχώρια μουσικά δρώμενα, μιας και με αργά μα σταθερά βήματα και κύριο μέλημα την δημιουργία ποιοτικής μουσικής που να εκφράζει πρώτα απ’ όλα τους ίδιους, προσπαθούν να σταθούν στον απαιτητικό κόσμο της ελληνικής (κι όχι μόνο) δισκογραφίας. Έτσι, με αφορμή το πανέμορφο "The Sun Has Fallen" που αποτέλεσε την επίσημη αφετηρία των δισκογραφικών τους προσπαθειών, επικοινωνήσαμε μαζί τους ώστε να επιλέξουν και να παρουσιάσουν τις δέκα εκείνες δουλειές που διαμόρφωσαν τον πολύπλευρο ήχο του ντεμπούτου άλμπουμ τους.

1
Socrates Drank The Conium
"Live In Concert '99"
Socrates Drank The Conium - Live In Concert '99
Μία από τις τρεις βασικές επιρροές που διαμόρφωσαν τον ήχο του "The Sun Has Fallen". Τόσο συνθετικά, όσο και εκτελεστικά. Η επιδέξια μίξη του δυτικού rock με το παραδοσιακό Ηπειρώτικο στοιχείο μας έχει στιγματίσει.
2
Μάνος Χατζηδάκις / New York Rock & Roll Ensemble 
"Reflections"
Μάνος Χατζηδάκις - New York Rock & Roll Ensemble ‎- Reflections
Το δεύτερο συστατικό! Ένα άλμπουμ που μας επηρέασε βαθειά και μας βοήθησε να αντιληφθούμε το ροκ  εκ νέου. Ταυτόχρονα μας διαμόρφωσε και την ενορχηστρωτική μας προσέγγιση.
3
Pink Floyd
"The Dark Side Of The Moon"
Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon
Οι Pink Floyd είναι ότι κοντινότερο στην σύγχρονη ελληνική τραγουδοποιία από τον χώρο του classic rock. Μας συγκινεί το εύρος που έχουν μουσικά, στιχουργικά και ηχοχρωματικά.
4
Διονύσης Σαββόπουλος
"Ο Πυρήνας"
Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon
Ο Σαββόπουλος είναι Ο Τραγουδοποιός. Τελεία. Επιλέγουμε αυτό το άλμπουμ γιατί τον πλαισιώνουν μουσικοί μας ήρωες (Λάντσιας / Κιουρτσόγλου) που μας έχουν επηρεάσει επίσης πολύ.
5
Thirty Ντέρτι
"Η Συνομωσία Των Μετρίων"
Διονύσης Σαββόπουλος - Ο Πυρήνας
Η μουσική και τα τραγούδια της τηλεοπτικής σειράς “Είμαστε στον αέρα". Ένα γκρουπ που αποτελεί την ώριμη συνέχεια του ελληνικού ροκ της δεκαετίας του ‘70. Με ελάχιστα συνθετικά και ενορχηστρωτικά στοιχεία, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν κύκλο τραγουδιών, φρέσκων, ακόμα και σήμερα, με πρωτότυπα παιξίματα.
6
Sting
"Bring On The Night"
Διονύσης Σαββόπουλος - Ο Πυρήνας
O Sting κατάφερε να παντρέψει το rock με διαφορετικά είδη όπως jazz/fusion/latin και μάλιστα συνεργαζόμενος με session μουσικούς των ιδιωμάτων αυτών. Αυτό το πάντρεμα προσπαθούμε κι εμείς, στο οποίο βοήθησαν και οι εξαιρετικοί session μουσικοί που είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε.
7
Φοίβος Δεληβοριάς
"Ο Καθρέφτης"
Διονύσης Σαββόπουλος - Ο Πυρήνας
Ο Δεληβοριάς, όπως και ο Περίδης,  είναι από τους τελευταίους τραγουδοποιούς που έγιναν ευρέως γνωστοί και κατάφεραν να μας συγκινήσουν με την αισθητική και το μουσικό τους εύρος. Δυστυχώς, από εκεί και πέρα οι  προσπάθειες καλαίσθητων τραγουδοποιών μένουν στην αφάνεια, σε αντίθεση με τις τετριμμένες προτάσεις από πλευράς έντεχνου. 
8
Eloy
"Time To Turn"
Διονύσης Σαββόπουλος - Ο Πυρήνας
Η ατμόσφαιρα και ο progressive ήχος των Εloy, ο πειραματισμός τους και η εξάντληση της φόρμας των κομματιών, είναι στοιχεία που μας βοήθησαν κατά τη διαδικασία σύνθεσης των τραγουδιών.
9
Toto
"Hydra"
Διονύσης Σαββόπουλος - Ο Πυρήνας
Οι Toto είναι από τα λίγα rock γκρουπ που ενώ βασίζονται στη λογική του riff και στην συνθετική και τεχνική πολυπλοκότητα, εν τούτοις δεν εγκλωβίζονται σε αυτά, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν όμορφα τραγούδια τα οποία πήγαν το ιδίωμα ένα βήμα πιο μπροστά.
10
The Beatles
"Abbey Road"
Διονύσης Σαββόπουλος - Ο Πυρήνας
Ίσως οι κορυφαίοι σε μουσικό εύρος από το χώρο του αγγλόφωνου rock.
  • SHARE
  • TWEET